Četvrtak, 29.06.2017.

17:01

"Nekima na Balkanu sam rekla i jasnu poruku NATO"

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini kaže da EU i NATO sarađuju povodom poruka koje šalju između ostalog i na Zapadni Balkan.

Izvor: Tanjug

"Nekima na Balkanu sam rekla i jasnu poruku NATO" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Pera

pre 6 godina

Neutralnost Srbije ima jednu jedinu vrednost - to je politicki resurs lokalnih politicara da dobijaju izbore, jer to odgovara narodnoj emociji. Medjutim ne treba imati emocije u politici. Ta neutralnost je nepostojeca, jer smo mali, siromasni i zavisni. Okruzeni smo zemljama NATO, potrebna nam je politicka i bezbednosna stabilnost da bi privukli investitore bez kojih necemo podici ekonomiju, imamo neresena pitanja sa okruzenjem i veoma los renome u svetu. Zbog svega toga, a da bi maksimalno popravili situaciju u kojoj se nalazimo, interes Srbije je da proguta tu zabu odjednom i da se pridruzi NATO.

Bora

pre 6 godina

Ratovao sam protiv NATO-a jer su nase vodje htele da pobede ceo razvijeni deo sveta. Pa oni su hteli da postave 5000 ljudi sa lakim naoruzanjem na KIM, sada imamo najvecu NATO bazu na svetu na tom istom mestu. Pobeda!?Pustite Rambuje, on je dosao kao politicki foto finis, jer smo sve do tada odbijali. Da su oni koji su gurnuli zemlju u rat trebali da se bore NIKAD ga ne bi bilo. Nemate pojma sta je kada polivaju avioni svim i svacim, albanci jurisaju na ko zna cemu a ti si samo otisao na odsluzenje vojnog roka i obuku nisi zavrsio a uhvatio te rat. Uvek kada sam se tukao u zivotu, tukao sam da bih pobedio, procenjivao sam koliko je protivnik jak i vest, da li pored ima drugare pa i ja da zovem moje. Naravno ne govorim o samoodbrani, tu se bijes d izvuces zivu glavu. I svetski rat je bila samodbrana naroda, tu se zaista nista nismo pitali ali NATO bombardovanje... uh, kako bih svoje kosmare uterao svima koji su odlucili da glume svetsku silu. Moje saborce, Milicu i ostale nije ubio NATO vec oni koji su im terali inat i uvukli nas u katastrofu zbog koje nestajemo za max 100 godina a posle kada im je doslo na naplatu kukali "necu da bezim, ja sam sa svojim narodom!?" ili pobegli u Rusiju. Politicke i ekenomske posledice osecamo trenutno a tek ce ih biti. Braco i sestre pamet u glavu, ne razmisljajte emocionalno vec racionalno, ukljucujmo se u Evropu i zapadni svet gde nam je oduvek bilo mesto. Mozda je i ovako kasno ali nam je to jedina sansa da prezivimo.

dnk

pre 6 godina

@Predragg
... i Svajcarska je "vojno neutralna" ali i pored toga imaj silu naoruzanja i svakog meseca vezbe rezervista. Vojno neutralan ne znaci biti bez naoruzanja (aviona, tenkova, raketa ....)

Predragg

pre 6 godina

Ne moze se biti vojno neutralan a vojno protezirati Rusiju. Puno je bolje ucestvovati sa svima samo u humanitarnim operacijama,nesto kao vojni sanitet,bez oruzja i ofenzivnih gluposti. Tek bi nas tada prestali smatrati kao opasnost po njih.

zg232

pre 6 godina

Srbiju vaša saradnja sa NATO ne zanima.
U EU ima članica koje nisu u NATO.

Srbija je vojno neutralna i ne dovodite nam NATO!!!
(marija, 29. jun 2017 18:42)

Srbija nije vojno neutralna zemlja, jer je niti jedna zemlja nije priznala kao takvu. I istok i zapad samo klima glavom na vojnu neutralnost Srbije i misli si svoje. Mala, siromašna zemlja sa slabom industrijom ne može biti vojno neutralna. U slučaju nekog napada na Srbiju, tko će joj pomoći, jer se smatra da ne ide pod ni jedne skute. U tom slučaju nemate se pravo ljutiti niti na Rusiju, niti na zapad i NATO. Postoji poslovica: Sam pao, sam se ubio. Nadam se da to ne želite svojoj djeci. Da je Hrvatska vojno neutralna, sada bi već bili brodovi NATO-a u Savudrijskoj vali (slovenski: Piranski zaljev) na strani Slovenije. Budući da su obje zemlje u NATO-u, ostaje im samo bilateralni dogovori. Sutra će Hrvatska ili Crna Gora rješavati svoje granice sa Srbijom. Ostanete li vojno neutralni, u razgovore već idete kao slabiji partner, odnosno gubitnici bez ikakvih šansi. Tako da vam je ta neutralnost samo riječ na kojoj se dobijaju ili gube izbori.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

NATO je bezbedonosni kisobran u Evropi, a EU je politicki.Na Balkanu to je jos izrazenije, tako da je atlanski savez apsolutni gospodar u BIH i na KiM, iako to nisu NATO clanice.
Gotovo sve clanice EU su i clanice NATO, tako da se moze zakljuciti da je ta organizacija vojska Evropske Unije i SAD. Sve eventualne sporove na rovitom Balkanu resavace EU i NATO. Ako budemo van Alijanse, ti sporovi ce se resavati na nasu stetu.
Svajcarska nije u tom savezu, ali ona nema problematicno okruzenje kao Srbija. Njena neutralnost dugo datira i bankarski je centar sveta. Austrija ima medjunarodni ugovor koji joj brani da pristupa vojnim savezima. Mi nemamo ni ugovor o neutralnosti, niti smo Svajcarska, vec drzava u kompletnom NATO okruzenju i neresenim pitanjima. Nemojmo ocekivati strane investicije u drzavi koja hoda na tankoj zici izmedju Rusije i Zapada. Drzavotvorna politika se ne vodi emocijama, vec strateskim odlukama, kojima se ostvaruje maksimum moguceg drzavnog interesa. Sve politicke stranke u Srbiji dobro znaju da je u interesu Srbije da udje u NATO.Znaju i to da su mir i stabilnost u regionu dugorocno obezbedjeni njegovom kompletnom integracijom u NATO i EU. Njima je na zalost popularnost stranke vaznija od drzavnog interesa, pa je vecina izrazito protiv toga. Koji im je ovo put da se igraju sa sudbinom nacije i drzave?

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

od NATO poruka necemo se oporaviti sledecih 100 godina !
(Kuka a Bogami i motika, 29. jun 2017 17:07)

Bravo. Trebaće vremena da Srbiji dođe iz dupeta u glavu.
(trew, 29. jun 2017 17:06)


Kuka a Bogami i motika, naše ratovanje zbog otimanja tuđih teritorija da bismo stvorili Veliku Srbiju dva naroda ne srpske nacionalnosti iz dve (sada bivše) jugoslovenske republike ne mogu (i da hoće) zaboraviti najmanje dva veka, pa ipak politički predstavnici iz te dve sada nezavisne države jasno pokazuju i dokazuju želju da sarađuju sa Srbijom - jeste dokaz da nisu zlopamtila kao što to mi jesmo.

Trew, sudeći prema ubeđenjima nekih komentatora, trebaće najmanje sto godina da ,,Srbiji dođe iz dupeta u glavu''. Srbija treba da što pre postane članica i NATO i EU (tim redosledom, jer je postati članica NATO lakše i brže nego postati članica EU). Ali, ko to i na koji način, kojim rečima i kojim argumentima, može objasniti onima kojima trebaju decenije ili najmanje sto godina da im ,,dođe iz dupeta u glavu''?

evadjelizam opija

pre 6 godina

U EU definitivno postoji grupa nominalista i naivaca koji veruju da bi balkan bio stabilniji ako svi udju u NATO, odnosno zanima ih mogućnost da svaki eventualan sukob ostane samo pitanje NATO. Ovo je borba za monopol nad budućim sukobima. Srbija je bezbednija od NATO članica van NATO upravo zbog potrebe da se očuva slika o mirnodopskom savezu pa eventualne napadače drže pod kontrolom. Sa ulaskom Srbije u NATO svaki sukob je samo unutrašnje pitanje NATO. Time što Srbija drži neutralan stav ona i čini balkan stabilnim.

Che Gevara

pre 6 godina

Bravo. Trebaće vremena da Srbiji dođe iz dupeta u glavu.
(trew, 29. jun 2017 17:06)

Mislim da ne uvidjas bas jasnu sliku.Diplomatski recnik je vrlo komplikovan i vrlo osetljiv.

Ovo je poruka da Srbija ako zeli u EU mora i u NATO.Zbog sirenja ruskog uticaja, probace sve da bi zaustavili taj uticaj ali da sto manje pruze za uzvrat.Recimo, ako bi nam vratili Kosmet po rezoluciji 1244 i izvinuli zbog bombardovanja i ostalih stvari, ja verujem da bi Srbija na referndumu, glasala za ulazak u NATO.Ovako, od saveznika su napravili neprijatelje!

E sad, posto oni ne zele da priznaju greske koje su pocinili nad nama, krece kruta ofanziva, kroz princip ako uradis dobices.Cini mi se da se taj princip naziva stap i sangarepa.To je uspevalo u predhodnih 16 godina vrlo uspesno i ne treba da se cudimo sto i dalje forsiraju tu pricu ... ako ti uradis to i to i to mi cemo tebi dati to.Mnogo su politicari iz tog kruga "zavili u crno" Srbiju, prostajuci na uslove.

Mi, jednostavno, nemamo skolu za diplomatiju i nasi politicari nisu dorasli ovom trenutku, da se nose sa jakima uz konpromise, analize pa cak i da odbiju nesto.Nemamo te ljude koji u svojim recima imaju poruku i koji imaju manire jednog diplomate.

Polo

pre 6 godina

@ Srbiju vaša saradnja sa NATO ne zanima.
U EU ima članica koje nisu u NATO.

Srbija je vojno neutralna i ne dovodite nam NATO!!!
(marija, 29. jun 2017 18:42)

A ko si ti da to kažeš?? Ja sam ZA Nato. Te članice u EU koje nisu Nato su samo pro forma neutralni. Izmedju Nato-a i Rusije šta misliš za koga bi bili švajcarci?
Jedino uz NATO možemo napred, Srbija je oduvek (pre komunističkih bandita) bila saveznik sa Amerikom. Srbija da je ostala kapitalistička zemlja kao što je bila pre 75 godina, sada bi bili na nivou bilo koje zemlje zapadne Evrope. Ovako uz ovo čudo evo nas tu gde smo. Bedna zemlja sa mafijašima na vlasti a narod hoda podrpan i ponižen.

ivan

pre 6 godina

Saradnja? NATO i EU su leva i desna ruka - evropski paravan za americki neokolonijalizam, koji po svetu koristi mnostvo drugih paravana. A raja pada na fore...

srpska nedoumica

pre 6 godina

Forsirati prvo NATO pa ce i EU ici lakse. Mi ne samo da smo neorijentisani vojno ali ni drustveno ne znamo u kom smeru. Vladavini despota, sto nam nekako dodje prirodnije, ili vladavini institucija, koje nikako da izgradimo.

Predrag Cvetanović,Niš

pre 6 godina

Poštovana Gospođo,
Molim Vas da pokušate da razumete zašto Srbi ne žele u NATO:Prvo,još nisu zaboravili zverstva iz I i II svetskog rata.Drugo,nisu zaboravili 1999.Meni ste ubili člana familije i još jednog iskrenog prijatelja.Kad dodjete u Bgd bilo bi covecno da posetite porodicu pokojne male Milice i stavite pupoljak ruže na njenu večnu kuću.Bilo bi dobro da posetite Varvarin,da na grob pokojne devojke,u momentu smrti na mostu,bila jedna od najboljih matematičara sveta,položile buket cveća.Posetite Aleksinac,Niš,Surdulicu,Grdelicu...Treće,i slepac oseća da pripremate napad na Rusiju.Bila bi večna sramota Srba da u tome učestvuju.

Zdravko

pre 6 godina

Znači Srbija mora u Nato hoće neće. Zato migovi ne dolaze.
To se zove balkanski paket. Prvo svi u Nato pa svi u EU. To znači betoniranje federalnih granica. Dodika će uskoro srušiti. Bošnjaci sretni, Makedonci sretni. Crnogorci sretni. Albanci na Kosovu sretni. Albanci u Makedoniji baš i nisu sretni. Srbi u Bosni nisu sretni. Hrvati u Hercegovini nisu sretni. Srbi u Srbiji podjeljeni.

bluestar

pre 6 godina

Kako je tacno glasila jasna poruka?
(Bilo bi dobro da nam ne prete,osetjivi smo a i skloni inacenju kad nam prete ili kad nam se ucini da nas ucenjuju.......)

U nasem a i njihovom interesu,neka komunikacija sa nama bude umerena, obecavajuca i diplomatska....U tom slucsju necemo popustati Rusima koji sve vise navaljuju....

Predrag Cvetanović,Niš

pre 6 godina

Poštovana Gospođo,
Molim Vas da pokušate da razumete zašto Srbi ne žele u NATO:Prvo,još nisu zaboravili zverstva iz I i II svetskog rata.Drugo,nisu zaboravili 1999.Meni ste ubili člana familije i još jednog iskrenog prijatelja.Kad dodjete u Bgd bilo bi covecno da posetite porodicu pokojne male Milice i stavite pupoljak ruže na njenu večnu kuću.Bilo bi dobro da posetite Varvarin,da na grob pokojne devojke,u momentu smrti na mostu,bila jedna od najboljih matematičara sveta,položile buket cveća.Posetite Aleksinac,Niš,Surdulicu,Grdelicu...Treće,i slepac oseća da pripremate napad na Rusiju.Bila bi večna sramota Srba da u tome učestvuju.

ivan

pre 6 godina

Saradnja? NATO i EU su leva i desna ruka - evropski paravan za americki neokolonijalizam, koji po svetu koristi mnostvo drugih paravana. A raja pada na fore...

Zdravko

pre 6 godina

Znači Srbija mora u Nato hoće neće. Zato migovi ne dolaze.
To se zove balkanski paket. Prvo svi u Nato pa svi u EU. To znači betoniranje federalnih granica. Dodika će uskoro srušiti. Bošnjaci sretni, Makedonci sretni. Crnogorci sretni. Albanci na Kosovu sretni. Albanci u Makedoniji baš i nisu sretni. Srbi u Bosni nisu sretni. Hrvati u Hercegovini nisu sretni. Srbi u Srbiji podjeljeni.

zg232

pre 6 godina

Srbiju vaša saradnja sa NATO ne zanima.
U EU ima članica koje nisu u NATO.

Srbija je vojno neutralna i ne dovodite nam NATO!!!
(marija, 29. jun 2017 18:42)

Srbija nije vojno neutralna zemlja, jer je niti jedna zemlja nije priznala kao takvu. I istok i zapad samo klima glavom na vojnu neutralnost Srbije i misli si svoje. Mala, siromašna zemlja sa slabom industrijom ne može biti vojno neutralna. U slučaju nekog napada na Srbiju, tko će joj pomoći, jer se smatra da ne ide pod ni jedne skute. U tom slučaju nemate se pravo ljutiti niti na Rusiju, niti na zapad i NATO. Postoji poslovica: Sam pao, sam se ubio. Nadam se da to ne želite svojoj djeci. Da je Hrvatska vojno neutralna, sada bi već bili brodovi NATO-a u Savudrijskoj vali (slovenski: Piranski zaljev) na strani Slovenije. Budući da su obje zemlje u NATO-u, ostaje im samo bilateralni dogovori. Sutra će Hrvatska ili Crna Gora rješavati svoje granice sa Srbijom. Ostanete li vojno neutralni, u razgovore već idete kao slabiji partner, odnosno gubitnici bez ikakvih šansi. Tako da vam je ta neutralnost samo riječ na kojoj se dobijaju ili gube izbori.

srpska nedoumica

pre 6 godina

Forsirati prvo NATO pa ce i EU ici lakse. Mi ne samo da smo neorijentisani vojno ali ni drustveno ne znamo u kom smeru. Vladavini despota, sto nam nekako dodje prirodnije, ili vladavini institucija, koje nikako da izgradimo.

Che Gevara

pre 6 godina

Bravo. Trebaće vremena da Srbiji dođe iz dupeta u glavu.
(trew, 29. jun 2017 17:06)

Mislim da ne uvidjas bas jasnu sliku.Diplomatski recnik je vrlo komplikovan i vrlo osetljiv.

Ovo je poruka da Srbija ako zeli u EU mora i u NATO.Zbog sirenja ruskog uticaja, probace sve da bi zaustavili taj uticaj ali da sto manje pruze za uzvrat.Recimo, ako bi nam vratili Kosmet po rezoluciji 1244 i izvinuli zbog bombardovanja i ostalih stvari, ja verujem da bi Srbija na referndumu, glasala za ulazak u NATO.Ovako, od saveznika su napravili neprijatelje!

E sad, posto oni ne zele da priznaju greske koje su pocinili nad nama, krece kruta ofanziva, kroz princip ako uradis dobices.Cini mi se da se taj princip naziva stap i sangarepa.To je uspevalo u predhodnih 16 godina vrlo uspesno i ne treba da se cudimo sto i dalje forsiraju tu pricu ... ako ti uradis to i to i to mi cemo tebi dati to.Mnogo su politicari iz tog kruga "zavili u crno" Srbiju, prostajuci na uslove.

Mi, jednostavno, nemamo skolu za diplomatiju i nasi politicari nisu dorasli ovom trenutku, da se nose sa jakima uz konpromise, analize pa cak i da odbiju nesto.Nemamo te ljude koji u svojim recima imaju poruku i koji imaju manire jednog diplomate.

evadjelizam opija

pre 6 godina

U EU definitivno postoji grupa nominalista i naivaca koji veruju da bi balkan bio stabilniji ako svi udju u NATO, odnosno zanima ih mogućnost da svaki eventualan sukob ostane samo pitanje NATO. Ovo je borba za monopol nad budućim sukobima. Srbija je bezbednija od NATO članica van NATO upravo zbog potrebe da se očuva slika o mirnodopskom savezu pa eventualne napadače drže pod kontrolom. Sa ulaskom Srbije u NATO svaki sukob je samo unutrašnje pitanje NATO. Time što Srbija drži neutralan stav ona i čini balkan stabilnim.

bluestar

pre 6 godina

Kako je tacno glasila jasna poruka?
(Bilo bi dobro da nam ne prete,osetjivi smo a i skloni inacenju kad nam prete ili kad nam se ucini da nas ucenjuju.......)

U nasem a i njihovom interesu,neka komunikacija sa nama bude umerena, obecavajuca i diplomatska....U tom slucsju necemo popustati Rusima koji sve vise navaljuju....

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

od NATO poruka necemo se oporaviti sledecih 100 godina !
(Kuka a Bogami i motika, 29. jun 2017 17:07)

Bravo. Trebaće vremena da Srbiji dođe iz dupeta u glavu.
(trew, 29. jun 2017 17:06)


Kuka a Bogami i motika, naše ratovanje zbog otimanja tuđih teritorija da bismo stvorili Veliku Srbiju dva naroda ne srpske nacionalnosti iz dve (sada bivše) jugoslovenske republike ne mogu (i da hoće) zaboraviti najmanje dva veka, pa ipak politički predstavnici iz te dve sada nezavisne države jasno pokazuju i dokazuju želju da sarađuju sa Srbijom - jeste dokaz da nisu zlopamtila kao što to mi jesmo.

Trew, sudeći prema ubeđenjima nekih komentatora, trebaće najmanje sto godina da ,,Srbiji dođe iz dupeta u glavu''. Srbija treba da što pre postane članica i NATO i EU (tim redosledom, jer je postati članica NATO lakše i brže nego postati članica EU). Ali, ko to i na koji način, kojim rečima i kojim argumentima, može objasniti onima kojima trebaju decenije ili najmanje sto godina da im ,,dođe iz dupeta u glavu''?

Zemun grad SPO

pre 6 godina

NATO je bezbedonosni kisobran u Evropi, a EU je politicki.Na Balkanu to je jos izrazenije, tako da je atlanski savez apsolutni gospodar u BIH i na KiM, iako to nisu NATO clanice.
Gotovo sve clanice EU su i clanice NATO, tako da se moze zakljuciti da je ta organizacija vojska Evropske Unije i SAD. Sve eventualne sporove na rovitom Balkanu resavace EU i NATO. Ako budemo van Alijanse, ti sporovi ce se resavati na nasu stetu.
Svajcarska nije u tom savezu, ali ona nema problematicno okruzenje kao Srbija. Njena neutralnost dugo datira i bankarski je centar sveta. Austrija ima medjunarodni ugovor koji joj brani da pristupa vojnim savezima. Mi nemamo ni ugovor o neutralnosti, niti smo Svajcarska, vec drzava u kompletnom NATO okruzenju i neresenim pitanjima. Nemojmo ocekivati strane investicije u drzavi koja hoda na tankoj zici izmedju Rusije i Zapada. Drzavotvorna politika se ne vodi emocijama, vec strateskim odlukama, kojima se ostvaruje maksimum moguceg drzavnog interesa. Sve politicke stranke u Srbiji dobro znaju da je u interesu Srbije da udje u NATO.Znaju i to da su mir i stabilnost u regionu dugorocno obezbedjeni njegovom kompletnom integracijom u NATO i EU. Njima je na zalost popularnost stranke vaznija od drzavnog interesa, pa je vecina izrazito protiv toga. Koji im je ovo put da se igraju sa sudbinom nacije i drzave?

Polo

pre 6 godina

@ Srbiju vaša saradnja sa NATO ne zanima.
U EU ima članica koje nisu u NATO.

Srbija je vojno neutralna i ne dovodite nam NATO!!!
(marija, 29. jun 2017 18:42)

A ko si ti da to kažeš?? Ja sam ZA Nato. Te članice u EU koje nisu Nato su samo pro forma neutralni. Izmedju Nato-a i Rusije šta misliš za koga bi bili švajcarci?
Jedino uz NATO možemo napred, Srbija je oduvek (pre komunističkih bandita) bila saveznik sa Amerikom. Srbija da je ostala kapitalistička zemlja kao što je bila pre 75 godina, sada bi bili na nivou bilo koje zemlje zapadne Evrope. Ovako uz ovo čudo evo nas tu gde smo. Bedna zemlja sa mafijašima na vlasti a narod hoda podrpan i ponižen.

Predragg

pre 6 godina

Ne moze se biti vojno neutralan a vojno protezirati Rusiju. Puno je bolje ucestvovati sa svima samo u humanitarnim operacijama,nesto kao vojni sanitet,bez oruzja i ofenzivnih gluposti. Tek bi nas tada prestali smatrati kao opasnost po njih.

Bora

pre 6 godina

Ratovao sam protiv NATO-a jer su nase vodje htele da pobede ceo razvijeni deo sveta. Pa oni su hteli da postave 5000 ljudi sa lakim naoruzanjem na KIM, sada imamo najvecu NATO bazu na svetu na tom istom mestu. Pobeda!?Pustite Rambuje, on je dosao kao politicki foto finis, jer smo sve do tada odbijali. Da su oni koji su gurnuli zemlju u rat trebali da se bore NIKAD ga ne bi bilo. Nemate pojma sta je kada polivaju avioni svim i svacim, albanci jurisaju na ko zna cemu a ti si samo otisao na odsluzenje vojnog roka i obuku nisi zavrsio a uhvatio te rat. Uvek kada sam se tukao u zivotu, tukao sam da bih pobedio, procenjivao sam koliko je protivnik jak i vest, da li pored ima drugare pa i ja da zovem moje. Naravno ne govorim o samoodbrani, tu se bijes d izvuces zivu glavu. I svetski rat je bila samodbrana naroda, tu se zaista nista nismo pitali ali NATO bombardovanje... uh, kako bih svoje kosmare uterao svima koji su odlucili da glume svetsku silu. Moje saborce, Milicu i ostale nije ubio NATO vec oni koji su im terali inat i uvukli nas u katastrofu zbog koje nestajemo za max 100 godina a posle kada im je doslo na naplatu kukali "necu da bezim, ja sam sa svojim narodom!?" ili pobegli u Rusiju. Politicke i ekenomske posledice osecamo trenutno a tek ce ih biti. Braco i sestre pamet u glavu, ne razmisljajte emocionalno vec racionalno, ukljucujmo se u Evropu i zapadni svet gde nam je oduvek bilo mesto. Mozda je i ovako kasno ali nam je to jedina sansa da prezivimo.

dnk

pre 6 godina

@Predragg
... i Svajcarska je "vojno neutralna" ali i pored toga imaj silu naoruzanja i svakog meseca vezbe rezervista. Vojno neutralan ne znaci biti bez naoruzanja (aviona, tenkova, raketa ....)

Pera

pre 6 godina

Neutralnost Srbije ima jednu jedinu vrednost - to je politicki resurs lokalnih politicara da dobijaju izbore, jer to odgovara narodnoj emociji. Medjutim ne treba imati emocije u politici. Ta neutralnost je nepostojeca, jer smo mali, siromasni i zavisni. Okruzeni smo zemljama NATO, potrebna nam je politicka i bezbednosna stabilnost da bi privukli investitore bez kojih necemo podici ekonomiju, imamo neresena pitanja sa okruzenjem i veoma los renome u svetu. Zbog svega toga, a da bi maksimalno popravili situaciju u kojoj se nalazimo, interes Srbije je da proguta tu zabu odjednom i da se pridruzi NATO.

Predrag Cvetanović,Niš

pre 6 godina

Poštovana Gospođo,
Molim Vas da pokušate da razumete zašto Srbi ne žele u NATO:Prvo,još nisu zaboravili zverstva iz I i II svetskog rata.Drugo,nisu zaboravili 1999.Meni ste ubili člana familije i još jednog iskrenog prijatelja.Kad dodjete u Bgd bilo bi covecno da posetite porodicu pokojne male Milice i stavite pupoljak ruže na njenu večnu kuću.Bilo bi dobro da posetite Varvarin,da na grob pokojne devojke,u momentu smrti na mostu,bila jedna od najboljih matematičara sveta,položile buket cveća.Posetite Aleksinac,Niš,Surdulicu,Grdelicu...Treće,i slepac oseća da pripremate napad na Rusiju.Bila bi večna sramota Srba da u tome učestvuju.

srpska nedoumica

pre 6 godina

Forsirati prvo NATO pa ce i EU ici lakse. Mi ne samo da smo neorijentisani vojno ali ni drustveno ne znamo u kom smeru. Vladavini despota, sto nam nekako dodje prirodnije, ili vladavini institucija, koje nikako da izgradimo.

zg232

pre 6 godina

Srbiju vaša saradnja sa NATO ne zanima.
U EU ima članica koje nisu u NATO.

Srbija je vojno neutralna i ne dovodite nam NATO!!!
(marija, 29. jun 2017 18:42)

Srbija nije vojno neutralna zemlja, jer je niti jedna zemlja nije priznala kao takvu. I istok i zapad samo klima glavom na vojnu neutralnost Srbije i misli si svoje. Mala, siromašna zemlja sa slabom industrijom ne može biti vojno neutralna. U slučaju nekog napada na Srbiju, tko će joj pomoći, jer se smatra da ne ide pod ni jedne skute. U tom slučaju nemate se pravo ljutiti niti na Rusiju, niti na zapad i NATO. Postoji poslovica: Sam pao, sam se ubio. Nadam se da to ne želite svojoj djeci. Da je Hrvatska vojno neutralna, sada bi već bili brodovi NATO-a u Savudrijskoj vali (slovenski: Piranski zaljev) na strani Slovenije. Budući da su obje zemlje u NATO-u, ostaje im samo bilateralni dogovori. Sutra će Hrvatska ili Crna Gora rješavati svoje granice sa Srbijom. Ostanete li vojno neutralni, u razgovore već idete kao slabiji partner, odnosno gubitnici bez ikakvih šansi. Tako da vam je ta neutralnost samo riječ na kojoj se dobijaju ili gube izbori.

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

od NATO poruka necemo se oporaviti sledecih 100 godina !
(Kuka a Bogami i motika, 29. jun 2017 17:07)

Bravo. Trebaće vremena da Srbiji dođe iz dupeta u glavu.
(trew, 29. jun 2017 17:06)


Kuka a Bogami i motika, naše ratovanje zbog otimanja tuđih teritorija da bismo stvorili Veliku Srbiju dva naroda ne srpske nacionalnosti iz dve (sada bivše) jugoslovenske republike ne mogu (i da hoće) zaboraviti najmanje dva veka, pa ipak politički predstavnici iz te dve sada nezavisne države jasno pokazuju i dokazuju želju da sarađuju sa Srbijom - jeste dokaz da nisu zlopamtila kao što to mi jesmo.

Trew, sudeći prema ubeđenjima nekih komentatora, trebaće najmanje sto godina da ,,Srbiji dođe iz dupeta u glavu''. Srbija treba da što pre postane članica i NATO i EU (tim redosledom, jer je postati članica NATO lakše i brže nego postati članica EU). Ali, ko to i na koji način, kojim rečima i kojim argumentima, može objasniti onima kojima trebaju decenije ili najmanje sto godina da im ,,dođe iz dupeta u glavu''?

Polo

pre 6 godina

@ Srbiju vaša saradnja sa NATO ne zanima.
U EU ima članica koje nisu u NATO.

Srbija je vojno neutralna i ne dovodite nam NATO!!!
(marija, 29. jun 2017 18:42)

A ko si ti da to kažeš?? Ja sam ZA Nato. Te članice u EU koje nisu Nato su samo pro forma neutralni. Izmedju Nato-a i Rusije šta misliš za koga bi bili švajcarci?
Jedino uz NATO možemo napred, Srbija je oduvek (pre komunističkih bandita) bila saveznik sa Amerikom. Srbija da je ostala kapitalistička zemlja kao što je bila pre 75 godina, sada bi bili na nivou bilo koje zemlje zapadne Evrope. Ovako uz ovo čudo evo nas tu gde smo. Bedna zemlja sa mafijašima na vlasti a narod hoda podrpan i ponižen.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

NATO je bezbedonosni kisobran u Evropi, a EU je politicki.Na Balkanu to je jos izrazenije, tako da je atlanski savez apsolutni gospodar u BIH i na KiM, iako to nisu NATO clanice.
Gotovo sve clanice EU su i clanice NATO, tako da se moze zakljuciti da je ta organizacija vojska Evropske Unije i SAD. Sve eventualne sporove na rovitom Balkanu resavace EU i NATO. Ako budemo van Alijanse, ti sporovi ce se resavati na nasu stetu.
Svajcarska nije u tom savezu, ali ona nema problematicno okruzenje kao Srbija. Njena neutralnost dugo datira i bankarski je centar sveta. Austrija ima medjunarodni ugovor koji joj brani da pristupa vojnim savezima. Mi nemamo ni ugovor o neutralnosti, niti smo Svajcarska, vec drzava u kompletnom NATO okruzenju i neresenim pitanjima. Nemojmo ocekivati strane investicije u drzavi koja hoda na tankoj zici izmedju Rusije i Zapada. Drzavotvorna politika se ne vodi emocijama, vec strateskim odlukama, kojima se ostvaruje maksimum moguceg drzavnog interesa. Sve politicke stranke u Srbiji dobro znaju da je u interesu Srbije da udje u NATO.Znaju i to da su mir i stabilnost u regionu dugorocno obezbedjeni njegovom kompletnom integracijom u NATO i EU. Njima je na zalost popularnost stranke vaznija od drzavnog interesa, pa je vecina izrazito protiv toga. Koji im je ovo put da se igraju sa sudbinom nacije i drzave?

bluestar

pre 6 godina

Kako je tacno glasila jasna poruka?
(Bilo bi dobro da nam ne prete,osetjivi smo a i skloni inacenju kad nam prete ili kad nam se ucini da nas ucenjuju.......)

U nasem a i njihovom interesu,neka komunikacija sa nama bude umerena, obecavajuca i diplomatska....U tom slucsju necemo popustati Rusima koji sve vise navaljuju....

ivan

pre 6 godina

Saradnja? NATO i EU su leva i desna ruka - evropski paravan za americki neokolonijalizam, koji po svetu koristi mnostvo drugih paravana. A raja pada na fore...

Predragg

pre 6 godina

Ne moze se biti vojno neutralan a vojno protezirati Rusiju. Puno je bolje ucestvovati sa svima samo u humanitarnim operacijama,nesto kao vojni sanitet,bez oruzja i ofenzivnih gluposti. Tek bi nas tada prestali smatrati kao opasnost po njih.

evadjelizam opija

pre 6 godina

U EU definitivno postoji grupa nominalista i naivaca koji veruju da bi balkan bio stabilniji ako svi udju u NATO, odnosno zanima ih mogućnost da svaki eventualan sukob ostane samo pitanje NATO. Ovo je borba za monopol nad budućim sukobima. Srbija je bezbednija od NATO članica van NATO upravo zbog potrebe da se očuva slika o mirnodopskom savezu pa eventualne napadače drže pod kontrolom. Sa ulaskom Srbije u NATO svaki sukob je samo unutrašnje pitanje NATO. Time što Srbija drži neutralan stav ona i čini balkan stabilnim.

Zdravko

pre 6 godina

Znači Srbija mora u Nato hoće neće. Zato migovi ne dolaze.
To se zove balkanski paket. Prvo svi u Nato pa svi u EU. To znači betoniranje federalnih granica. Dodika će uskoro srušiti. Bošnjaci sretni, Makedonci sretni. Crnogorci sretni. Albanci na Kosovu sretni. Albanci u Makedoniji baš i nisu sretni. Srbi u Bosni nisu sretni. Hrvati u Hercegovini nisu sretni. Srbi u Srbiji podjeljeni.

Che Gevara

pre 6 godina

Bravo. Trebaće vremena da Srbiji dođe iz dupeta u glavu.
(trew, 29. jun 2017 17:06)

Mislim da ne uvidjas bas jasnu sliku.Diplomatski recnik je vrlo komplikovan i vrlo osetljiv.

Ovo je poruka da Srbija ako zeli u EU mora i u NATO.Zbog sirenja ruskog uticaja, probace sve da bi zaustavili taj uticaj ali da sto manje pruze za uzvrat.Recimo, ako bi nam vratili Kosmet po rezoluciji 1244 i izvinuli zbog bombardovanja i ostalih stvari, ja verujem da bi Srbija na referndumu, glasala za ulazak u NATO.Ovako, od saveznika su napravili neprijatelje!

E sad, posto oni ne zele da priznaju greske koje su pocinili nad nama, krece kruta ofanziva, kroz princip ako uradis dobices.Cini mi se da se taj princip naziva stap i sangarepa.To je uspevalo u predhodnih 16 godina vrlo uspesno i ne treba da se cudimo sto i dalje forsiraju tu pricu ... ako ti uradis to i to i to mi cemo tebi dati to.Mnogo su politicari iz tog kruga "zavili u crno" Srbiju, prostajuci na uslove.

Mi, jednostavno, nemamo skolu za diplomatiju i nasi politicari nisu dorasli ovom trenutku, da se nose sa jakima uz konpromise, analize pa cak i da odbiju nesto.Nemamo te ljude koji u svojim recima imaju poruku i koji imaju manire jednog diplomate.

Pera

pre 6 godina

Neutralnost Srbije ima jednu jedinu vrednost - to je politicki resurs lokalnih politicara da dobijaju izbore, jer to odgovara narodnoj emociji. Medjutim ne treba imati emocije u politici. Ta neutralnost je nepostojeca, jer smo mali, siromasni i zavisni. Okruzeni smo zemljama NATO, potrebna nam je politicka i bezbednosna stabilnost da bi privukli investitore bez kojih necemo podici ekonomiju, imamo neresena pitanja sa okruzenjem i veoma los renome u svetu. Zbog svega toga, a da bi maksimalno popravili situaciju u kojoj se nalazimo, interes Srbije je da proguta tu zabu odjednom i da se pridruzi NATO.

Bora

pre 6 godina

Ratovao sam protiv NATO-a jer su nase vodje htele da pobede ceo razvijeni deo sveta. Pa oni su hteli da postave 5000 ljudi sa lakim naoruzanjem na KIM, sada imamo najvecu NATO bazu na svetu na tom istom mestu. Pobeda!?Pustite Rambuje, on je dosao kao politicki foto finis, jer smo sve do tada odbijali. Da su oni koji su gurnuli zemlju u rat trebali da se bore NIKAD ga ne bi bilo. Nemate pojma sta je kada polivaju avioni svim i svacim, albanci jurisaju na ko zna cemu a ti si samo otisao na odsluzenje vojnog roka i obuku nisi zavrsio a uhvatio te rat. Uvek kada sam se tukao u zivotu, tukao sam da bih pobedio, procenjivao sam koliko je protivnik jak i vest, da li pored ima drugare pa i ja da zovem moje. Naravno ne govorim o samoodbrani, tu se bijes d izvuces zivu glavu. I svetski rat je bila samodbrana naroda, tu se zaista nista nismo pitali ali NATO bombardovanje... uh, kako bih svoje kosmare uterao svima koji su odlucili da glume svetsku silu. Moje saborce, Milicu i ostale nije ubio NATO vec oni koji su im terali inat i uvukli nas u katastrofu zbog koje nestajemo za max 100 godina a posle kada im je doslo na naplatu kukali "necu da bezim, ja sam sa svojim narodom!?" ili pobegli u Rusiju. Politicke i ekenomske posledice osecamo trenutno a tek ce ih biti. Braco i sestre pamet u glavu, ne razmisljajte emocionalno vec racionalno, ukljucujmo se u Evropu i zapadni svet gde nam je oduvek bilo mesto. Mozda je i ovako kasno ali nam je to jedina sansa da prezivimo.

dnk

pre 6 godina

@Predragg
... i Svajcarska je "vojno neutralna" ali i pored toga imaj silu naoruzanja i svakog meseca vezbe rezervista. Vojno neutralan ne znaci biti bez naoruzanja (aviona, tenkova, raketa ....)