Nedelja, 31.07.2016.

15:35

"Stepinac, Barišić, ulica po Budaku, kukasti - šta je to?

Hrvatska treba da prestane sa propagandom i postupcima koji liče na četrdesete godine prošlog veka i na nacističku, ustašku NDH, kaže Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug

"Stepinac, Barišiæ, ulica po Budaku, kukasti - šta je to? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Sivobrad

pre 7 godina

Prvo i osnovno, cetnicki i ustaski pokreti nisu za poredjenje, jer je cetnicki bio antifasisticki, a ustaski izrazito profasisticki!
(Beobrad, 31. jul 2016 21:28)

Hm.
A mnoge pradedove po selima u Srbiji su zaklale ustase?
Ili cetnici?
Ili hoces i ti da prekrajas istoriju? Da zazmuris na istorijsku cinjenicu da su cetnici klali svoje Srbe kad im se cefnulo? Jer nisu imali da im daju hranu? Ili nisu hteli da daju devojke "da se malo zabave"? Mislis da lazem?
Ili ti je deda bio cetnik pa ne zelis da priznas istinu sam sebi?
Da li je za tebe "antifasizam" i kad Srbin kolje Srbina?!

Beobrad

pre 7 godina

Prvo i osnovno, cetnicki i ustaski pokreti nisu za poredjenje, jer je cetnicki bio antifasisticki, a ustaski izrazito profasisticki!
Jasenovac, se braco Srbi, zaboravni, desio pre 70-tak godina, a ne pre 1000 !
Ako je Tito sve to gurao pod tepih pod parolom "bratstvo i jedinstvo", mi ne moramo!
Objavite mi komentar, molim.

EU standardi

pre 7 godina

Glavni problem za srpsko-hrvatske odnose je napravio Tiito što 1945. nije dozvolio DENACIFIKACIJU hrvatskog pučanstva, pa danas mnogi veličaju ustašku ideologiju NDH koja je izvršila GENOCID nad milion Srba, Roma, Jevreja,..
Ako ovako nastave hrvatski političari, EU će morati da sprovede naknadnu denacifikaciju.

Iznad zakljucka

pre 7 godina

samo par pitanja:sta je konkretno, ne racunajuci zadnjih 10 dana, Srbija uradila da svet sazna kako je Srbima bilo i kako im je sada na Balkanu?
Postoji li institucija u drzavi Srbiji koja se organizovano i stalno bavi srpskim patriotizmom?
Koji ozbiljan medij ima redovnu rubriku o genocidu pocinjenom nad Srbima?
Koliko smo izlozba mi organizovali? Gde su nam muzeji?
Ko radi sa nasom decom da bi im objasnio u kakvom okruzenju zive?
Mislim da su odgovori jednostavni....niko i nista!
(izadje na videlo, 31. jul 2016 20:00)

Hm...
U redu je to, ali razmisli o sledecem: Nemci danas ne bi bili ono sto jesu da se nisu masovno, u skolama i na javnim mestima, suocili sa svim nedelima koje su izvrsili nacisti u ime nemackog naroda.
Koliko ti znas o zverstvima Srba nad nesrbima? Koliko vas uopste zna nesto o tome? Ili smo mi nevinasca?!

Milan

pre 7 godina

Ja mislim da Srbija ima briga i više nego što treba,okrenimo se svom dvorištu,ne nasedati na provokacije i jednostavno živeti svoj život!!!!Mi menjamo našu istoriju kako nam drugi kažu,previše brzo zaboravljamo.Iz Istorije se uči da bi Budućnost bila lakše podnošljiva i bezbolnija!!!!Hoćemo li se više opametiti!!!!

izadje na videlo

pre 7 godina

samo par pitanja:sta je konkretno, ne racunajuci zadnjih 10 dana, Srbija uradila da svet sazna kako je Srbima bilo i kako im je sada na Balkanu?
Postoji li institucija u drzavi Srbiji koja se organizovano i stalno bavi srpskim patriotizmom?
Koji ozbiljan medij ima redovnu rubriku o genocidu pocinjenom nad Srbima?
Koliko smo izlozba mi organizovali? Gde su nam muzeji?
Ko radi sa nasom decom da bi im objasnio u kakvom okruzenju zive?
Mislim da su odgovori jednostavni....niko i nista!

Kinaski

pre 7 godina

Drazini cetnici su ubijali muslimane u II svetskom, ali se zarad "mira u kuci" ( komunisti ) o tome nije govorilo. Draza je rehabilitovan i ne nasedajte vise na te nacionalisticke parole sa obe strane, zivot je kratak.

goxy

pre 7 godina

Do 1943. partizanski odredi su bili sacinjeni 90% od Srba i Crnogoraca ,kasnije su se sve zasluge delile na 6 ili 8 ,jasno je ko je podnio najvece zrtve i krajnje je vreme da se ne izjednacava ucesce ni u prvom ni drugom svetskom ratu

Dokle više Vuline?

pre 7 godina

Da li je moguće da će Vulinu, Dačiću i ostalima proći fora iz devedesetih? Dosta mi je Vulinovog "Hajat" patriotizma, mene više neće "mobilisati". Niko od ovih "patriota" i autora zidnih novina u ratnom Sarajevu reč nije rekao kada je desetine gradova po Srbiji dobilo ulicu majora Tepića koji je u smrt odveo veliki broj vojnika JNA kao i veliki broj hrvatskih vojnika i meštana dizanjem vojnog magacina u vazduh. Ko mu je odobrio tak "herojski" čin? Majke nesrećnih vojnika sa obe strame, možda? Šta je Barišić, po njima, loše uradio posle odslužene kazne? Borio se na strani Hrvata, i šta onda? Za ambasadora je robijao po zakonima Švedske, spomenik za učešće u ratu a mogao je da nadtavi "integraciju" u švedsko društvo sa par hiljada evra medečno, zar ne? Oni imaju svoje junake, mi svoje, a jako je loše sopstvene probleme rešavati u tuđem dvorištu. Ko je rušio u Savamali, gde je srpski Mercedes...?

Melenci

pre 7 godina

Ferdinande,moguce da je selo dalo pare za spomenik,ali to je drzavno zemljiste,za to treba dozvola drzave.Kod nas u svom dvoristu ako zidas objekat moras da trazis dozvolu.Zamisli da tako svaka ulica ima svog heroja i svoj spomenik.

Zoki

pre 7 godina

Koliko god pokušavali da pronađemo na srpskoj strani nekog Pavelića i Budaka - oni jednostavno ne postoje. Srbija je bila deo antifašističke koalicije, nije imala rasne zakone i vojnike na Staljingradu. Nije objavila rat SAD.
Što se tiče Stepinca, bojim se da su stvari drugačije. Njegova politička odgovornost nije sporna. Za ono blagosiljanje NDH mogao je da bude osuđen po zakonima Kraljevine Jugoslavije. Ali nije. Osudili su ga na kengurskom komunističkom sudu za stvari na koje objektivno nije imao uticaj. Ne može zagrebački nadbiskup biti odgovoran za nešto što rade franjevci u Hercegovini, kada on nad franjevačkim redom nema nikakve kontrole ni kada su u njegovoj eparhiji (nadbiskupiji). Situacija pomalo podseća na ono što se dogodilo sa Nedićem. Nedić bi bio osuđen i u Kraljevini Jugoslaviji - ali ne bi bio bačen kroz prozor i proglašen narodnim neprijateljem.

Dasak Istine

pre 7 godina

@Darko Upravo tako, trebamo gledati u buducnost i poboljsati suradnju, jer koliko god neki to ne zeljeli, mi smo si najblizi i najvecu korist imamo od medusobne suradnje. Sto se tice dogadaja zadnjih par dana, jedini kome to odgovara su politicari koji jedino tako mogu kontrolirati narod, sa nebitinim stvarima koje normalne ljude ne zanimaju. Poz iz hr

tomtom

pre 7 godina

@Maks možeš porediti Mihailovića sa Nedićem, ali je činjenica da Mihailović nije bio kvinsling već saveznik Zapada. Isto tako, možeš porediti Nedića sa Pavelićem i Stepincem, ali Nedić nije imao logore za Srbe, Jevreje (Banjica je bila pod kontrolom Nemaca) niti je nasilno pokrštavao pravoslavce. Isto tako, za razliku od Hrvata i bosanskih muslimana, Srbi nisu imali svoju SS diviziju. Tako da koliko god pokušavao da izjednačiš, vaša uloga u II Svetskom ratu je zločinačka i ulaskom u Jugoslaviju (hvaljen Tito) ste izbegli kaznu za svoje zločine.

runner

pre 7 godina

Ne znam šta je čudno? Jedan nacionalizam se hrano drugim nacionalizmom. Mi rehabilitujemo naše kvislinge i zlikovce i podižemo im spomenike,Hrvati svoje.

RexLex

pre 7 godina

To što Hrvati rade govori o njima i njima na savest kao i EU koja, do grla u gorućim problemima, ni ne reaguje na reinkarnaciju krajnje desnice i fašista ( čitaj Ustaša). Mi da se osvrnemo u svoje dvorište.

zbzv

pre 7 godina

Ovo im dobro dodje da skrenu temu sa bednog zivota u Srbiji pod ovim totalno nesposobnim razimom predvodjenim Vucicem. A i EU bi mogla, da hoce, da pripreti Hrvatima oko ustastva i pojava vezanih za to. Ali, nece namerno. A mozda se i Srbi i Hrvati dogovaraju oko svega, jer su potpuno nesposobni i jedni i drugi za bilo sta osim praznih prica. Ko ce sve to znati kada je sve prevara oko nas. Niko tu nema dobre namere.

Paul Kersey

pre 7 godina

Idu izbori u HR zato hrvati udaraju po nama.... dobiće tako više glasova.... 
HR političari prave mržnju između dva naroda niko drugi..... 
Ja ne razuman zašto naše vlasti toliko reaguju na njihove provokacije.....(Savic 11080, 31. jul 2016 16:48)

Šta ne razumeš? Razlozi su potpuno isti. I kod nas i kod njih su na vlasti isti ljudi koji su upropastili obe države devedesetih i onu zajedničku pre toga.

Timocanin

pre 7 godina

Ne podrzavam cetnike ni taj pokret, ali kako mozes da poredis njih sa ustasama. Pa cetnici nisu imali logore poput Jasenovca i samim tim nisu pocinili zlocine takvih razmjera kao NDH-ovci.
(Schone, 31. jul 2016 16:29)

Tacno da nisu imali logore, verovatno im bilo skupo odrzavanje. Zato su znali da upadnu u svoje, srpsko selo, i ako im nesto tog dana nije po volji, klali su sta su stigli. Raspitajte se, ima dosta sela u mojoj Timockoj krajini koja su bila desetkovana posle upada besnih cetnika i ostalih kvinslinga.

Podunavac

pre 7 godina

Doziveo je i Dacic da moze slobodno da glumi malog Slobu. Mislim da nama Srbima trenutno preti veca opasnost od njega, Vulina i njima slicnima nego od spomenika Barisicu. Lako je loziti klince ovakvom retorikom ali ja imam 40 godina i svega se secam. Daleko od toga da je ovo u Hrvatskoj dobro ali kod nas imo mnogo vise problema od hrvatskog nacionalizma.

Franz Ferdinand

pre 7 godina

A to šta su tom nekom liku za kojeg nikad nisam čuo i koji je ubio tog ambasadora digli spomenik, to nije učinila država nego tamo neki iz njegovog sela na privatnom posjedu i o svom trošku, to im niko ne može zabraniti!

pera iz solitera

pre 7 godina

bata Dacicu, lepo si sve rekao, i jos kad bi pocistio u svom dvoristu bilo bi odlicno.
Ali o blatu u svom dvoristu mudro cutis - Draza, kojeg su rehabilitovali, Nedica ce verovatno uz vasu precutnu saglasnost (i neces nista o tome reci), o Nikolaju Velimirovicu koji je se otvoreno divio nacistima takodje (a ovde ga smatraju za sveca).
Sve sam nacionalista koji je okrvavio ruke.
Ovde nema mesta, kao sto neki komentatori rade, o poredjenju ustasa i cetnika. I jedni i drugi su bili zadrti nacionalisti i okrvavili su ruke do ramena, s tim da su ustase bile otvoreno na strani fasizma, a cetnici stidljivije, a u drugoj polovini rata otvorenije.
Dakle, kad mi pocistimo svoje dvoriste, mozemo komsijama da solimo pamet da pociste svoje.

megatronman

pre 7 godina

Što očito ništa ne smeta turbo folk zvezdama da dođu na dalmatinski Ringišpil gdje 90% tih istih Hrvata sluša i Tompsona i te iste cajke. Hoću reći da što se više "ložite" to će vam sa ove strane više i servirati to tzv. ustaštvo. Ma pustite... Sve je ovo predstava za narod. Ono što je opasno je ID i ISIL. To je prava opasnost za sve nas.

mozaks

pre 7 godina

da je bilo srece kad se krenulo u rasparcavanje Juge vojska da je izvrsila drzavni udar pohapsila sve od triglava do djevdjelije pa na goli otok i raspisala referendum ko hoce ostati a ko ne danas bi bila drugacija istorija i pitanje dali bi uopste postojala EU.koja je u stvari jedna vrsta SFRJ ,gde se u toj EU javljaju neke slicnosti kao i u staroj Jugi.pokusaj hegemonije nekih drzava nad drugima i ociti lagani nestanak EU kakvu su zamisljali isti oni koji su svojevremeno pomogli da se rasturi Juga

Susjed

pre 7 godina

Kada politika na stol pred narod nema sta staviti, onda uvjek ima u dzepu porciju nacionalnih tenzija. Koliko vidom, u zadnjih par dana vasi vozdovi nisu nista drugo govorili, osim pljuvali po Hrvatskoj. Sto znaci. Da nema Hrvatske ne bi vam imali sta reci. Sretno vam komsije s takvima. Ps. Uplatio sam za pomoc polavljenim podrucjima u Srbiji i opet bi to napravio. Toliko koliko vas Hrvati mrze.

aleks

pre 7 godina

A mi dajemo vecinu na izborima seseljovcima i socijalistima, samo da se pokrijemo usima i cutimo. Hrvati bar imaju Istru i Zagorje na koje bih se ja licno ponosio da su u Srbiji. A mi? Cak je i Vojvodina pukla. Bruka!

ju

pre 7 godina

Tacno je, prestanite sa tom Milosevic retorikom, ne budite toliko glupi, svi znaju da je lobi u USA NAJVAZNIJI, istina se cuje i istina je samo ona koliko i kome platis, Sta se ceka vise...DACICU, Vucicu, pa zar nismo bolji i od Svajcarske?

XY

pre 7 godina

Mihajlovic, Nedic, knez Pavle... nisu klali Hrvate ni po Srbiji ni po belom svetu. Bez obzira šta ja mislio o pomenutima, poređenje je neumesno.

aleks

pre 7 godina

Ribarceta san@
Nismo mi braca nego smo apsolutno isti narod. Cak stavise, ljudi u Sremu i Slavoniji su slicniji jedni drugima nego Sremci i Nislije ili Slavonci i Istrani ili Dalmatinci.

Pometi pred svojim vratima

pre 7 godina

Srbija niti jednim svojim potezom ne potpaljuje situaciju u regionu,a pritom zaboravlja da Šešelj potpaljuje hrvatsku zastavu u centru Beograda :)

Srki

pre 7 godina

T o ti je Dačiću pravna država. ako je sud tako odlučio nemože kao u Srbiji premijer reč, e nedam, nesme čak ni komentarisati, ako je neko za svoje novce odlučio podiči spomenik na svome imanju ne može mu to niko zabraniti.

Prvo ocistiti smece ispred svojih vrata

pre 7 godina

Dok god Srbija rehabilituje zlocince i izdajnike poput Draze i Milana Nedica, nema moralno pravo da ikome drzi pridike i lekcije o moralu.

DA ne govorim o velicanju Karadzica i Mladica.

Schone

pre 7 godina

(KRTA, 31. jul 2016 16:06)

Ne podrzavam cetnike ni taj pokret, ali kako mozes da poredis njih sa ustasama. Pa cetnici nisu imali logore poput Jasenovca i samim tim nisu pocinili zlocine takvih razmjera kao NDH-ovci.

Ribarceta san

pre 7 godina

Kamo lepe sreće da se Hrvatska odrekne ustaša, Pavelića i Tuđmana, a Srbija četnika, D. Mihailovića i Miloševića. Srbi i Hrvati su braća više nego Hrvati i Nemci ili Rusi i Srbi.

Darko

pre 7 godina

Jao, politka Balkana. Ko, sta, srbi i hrvati jedni drugima za gusu. Uzas. Muka mi je vise. Samo zelim da zivim mirno, siguran sam da i u Hrvatskoj i Srbiji ima naroda koji samo zele mir. Cemu sve ovo? Zasto se stalno vracamo na proslost, kad nam tu nema nikakvog dobrog? Gledamo nazad, i jedna i druga strana. Samar i Hrvatskoj i Srbiji. Gledajte napred i da stvaramo bolje odnose.

Norveska poklanja Finskoj vrh planine za rodjendan, a mi sta radimo jedni drugima... Potvrdjujemo stereotipe.

komunista

pre 7 godina

E to ti je domaći zadatak, kako za tebe, tako i za Vladu koja će se formirati ako Bog da, i gospodar Vučić se smiluje. Pa lepo zasednite, razmotrite situaciju, obavestite Skupštinu Srbije i EU, i upozorite Ujedinjene nacije na opasnost od nadolazećeg fašizma u Hrvatskoj.Tako to radi ozbiljna Država. Ovako ti,Vučić i Vulin, kao slobodni strelci, samo možete da napravite štetu, kao i 90-tih.

nemaš pojma

pre 7 godina

Dačiću zaboravio si glavnu stvar. Kuna - novčana jedinica koja je korišćena u vreme Pavelićeve NDH i nikad pre!
(Stakala Zulu, 31. jul 2016 15:58)
----------------------------
Kunino krzno služilo je kao sredstvo plaćanja poreza zvanog kunovina ili marturina u srednjovjekovnoj Slavoniji, Primorju i Dalmaciji; lik kune nalazio se od prve polovine 13. stoljeća pa gotovo do kraja 14. stoljeća na hrvatskom kovanom novcu zvanom banovac; kuna je bila potencijalni novac Banovine Hrvatske.

Dobrica C.

pre 7 godina

Ivica Dacic ponovo na braniku Srbije,one koja svake godine usled negativnog prirastaja izgubi oko 50000 dusa a ciji su uzrok nezavidne ekonomske prilike kojima je i njegova stranka doprinela.Istini za volju potezi koji se povlace u Hrvatkoj od strane ljudi iz istog miljea kao i Dacic su u najmanju ruku za gadjenje.

DedaMiloje

pre 7 godina

Dačiću ponovo svadjaš ljude, niko nije došao u tvoje dvorište, oni kod njih mogu da rade šta hoće. Ti se uvek nađeš prvi da kritikuješ sve živo. Skloni se više nisu devedesete. Ili ako nisi obavešten pitaj nekoga da ti kaže koji je datum.

Stipe

pre 7 godina

Koliko sam shvatio, Vama su zlocinci oni koji su ubijali Srbe, nama heroji.
Nama su zlocinci ovi vasi koji su ubijali Hrvate, vama heroji.
I tako u krug, a odredjenim ljudima pare samo sjedaju u dzep, dosta glupi narodi...

Savic 11080

pre 7 godina

idu izbori u HR zato hrvati udaraju po nama.... dobiće tako više glasova....
HR političari prave mržnju između dva naroda niko drugi.....
Ja ne razuman zašto naše vlasti toliko reaguju na njihove provokacije.....
Braćo hrvati mislim na političare Sram vas bilo.... bruko i sramoto

Patriota

pre 7 godina

Jel moguce da se poredi Nikolaj Velimirovic sa ustasama???? Procitajte neku njegovu biografiju odgledajte neki dokumentarac o njegovom zivotu pa onda nesto recite covek je imao neverovatan znacaj za srpski duhovni zivot i bio je cenjen u celoj Evropi. Milan Nedic je spasao nekoliko DESETINA HILJADA SRBA IZ NDH. Neverovatno je koliko ljudi koji porede cetnike i ustase nemaju pojma istoriju pa im onda dodje da to izjednace.

Nikola

pre 7 godina

Ivica Dacic, skuplja polako poene za izbore, i koliko vidim po komentarima ljudi ga podrzavaju.

Da li je u redu ovo sto rade Hrvati? Nije, naravno da nije. Ali ovo sto Dacic prica samo doliva ulje na vatru. I razlog sto zbog cega Dacic prica sve ovo je samo da bi dobio poene na izborima. Jeftini politicki poeni, i nista drugo.

Ono sto je najzalosnije da ga narod podrzava u ovim izjavama. Dacicu, smiri dozivljaje , ovo nije 91va. Neko to treba da objasni i tebi, a boga mi i Hrvatima.

Prvo ocistiti smece ispred svojih vrata

pre 7 godina

Dok god Srbija rehabilituje zlocince i izdajnike poput Draze i Milana Nedica, nema moralno pravo da ikome drzi pridike i lekcije o moralu.

DA ne govorim o velicanju Karadzica i Mladica.

Stipe

pre 7 godina

Koliko sam shvatio, Vama su zlocinci oni koji su ubijali Srbe, nama heroji.
Nama su zlocinci ovi vasi koji su ubijali Hrvate, vama heroji.
I tako u krug, a odredjenim ljudima pare samo sjedaju u dzep, dosta glupi narodi...

Nikola

pre 7 godina

Ivica Dacic, skuplja polako poene za izbore, i koliko vidim po komentarima ljudi ga podrzavaju.

Da li je u redu ovo sto rade Hrvati? Nije, naravno da nije. Ali ovo sto Dacic prica samo doliva ulje na vatru. I razlog sto zbog cega Dacic prica sve ovo je samo da bi dobio poene na izborima. Jeftini politicki poeni, i nista drugo.

Ono sto je najzalosnije da ga narod podrzava u ovim izjavama. Dacicu, smiri dozivljaje , ovo nije 91va. Neko to treba da objasni i tebi, a boga mi i Hrvatima.

XY

pre 7 godina

Mihajlovic, Nedic, knez Pavle... nisu klali Hrvate ni po Srbiji ni po belom svetu. Bez obzira šta ja mislio o pomenutima, poređenje je neumesno.

Schone

pre 7 godina

(KRTA, 31. jul 2016 16:06)

Ne podrzavam cetnike ni taj pokret, ali kako mozes da poredis njih sa ustasama. Pa cetnici nisu imali logore poput Jasenovca i samim tim nisu pocinili zlocine takvih razmjera kao NDH-ovci.

Susjed

pre 7 godina

Kada politika na stol pred narod nema sta staviti, onda uvjek ima u dzepu porciju nacionalnih tenzija. Koliko vidom, u zadnjih par dana vasi vozdovi nisu nista drugo govorili, osim pljuvali po Hrvatskoj. Sto znaci. Da nema Hrvatske ne bi vam imali sta reci. Sretno vam komsije s takvima. Ps. Uplatio sam za pomoc polavljenim podrucjima u Srbiji i opet bi to napravio. Toliko koliko vas Hrvati mrze.

aleks

pre 7 godina

A mi dajemo vecinu na izborima seseljovcima i socijalistima, samo da se pokrijemo usima i cutimo. Hrvati bar imaju Istru i Zagorje na koje bih se ja licno ponosio da su u Srbiji. A mi? Cak je i Vojvodina pukla. Bruka!

Podunavac

pre 7 godina

Doziveo je i Dacic da moze slobodno da glumi malog Slobu. Mislim da nama Srbima trenutno preti veca opasnost od njega, Vulina i njima slicnima nego od spomenika Barisicu. Lako je loziti klince ovakvom retorikom ali ja imam 40 godina i svega se secam. Daleko od toga da je ovo u Hrvatskoj dobro ali kod nas imo mnogo vise problema od hrvatskog nacionalizma.

DedaMiloje

pre 7 godina

Dačiću ponovo svadjaš ljude, niko nije došao u tvoje dvorište, oni kod njih mogu da rade šta hoće. Ti se uvek nađeš prvi da kritikuješ sve živo. Skloni se više nisu devedesete. Ili ako nisi obavešten pitaj nekoga da ti kaže koji je datum.

Dobrica C.

pre 7 godina

Ivica Dacic ponovo na braniku Srbije,one koja svake godine usled negativnog prirastaja izgubi oko 50000 dusa a ciji su uzrok nezavidne ekonomske prilike kojima je i njegova stranka doprinela.Istini za volju potezi koji se povlace u Hrvatkoj od strane ljudi iz istog miljea kao i Dacic su u najmanju ruku za gadjenje.

nemaš pojma

pre 7 godina

Dačiću zaboravio si glavnu stvar. Kuna - novčana jedinica koja je korišćena u vreme Pavelićeve NDH i nikad pre!
(Stakala Zulu, 31. jul 2016 15:58)
----------------------------
Kunino krzno služilo je kao sredstvo plaćanja poreza zvanog kunovina ili marturina u srednjovjekovnoj Slavoniji, Primorju i Dalmaciji; lik kune nalazio se od prve polovine 13. stoljeća pa gotovo do kraja 14. stoljeća na hrvatskom kovanom novcu zvanom banovac; kuna je bila potencijalni novac Banovine Hrvatske.

Pometi pred svojim vratima

pre 7 godina

Srbija niti jednim svojim potezom ne potpaljuje situaciju u regionu,a pritom zaboravlja da Šešelj potpaljuje hrvatsku zastavu u centru Beograda :)

tomtom

pre 7 godina

@Maks možeš porediti Mihailovića sa Nedićem, ali je činjenica da Mihailović nije bio kvinsling već saveznik Zapada. Isto tako, možeš porediti Nedića sa Pavelićem i Stepincem, ali Nedić nije imao logore za Srbe, Jevreje (Banjica je bila pod kontrolom Nemaca) niti je nasilno pokrštavao pravoslavce. Isto tako, za razliku od Hrvata i bosanskih muslimana, Srbi nisu imali svoju SS diviziju. Tako da koliko god pokušavao da izjednačiš, vaša uloga u II Svetskom ratu je zločinačka i ulaskom u Jugoslaviju (hvaljen Tito) ste izbegli kaznu za svoje zločine.

Ribarceta san

pre 7 godina

Kamo lepe sreće da se Hrvatska odrekne ustaša, Pavelića i Tuđmana, a Srbija četnika, D. Mihailovića i Miloševića. Srbi i Hrvati su braća više nego Hrvati i Nemci ili Rusi i Srbi.

Patriota

pre 7 godina

Jel moguce da se poredi Nikolaj Velimirovic sa ustasama???? Procitajte neku njegovu biografiju odgledajte neki dokumentarac o njegovom zivotu pa onda nesto recite covek je imao neverovatan znacaj za srpski duhovni zivot i bio je cenjen u celoj Evropi. Milan Nedic je spasao nekoliko DESETINA HILJADA SRBA IZ NDH. Neverovatno je koliko ljudi koji porede cetnike i ustase nemaju pojma istoriju pa im onda dodje da to izjednace.

pera iz solitera

pre 7 godina

bata Dacicu, lepo si sve rekao, i jos kad bi pocistio u svom dvoristu bilo bi odlicno.
Ali o blatu u svom dvoristu mudro cutis - Draza, kojeg su rehabilitovali, Nedica ce verovatno uz vasu precutnu saglasnost (i neces nista o tome reci), o Nikolaju Velimirovicu koji je se otvoreno divio nacistima takodje (a ovde ga smatraju za sveca).
Sve sam nacionalista koji je okrvavio ruke.
Ovde nema mesta, kao sto neki komentatori rade, o poredjenju ustasa i cetnika. I jedni i drugi su bili zadrti nacionalisti i okrvavili su ruke do ramena, s tim da su ustase bile otvoreno na strani fasizma, a cetnici stidljivije, a u drugoj polovini rata otvorenije.
Dakle, kad mi pocistimo svoje dvoriste, mozemo komsijama da solimo pamet da pociste svoje.

Srki

pre 7 godina

T o ti je Dačiću pravna država. ako je sud tako odlučio nemože kao u Srbiji premijer reč, e nedam, nesme čak ni komentarisati, ako je neko za svoje novce odlučio podiči spomenik na svome imanju ne može mu to niko zabraniti.

Timocanin

pre 7 godina

Ne podrzavam cetnike ni taj pokret, ali kako mozes da poredis njih sa ustasama. Pa cetnici nisu imali logore poput Jasenovca i samim tim nisu pocinili zlocine takvih razmjera kao NDH-ovci.
(Schone, 31. jul 2016 16:29)

Tacno da nisu imali logore, verovatno im bilo skupo odrzavanje. Zato su znali da upadnu u svoje, srpsko selo, i ako im nesto tog dana nije po volji, klali su sta su stigli. Raspitajte se, ima dosta sela u mojoj Timockoj krajini koja su bila desetkovana posle upada besnih cetnika i ostalih kvinslinga.

Darko

pre 7 godina

Jao, politka Balkana. Ko, sta, srbi i hrvati jedni drugima za gusu. Uzas. Muka mi je vise. Samo zelim da zivim mirno, siguran sam da i u Hrvatskoj i Srbiji ima naroda koji samo zele mir. Cemu sve ovo? Zasto se stalno vracamo na proslost, kad nam tu nema nikakvog dobrog? Gledamo nazad, i jedna i druga strana. Samar i Hrvatskoj i Srbiji. Gledajte napred i da stvaramo bolje odnose.

Norveska poklanja Finskoj vrh planine za rodjendan, a mi sta radimo jedni drugima... Potvrdjujemo stereotipe.

ju

pre 7 godina

Tacno je, prestanite sa tom Milosevic retorikom, ne budite toliko glupi, svi znaju da je lobi u USA NAJVAZNIJI, istina se cuje i istina je samo ona koliko i kome platis, Sta se ceka vise...DACICU, Vucicu, pa zar nismo bolji i od Svajcarske?

Dokle više Vuline?

pre 7 godina

Da li je moguće da će Vulinu, Dačiću i ostalima proći fora iz devedesetih? Dosta mi je Vulinovog "Hajat" patriotizma, mene više neće "mobilisati". Niko od ovih "patriota" i autora zidnih novina u ratnom Sarajevu reč nije rekao kada je desetine gradova po Srbiji dobilo ulicu majora Tepića koji je u smrt odveo veliki broj vojnika JNA kao i veliki broj hrvatskih vojnika i meštana dizanjem vojnog magacina u vazduh. Ko mu je odobrio tak "herojski" čin? Majke nesrećnih vojnika sa obe strame, možda? Šta je Barišić, po njima, loše uradio posle odslužene kazne? Borio se na strani Hrvata, i šta onda? Za ambasadora je robijao po zakonima Švedske, spomenik za učešće u ratu a mogao je da nadtavi "integraciju" u švedsko društvo sa par hiljada evra medečno, zar ne? Oni imaju svoje junake, mi svoje, a jako je loše sopstvene probleme rešavati u tuđem dvorištu. Ko je rušio u Savamali, gde je srpski Mercedes...?

komunista

pre 7 godina

E to ti je domaći zadatak, kako za tebe, tako i za Vladu koja će se formirati ako Bog da, i gospodar Vučić se smiluje. Pa lepo zasednite, razmotrite situaciju, obavestite Skupštinu Srbije i EU, i upozorite Ujedinjene nacije na opasnost od nadolazećeg fašizma u Hrvatskoj.Tako to radi ozbiljna Država. Ovako ti,Vučić i Vulin, kao slobodni strelci, samo možete da napravite štetu, kao i 90-tih.

Paul Kersey

pre 7 godina

Idu izbori u HR zato hrvati udaraju po nama.... dobiće tako više glasova.... 
HR političari prave mržnju između dva naroda niko drugi..... 
Ja ne razuman zašto naše vlasti toliko reaguju na njihove provokacije.....(Savic 11080, 31. jul 2016 16:48)

Šta ne razumeš? Razlozi su potpuno isti. I kod nas i kod njih su na vlasti isti ljudi koji su upropastili obe države devedesetih i onu zajedničku pre toga.

megatronman

pre 7 godina

Što očito ništa ne smeta turbo folk zvezdama da dođu na dalmatinski Ringišpil gdje 90% tih istih Hrvata sluša i Tompsona i te iste cajke. Hoću reći da što se više "ložite" to će vam sa ove strane više i servirati to tzv. ustaštvo. Ma pustite... Sve je ovo predstava za narod. Ono što je opasno je ID i ISIL. To je prava opasnost za sve nas.

aleks

pre 7 godina

Ribarceta san@
Nismo mi braca nego smo apsolutno isti narod. Cak stavise, ljudi u Sremu i Slavoniji su slicniji jedni drugima nego Sremci i Nislije ili Slavonci i Istrani ili Dalmatinci.

runner

pre 7 godina

Ne znam šta je čudno? Jedan nacionalizam se hrano drugim nacionalizmom. Mi rehabilitujemo naše kvislinge i zlikovce i podižemo im spomenike,Hrvati svoje.

mozaks

pre 7 godina

da je bilo srece kad se krenulo u rasparcavanje Juge vojska da je izvrsila drzavni udar pohapsila sve od triglava do djevdjelije pa na goli otok i raspisala referendum ko hoce ostati a ko ne danas bi bila drugacija istorija i pitanje dali bi uopste postojala EU.koja je u stvari jedna vrsta SFRJ ,gde se u toj EU javljaju neke slicnosti kao i u staroj Jugi.pokusaj hegemonije nekih drzava nad drugima i ociti lagani nestanak EU kakvu su zamisljali isti oni koji su svojevremeno pomogli da se rasturi Juga

RexLex

pre 7 godina

To što Hrvati rade govori o njima i njima na savest kao i EU koja, do grla u gorućim problemima, ni ne reaguje na reinkarnaciju krajnje desnice i fašista ( čitaj Ustaša). Mi da se osvrnemo u svoje dvorište.

zbzv

pre 7 godina

Ovo im dobro dodje da skrenu temu sa bednog zivota u Srbiji pod ovim totalno nesposobnim razimom predvodjenim Vucicem. A i EU bi mogla, da hoce, da pripreti Hrvatima oko ustastva i pojava vezanih za to. Ali, nece namerno. A mozda se i Srbi i Hrvati dogovaraju oko svega, jer su potpuno nesposobni i jedni i drugi za bilo sta osim praznih prica. Ko ce sve to znati kada je sve prevara oko nas. Niko tu nema dobre namere.

goxy

pre 7 godina

Do 1943. partizanski odredi su bili sacinjeni 90% od Srba i Crnogoraca ,kasnije su se sve zasluge delile na 6 ili 8 ,jasno je ko je podnio najvece zrtve i krajnje je vreme da se ne izjednacava ucesce ni u prvom ni drugom svetskom ratu

Dasak Istine

pre 7 godina

@Darko Upravo tako, trebamo gledati u buducnost i poboljsati suradnju, jer koliko god neki to ne zeljeli, mi smo si najblizi i najvecu korist imamo od medusobne suradnje. Sto se tice dogadaja zadnjih par dana, jedini kome to odgovara su politicari koji jedino tako mogu kontrolirati narod, sa nebitinim stvarima koje normalne ljude ne zanimaju. Poz iz hr

Savic 11080

pre 7 godina

idu izbori u HR zato hrvati udaraju po nama.... dobiće tako više glasova....
HR političari prave mržnju između dva naroda niko drugi.....
Ja ne razuman zašto naše vlasti toliko reaguju na njihove provokacije.....
Braćo hrvati mislim na političare Sram vas bilo.... bruko i sramoto

Franz Ferdinand

pre 7 godina

A to šta su tom nekom liku za kojeg nikad nisam čuo i koji je ubio tog ambasadora digli spomenik, to nije učinila država nego tamo neki iz njegovog sela na privatnom posjedu i o svom trošku, to im niko ne može zabraniti!

Sivobrad

pre 7 godina

Prvo i osnovno, cetnicki i ustaski pokreti nisu za poredjenje, jer je cetnicki bio antifasisticki, a ustaski izrazito profasisticki!
(Beobrad, 31. jul 2016 21:28)

Hm.
A mnoge pradedove po selima u Srbiji su zaklale ustase?
Ili cetnici?
Ili hoces i ti da prekrajas istoriju? Da zazmuris na istorijsku cinjenicu da su cetnici klali svoje Srbe kad im se cefnulo? Jer nisu imali da im daju hranu? Ili nisu hteli da daju devojke "da se malo zabave"? Mislis da lazem?
Ili ti je deda bio cetnik pa ne zelis da priznas istinu sam sebi?
Da li je za tebe "antifasizam" i kad Srbin kolje Srbina?!

Zoki

pre 7 godina

Koliko god pokušavali da pronađemo na srpskoj strani nekog Pavelića i Budaka - oni jednostavno ne postoje. Srbija je bila deo antifašističke koalicije, nije imala rasne zakone i vojnike na Staljingradu. Nije objavila rat SAD.
Što se tiče Stepinca, bojim se da su stvari drugačije. Njegova politička odgovornost nije sporna. Za ono blagosiljanje NDH mogao je da bude osuđen po zakonima Kraljevine Jugoslavije. Ali nije. Osudili su ga na kengurskom komunističkom sudu za stvari na koje objektivno nije imao uticaj. Ne može zagrebački nadbiskup biti odgovoran za nešto što rade franjevci u Hercegovini, kada on nad franjevačkim redom nema nikakve kontrole ni kada su u njegovoj eparhiji (nadbiskupiji). Situacija pomalo podseća na ono što se dogodilo sa Nedićem. Nedić bi bio osuđen i u Kraljevini Jugoslaviji - ali ne bi bio bačen kroz prozor i proglašen narodnim neprijateljem.

Kinaski

pre 7 godina

Drazini cetnici su ubijali muslimane u II svetskom, ali se zarad "mira u kuci" ( komunisti ) o tome nije govorilo. Draza je rehabilitovan i ne nasedajte vise na te nacionalisticke parole sa obe strane, zivot je kratak.

Melenci

pre 7 godina

Ferdinande,moguce da je selo dalo pare za spomenik,ali to je drzavno zemljiste,za to treba dozvola drzave.Kod nas u svom dvoristu ako zidas objekat moras da trazis dozvolu.Zamisli da tako svaka ulica ima svog heroja i svoj spomenik.

izadje na videlo

pre 7 godina

samo par pitanja:sta je konkretno, ne racunajuci zadnjih 10 dana, Srbija uradila da svet sazna kako je Srbima bilo i kako im je sada na Balkanu?
Postoji li institucija u drzavi Srbiji koja se organizovano i stalno bavi srpskim patriotizmom?
Koji ozbiljan medij ima redovnu rubriku o genocidu pocinjenom nad Srbima?
Koliko smo izlozba mi organizovali? Gde su nam muzeji?
Ko radi sa nasom decom da bi im objasnio u kakvom okruzenju zive?
Mislim da su odgovori jednostavni....niko i nista!

Iznad zakljucka

pre 7 godina

samo par pitanja:sta je konkretno, ne racunajuci zadnjih 10 dana, Srbija uradila da svet sazna kako je Srbima bilo i kako im je sada na Balkanu?
Postoji li institucija u drzavi Srbiji koja se organizovano i stalno bavi srpskim patriotizmom?
Koji ozbiljan medij ima redovnu rubriku o genocidu pocinjenom nad Srbima?
Koliko smo izlozba mi organizovali? Gde su nam muzeji?
Ko radi sa nasom decom da bi im objasnio u kakvom okruzenju zive?
Mislim da su odgovori jednostavni....niko i nista!
(izadje na videlo, 31. jul 2016 20:00)

Hm...
U redu je to, ali razmisli o sledecem: Nemci danas ne bi bili ono sto jesu da se nisu masovno, u skolama i na javnim mestima, suocili sa svim nedelima koje su izvrsili nacisti u ime nemackog naroda.
Koliko ti znas o zverstvima Srba nad nesrbima? Koliko vas uopste zna nesto o tome? Ili smo mi nevinasca?!

Milan

pre 7 godina

Ja mislim da Srbija ima briga i više nego što treba,okrenimo se svom dvorištu,ne nasedati na provokacije i jednostavno živeti svoj život!!!!Mi menjamo našu istoriju kako nam drugi kažu,previše brzo zaboravljamo.Iz Istorije se uči da bi Budućnost bila lakše podnošljiva i bezbolnija!!!!Hoćemo li se više opametiti!!!!

Beobrad

pre 7 godina

Prvo i osnovno, cetnicki i ustaski pokreti nisu za poredjenje, jer je cetnicki bio antifasisticki, a ustaski izrazito profasisticki!
Jasenovac, se braco Srbi, zaboravni, desio pre 70-tak godina, a ne pre 1000 !
Ako je Tito sve to gurao pod tepih pod parolom "bratstvo i jedinstvo", mi ne moramo!
Objavite mi komentar, molim.

EU standardi

pre 7 godina

Glavni problem za srpsko-hrvatske odnose je napravio Tiito što 1945. nije dozvolio DENACIFIKACIJU hrvatskog pučanstva, pa danas mnogi veličaju ustašku ideologiju NDH koja je izvršila GENOCID nad milion Srba, Roma, Jevreja,..
Ako ovako nastave hrvatski političari, EU će morati da sprovede naknadnu denacifikaciju.

Prvo ocistiti smece ispred svojih vrata

pre 7 godina

Dok god Srbija rehabilituje zlocince i izdajnike poput Draze i Milana Nedica, nema moralno pravo da ikome drzi pridike i lekcije o moralu.

DA ne govorim o velicanju Karadzica i Mladica.

Nikola

pre 7 godina

Ivica Dacic, skuplja polako poene za izbore, i koliko vidim po komentarima ljudi ga podrzavaju.

Da li je u redu ovo sto rade Hrvati? Nije, naravno da nije. Ali ovo sto Dacic prica samo doliva ulje na vatru. I razlog sto zbog cega Dacic prica sve ovo je samo da bi dobio poene na izborima. Jeftini politicki poeni, i nista drugo.

Ono sto je najzalosnije da ga narod podrzava u ovim izjavama. Dacicu, smiri dozivljaje , ovo nije 91va. Neko to treba da objasni i tebi, a boga mi i Hrvatima.

Ribarceta san

pre 7 godina

Kamo lepe sreće da se Hrvatska odrekne ustaša, Pavelića i Tuđmana, a Srbija četnika, D. Mihailovića i Miloševića. Srbi i Hrvati su braća više nego Hrvati i Nemci ili Rusi i Srbi.

Patriota

pre 7 godina

Jel moguce da se poredi Nikolaj Velimirovic sa ustasama???? Procitajte neku njegovu biografiju odgledajte neki dokumentarac o njegovom zivotu pa onda nesto recite covek je imao neverovatan znacaj za srpski duhovni zivot i bio je cenjen u celoj Evropi. Milan Nedic je spasao nekoliko DESETINA HILJADA SRBA IZ NDH. Neverovatno je koliko ljudi koji porede cetnike i ustase nemaju pojma istoriju pa im onda dodje da to izjednace.

Schone

pre 7 godina

(KRTA, 31. jul 2016 16:06)

Ne podrzavam cetnike ni taj pokret, ali kako mozes da poredis njih sa ustasama. Pa cetnici nisu imali logore poput Jasenovca i samim tim nisu pocinili zlocine takvih razmjera kao NDH-ovci.

Dokle više Vuline?

pre 7 godina

Da li je moguće da će Vulinu, Dačiću i ostalima proći fora iz devedesetih? Dosta mi je Vulinovog "Hajat" patriotizma, mene više neće "mobilisati". Niko od ovih "patriota" i autora zidnih novina u ratnom Sarajevu reč nije rekao kada je desetine gradova po Srbiji dobilo ulicu majora Tepića koji je u smrt odveo veliki broj vojnika JNA kao i veliki broj hrvatskih vojnika i meštana dizanjem vojnog magacina u vazduh. Ko mu je odobrio tak "herojski" čin? Majke nesrećnih vojnika sa obe strame, možda? Šta je Barišić, po njima, loše uradio posle odslužene kazne? Borio se na strani Hrvata, i šta onda? Za ambasadora je robijao po zakonima Švedske, spomenik za učešće u ratu a mogao je da nadtavi "integraciju" u švedsko društvo sa par hiljada evra medečno, zar ne? Oni imaju svoje junake, mi svoje, a jako je loše sopstvene probleme rešavati u tuđem dvorištu. Ko je rušio u Savamali, gde je srpski Mercedes...?

XY

pre 7 godina

Mihajlovic, Nedic, knez Pavle... nisu klali Hrvate ni po Srbiji ni po belom svetu. Bez obzira šta ja mislio o pomenutima, poređenje je neumesno.

pera iz solitera

pre 7 godina

bata Dacicu, lepo si sve rekao, i jos kad bi pocistio u svom dvoristu bilo bi odlicno.
Ali o blatu u svom dvoristu mudro cutis - Draza, kojeg su rehabilitovali, Nedica ce verovatno uz vasu precutnu saglasnost (i neces nista o tome reci), o Nikolaju Velimirovicu koji je se otvoreno divio nacistima takodje (a ovde ga smatraju za sveca).
Sve sam nacionalista koji je okrvavio ruke.
Ovde nema mesta, kao sto neki komentatori rade, o poredjenju ustasa i cetnika. I jedni i drugi su bili zadrti nacionalisti i okrvavili su ruke do ramena, s tim da su ustase bile otvoreno na strani fasizma, a cetnici stidljivije, a u drugoj polovini rata otvorenije.
Dakle, kad mi pocistimo svoje dvoriste, mozemo komsijama da solimo pamet da pociste svoje.

DedaMiloje

pre 7 godina

Dačiću ponovo svadjaš ljude, niko nije došao u tvoje dvorište, oni kod njih mogu da rade šta hoće. Ti se uvek nađeš prvi da kritikuješ sve živo. Skloni se više nisu devedesete. Ili ako nisi obavešten pitaj nekoga da ti kaže koji je datum.

Pometi pred svojim vratima

pre 7 godina

Srbija niti jednim svojim potezom ne potpaljuje situaciju u regionu,a pritom zaboravlja da Šešelj potpaljuje hrvatsku zastavu u centru Beograda :)

Timocanin

pre 7 godina

Ne podrzavam cetnike ni taj pokret, ali kako mozes da poredis njih sa ustasama. Pa cetnici nisu imali logore poput Jasenovca i samim tim nisu pocinili zlocine takvih razmjera kao NDH-ovci.
(Schone, 31. jul 2016 16:29)

Tacno da nisu imali logore, verovatno im bilo skupo odrzavanje. Zato su znali da upadnu u svoje, srpsko selo, i ako im nesto tog dana nije po volji, klali su sta su stigli. Raspitajte se, ima dosta sela u mojoj Timockoj krajini koja su bila desetkovana posle upada besnih cetnika i ostalih kvinslinga.

Stipe

pre 7 godina

Koliko sam shvatio, Vama su zlocinci oni koji su ubijali Srbe, nama heroji.
Nama su zlocinci ovi vasi koji su ubijali Hrvate, vama heroji.
I tako u krug, a odredjenim ljudima pare samo sjedaju u dzep, dosta glupi narodi...

Zoki

pre 7 godina

Koliko god pokušavali da pronađemo na srpskoj strani nekog Pavelića i Budaka - oni jednostavno ne postoje. Srbija je bila deo antifašističke koalicije, nije imala rasne zakone i vojnike na Staljingradu. Nije objavila rat SAD.
Što se tiče Stepinca, bojim se da su stvari drugačije. Njegova politička odgovornost nije sporna. Za ono blagosiljanje NDH mogao je da bude osuđen po zakonima Kraljevine Jugoslavije. Ali nije. Osudili su ga na kengurskom komunističkom sudu za stvari na koje objektivno nije imao uticaj. Ne može zagrebački nadbiskup biti odgovoran za nešto što rade franjevci u Hercegovini, kada on nad franjevačkim redom nema nikakve kontrole ni kada su u njegovoj eparhiji (nadbiskupiji). Situacija pomalo podseća na ono što se dogodilo sa Nedićem. Nedić bi bio osuđen i u Kraljevini Jugoslaviji - ali ne bi bio bačen kroz prozor i proglašen narodnim neprijateljem.

Susjed

pre 7 godina

Kada politika na stol pred narod nema sta staviti, onda uvjek ima u dzepu porciju nacionalnih tenzija. Koliko vidom, u zadnjih par dana vasi vozdovi nisu nista drugo govorili, osim pljuvali po Hrvatskoj. Sto znaci. Da nema Hrvatske ne bi vam imali sta reci. Sretno vam komsije s takvima. Ps. Uplatio sam za pomoc polavljenim podrucjima u Srbiji i opet bi to napravio. Toliko koliko vas Hrvati mrze.

tomtom

pre 7 godina

@Maks možeš porediti Mihailovića sa Nedićem, ali je činjenica da Mihailović nije bio kvinsling već saveznik Zapada. Isto tako, možeš porediti Nedića sa Pavelićem i Stepincem, ali Nedić nije imao logore za Srbe, Jevreje (Banjica je bila pod kontrolom Nemaca) niti je nasilno pokrštavao pravoslavce. Isto tako, za razliku od Hrvata i bosanskih muslimana, Srbi nisu imali svoju SS diviziju. Tako da koliko god pokušavao da izjednačiš, vaša uloga u II Svetskom ratu je zločinačka i ulaskom u Jugoslaviju (hvaljen Tito) ste izbegli kaznu za svoje zločine.

aleks

pre 7 godina

A mi dajemo vecinu na izborima seseljovcima i socijalistima, samo da se pokrijemo usima i cutimo. Hrvati bar imaju Istru i Zagorje na koje bih se ja licno ponosio da su u Srbiji. A mi? Cak je i Vojvodina pukla. Bruka!

Srki

pre 7 godina

T o ti je Dačiću pravna država. ako je sud tako odlučio nemože kao u Srbiji premijer reč, e nedam, nesme čak ni komentarisati, ako je neko za svoje novce odlučio podiči spomenik na svome imanju ne može mu to niko zabraniti.

nemaš pojma

pre 7 godina

Dačiću zaboravio si glavnu stvar. Kuna - novčana jedinica koja je korišćena u vreme Pavelićeve NDH i nikad pre!
(Stakala Zulu, 31. jul 2016 15:58)
----------------------------
Kunino krzno služilo je kao sredstvo plaćanja poreza zvanog kunovina ili marturina u srednjovjekovnoj Slavoniji, Primorju i Dalmaciji; lik kune nalazio se od prve polovine 13. stoljeća pa gotovo do kraja 14. stoljeća na hrvatskom kovanom novcu zvanom banovac; kuna je bila potencijalni novac Banovine Hrvatske.

goxy

pre 7 godina

Do 1943. partizanski odredi su bili sacinjeni 90% od Srba i Crnogoraca ,kasnije su se sve zasluge delile na 6 ili 8 ,jasno je ko je podnio najvece zrtve i krajnje je vreme da se ne izjednacava ucesce ni u prvom ni drugom svetskom ratu

runner

pre 7 godina

Ne znam šta je čudno? Jedan nacionalizam se hrano drugim nacionalizmom. Mi rehabilitujemo naše kvislinge i zlikovce i podižemo im spomenike,Hrvati svoje.

Franz Ferdinand

pre 7 godina

A to šta su tom nekom liku za kojeg nikad nisam čuo i koji je ubio tog ambasadora digli spomenik, to nije učinila država nego tamo neki iz njegovog sela na privatnom posjedu i o svom trošku, to im niko ne može zabraniti!

Podunavac

pre 7 godina

Doziveo je i Dacic da moze slobodno da glumi malog Slobu. Mislim da nama Srbima trenutno preti veca opasnost od njega, Vulina i njima slicnima nego od spomenika Barisicu. Lako je loziti klince ovakvom retorikom ali ja imam 40 godina i svega se secam. Daleko od toga da je ovo u Hrvatskoj dobro ali kod nas imo mnogo vise problema od hrvatskog nacionalizma.

Savic 11080

pre 7 godina

idu izbori u HR zato hrvati udaraju po nama.... dobiće tako više glasova....
HR političari prave mržnju između dva naroda niko drugi.....
Ja ne razuman zašto naše vlasti toliko reaguju na njihove provokacije.....
Braćo hrvati mislim na političare Sram vas bilo.... bruko i sramoto

mozaks

pre 7 godina

da je bilo srece kad se krenulo u rasparcavanje Juge vojska da je izvrsila drzavni udar pohapsila sve od triglava do djevdjelije pa na goli otok i raspisala referendum ko hoce ostati a ko ne danas bi bila drugacija istorija i pitanje dali bi uopste postojala EU.koja je u stvari jedna vrsta SFRJ ,gde se u toj EU javljaju neke slicnosti kao i u staroj Jugi.pokusaj hegemonije nekih drzava nad drugima i ociti lagani nestanak EU kakvu su zamisljali isti oni koji su svojevremeno pomogli da se rasturi Juga

Kinaski

pre 7 godina

Drazini cetnici su ubijali muslimane u II svetskom, ali se zarad "mira u kuci" ( komunisti ) o tome nije govorilo. Draza je rehabilitovan i ne nasedajte vise na te nacionalisticke parole sa obe strane, zivot je kratak.

Dobrica C.

pre 7 godina

Ivica Dacic ponovo na braniku Srbije,one koja svake godine usled negativnog prirastaja izgubi oko 50000 dusa a ciji su uzrok nezavidne ekonomske prilike kojima je i njegova stranka doprinela.Istini za volju potezi koji se povlace u Hrvatkoj od strane ljudi iz istog miljea kao i Dacic su u najmanju ruku za gadjenje.

aleks

pre 7 godina

Ribarceta san@
Nismo mi braca nego smo apsolutno isti narod. Cak stavise, ljudi u Sremu i Slavoniji su slicniji jedni drugima nego Sremci i Nislije ili Slavonci i Istrani ili Dalmatinci.

megatronman

pre 7 godina

Što očito ništa ne smeta turbo folk zvezdama da dođu na dalmatinski Ringišpil gdje 90% tih istih Hrvata sluša i Tompsona i te iste cajke. Hoću reći da što se više "ložite" to će vam sa ove strane više i servirati to tzv. ustaštvo. Ma pustite... Sve je ovo predstava za narod. Ono što je opasno je ID i ISIL. To je prava opasnost za sve nas.

Darko

pre 7 godina

Jao, politka Balkana. Ko, sta, srbi i hrvati jedni drugima za gusu. Uzas. Muka mi je vise. Samo zelim da zivim mirno, siguran sam da i u Hrvatskoj i Srbiji ima naroda koji samo zele mir. Cemu sve ovo? Zasto se stalno vracamo na proslost, kad nam tu nema nikakvog dobrog? Gledamo nazad, i jedna i druga strana. Samar i Hrvatskoj i Srbiji. Gledajte napred i da stvaramo bolje odnose.

Norveska poklanja Finskoj vrh planine za rodjendan, a mi sta radimo jedni drugima... Potvrdjujemo stereotipe.

Beobrad

pre 7 godina

Prvo i osnovno, cetnicki i ustaski pokreti nisu za poredjenje, jer je cetnicki bio antifasisticki, a ustaski izrazito profasisticki!
Jasenovac, se braco Srbi, zaboravni, desio pre 70-tak godina, a ne pre 1000 !
Ako je Tito sve to gurao pod tepih pod parolom "bratstvo i jedinstvo", mi ne moramo!
Objavite mi komentar, molim.

ju

pre 7 godina

Tacno je, prestanite sa tom Milosevic retorikom, ne budite toliko glupi, svi znaju da je lobi u USA NAJVAZNIJI, istina se cuje i istina je samo ona koliko i kome platis, Sta se ceka vise...DACICU, Vucicu, pa zar nismo bolji i od Svajcarske?

komunista

pre 7 godina

E to ti je domaći zadatak, kako za tebe, tako i za Vladu koja će se formirati ako Bog da, i gospodar Vučić se smiluje. Pa lepo zasednite, razmotrite situaciju, obavestite Skupštinu Srbije i EU, i upozorite Ujedinjene nacije na opasnost od nadolazećeg fašizma u Hrvatskoj.Tako to radi ozbiljna Država. Ovako ti,Vučić i Vulin, kao slobodni strelci, samo možete da napravite štetu, kao i 90-tih.

RexLex

pre 7 godina

To što Hrvati rade govori o njima i njima na savest kao i EU koja, do grla u gorućim problemima, ni ne reaguje na reinkarnaciju krajnje desnice i fašista ( čitaj Ustaša). Mi da se osvrnemo u svoje dvorište.

Paul Kersey

pre 7 godina

Idu izbori u HR zato hrvati udaraju po nama.... dobiće tako više glasova.... 
HR političari prave mržnju između dva naroda niko drugi..... 
Ja ne razuman zašto naše vlasti toliko reaguju na njihove provokacije.....(Savic 11080, 31. jul 2016 16:48)

Šta ne razumeš? Razlozi su potpuno isti. I kod nas i kod njih su na vlasti isti ljudi koji su upropastili obe države devedesetih i onu zajedničku pre toga.

EU standardi

pre 7 godina

Glavni problem za srpsko-hrvatske odnose je napravio Tiito što 1945. nije dozvolio DENACIFIKACIJU hrvatskog pučanstva, pa danas mnogi veličaju ustašku ideologiju NDH koja je izvršila GENOCID nad milion Srba, Roma, Jevreja,..
Ako ovako nastave hrvatski političari, EU će morati da sprovede naknadnu denacifikaciju.

Dasak Istine

pre 7 godina

@Darko Upravo tako, trebamo gledati u buducnost i poboljsati suradnju, jer koliko god neki to ne zeljeli, mi smo si najblizi i najvecu korist imamo od medusobne suradnje. Sto se tice dogadaja zadnjih par dana, jedini kome to odgovara su politicari koji jedino tako mogu kontrolirati narod, sa nebitinim stvarima koje normalne ljude ne zanimaju. Poz iz hr

Melenci

pre 7 godina

Ferdinande,moguce da je selo dalo pare za spomenik,ali to je drzavno zemljiste,za to treba dozvola drzave.Kod nas u svom dvoristu ako zidas objekat moras da trazis dozvolu.Zamisli da tako svaka ulica ima svog heroja i svoj spomenik.

izadje na videlo

pre 7 godina

samo par pitanja:sta je konkretno, ne racunajuci zadnjih 10 dana, Srbija uradila da svet sazna kako je Srbima bilo i kako im je sada na Balkanu?
Postoji li institucija u drzavi Srbiji koja se organizovano i stalno bavi srpskim patriotizmom?
Koji ozbiljan medij ima redovnu rubriku o genocidu pocinjenom nad Srbima?
Koliko smo izlozba mi organizovali? Gde su nam muzeji?
Ko radi sa nasom decom da bi im objasnio u kakvom okruzenju zive?
Mislim da su odgovori jednostavni....niko i nista!

Milan

pre 7 godina

Ja mislim da Srbija ima briga i više nego što treba,okrenimo se svom dvorištu,ne nasedati na provokacije i jednostavno živeti svoj život!!!!Mi menjamo našu istoriju kako nam drugi kažu,previše brzo zaboravljamo.Iz Istorije se uči da bi Budućnost bila lakše podnošljiva i bezbolnija!!!!Hoćemo li se više opametiti!!!!

Sivobrad

pre 7 godina

Prvo i osnovno, cetnicki i ustaski pokreti nisu za poredjenje, jer je cetnicki bio antifasisticki, a ustaski izrazito profasisticki!
(Beobrad, 31. jul 2016 21:28)

Hm.
A mnoge pradedove po selima u Srbiji su zaklale ustase?
Ili cetnici?
Ili hoces i ti da prekrajas istoriju? Da zazmuris na istorijsku cinjenicu da su cetnici klali svoje Srbe kad im se cefnulo? Jer nisu imali da im daju hranu? Ili nisu hteli da daju devojke "da se malo zabave"? Mislis da lazem?
Ili ti je deda bio cetnik pa ne zelis da priznas istinu sam sebi?
Da li je za tebe "antifasizam" i kad Srbin kolje Srbina?!

zbzv

pre 7 godina

Ovo im dobro dodje da skrenu temu sa bednog zivota u Srbiji pod ovim totalno nesposobnim razimom predvodjenim Vucicem. A i EU bi mogla, da hoce, da pripreti Hrvatima oko ustastva i pojava vezanih za to. Ali, nece namerno. A mozda se i Srbi i Hrvati dogovaraju oko svega, jer su potpuno nesposobni i jedni i drugi za bilo sta osim praznih prica. Ko ce sve to znati kada je sve prevara oko nas. Niko tu nema dobre namere.

Iznad zakljucka

pre 7 godina

samo par pitanja:sta je konkretno, ne racunajuci zadnjih 10 dana, Srbija uradila da svet sazna kako je Srbima bilo i kako im je sada na Balkanu?
Postoji li institucija u drzavi Srbiji koja se organizovano i stalno bavi srpskim patriotizmom?
Koji ozbiljan medij ima redovnu rubriku o genocidu pocinjenom nad Srbima?
Koliko smo izlozba mi organizovali? Gde su nam muzeji?
Ko radi sa nasom decom da bi im objasnio u kakvom okruzenju zive?
Mislim da su odgovori jednostavni....niko i nista!
(izadje na videlo, 31. jul 2016 20:00)

Hm...
U redu je to, ali razmisli o sledecem: Nemci danas ne bi bili ono sto jesu da se nisu masovno, u skolama i na javnim mestima, suocili sa svim nedelima koje su izvrsili nacisti u ime nemackog naroda.
Koliko ti znas o zverstvima Srba nad nesrbima? Koliko vas uopste zna nesto o tome? Ili smo mi nevinasca?!