Četvrtak, 23.06.2016.

23:03

Noć odluke: BBC i Skaj proglasili "raskid" Londona i EU!

Građani Velike Britanije su, prema nepotpunim rezultatima referendumskog izjašnjavanja, doneli odluku o napuštanju Evropske unije.

Izvor: B92

Noæ odluke: BBC i Skaj proglasili "raskid" Londona i EU! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

151 Komentari

Sortiraj po:

Predrag R

pre 7 godina

To sto pisu da su penzioneri glasali za izlazak su gluposti. To su samo procene, kao sto je bilaprocena da ce vecina da glasa za evropsku opciju. U vecim gradovima puno je Indusa, Pakistanaca i Nigerijaca a u provinciji ih gotovo da nema. Tako da je vrlo jasno da su beli britanci glasali za suverenitet.

Goran Petrovic

pre 7 godina

Posledice izlaska mozemo posmatrati u mnogo oblasti.Na primer - kakav tim ce imati Celsi kad igraci iz EU koji igraju u timu postanu " stranci " ?

Kol

pre 7 godina

Bas tupava odluka VB, na koju su imali pravo, ali zaista nerazumno i bice teskih posledica za VB ako EU misli da posalje poruku ostalim clanicama morace dobro da kazne VB inace krece domino efekat i za par godina od EU nece ostati nista!

Marko

pre 7 godina

Od britanskog referenduma mnogo su mi interesantniji nasi komentari prethodnih dana, kako ovdje tako i na drugim portalima. Uz veliku dozu cinizma se govorilo kako je referendum predstava i da je rezultat unaprijed odredjen, a ispostavilo se potpuno suprotno. Britancima se mnoge stvari mogu zamjeriti, ali se od njih moze mnogo i nauciti, pogotovo o kulturi demokratije. Zato bih napomenuo da prilikom sljedecih izbora ili referenduma ne ostanete kuci uz pricu kako se nista nece promijeniti, vec da ispunite svoju gradjansku odgovornost i date glas za najbolju (ili ako mora, najmanje losu) opciju, cak i kada se cini da je citav sistem usmjeren protiv vas.

Dragan

pre 7 godina

Pada u oči da su u regionima gde su glasali za izlazak obrađeni glasovi sa oko 80-90%,a tamo gde su glasali za ostanak 30-50%.Inače za par sati funta pala za 10% u odnosu na dolar i nastavlja dalje da pada.Odsad dragi Britanci ima da plaćate carine i to je dobro za Evropu.Mnogo ustupaka je EU činila ovoj kozervativnoj državi koja je ekonomski jako loše.

Igor

pre 7 godina

Veci gradovi, Skotska i Severna Irska su za ostanak u EU. Ispada da je provincija engleske izglasala izlazak. Nazalost uvek je ljudima sa sela bilo najlakse manipulisati.

Kupujte dolare

pre 7 godina

Koliko puta sam se potpisao sa kupujte dolare. I govorio da su englezi trojanski konj. Sad počinje raspad EU. Naravno samo je pitanje ko je sledeći i da li odmah ili sa prvom sledećom krizom. Kandidata ima mnogo. Počev od bogatih Danske i Švedske, do Italije, Portugala, Grčke.

Baxuz

pre 7 godina

Hoce li sad Devenport biti povucen iz Srbije, posto mu drzava vise nije clan EU ne vidim kako bi on bio ambasador EU. Idi covece i skini nam se sa grbace i nama i nasem premijeru.

Darth Shone

pre 7 godina

Izlaze, po svemu sudeći izlaze. Berze su u panici, funta oštro pada. A sve to zato što je Britancima malo preko glave emigranata, posebno onih što urlaju za svoja prava. Nažalost, zahvaljujući tome svet se vraća u krvavo vreme ratova, na radost sorabske boranije koja misli da će time ispraviti vekovnu "nepravdu" e pa gospodo, sada će britanija da se raspadne kao kula od karata, evropa i svet će po svemu sudeći da uđe u veoma nemirno razdoblje koje će kulminirati totalnim ratom, svih protiv svakoga, neće tu biti ničega nalik antanti i osovini prvog, ili saveznicima i osovini drugog svetskog rata. Ovaj rat će biti skup gomile građanskih ratova, koji će zahvatiti svako zemlju zapadne ali i mediteranske civilizavcije. Čak i SAD, dok će istovremeno ruke trljati samo jedna opcija, ona koja je ubeđena da je bogom dana da vlada svetom, koja ne priznaje naciju, i kojoj su i hrišćani, i ateisti, neprijatelji ukoliko se ne pokore. Nekome će tada pući film, i u očaju će pritisnuti crveno dugme, a onda svaka od nuklearnih sila će gađati jedna drugu i ode svet i ljudska civilizacija kao da je nije bilo. A ovde kod nas će mo da za grad, sušu, kišu i tako to da organizujemo dodole i da vikamo zduhaće, dok i nas ne zahvate pečurkasti oblaci....

Европљанин

pre 7 godina

Захваљујући Енглезима, напокон ће Европа постати независна. Нек је са срећом и њима и нама.

Marx

pre 7 godina

Standardna prica, za dlaku ce ostati u Eu a ko zna sta je pozadina svega, za nas obicne smrtnike to nije ni namenjeno da se sazna... za nas je ono iz novina i neta cisto malo da se uzivimo u te "borbe"
Tako je bilo i sa Skotskom, za dlaku ostade... tako ce biti i sa Katalonijom, za dlaku ce ostati,e jedino kod nas Srba referendumi nisu igra za publiku i obicno na.ebe domaca publika...
(Miko, 23. jun 2016 23:21)

I šta sada? Šta se dešava u glavi prosečnog građanina Srbije?

Karadoz

pre 7 godina

Ne kontam ove genijalne stucnjake na komentarima. Cemu toliko odusevljenje? Evo nesto za razmisljanje, pogledajte malo oko sebe uociti parove koji se razvode, a onda se malo udubite u posljedice njihovog razvoda. To je mikrosvijet ali Haplicirajte to na makro pa onda pisite komentare.

Siniša

pre 7 godina

mv@ samo ti lezi i cekaj. Kome su te bogate Zapadne zemlje pomogle a da ga nisu zaduzile i porobile,navedi samo jedan primjer!? Osim Islanda naravno,ono su neki vanzemaljci.

Loki

pre 7 godina

na kraju ce svi da je napuste,ostace rumunija bugarska hrvatska madjarska estonija..... i te buranija drzave.A ivi ce sklopiti neki novi savez

@ (laki

Svaka od tih zemalja koje si nabrojao je u prosjeku oko 20 godina ispred Srbije, čak i Bugarska i Rumunjska.

A EU će opstati;

-Škotska će ići na nezavisnost i kroz dvije godine će se ponovno vratiti u EU, a na žalost opet će izbiti nemiri u Sjevernoj Irskoj.

-Srednja i istočna Europa (Mađarska, Slovačka, Češka...) na čelu s Poljskom će još više ojačati

-Hrvatska i Slovenija će tražiti svoju sudbinu ka Austriji, Njemačkoj i Italiji

-Preostala Velika Britanija će se više povezivati s SAD-om

-Londonski City nestaje, a ekonomska moć se prebacuje u Pariz ili vjerojatnije u Frankfurt

-Odgađa se prijem u EU balkanskih zemalja na neodređeno

-Nakon 10 godina Velika Britanija još trpi posljednice izslaska iz EU

Subi

pre 7 godina

Ko misli da ce Britanija izaci z EU, verovatno misli i da Amerikanci stvarno biraju svog predsenika na izborima.
(Lav, 23. jun 2016 23:24)

Jel se osećaš sad malo bezveze jel? Malo blamić?

marko

pre 7 godina

Мучно је гледати ових дана две упорне и нападне кампање, прва да Британија остане и друга да је Хилари рођена да буде преЦедник. Ево Британија одлази захваљујући својим бирачима, који су на крају упркос свим могућим парадоксима ипак изгласали парадоксално Leave. Кад се на брзину баци поглед види се да су за останак гласали Лондон, Шкоти и Ирци, што је помало бесмислено посебно за Шкоте и Ирце који се боре за независност а гласају за останак који цементира њихово стање. Све у свему изгледа да су победили гласови обичних радника који су уплашени за своја радна места у смислу јефтине радне снаге. Дакле ти људи обични радници верују да могу да буду конкурентни и квалитетни и да је безвезе да им капиталисти обарају цену рада. Дакле обичан човек који мисли о себи је преломио и одлучио да мора да се мења нешто и да спремни и да ризикују, пошто их гомила капиталиста убеђује да је ван ЕУ пропаст. Е камо среће да и код нас има оваквих размишљања. Све у свему после малог шока, испоставиће се по анализама разних социолога да је ово одлична ствар и за Британију и за ЕУ. Њихова главна теза је да је слобода најважнија, да не сме да победи кампања застрашивања и устајала неспособна неинвентивна бирократија. После ће већ из ове слободе да дође до развоја осталих идеја. Остаје нам сада још да се надамо и да ће ова друга лоботомија кампања проћи као ова, и да ће ово мало да подстицај кампањи Трампа.

Miodrag

pre 7 godina

ЕУ можда неће постојати, не можемо бити сигурни али то је могуће. Та организација је у веома дубокој кризи. Узгред, чини ми се да премијер Вучић и влада Србије то не схватају.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Biće ovo veliki dan za EU. Još ako Unija uspe da se otarasi štetnih uticaja SAD, koja Evropu zloupotrebljava za svoje invazionističke ratove, uspeh će biti stoprocentan.

No woman, no kraj

pre 7 godina

na kraju ce svi da je napuste,ostace rumunija bugarska hrvatska madjarska estonija..... i te buranija drzave.A ivi ce sklopiti neki novi savez
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (laki, 23. jun 2016 23:59)
Ajd sto ne koristis interpunkciju, ali Madjarsku nazvati buranijom...

mrgood

pre 7 godina

doci ce vreme kada ce vecina zemalja raspisivati referendume da izadje iz Eu a mi cemo i dalje da pregovaramo i dalje ce biti uslova da nas prime..

S

pre 7 godina

Referendum u UK nije pravno obavezujuć. To samo predstavlja misljenje naroda. Parlament mora da izglasa da li ce da prihvati rezultate ili ne.

Delije Čikago

pre 7 godina

Znalo se da je EU jedna veštačka tvorevina i ovo je samo početak raspada iste, biće tu svašta još, hladni rat je sve bliže...

mark

pre 7 godina

To "brojanje glasova" je isto kao kod nas. Kome treba ta navodna neizvesnost i nocno brojanje kada su svi glasovi prebrojani vec nakon sat vremena od zatvaranja glasackih mesta? Cirkuska predstava, svi ih nagovarali da ostanu u EU, i politicari, i crkva, i glumci, i pevaci, i fudbaleri, i svi redom, a onda se desi cudo i narod odabere suprotno :) Sad, kad i formalno popuca ekonomija koja je ionako vec propala, kriv ce biti narod koji je glasao protiv EU. Pitanje je samo koga ce da krive ovi u EU kad i njihove ekonomoje popucaju?

Petar

pre 7 godina

Pročitah na sajtu ITV-ja da postoji korelacija između obrazovanja stanovništva i podrške ostanku, odnosno, da su regioni sa obrazovanijim stanovništvom glasali za opstanak. Krajnji rezultat vidite.

Što bi rekao Viljuška (RIP Manda) u "Lepa sela lepo gore" - "Da se vi školovani nešto pitate...".

A tu je i ona čuvena:

"Demokratija je politički sistem u kome tvoj glas vredi koliko i glas nekoga ko ovo ne ume da pročita.".

Walter White

pre 7 godina

Nisam ovo ocekivao moram da priznam,ali svako ko misli da je ovo dobro za nas vara se,jedan od glavnih razloga zasto su Britanci izglasali izlazak je izmedju ostalog veliki novac koji se izdvaja iz budzeta za siromasnije eu zemlje medju kojima bi mogla potencijalno da bude i Srbija kao i veliki broj radnika iz istocne evrope koji snizavaju cenu rada.Ovo sada znaci moguc raspad eu i izolaciju najvecih clanica a tu pre svega mislim na Nemacku,ukoliko bi i Nemci odlucili da odu to bi bila katastrofa,ljudi nisu ni svesni koliko je Nemacka vazna za evropu,Nemacka je lepak koja drzi celu evropu na okupu u svakom smislu i ekonomski i politicki a Nemacka sada ostaje sama u Evropi sto nikako nije dobro.

lobotomija svesti

pre 7 godina

Imperija je rekla dosta je bilo. Evropa je u ovom trenutku postala Germanija. Da li smo na pocetku obnavljanja starih saveza i veza medju drzavama ostaje da vidimo. Stvari se ubrzavaju i faktori usloznjavaju veoma mnogo. Burna vremena nas ocekuju. Pozdrav svima.

matorac

pre 7 godina

Ko misli da ce Britanija izaci z EU, verovatno misli i da Amerikanci stvarno biraju svog predsenika na izborima.
(Lav, 23. jun 2016 23:24)

Vidis i ja sam razmisljao do malopre tako. Sada mi djeluje da bi i tramp mogao pobjediti.

Zoran Živanović

pre 7 godina

Lepe vesti iz Britanije. Knačno se nazire kraj Evropske unije, velikog zla za Srbiju. U ime svih nacija Evropske unije, moćnici i vladari su dugi niz godina ponižavali, ucenjivali i otimali od naše zemlje. Uspostavljanjem nacionalnih država, u Evropu se vraća pluralizam, a ne jedan glas u ime svih. Pokazaće se da Srbija ima mnogo više prijatelja i dobronamernih vlada u Evropi.
Evropska zajednica je mrtva, živela Evropa i Evro-Azija.

sn

pre 7 godina

znaci funta pada,sto ce izuzetno doprineti izvozu v.b. i uravnotezenju spoljno trgovinskog bilansa....sto se tice moje malenkosti ,svojih 78 funti sam davno prodao,kupio svajcarce koje cu ovog trena prodati i kupiti funte i racunam da zaradim bar oko 3 do 3 i po funte...nisam alav a ko je alav i oci su mu gladne...

palop

pre 7 godina

Ko misli da ce Britanija izaci z EU, verovatno misli i da Amerikanci stvarno biraju svog predsenika na izborima.
(Lav, 23. jun 2016 23:24)

Znaci Amerikanci ipak stvarno biraju predsednika?

tomtom

pre 7 godina

Oni zapravo nikad nisu ni bili u EU. Nikada se nisu odrekli stvari, kojih su se odricali drugi zarad jedinstva EU. Zadržali su funtu kao valutu, imali su poseban vizni režim itd. Neka idu...

Moma B.

pre 7 godina

Kao i vecina nisam strucnjak za ovo veoma osetljivo pitanje ali ako SAD imaju neku korist od ovog raskida onda ce tako i biti...

nikola

pre 7 godina

Izgleda da Brexit pobedjuje. Gde su sad oni koji tvrde kako nema demokratije na zapadu i da je referendum farsa. Izgleda da ce Evropa konacno otarasiti od arogantnih Britanaca.

Djekna

pre 7 godina

Skotlandjani koji su bili za izlazak iz UK je trebalo listom da glasaju i za izlazak Britanije iz EU, sto bi im dalo alibi za novi referendum o osamostaljenju, sto pre, a time i vece sanse da se ovog puta domognu nezavisnosti.

sasa

pre 7 godina

Izadje li VBm Danska Svedka ce za njom u roku od 6 meseci do gpdoinu dana...
Austrija takodje...
Od EU nece nista ostati, a mi cemo se valjda opametiti, jer ovo je itekako dobro za nas...

Da Bog da se cela raspala

pre 7 godina

zagovornici izlaska proglasili pobedu u 5h, prebrojana 246 od 382 regiona, vode sa 420.000 glasova vise ili 51,1 prema 48.9

Vlada

pre 7 godina

@Miko

To je prosto EU kao i NATO su produzene ruke SAD. Vec od kraja drugog svetskog rata postoji plan. Pedesetih godina je poceo da se sprovodi, jer su sve zemlje(pogotovo vece) bile duzne Americi posle drugog svetskog rata jer su im tako "velikodusno" davali sirovine za obnovu posle rata. Amerika je 30ih bila u ogromnom finansijkom problemu, imali su nafte, celika i ostalih sirovina ali zbog bankarskih prevara nisu imali para, sto znaci da niko nije mogao da kupi te sirovine po nekoj normalnoj ceni. Tako da su u drugi svetski rat usli da bi ubili dve muve jednim udarcem(sto su i uspeli). Uspeli su da podignu dolar i uspeli su da plasiraju ogromne kolicine sirovina koje su imali skladistene na "odlozeno placanje" naravno. Posle su dugovima i pricama o babarogama(SSSR) uspeli da osnuju NATO, posle toga i EU. Dok je u Americi rastao standard zivota koliko toliko clanicama EU i NATO je opadao kako su se pridruzivale. Gomila novca je nestala u neke fondove za koje niko blagi pojma nema kako i gde trose taj isti novac. Svi koji se ne slazu sa njihovim stavovima i politikom bivaju sankcionisani, a ako ti sankcije lupe dve od tri najvece ekonomske sile na svetu zna se ishod. Ako neko postane nezavistan od njihovih institucija kao recimo Libija, videli smo ishod. Naravno za njih je Gadafi bio diktator a nije Kralj Sadudijske Arabije, i ako je Libija bila umerena muslimanska zemlja a SA je ekstremisticka. Nema ovde dovoljno mesta za neku siru raspravu.

Jeste

pre 7 godina

Резултат ће бити идентичан (не)изласку Шкотске из Уједињеног краљевства. Не треба бити наиван.
(Никола, 23. jun 2016 23:26)

Mislis isti kao i kad se Crna Gora odvojila, ili kao kad je Sloba pao? Ili kad su bili prvi demokratski izbori u SFRJ. To ti je sinko demokratija. A sve sam to video uzivo sa minimum 10 godina. A vidi nas sad.

sah 88

pre 7 godina

Gde li vi to gledate?! BBC 165/382 51,3-48,7 za izlazak i samo raste kako pristizu novi rezultati, SNN 51,4-48,6 za izlazak, RT51,5-48,5 za izlazak.......tako ne blamirajte se sa 20000 glasova razlike. Bez veze terate nesto sto nije istina i vi to znate, nego prestavita prave rezultate a Britanija je 100% izasla iz EU!!!!!!!

komšija

pre 7 godina

Škotski referendum copy/paste, ne palite se :) Biće povuci-potegni i na kraju pobeda da ostanu za 2-3%, ako ne i manje. Kao da gledaš Diznijev crtać pa strahuješ za ishod ;)

andreas kisser

pre 7 godina

potpuno sam sokiran rezultatima! ocekivao sam, ne pobedu za ostanak u EU, vec trijumf od bar 2-3 miliona razlike. los odziv u skotskoj i pre svega u londonu, ubedljiva prednost za izlazak u velsu i relativna u sev. irskoj. ali iznad svega losa izlaznost (trebalo je preko 75, i do 80%)! jos jednom se potvrdilo da 'liberalan' generalno znaci lenj i neodgovran, a 'konzervativan' pre svega disciplinovan (bilo gde, ne samo u UK)! nakon ovih rezultata mogu samo da zakljucim da je vreme da se polako pakujem iz britanije. nakon deset godina zivota u ovoj zemlji gde mi se rodio i sin! naravno da za mnom niko nece plakati, ali sa svojim iskustvom i obrazovanjem mogu da radim bilo gde u svetu, te stoga i ja imam pravo da odlucim da moja deca nece odrastati u naciji koja je pokazala da je spremna da pre upre prstom u sve druge (EU, imigracija, stranci uopste), nego da sagleda sopstvene greske. da sam skot, mometalno bih zahtevao novi referendum (mada ce i tada opet glasati za uniju). ovo je potpuno pogresna odluka koja ce imati katastrofalne posledice, ne samo po ekonomiju i eventualno jedinstvo nacije, vec pre svega po britansko drustvo kome slede godine zestokih podela i politickih kriza. procenjujem da ce ceh platiti bar dve-tri buduce generacije. ocekujem potpuni kolaps funte, a uskoro i egzodus velikih firmi upravo iz onih oblasti na koje su englezi najponosniji, bankarstvo i sektor usluga. nista, neka uzivaju na svom malo izolovanom ostrvu... ali bez mene i moje porodice.

Cxevu

pre 7 godina

Hm,trenutno deluje kao da ce Britanija izaci.Neverovatno.300 000 glasova prednosti,a jos je vecinski London davno izbrojan.Mada,ne sumnjam da ce biti 500 000 glasova prednosti na 95% za izlazak i onda odjednom u tih 5% preostalih glasova,milion za ostanak i niko za izlazak.Nesto ce da smucka kraljica...

samo cinjenice

pre 7 godina

City of London nije London, to je samo najuzi centar grada, sa nekih 7000 glasaca. Tako da taj rezultat nikako ne predstavlja "prestonicu".

Maja

pre 7 godina

Sva nameštena glasanja imaju slične rezultate. Za malo!Isti ishod kao sa Skotskom. Engleska je prejaka da bi dozvolila da mišljenje naroda utiče na njihovu politiku.

Predrag

pre 7 godina

Voleo bih da izadju samo radi svih "iskusnih i namazanih" komentatora koji tvrde da je ceo referendum formalnost, da ostaju sigurno itd. U tom slucaju ocekujem da ce u komentarima priznati da su se presli.

Dan

pre 7 godina

Sta bi sa teoreticarima zavere?Nije demokratsko glasanje?Laziraju referendum?Mozda u banana republikama,a ovo vam je prava demokratija i suvereni narod koji ne pada na lazne pretnje raznih establismenta i evropskih komesara.Bravo za Brexit a na Engleze treba da se ugledamo po pitanju cuvanja sbog suvereniteta i tradicije.

Srbi prestanite da se pravite pametni sa teorijama zavere

pre 7 godina

@Ko misli da ce Britanija izaci z EU, verovatno misli i da Amerikanci stvarno biraju svog predsenika na izborima.

Ja sam cuo da jedino u demokratskoj Rusiji gradjani biraju predsednika na izborima, u ostalim zemljama to nije tako.

Laza Bakmez

pre 7 godina

Stvarno nemam sta da radim, pa se sekiram da li ce Britanci da napuste Eu. :)
(Vucko, 23. jun 2016 23:29)

Pa si dosao to dragoceno vreme da iskoristis kucajuci komentar bas na toj vesti. :)
Ovakvi komentari su mi omiljeni.

Nemanja44

pre 7 godina

(mv, 23. jun 2016 23:53)
A suprotan primer ti je Srbija kad su se oslobadjali balkanski narodi Srbija je dala zivote za te narode a sad Srbiju mrze iz dna duse.Britanija gleda svoj interes a sad da li ce ostati ili ne zavisi od preteze na vagi gde je interes veci.Naravno da se narod ne pita nista ali bitno da je Britaniji dobro i izglasace dobro za svoju zemlju bez obzira na glasanje.

Samo EU!

pre 7 godina

"Ne vjerujem u zapadnu demokratiju."
(bpcg, 23. jun 2016 23:59).

Pa ti onda veruj u istocnjacke despotije, tamo se "bolje" zivi...

Dark0

pre 7 godina

Kao sto rekoh danas, vec vidim crvene svece na berzi na dole.Volatilnost raste i neko ce izgubiti ogroman novac. Situacija je klimala i nebi me iznenadilo da izadje iz EU.

masja

pre 7 godina

Pre rezultata britanskog referenduma da vam kazem da ostaju u eu... Logican spin amerikanaca kada Rusija jaca i daje alternativu clanicama oni ostankom britanije u eu jacaju uniju vestacki jer kad oce britanci onda to kao valja... Opasan spin i vesta igra...

andreas kisser

pre 7 godina

Tako je bilo i sa Skotskom, za dlaku ostade... tako ce biti i sa Katalonijom, za dlaku ce ostati,e jedino kod nas Srba referendumi nisu igra za publiku i obicno na.ebe domaca publika...
(Miko, 23. jun 2016 23:21)

naravno da nismo ni sumnjali da ce paranoicni srbi krenuti u glas da vicu 'namesteno' :-) ali da se podsetimo skotskog referenduma na koji se doticni poziva kad kaze da je bio 'za dlaku': 45% za nezavisnost, 55% za ostanak u UK. razlika tricavih deset procenata, ili 400.000 glasova (na glasackom telu od cetri miliona). i ovde ce biti razlike oko deset posto, a na izlaznost preko 80% verovatno i veca... ili ti samo oko pet miliona glasova ;-) stvarno za dlaku! da vam sada kada je sve gotovo pojasnim sta se ovde dogodilo: zreli i odgovorni gradjani jedne demokratski razvijene drzave nisu naseli na jeftin populizam zacinjen ksenofobijom i neprikrivenim rasizmom nekolicine oportunista (boris, majkl gouv) i jednog sarlatana (faranz). naravno da i u UK ima ljudi koji razmiljaju na nivou prosecnog glasaca SNS-a, otud ovoliko glasova za izlazak. razlika je u tome sto u UK ti ljudi, koliko god da ih je, uvek ostaju u manjini i ne mogu da svojom gluposcu poremete normalan drustveni, ekonomski i kulturni zivot nacije. u srbiji su na zalost pripadnici istih na vlasti. inace do tog engleskog dorucka voleo bih da se nadje neko od ovih teoreticara da mi pojasni kako se to namesta referendum u kome je razlika nekoliko miliona. unapred zahvalan i odoh da spavam. sutra se radi!

Klasika

pre 7 godina

Politicari na zapadu nemaju vise sta ponuditi gradjanima pa pribjegavaju balkanskim manirima - separatizam, referendum, nacionalizam i slicno.

Mita

pre 7 godina

Narode,komsi ipak nece crci krava na vasu veliku zalost.Mi nasli nekom da pricamo o kradji glasova,zemlja gde se krade sve zivo,imala mozda dvaput postene izbore i sada nekom drzi svecu o kradji glasova?!

Referendum

pre 7 godina

Masovna izlaznost govori o odgovornosti birackog tela oko vaznih pitanja za zemlju. i to je najveci dobitak Velike Britanije

okrugla kockica

pre 7 godina

Britanci ostadoše ,a ja dobih opkladu .Da li stvarno još ima nekog ko veruje u bajke i paravan zvani narodna volja?Sve je bilo jasno čim je raspisan referendum.Da li se neko seća ima li referendum gde je izgubila opcija koju zastupa legalna vlast?Nisu mi samo jasni oni koji se lože na ove igranke i kao čekaju rezultate.Laku noć i lepo sanjajte slobodu jer to postoji samo u snu .

ma 'ajde!!!

pre 7 godina

"Ne vjerujem u zapadnu demokratiju. Tamo se narod pita taman kolko i kod nas. Čak mi se cini da je tamo lakse manipulisati sa narodom."
(bpcg, 23. jun 2016 23:59)

Ma kako da ne?! I svi rade za 300 evrica mesecno i cute k'o ovce kao kod nas!

@laki

pre 7 godina

Tesko da su Madjarska i Estonija "buranija drzave"...
Al' kome i ja pisem, verovatno si od onih sto pricaju vec 50 godina da ce zapad propasti, a to nikako da se desi...

maiden serbia

pre 7 godina

Sad kao zamalo su izglasali ostanak... a znalo se odavno da nema nista od napuštanja. Ne bi ni pustili referendum da nisu znali ishod, isto kao i za otcepljenje Škotske. Predstava za mase...

Марко

pre 7 godina

Чим Хрвати уђу у неку заједницу, она се распадне - Аустро-Угарска, Тројни пакт, Југославија, ЕУ.

Swarog

pre 7 godina

Mislim jedini razuman ishod. GB kad se sve sabere i oduzme daje EU nedeljno nesto preko 100 miliona Eur (a ne 350 kao sto su pristalice izdvajanja sve vreme lagale) i za te pare (oko 6-7 milijardi godisnje sto nije mnogo za naciju tog formata od 50 miliona+) ima potpuni pristup trzistu od 400 miliona stanovnika od cega profitira kako industrija tako i ogroman finansijski servisni sektor.

Lepi

pre 7 godina

Ne vjerujem u zapadnu demokratiju. Tamo se narod pita taman kolko i kod nas. Čak mi se cini da je tamo lakse manipulisati sa narodom.
(bpcg, 23. jun 2016 23:59)

Mislis lakse manipulisati narodom? Sa narodom znaci nesto drugo.

speedy

pre 7 godina

Predstava za masu i skretanje paznje, malo zabave za mase i medije!Da je postojala ikakva sansa da britanija izadje iz EU referendum se ne bi ni odrzavao!Isto kao sa Skotskon, da su znali da ce se odcepiti ne bi im ni dozvolili referendum!Zasto onda ne dozvole referendume Kataloniji ili Baskiji? Zato sto znaju kakav bi bio ishod!

simonida

pre 7 godina

Prema mojim istrazivanjima rezultat je neresen s tendencijom blagog nastimavanja rezultata u koristi pristalica za opstanak prema instrukcijama iz Brisela i onih preko bare.

mv

pre 7 godina

Britanci su nevidjeni licemeri. Kada su pod svojom kontrolom imali cetvrtinu sveta i eksploatisali tudja prirodna bogatstva i radnu snagu i bogatili se na tudj racun, tada je sve bilo lepo. Sada kada oni treba da pomognu manje bogatim od sebe, oni bi da napuste EU. Bedno...

Никола

pre 7 godina

Резултат ће бити идентичан (не)изласку Шкотске из Уједињеног краљевства. Не треба бити наиван.

Miko

pre 7 godina

Standardna prica, za dlaku ce ostati u Eu a ko zna sta je pozadina svega, za nas obicne smrtnike to nije ni namenjeno da se sazna... za nas je ono iz novina i neta cisto malo da se uzivimo u te "borbe"
Tako je bilo i sa Skotskom, za dlaku ostade... tako ce biti i sa Katalonijom, za dlaku ce ostati,e jedino kod nas Srba referendumi nisu igra za publiku i obicno na.ebe domaca publika...

naprednjak majdanac

pre 7 godina

Kako bre do doručka kod nas se zna da pobeđuje SNS čim se zatvore birališta kakva im je to tehnika pa nisu oni za EU nek izađu da mi uđemo haha.

izadji i bori se

pre 7 godina

Rezultati "do doručka", ostanite uz B92

Da ostanemo uz B92 do dorucka? Ili da dodjemo kod vas da se informisemo kad ustanemo? Sta je bolje?
Ja glasam za drugu opciju. :) B92EXIT.
Vidimo se ujutru.

mv

pre 7 godina

Britanci su nevidjeni licemeri. Kada su pod svojom kontrolom imali cetvrtinu sveta i eksploatisali tudja prirodna bogatstva i radnu snagu i bogatili se na tudj racun, tada je sve bilo lepo. Sada kada oni treba da pomognu manje bogatim od sebe, oni bi da napuste EU. Bedno...

Никола

pre 7 godina

Резултат ће бити идентичан (не)изласку Шкотске из Уједињеног краљевства. Не треба бити наиван.

izadji i bori se

pre 7 godina

Rezultati "do doručka", ostanite uz B92

Da ostanemo uz B92 do dorucka? Ili da dodjemo kod vas da se informisemo kad ustanemo? Sta je bolje?
Ja glasam za drugu opciju. :) B92EXIT.
Vidimo se ujutru.

naprednjak majdanac

pre 7 godina

Kako bre do doručka kod nas se zna da pobeđuje SNS čim se zatvore birališta kakva im je to tehnika pa nisu oni za EU nek izađu da mi uđemo haha.

Miko

pre 7 godina

Standardna prica, za dlaku ce ostati u Eu a ko zna sta je pozadina svega, za nas obicne smrtnike to nije ni namenjeno da se sazna... za nas je ono iz novina i neta cisto malo da se uzivimo u te "borbe"
Tako je bilo i sa Skotskom, za dlaku ostade... tako ce biti i sa Katalonijom, za dlaku ce ostati,e jedino kod nas Srba referendumi nisu igra za publiku i obicno na.ebe domaca publika...

Baxuz

pre 7 godina

Hoce li sad Devenport biti povucen iz Srbije, posto mu drzava vise nije clan EU ne vidim kako bi on bio ambasador EU. Idi covece i skini nam se sa grbace i nama i nasem premijeru.

Igor

pre 7 godina

Veci gradovi, Skotska i Severna Irska su za ostanak u EU. Ispada da je provincija engleske izglasala izlazak. Nazalost uvek je ljudima sa sela bilo najlakse manipulisati.

Marko

pre 7 godina

Od britanskog referenduma mnogo su mi interesantniji nasi komentari prethodnih dana, kako ovdje tako i na drugim portalima. Uz veliku dozu cinizma se govorilo kako je referendum predstava i da je rezultat unaprijed odredjen, a ispostavilo se potpuno suprotno. Britancima se mnoge stvari mogu zamjeriti, ali se od njih moze mnogo i nauciti, pogotovo o kulturi demokratije. Zato bih napomenuo da prilikom sljedecih izbora ili referenduma ne ostanete kuci uz pricu kako se nista nece promijeniti, vec da ispunite svoju gradjansku odgovornost i date glas za najbolju (ili ako mora, najmanje losu) opciju, cak i kada se cini da je citav sistem usmjeren protiv vas.

Subi

pre 7 godina

Ko misli da ce Britanija izaci z EU, verovatno misli i da Amerikanci stvarno biraju svog predsenika na izborima.
(Lav, 23. jun 2016 23:24)

Jel se osećaš sad malo bezveze jel? Malo blamić?

palop

pre 7 godina

Ko misli da ce Britanija izaci z EU, verovatno misli i da Amerikanci stvarno biraju svog predsenika na izborima.
(Lav, 23. jun 2016 23:24)

Znaci Amerikanci ipak stvarno biraju predsednika?

mrgood

pre 7 godina

doci ce vreme kada ce vecina zemalja raspisivati referendume da izadje iz Eu a mi cemo i dalje da pregovaramo i dalje ce biti uslova da nas prime..

Marx

pre 7 godina

Standardna prica, za dlaku ce ostati u Eu a ko zna sta je pozadina svega, za nas obicne smrtnike to nije ni namenjeno da se sazna... za nas je ono iz novina i neta cisto malo da se uzivimo u te "borbe"
Tako je bilo i sa Skotskom, za dlaku ostade... tako ce biti i sa Katalonijom, za dlaku ce ostati,e jedino kod nas Srba referendumi nisu igra za publiku i obicno na.ebe domaca publika...
(Miko, 23. jun 2016 23:21)

I šta sada? Šta se dešava u glavi prosečnog građanina Srbije?

Miodrag

pre 7 godina

ЕУ можда неће постојати, не можемо бити сигурни али то је могуће. Та организација је у веома дубокој кризи. Узгред, чини ми се да премијер Вучић и влада Србије то не схватају.

Kupujte dolare

pre 7 godina

Koliko puta sam se potpisao sa kupujte dolare. I govorio da su englezi trojanski konj. Sad počinje raspad EU. Naravno samo je pitanje ko je sledeći i da li odmah ili sa prvom sledećom krizom. Kandidata ima mnogo. Počev od bogatih Danske i Švedske, do Italije, Portugala, Grčke.

Goran Petrovic

pre 7 godina

Posledice izlaska mozemo posmatrati u mnogo oblasti.Na primer - kakav tim ce imati Celsi kad igraci iz EU koji igraju u timu postanu " stranci " ?

Dragan

pre 7 godina

Pada u oči da su u regionima gde su glasali za izlazak obrađeni glasovi sa oko 80-90%,a tamo gde su glasali za ostanak 30-50%.Inače za par sati funta pala za 10% u odnosu na dolar i nastavlja dalje da pada.Odsad dragi Britanci ima da plaćate carine i to je dobro za Evropu.Mnogo ustupaka je EU činila ovoj kozervativnoj državi koja je ekonomski jako loše.

Марко

pre 7 godina

Чим Хрвати уђу у неку заједницу, она се распадне - Аустро-Угарска, Тројни пакт, Југославија, ЕУ.

Zoran Živanović

pre 7 godina

Lepe vesti iz Britanije. Knačno se nazire kraj Evropske unije, velikog zla za Srbiju. U ime svih nacija Evropske unije, moćnici i vladari su dugi niz godina ponižavali, ucenjivali i otimali od naše zemlje. Uspostavljanjem nacionalnih država, u Evropu se vraća pluralizam, a ne jedan glas u ime svih. Pokazaće se da Srbija ima mnogo više prijatelja i dobronamernih vlada u Evropi.
Evropska zajednica je mrtva, živela Evropa i Evro-Azija.

lobotomija svesti

pre 7 godina

Imperija je rekla dosta je bilo. Evropa je u ovom trenutku postala Germanija. Da li smo na pocetku obnavljanja starih saveza i veza medju drzavama ostaje da vidimo. Stvari se ubrzavaju i faktori usloznjavaju veoma mnogo. Burna vremena nas ocekuju. Pozdrav svima.

Kol

pre 7 godina

Bas tupava odluka VB, na koju su imali pravo, ali zaista nerazumno i bice teskih posledica za VB ako EU misli da posalje poruku ostalim clanicama morace dobro da kazne VB inace krece domino efekat i za par godina od EU nece ostati nista!

sasa

pre 7 godina

Izadje li VBm Danska Svedka ce za njom u roku od 6 meseci do gpdoinu dana...
Austrija takodje...
Od EU nece nista ostati, a mi cemo se valjda opametiti, jer ovo je itekako dobro za nas...

Petar

pre 7 godina

Pročitah na sajtu ITV-ja da postoji korelacija između obrazovanja stanovništva i podrške ostanku, odnosno, da su regioni sa obrazovanijim stanovništvom glasali za opstanak. Krajnji rezultat vidite.

Što bi rekao Viljuška (RIP Manda) u "Lepa sela lepo gore" - "Da se vi školovani nešto pitate...".

A tu je i ona čuvena:

"Demokratija je politički sistem u kome tvoj glas vredi koliko i glas nekoga ko ovo ne ume da pročita.".

Siniša

pre 7 godina

mv@ samo ti lezi i cekaj. Kome su te bogate Zapadne zemlje pomogle a da ga nisu zaduzile i porobile,navedi samo jedan primjer!? Osim Islanda naravno,ono su neki vanzemaljci.

Samo EU!

pre 7 godina

"Ne vjerujem u zapadnu demokratiju."
(bpcg, 23. jun 2016 23:59).

Pa ti onda veruj u istocnjacke despotije, tamo se "bolje" zivi...

Vlada

pre 7 godina

@Miko

To je prosto EU kao i NATO su produzene ruke SAD. Vec od kraja drugog svetskog rata postoji plan. Pedesetih godina je poceo da se sprovodi, jer su sve zemlje(pogotovo vece) bile duzne Americi posle drugog svetskog rata jer su im tako "velikodusno" davali sirovine za obnovu posle rata. Amerika je 30ih bila u ogromnom finansijkom problemu, imali su nafte, celika i ostalih sirovina ali zbog bankarskih prevara nisu imali para, sto znaci da niko nije mogao da kupi te sirovine po nekoj normalnoj ceni. Tako da su u drugi svetski rat usli da bi ubili dve muve jednim udarcem(sto su i uspeli). Uspeli su da podignu dolar i uspeli su da plasiraju ogromne kolicine sirovina koje su imali skladistene na "odlozeno placanje" naravno. Posle su dugovima i pricama o babarogama(SSSR) uspeli da osnuju NATO, posle toga i EU. Dok je u Americi rastao standard zivota koliko toliko clanicama EU i NATO je opadao kako su se pridruzivale. Gomila novca je nestala u neke fondove za koje niko blagi pojma nema kako i gde trose taj isti novac. Svi koji se ne slazu sa njihovim stavovima i politikom bivaju sankcionisani, a ako ti sankcije lupe dve od tri najvece ekonomske sile na svetu zna se ishod. Ako neko postane nezavistan od njihovih institucija kao recimo Libija, videli smo ishod. Naravno za njih je Gadafi bio diktator a nije Kralj Sadudijske Arabije, i ako je Libija bila umerena muslimanska zemlja a SA je ekstremisticka. Nema ovde dovoljno mesta za neku siru raspravu.

Walter White

pre 7 godina

Nisam ovo ocekivao moram da priznam,ali svako ko misli da je ovo dobro za nas vara se,jedan od glavnih razloga zasto su Britanci izglasali izlazak je izmedju ostalog veliki novac koji se izdvaja iz budzeta za siromasnije eu zemlje medju kojima bi mogla potencijalno da bude i Srbija kao i veliki broj radnika iz istocne evrope koji snizavaju cenu rada.Ovo sada znaci moguc raspad eu i izolaciju najvecih clanica a tu pre svega mislim na Nemacku,ukoliko bi i Nemci odlucili da odu to bi bila katastrofa,ljudi nisu ni svesni koliko je Nemacka vazna za evropu,Nemacka je lepak koja drzi celu evropu na okupu u svakom smislu i ekonomski i politicki a Nemacka sada ostaje sama u Evropi sto nikako nije dobro.

marko

pre 7 godina

Мучно је гледати ових дана две упорне и нападне кампање, прва да Британија остане и друга да је Хилари рођена да буде преЦедник. Ево Британија одлази захваљујући својим бирачима, који су на крају упркос свим могућим парадоксима ипак изгласали парадоксално Leave. Кад се на брзину баци поглед види се да су за останак гласали Лондон, Шкоти и Ирци, што је помало бесмислено посебно за Шкоте и Ирце који се боре за независност а гласају за останак који цементира њихово стање. Све у свему изгледа да су победили гласови обичних радника који су уплашени за своја радна места у смислу јефтине радне снаге. Дакле ти људи обични радници верују да могу да буду конкурентни и квалитетни и да је безвезе да им капиталисти обарају цену рада. Дакле обичан човек који мисли о себи је преломио и одлучио да мора да се мења нешто и да спремни и да ризикују, пошто их гомила капиталиста убеђује да је ван ЕУ пропаст. Е камо среће да и код нас има оваквих размишљања. Све у свему после малог шока, испоставиће се по анализама разних социолога да је ово одлична ствар и за Британију и за ЕУ. Њихова главна теза је да је слобода најважнија, да не сме да победи кампања застрашивања и устајала неспособна неинвентивна бирократија. После ће већ из ове слободе да дође до развоја осталих идеја. Остаје нам сада још да се надамо и да ће ова друга лоботомија кампања проћи као ова, и да ће ово мало да подстицај кампањи Трампа.

Darth Shone

pre 7 godina

Izlaze, po svemu sudeći izlaze. Berze su u panici, funta oštro pada. A sve to zato što je Britancima malo preko glave emigranata, posebno onih što urlaju za svoja prava. Nažalost, zahvaljujući tome svet se vraća u krvavo vreme ratova, na radost sorabske boranije koja misli da će time ispraviti vekovnu "nepravdu" e pa gospodo, sada će britanija da se raspadne kao kula od karata, evropa i svet će po svemu sudeći da uđe u veoma nemirno razdoblje koje će kulminirati totalnim ratom, svih protiv svakoga, neće tu biti ničega nalik antanti i osovini prvog, ili saveznicima i osovini drugog svetskog rata. Ovaj rat će biti skup gomile građanskih ratova, koji će zahvatiti svako zemlju zapadne ali i mediteranske civilizavcije. Čak i SAD, dok će istovremeno ruke trljati samo jedna opcija, ona koja je ubeđena da je bogom dana da vlada svetom, koja ne priznaje naciju, i kojoj su i hrišćani, i ateisti, neprijatelji ukoliko se ne pokore. Nekome će tada pući film, i u očaju će pritisnuti crveno dugme, a onda svaka od nuklearnih sila će gađati jedna drugu i ode svet i ljudska civilizacija kao da je nije bilo. A ovde kod nas će mo da za grad, sušu, kišu i tako to da organizujemo dodole i da vikamo zduhaće, dok i nas ne zahvate pečurkasti oblaci....

Lepi

pre 7 godina

Ne vjerujem u zapadnu demokratiju. Tamo se narod pita taman kolko i kod nas. Čak mi se cini da je tamo lakse manipulisati sa narodom.
(bpcg, 23. jun 2016 23:59)

Mislis lakse manipulisati narodom? Sa narodom znaci nesto drugo.

ma 'ajde!!!

pre 7 godina

"Ne vjerujem u zapadnu demokratiju. Tamo se narod pita taman kolko i kod nas. Čak mi se cini da je tamo lakse manipulisati sa narodom."
(bpcg, 23. jun 2016 23:59)

Ma kako da ne?! I svi rade za 300 evrica mesecno i cute k'o ovce kao kod nas!

Predrag

pre 7 godina

Voleo bih da izadju samo radi svih "iskusnih i namazanih" komentatora koji tvrde da je ceo referendum formalnost, da ostaju sigurno itd. U tom slucaju ocekujem da ce u komentarima priznati da su se presli.

sah 88

pre 7 godina

Gde li vi to gledate?! BBC 165/382 51,3-48,7 za izlazak i samo raste kako pristizu novi rezultati, SNN 51,4-48,6 za izlazak, RT51,5-48,5 za izlazak.......tako ne blamirajte se sa 20000 glasova razlike. Bez veze terate nesto sto nije istina i vi to znate, nego prestavita prave rezultate a Britanija je 100% izasla iz EU!!!!!!!

sn

pre 7 godina

znaci funta pada,sto ce izuzetno doprineti izvozu v.b. i uravnotezenju spoljno trgovinskog bilansa....sto se tice moje malenkosti ,svojih 78 funti sam davno prodao,kupio svajcarce koje cu ovog trena prodati i kupiti funte i racunam da zaradim bar oko 3 do 3 i po funte...nisam alav a ko je alav i oci su mu gladne...

matorac

pre 7 godina

Ko misli da ce Britanija izaci z EU, verovatno misli i da Amerikanci stvarno biraju svog predsenika na izborima.
(Lav, 23. jun 2016 23:24)

Vidis i ja sam razmisljao do malopre tako. Sada mi djeluje da bi i tramp mogao pobjediti.

Jeste

pre 7 godina

Резултат ће бити идентичан (не)изласку Шкотске из Уједињеног краљевства. Не треба бити наиван.
(Никола, 23. jun 2016 23:26)

Mislis isti kao i kad se Crna Gora odvojila, ili kao kad je Sloba pao? Ili kad su bili prvi demokratski izbori u SFRJ. To ti je sinko demokratija. A sve sam to video uzivo sa minimum 10 godina. A vidi nas sad.

Djekna

pre 7 godina

Skotlandjani koji su bili za izlazak iz UK je trebalo listom da glasaju i za izlazak Britanije iz EU, sto bi im dalo alibi za novi referendum o osamostaljenju, sto pre, a time i vece sanse da se ovog puta domognu nezavisnosti.

nikola

pre 7 godina

Izgleda da Brexit pobedjuje. Gde su sad oni koji tvrde kako nema demokratije na zapadu i da je referendum farsa. Izgleda da ce Evropa konacno otarasiti od arogantnih Britanaca.

Delije Čikago

pre 7 godina

Znalo se da je EU jedna veštačka tvorevina i ovo je samo početak raspada iste, biće tu svašta još, hladni rat je sve bliže...

tomtom

pre 7 godina

Oni zapravo nikad nisu ni bili u EU. Nikada se nisu odrekli stvari, kojih su se odricali drugi zarad jedinstva EU. Zadržali su funtu kao valutu, imali su poseban vizni režim itd. Neka idu...

Srbi prestanite da se pravite pametni sa teorijama zavere

pre 7 godina

@Ko misli da ce Britanija izaci z EU, verovatno misli i da Amerikanci stvarno biraju svog predsenika na izborima.

Ja sam cuo da jedino u demokratskoj Rusiji gradjani biraju predsednika na izborima, u ostalim zemljama to nije tako.

Da Bog da se cela raspala

pre 7 godina

zagovornici izlaska proglasili pobedu u 5h, prebrojana 246 od 382 regiona, vode sa 420.000 glasova vise ili 51,1 prema 48.9

Moma B.

pre 7 godina

Kao i vecina nisam strucnjak za ovo veoma osetljivo pitanje ali ako SAD imaju neku korist od ovog raskida onda ce tako i biti...

No woman, no kraj

pre 7 godina

na kraju ce svi da je napuste,ostace rumunija bugarska hrvatska madjarska estonija..... i te buranija drzave.A ivi ce sklopiti neki novi savez
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (laki, 23. jun 2016 23:59)
Ajd sto ne koristis interpunkciju, ali Madjarsku nazvati buranijom...

Европљанин

pre 7 godina

Захваљујући Енглезима, напокон ће Европа постати независна. Нек је са срећом и њима и нама.

Loki

pre 7 godina

na kraju ce svi da je napuste,ostace rumunija bugarska hrvatska madjarska estonija..... i te buranija drzave.A ivi ce sklopiti neki novi savez

@ (laki

Svaka od tih zemalja koje si nabrojao je u prosjeku oko 20 godina ispred Srbije, čak i Bugarska i Rumunjska.

A EU će opstati;

-Škotska će ići na nezavisnost i kroz dvije godine će se ponovno vratiti u EU, a na žalost opet će izbiti nemiri u Sjevernoj Irskoj.

-Srednja i istočna Europa (Mađarska, Slovačka, Češka...) na čelu s Poljskom će još više ojačati

-Hrvatska i Slovenija će tražiti svoju sudbinu ka Austriji, Njemačkoj i Italiji

-Preostala Velika Britanija će se više povezivati s SAD-om

-Londonski City nestaje, a ekonomska moć se prebacuje u Pariz ili vjerojatnije u Frankfurt

-Odgađa se prijem u EU balkanskih zemalja na neodređeno

-Nakon 10 godina Velika Britanija još trpi posljednice izslaska iz EU

@laki

pre 7 godina

Tesko da su Madjarska i Estonija "buranija drzave"...
Al' kome i ja pisem, verovatno si od onih sto pricaju vec 50 godina da ce zapad propasti, a to nikako da se desi...

andreas kisser

pre 7 godina

Tako je bilo i sa Skotskom, za dlaku ostade... tako ce biti i sa Katalonijom, za dlaku ce ostati,e jedino kod nas Srba referendumi nisu igra za publiku i obicno na.ebe domaca publika...
(Miko, 23. jun 2016 23:21)

naravno da nismo ni sumnjali da ce paranoicni srbi krenuti u glas da vicu 'namesteno' :-) ali da se podsetimo skotskog referenduma na koji se doticni poziva kad kaze da je bio 'za dlaku': 45% za nezavisnost, 55% za ostanak u UK. razlika tricavih deset procenata, ili 400.000 glasova (na glasackom telu od cetri miliona). i ovde ce biti razlike oko deset posto, a na izlaznost preko 80% verovatno i veca... ili ti samo oko pet miliona glasova ;-) stvarno za dlaku! da vam sada kada je sve gotovo pojasnim sta se ovde dogodilo: zreli i odgovorni gradjani jedne demokratski razvijene drzave nisu naseli na jeftin populizam zacinjen ksenofobijom i neprikrivenim rasizmom nekolicine oportunista (boris, majkl gouv) i jednog sarlatana (faranz). naravno da i u UK ima ljudi koji razmiljaju na nivou prosecnog glasaca SNS-a, otud ovoliko glasova za izlazak. razlika je u tome sto u UK ti ljudi, koliko god da ih je, uvek ostaju u manjini i ne mogu da svojom gluposcu poremete normalan drustveni, ekonomski i kulturni zivot nacije. u srbiji su na zalost pripadnici istih na vlasti. inace do tog engleskog dorucka voleo bih da se nadje neko od ovih teoreticara da mi pojasni kako se to namesta referendum u kome je razlika nekoliko miliona. unapred zahvalan i odoh da spavam. sutra se radi!

Dan

pre 7 godina

Sta bi sa teoreticarima zavere?Nije demokratsko glasanje?Laziraju referendum?Mozda u banana republikama,a ovo vam je prava demokratija i suvereni narod koji ne pada na lazne pretnje raznih establismenta i evropskih komesara.Bravo za Brexit a na Engleze treba da se ugledamo po pitanju cuvanja sbog suvereniteta i tradicije.

mark

pre 7 godina

To "brojanje glasova" je isto kao kod nas. Kome treba ta navodna neizvesnost i nocno brojanje kada su svi glasovi prebrojani vec nakon sat vremena od zatvaranja glasackih mesta? Cirkuska predstava, svi ih nagovarali da ostanu u EU, i politicari, i crkva, i glumci, i pevaci, i fudbaleri, i svi redom, a onda se desi cudo i narod odabere suprotno :) Sad, kad i formalno popuca ekonomija koja je ionako vec propala, kriv ce biti narod koji je glasao protiv EU. Pitanje je samo koga ce da krive ovi u EU kad i njihove ekonomoje popucaju?

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Biće ovo veliki dan za EU. Još ako Unija uspe da se otarasi štetnih uticaja SAD, koja Evropu zloupotrebljava za svoje invazionističke ratove, uspeh će biti stoprocentan.

Dark0

pre 7 godina

Kao sto rekoh danas, vec vidim crvene svece na berzi na dole.Volatilnost raste i neko ce izgubiti ogroman novac. Situacija je klimala i nebi me iznenadilo da izadje iz EU.

Laza Bakmez

pre 7 godina

Stvarno nemam sta da radim, pa se sekiram da li ce Britanci da napuste Eu. :)
(Vucko, 23. jun 2016 23:29)

Pa si dosao to dragoceno vreme da iskoristis kucajuci komentar bas na toj vesti. :)
Ovakvi komentari su mi omiljeni.

samo cinjenice

pre 7 godina

City of London nije London, to je samo najuzi centar grada, sa nekih 7000 glasaca. Tako da taj rezultat nikako ne predstavlja "prestonicu".

andreas kisser

pre 7 godina

potpuno sam sokiran rezultatima! ocekivao sam, ne pobedu za ostanak u EU, vec trijumf od bar 2-3 miliona razlike. los odziv u skotskoj i pre svega u londonu, ubedljiva prednost za izlazak u velsu i relativna u sev. irskoj. ali iznad svega losa izlaznost (trebalo je preko 75, i do 80%)! jos jednom se potvrdilo da 'liberalan' generalno znaci lenj i neodgovran, a 'konzervativan' pre svega disciplinovan (bilo gde, ne samo u UK)! nakon ovih rezultata mogu samo da zakljucim da je vreme da se polako pakujem iz britanije. nakon deset godina zivota u ovoj zemlji gde mi se rodio i sin! naravno da za mnom niko nece plakati, ali sa svojim iskustvom i obrazovanjem mogu da radim bilo gde u svetu, te stoga i ja imam pravo da odlucim da moja deca nece odrastati u naciji koja je pokazala da je spremna da pre upre prstom u sve druge (EU, imigracija, stranci uopste), nego da sagleda sopstvene greske. da sam skot, mometalno bih zahtevao novi referendum (mada ce i tada opet glasati za uniju). ovo je potpuno pogresna odluka koja ce imati katastrofalne posledice, ne samo po ekonomiju i eventualno jedinstvo nacije, vec pre svega po britansko drustvo kome slede godine zestokih podela i politickih kriza. procenjujem da ce ceh platiti bar dve-tri buduce generacije. ocekujem potpuni kolaps funte, a uskoro i egzodus velikih firmi upravo iz onih oblasti na koje su englezi najponosniji, bankarstvo i sektor usluga. nista, neka uzivaju na svom malo izolovanom ostrvu... ali bez mene i moje porodice.

Karadoz

pre 7 godina

Ne kontam ove genijalne stucnjake na komentarima. Cemu toliko odusevljenje? Evo nesto za razmisljanje, pogledajte malo oko sebe uociti parove koji se razvode, a onda se malo udubite u posljedice njihovog razvoda. To je mikrosvijet ali Haplicirajte to na makro pa onda pisite komentare.

Predrag R

pre 7 godina

To sto pisu da su penzioneri glasali za izlazak su gluposti. To su samo procene, kao sto je bilaprocena da ce vecina da glasa za evropsku opciju. U vecim gradovima puno je Indusa, Pakistanaca i Nigerijaca a u provinciji ih gotovo da nema. Tako da je vrlo jasno da su beli britanci glasali za suverenitet.

Klasika

pre 7 godina

Politicari na zapadu nemaju vise sta ponuditi gradjanima pa pribjegavaju balkanskim manirima - separatizam, referendum, nacionalizam i slicno.

Swarog

pre 7 godina

Mislim jedini razuman ishod. GB kad se sve sabere i oduzme daje EU nedeljno nesto preko 100 miliona Eur (a ne 350 kao sto su pristalice izdvajanja sve vreme lagale) i za te pare (oko 6-7 milijardi godisnje sto nije mnogo za naciju tog formata od 50 miliona+) ima potpuni pristup trzistu od 400 miliona stanovnika od cega profitira kako industrija tako i ogroman finansijski servisni sektor.

Mita

pre 7 godina

Narode,komsi ipak nece crci krava na vasu veliku zalost.Mi nasli nekom da pricamo o kradji glasova,zemlja gde se krade sve zivo,imala mozda dvaput postene izbore i sada nekom drzi svecu o kradji glasova?!

speedy

pre 7 godina

Predstava za masu i skretanje paznje, malo zabave za mase i medije!Da je postojala ikakva sansa da britanija izadje iz EU referendum se ne bi ni odrzavao!Isto kao sa Skotskon, da su znali da ce se odcepiti ne bi im ni dozvolili referendum!Zasto onda ne dozvole referendume Kataloniji ili Baskiji? Zato sto znaju kakav bi bio ishod!

Nemanja44

pre 7 godina

(mv, 23. jun 2016 23:53)
A suprotan primer ti je Srbija kad su se oslobadjali balkanski narodi Srbija je dala zivote za te narode a sad Srbiju mrze iz dna duse.Britanija gleda svoj interes a sad da li ce ostati ili ne zavisi od preteze na vagi gde je interes veci.Naravno da se narod ne pita nista ali bitno da je Britaniji dobro i izglasace dobro za svoju zemlju bez obzira na glasanje.

komšija

pre 7 godina

Škotski referendum copy/paste, ne palite se :) Biće povuci-potegni i na kraju pobeda da ostanu za 2-3%, ako ne i manje. Kao da gledaš Diznijev crtać pa strahuješ za ishod ;)

S

pre 7 godina

Referendum u UK nije pravno obavezujuć. To samo predstavlja misljenje naroda. Parlament mora da izglasa da li ce da prihvati rezultate ili ne.

simonida

pre 7 godina

Prema mojim istrazivanjima rezultat je neresen s tendencijom blagog nastimavanja rezultata u koristi pristalica za opstanak prema instrukcijama iz Brisela i onih preko bare.

Referendum

pre 7 godina

Masovna izlaznost govori o odgovornosti birackog tela oko vaznih pitanja za zemlju. i to je najveci dobitak Velike Britanije

Cxevu

pre 7 godina

Hm,trenutno deluje kao da ce Britanija izaci.Neverovatno.300 000 glasova prednosti,a jos je vecinski London davno izbrojan.Mada,ne sumnjam da ce biti 500 000 glasova prednosti na 95% za izlazak i onda odjednom u tih 5% preostalih glasova,milion za ostanak i niko za izlazak.Nesto ce da smucka kraljica...

okrugla kockica

pre 7 godina

Britanci ostadoše ,a ja dobih opkladu .Da li stvarno još ima nekog ko veruje u bajke i paravan zvani narodna volja?Sve je bilo jasno čim je raspisan referendum.Da li se neko seća ima li referendum gde je izgubila opcija koju zastupa legalna vlast?Nisu mi samo jasni oni koji se lože na ove igranke i kao čekaju rezultate.Laku noć i lepo sanjajte slobodu jer to postoji samo u snu .

maiden serbia

pre 7 godina

Sad kao zamalo su izglasali ostanak... a znalo se odavno da nema nista od napuštanja. Ne bi ni pustili referendum da nisu znali ishod, isto kao i za otcepljenje Škotske. Predstava za mase...

masja

pre 7 godina

Pre rezultata britanskog referenduma da vam kazem da ostaju u eu... Logican spin amerikanaca kada Rusija jaca i daje alternativu clanicama oni ostankom britanije u eu jacaju uniju vestacki jer kad oce britanci onda to kao valja... Opasan spin i vesta igra...

Maja

pre 7 godina

Sva nameštena glasanja imaju slične rezultate. Za malo!Isti ishod kao sa Skotskom. Engleska je prejaka da bi dozvolila da mišljenje naroda utiče na njihovu politiku.

mv

pre 7 godina

Britanci su nevidjeni licemeri. Kada su pod svojom kontrolom imali cetvrtinu sveta i eksploatisali tudja prirodna bogatstva i radnu snagu i bogatili se na tudj racun, tada je sve bilo lepo. Sada kada oni treba da pomognu manje bogatim od sebe, oni bi da napuste EU. Bedno...

Никола

pre 7 godina

Резултат ће бити идентичан (не)изласку Шкотске из Уједињеног краљевства. Не треба бити наиван.

Miko

pre 7 godina

Standardna prica, za dlaku ce ostati u Eu a ko zna sta je pozadina svega, za nas obicne smrtnike to nije ni namenjeno da se sazna... za nas je ono iz novina i neta cisto malo da se uzivimo u te "borbe"
Tako je bilo i sa Skotskom, za dlaku ostade... tako ce biti i sa Katalonijom, za dlaku ce ostati,e jedino kod nas Srba referendumi nisu igra za publiku i obicno na.ebe domaca publika...

Igor

pre 7 godina

Veci gradovi, Skotska i Severna Irska su za ostanak u EU. Ispada da je provincija engleske izglasala izlazak. Nazalost uvek je ljudima sa sela bilo najlakse manipulisati.

izadji i bori se

pre 7 godina

Rezultati "do doručka", ostanite uz B92

Da ostanemo uz B92 do dorucka? Ili da dodjemo kod vas da se informisemo kad ustanemo? Sta je bolje?
Ja glasam za drugu opciju. :) B92EXIT.
Vidimo se ujutru.

Kol

pre 7 godina

Bas tupava odluka VB, na koju su imali pravo, ali zaista nerazumno i bice teskih posledica za VB ako EU misli da posalje poruku ostalim clanicama morace dobro da kazne VB inace krece domino efekat i za par godina od EU nece ostati nista!

Darth Shone

pre 7 godina

Izlaze, po svemu sudeći izlaze. Berze su u panici, funta oštro pada. A sve to zato što je Britancima malo preko glave emigranata, posebno onih što urlaju za svoja prava. Nažalost, zahvaljujući tome svet se vraća u krvavo vreme ratova, na radost sorabske boranije koja misli da će time ispraviti vekovnu "nepravdu" e pa gospodo, sada će britanija da se raspadne kao kula od karata, evropa i svet će po svemu sudeći da uđe u veoma nemirno razdoblje koje će kulminirati totalnim ratom, svih protiv svakoga, neće tu biti ničega nalik antanti i osovini prvog, ili saveznicima i osovini drugog svetskog rata. Ovaj rat će biti skup gomile građanskih ratova, koji će zahvatiti svako zemlju zapadne ali i mediteranske civilizavcije. Čak i SAD, dok će istovremeno ruke trljati samo jedna opcija, ona koja je ubeđena da je bogom dana da vlada svetom, koja ne priznaje naciju, i kojoj su i hrišćani, i ateisti, neprijatelji ukoliko se ne pokore. Nekome će tada pući film, i u očaju će pritisnuti crveno dugme, a onda svaka od nuklearnih sila će gađati jedna drugu i ode svet i ljudska civilizacija kao da je nije bilo. A ovde kod nas će mo da za grad, sušu, kišu i tako to da organizujemo dodole i da vikamo zduhaće, dok i nas ne zahvate pečurkasti oblaci....

naprednjak majdanac

pre 7 godina

Kako bre do doručka kod nas se zna da pobeđuje SNS čim se zatvore birališta kakva im je to tehnika pa nisu oni za EU nek izađu da mi uđemo haha.

Loki

pre 7 godina

na kraju ce svi da je napuste,ostace rumunija bugarska hrvatska madjarska estonija..... i te buranija drzave.A ivi ce sklopiti neki novi savez

@ (laki

Svaka od tih zemalja koje si nabrojao je u prosjeku oko 20 godina ispred Srbije, čak i Bugarska i Rumunjska.

A EU će opstati;

-Škotska će ići na nezavisnost i kroz dvije godine će se ponovno vratiti u EU, a na žalost opet će izbiti nemiri u Sjevernoj Irskoj.

-Srednja i istočna Europa (Mađarska, Slovačka, Češka...) na čelu s Poljskom će još više ojačati

-Hrvatska i Slovenija će tražiti svoju sudbinu ka Austriji, Njemačkoj i Italiji

-Preostala Velika Britanija će se više povezivati s SAD-om

-Londonski City nestaje, a ekonomska moć se prebacuje u Pariz ili vjerojatnije u Frankfurt

-Odgađa se prijem u EU balkanskih zemalja na neodređeno

-Nakon 10 godina Velika Britanija još trpi posljednice izslaska iz EU

Dragan

pre 7 godina

Pada u oči da su u regionima gde su glasali za izlazak obrađeni glasovi sa oko 80-90%,a tamo gde su glasali za ostanak 30-50%.Inače za par sati funta pala za 10% u odnosu na dolar i nastavlja dalje da pada.Odsad dragi Britanci ima da plaćate carine i to je dobro za Evropu.Mnogo ustupaka je EU činila ovoj kozervativnoj državi koja je ekonomski jako loše.

Karadoz

pre 7 godina

Ne kontam ove genijalne stucnjake na komentarima. Cemu toliko odusevljenje? Evo nesto za razmisljanje, pogledajte malo oko sebe uociti parove koji se razvode, a onda se malo udubite u posljedice njihovog razvoda. To je mikrosvijet ali Haplicirajte to na makro pa onda pisite komentare.

Baxuz

pre 7 godina

Hoce li sad Devenport biti povucen iz Srbije, posto mu drzava vise nije clan EU ne vidim kako bi on bio ambasador EU. Idi covece i skini nam se sa grbace i nama i nasem premijeru.

andreas kisser

pre 7 godina

potpuno sam sokiran rezultatima! ocekivao sam, ne pobedu za ostanak u EU, vec trijumf od bar 2-3 miliona razlike. los odziv u skotskoj i pre svega u londonu, ubedljiva prednost za izlazak u velsu i relativna u sev. irskoj. ali iznad svega losa izlaznost (trebalo je preko 75, i do 80%)! jos jednom se potvrdilo da 'liberalan' generalno znaci lenj i neodgovran, a 'konzervativan' pre svega disciplinovan (bilo gde, ne samo u UK)! nakon ovih rezultata mogu samo da zakljucim da je vreme da se polako pakujem iz britanije. nakon deset godina zivota u ovoj zemlji gde mi se rodio i sin! naravno da za mnom niko nece plakati, ali sa svojim iskustvom i obrazovanjem mogu da radim bilo gde u svetu, te stoga i ja imam pravo da odlucim da moja deca nece odrastati u naciji koja je pokazala da je spremna da pre upre prstom u sve druge (EU, imigracija, stranci uopste), nego da sagleda sopstvene greske. da sam skot, mometalno bih zahtevao novi referendum (mada ce i tada opet glasati za uniju). ovo je potpuno pogresna odluka koja ce imati katastrofalne posledice, ne samo po ekonomiju i eventualno jedinstvo nacije, vec pre svega po britansko drustvo kome slede godine zestokih podela i politickih kriza. procenjujem da ce ceh platiti bar dve-tri buduce generacije. ocekujem potpuni kolaps funte, a uskoro i egzodus velikih firmi upravo iz onih oblasti na koje su englezi najponosniji, bankarstvo i sektor usluga. nista, neka uzivaju na svom malo izolovanom ostrvu... ali bez mene i moje porodice.

S

pre 7 godina

Referendum u UK nije pravno obavezujuć. To samo predstavlja misljenje naroda. Parlament mora da izglasa da li ce da prihvati rezultate ili ne.

okrugla kockica

pre 7 godina

Britanci ostadoše ,a ja dobih opkladu .Da li stvarno još ima nekog ko veruje u bajke i paravan zvani narodna volja?Sve je bilo jasno čim je raspisan referendum.Da li se neko seća ima li referendum gde je izgubila opcija koju zastupa legalna vlast?Nisu mi samo jasni oni koji se lože na ove igranke i kao čekaju rezultate.Laku noć i lepo sanjajte slobodu jer to postoji samo u snu .

andreas kisser

pre 7 godina

Tako je bilo i sa Skotskom, za dlaku ostade... tako ce biti i sa Katalonijom, za dlaku ce ostati,e jedino kod nas Srba referendumi nisu igra za publiku i obicno na.ebe domaca publika...
(Miko, 23. jun 2016 23:21)

naravno da nismo ni sumnjali da ce paranoicni srbi krenuti u glas da vicu 'namesteno' :-) ali da se podsetimo skotskog referenduma na koji se doticni poziva kad kaze da je bio 'za dlaku': 45% za nezavisnost, 55% za ostanak u UK. razlika tricavih deset procenata, ili 400.000 glasova (na glasackom telu od cetri miliona). i ovde ce biti razlike oko deset posto, a na izlaznost preko 80% verovatno i veca... ili ti samo oko pet miliona glasova ;-) stvarno za dlaku! da vam sada kada je sve gotovo pojasnim sta se ovde dogodilo: zreli i odgovorni gradjani jedne demokratski razvijene drzave nisu naseli na jeftin populizam zacinjen ksenofobijom i neprikrivenim rasizmom nekolicine oportunista (boris, majkl gouv) i jednog sarlatana (faranz). naravno da i u UK ima ljudi koji razmiljaju na nivou prosecnog glasaca SNS-a, otud ovoliko glasova za izlazak. razlika je u tome sto u UK ti ljudi, koliko god da ih je, uvek ostaju u manjini i ne mogu da svojom gluposcu poremete normalan drustveni, ekonomski i kulturni zivot nacije. u srbiji su na zalost pripadnici istih na vlasti. inace do tog engleskog dorucka voleo bih da se nadje neko od ovih teoreticara da mi pojasni kako se to namesta referendum u kome je razlika nekoliko miliona. unapred zahvalan i odoh da spavam. sutra se radi!

Zoran Živanović

pre 7 godina

Lepe vesti iz Britanije. Knačno se nazire kraj Evropske unije, velikog zla za Srbiju. U ime svih nacija Evropske unije, moćnici i vladari su dugi niz godina ponižavali, ucenjivali i otimali od naše zemlje. Uspostavljanjem nacionalnih država, u Evropu se vraća pluralizam, a ne jedan glas u ime svih. Pokazaće se da Srbija ima mnogo više prijatelja i dobronamernih vlada u Evropi.
Evropska zajednica je mrtva, živela Evropa i Evro-Azija.

Subi

pre 7 godina

Ko misli da ce Britanija izaci z EU, verovatno misli i da Amerikanci stvarno biraju svog predsenika na izborima.
(Lav, 23. jun 2016 23:24)

Jel se osećaš sad malo bezveze jel? Malo blamić?

ma 'ajde!!!

pre 7 godina

"Ne vjerujem u zapadnu demokratiju. Tamo se narod pita taman kolko i kod nas. Čak mi se cini da je tamo lakse manipulisati sa narodom."
(bpcg, 23. jun 2016 23:59)

Ma kako da ne?! I svi rade za 300 evrica mesecno i cute k'o ovce kao kod nas!

masja

pre 7 godina

Pre rezultata britanskog referenduma da vam kazem da ostaju u eu... Logican spin amerikanaca kada Rusija jaca i daje alternativu clanicama oni ostankom britanije u eu jacaju uniju vestacki jer kad oce britanci onda to kao valja... Opasan spin i vesta igra...

sn

pre 7 godina

znaci funta pada,sto ce izuzetno doprineti izvozu v.b. i uravnotezenju spoljno trgovinskog bilansa....sto se tice moje malenkosti ,svojih 78 funti sam davno prodao,kupio svajcarce koje cu ovog trena prodati i kupiti funte i racunam da zaradim bar oko 3 do 3 i po funte...nisam alav a ko je alav i oci su mu gladne...

Swarog

pre 7 godina

Mislim jedini razuman ishod. GB kad se sve sabere i oduzme daje EU nedeljno nesto preko 100 miliona Eur (a ne 350 kao sto su pristalice izdvajanja sve vreme lagale) i za te pare (oko 6-7 milijardi godisnje sto nije mnogo za naciju tog formata od 50 miliona+) ima potpuni pristup trzistu od 400 miliona stanovnika od cega profitira kako industrija tako i ogroman finansijski servisni sektor.

samo cinjenice

pre 7 godina

City of London nije London, to je samo najuzi centar grada, sa nekih 7000 glasaca. Tako da taj rezultat nikako ne predstavlja "prestonicu".

komšija

pre 7 godina

Škotski referendum copy/paste, ne palite se :) Biće povuci-potegni i na kraju pobeda da ostanu za 2-3%, ako ne i manje. Kao da gledaš Diznijev crtać pa strahuješ za ishod ;)

Walter White

pre 7 godina

Nisam ovo ocekivao moram da priznam,ali svako ko misli da je ovo dobro za nas vara se,jedan od glavnih razloga zasto su Britanci izglasali izlazak je izmedju ostalog veliki novac koji se izdvaja iz budzeta za siromasnije eu zemlje medju kojima bi mogla potencijalno da bude i Srbija kao i veliki broj radnika iz istocne evrope koji snizavaju cenu rada.Ovo sada znaci moguc raspad eu i izolaciju najvecih clanica a tu pre svega mislim na Nemacku,ukoliko bi i Nemci odlucili da odu to bi bila katastrofa,ljudi nisu ni svesni koliko je Nemacka vazna za evropu,Nemacka je lepak koja drzi celu evropu na okupu u svakom smislu i ekonomski i politicki a Nemacka sada ostaje sama u Evropi sto nikako nije dobro.

No woman, no kraj

pre 7 godina

na kraju ce svi da je napuste,ostace rumunija bugarska hrvatska madjarska estonija..... i te buranija drzave.A ivi ce sklopiti neki novi savez
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (laki, 23. jun 2016 23:59)
Ajd sto ne koristis interpunkciju, ali Madjarsku nazvati buranijom...

Miodrag

pre 7 godina

ЕУ можда неће постојати, не можемо бити сигурни али то је могуће. Та организација је у веома дубокој кризи. Узгред, чини ми се да премијер Вучић и влада Србије то не схватају.

Klasika

pre 7 godina

Politicari na zapadu nemaju vise sta ponuditi gradjanima pa pribjegavaju balkanskim manirima - separatizam, referendum, nacionalizam i slicno.

Vlada

pre 7 godina

@Miko

To je prosto EU kao i NATO su produzene ruke SAD. Vec od kraja drugog svetskog rata postoji plan. Pedesetih godina je poceo da se sprovodi, jer su sve zemlje(pogotovo vece) bile duzne Americi posle drugog svetskog rata jer su im tako "velikodusno" davali sirovine za obnovu posle rata. Amerika je 30ih bila u ogromnom finansijkom problemu, imali su nafte, celika i ostalih sirovina ali zbog bankarskih prevara nisu imali para, sto znaci da niko nije mogao da kupi te sirovine po nekoj normalnoj ceni. Tako da su u drugi svetski rat usli da bi ubili dve muve jednim udarcem(sto su i uspeli). Uspeli su da podignu dolar i uspeli su da plasiraju ogromne kolicine sirovina koje su imali skladistene na "odlozeno placanje" naravno. Posle su dugovima i pricama o babarogama(SSSR) uspeli da osnuju NATO, posle toga i EU. Dok je u Americi rastao standard zivota koliko toliko clanicama EU i NATO je opadao kako su se pridruzivale. Gomila novca je nestala u neke fondove za koje niko blagi pojma nema kako i gde trose taj isti novac. Svi koji se ne slazu sa njihovim stavovima i politikom bivaju sankcionisani, a ako ti sankcije lupe dve od tri najvece ekonomske sile na svetu zna se ishod. Ako neko postane nezavistan od njihovih institucija kao recimo Libija, videli smo ishod. Naravno za njih je Gadafi bio diktator a nije Kralj Sadudijske Arabije, i ako je Libija bila umerena muslimanska zemlja a SA je ekstremisticka. Nema ovde dovoljno mesta za neku siru raspravu.

Petar

pre 7 godina

Pročitah na sajtu ITV-ja da postoji korelacija između obrazovanja stanovništva i podrške ostanku, odnosno, da su regioni sa obrazovanijim stanovništvom glasali za opstanak. Krajnji rezultat vidite.

Što bi rekao Viljuška (RIP Manda) u "Lepa sela lepo gore" - "Da se vi školovani nešto pitate...".

A tu je i ona čuvena:

"Demokratija je politički sistem u kome tvoj glas vredi koliko i glas nekoga ko ovo ne ume da pročita.".

Delije Čikago

pre 7 godina

Znalo se da je EU jedna veštačka tvorevina i ovo je samo početak raspada iste, biće tu svašta još, hladni rat je sve bliže...

Marko

pre 7 godina

Od britanskog referenduma mnogo su mi interesantniji nasi komentari prethodnih dana, kako ovdje tako i na drugim portalima. Uz veliku dozu cinizma se govorilo kako je referendum predstava i da je rezultat unaprijed odredjen, a ispostavilo se potpuno suprotno. Britancima se mnoge stvari mogu zamjeriti, ali se od njih moze mnogo i nauciti, pogotovo o kulturi demokratije. Zato bih napomenuo da prilikom sljedecih izbora ili referenduma ne ostanete kuci uz pricu kako se nista nece promijeniti, vec da ispunite svoju gradjansku odgovornost i date glas za najbolju (ili ako mora, najmanje losu) opciju, cak i kada se cini da je citav sistem usmjeren protiv vas.

Kupujte dolare

pre 7 godina

Koliko puta sam se potpisao sa kupujte dolare. I govorio da su englezi trojanski konj. Sad počinje raspad EU. Naravno samo je pitanje ko je sledeći i da li odmah ili sa prvom sledećom krizom. Kandidata ima mnogo. Počev od bogatih Danske i Švedske, do Italije, Portugala, Grčke.

speedy

pre 7 godina

Predstava za masu i skretanje paznje, malo zabave za mase i medije!Da je postojala ikakva sansa da britanija izadje iz EU referendum se ne bi ni odrzavao!Isto kao sa Skotskon, da su znali da ce se odcepiti ne bi im ni dozvolili referendum!Zasto onda ne dozvole referendume Kataloniji ili Baskiji? Zato sto znaju kakav bi bio ishod!

maiden serbia

pre 7 godina

Sad kao zamalo su izglasali ostanak... a znalo se odavno da nema nista od napuštanja. Ne bi ni pustili referendum da nisu znali ishod, isto kao i za otcepljenje Škotske. Predstava za mase...

simonida

pre 7 godina

Prema mojim istrazivanjima rezultat je neresen s tendencijom blagog nastimavanja rezultata u koristi pristalica za opstanak prema instrukcijama iz Brisela i onih preko bare.

Referendum

pre 7 godina

Masovna izlaznost govori o odgovornosti birackog tela oko vaznih pitanja za zemlju. i to je najveci dobitak Velike Britanije

Mita

pre 7 godina

Narode,komsi ipak nece crci krava na vasu veliku zalost.Mi nasli nekom da pricamo o kradji glasova,zemlja gde se krade sve zivo,imala mozda dvaput postene izbore i sada nekom drzi svecu o kradji glasova?!

Cxevu

pre 7 godina

Hm,trenutno deluje kao da ce Britanija izaci.Neverovatno.300 000 glasova prednosti,a jos je vecinski London davno izbrojan.Mada,ne sumnjam da ce biti 500 000 glasova prednosti na 95% za izlazak i onda odjednom u tih 5% preostalih glasova,milion za ostanak i niko za izlazak.Nesto ce da smucka kraljica...

sasa

pre 7 godina

Izadje li VBm Danska Svedka ce za njom u roku od 6 meseci do gpdoinu dana...
Austrija takodje...
Od EU nece nista ostati, a mi cemo se valjda opametiti, jer ovo je itekako dobro za nas...

mark

pre 7 godina

To "brojanje glasova" je isto kao kod nas. Kome treba ta navodna neizvesnost i nocno brojanje kada su svi glasovi prebrojani vec nakon sat vremena od zatvaranja glasackih mesta? Cirkuska predstava, svi ih nagovarali da ostanu u EU, i politicari, i crkva, i glumci, i pevaci, i fudbaleri, i svi redom, a onda se desi cudo i narod odabere suprotno :) Sad, kad i formalno popuca ekonomija koja je ionako vec propala, kriv ce biti narod koji je glasao protiv EU. Pitanje je samo koga ce da krive ovi u EU kad i njihove ekonomoje popucaju?

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Biće ovo veliki dan za EU. Još ako Unija uspe da se otarasi štetnih uticaja SAD, koja Evropu zloupotrebljava za svoje invazionističke ratove, uspeh će biti stoprocentan.

Европљанин

pre 7 godina

Захваљујући Енглезима, напокон ће Европа постати независна. Нек је са срећом и њима и нама.

marko

pre 7 godina

Мучно је гледати ових дана две упорне и нападне кампање, прва да Британија остане и друга да је Хилари рођена да буде преЦедник. Ево Британија одлази захваљујући својим бирачима, који су на крају упркос свим могућим парадоксима ипак изгласали парадоксално Leave. Кад се на брзину баци поглед види се да су за останак гласали Лондон, Шкоти и Ирци, што је помало бесмислено посебно за Шкоте и Ирце који се боре за независност а гласају за останак који цементира њихово стање. Све у свему изгледа да су победили гласови обичних радника који су уплашени за своја радна места у смислу јефтине радне снаге. Дакле ти људи обични радници верују да могу да буду конкурентни и квалитетни и да је безвезе да им капиталисти обарају цену рада. Дакле обичан човек који мисли о себи је преломио и одлучио да мора да се мења нешто и да спремни и да ризикују, пошто их гомила капиталиста убеђује да је ван ЕУ пропаст. Е камо среће да и код нас има оваквих размишљања. Све у свему после малог шока, испоставиће се по анализама разних социолога да је ово одлична ствар и за Британију и за ЕУ. Њихова главна теза је да је слобода најважнија, да не сме да победи кампања застрашивања и устајала неспособна неинвентивна бирократија. После ће већ из ове слободе да дође до развоја осталих идеја. Остаје нам сада још да се надамо и да ће ова друга лоботомија кампања проћи као ова, и да ће ово мало да подстицај кампањи Трампа.

Марко

pre 7 godina

Чим Хрвати уђу у неку заједницу, она се распадне - Аустро-Угарска, Тројни пакт, Југославија, ЕУ.

@laki

pre 7 godina

Tesko da su Madjarska i Estonija "buranija drzave"...
Al' kome i ja pisem, verovatno si od onih sto pricaju vec 50 godina da ce zapad propasti, a to nikako da se desi...

Lepi

pre 7 godina

Ne vjerujem u zapadnu demokratiju. Tamo se narod pita taman kolko i kod nas. Čak mi se cini da je tamo lakse manipulisati sa narodom.
(bpcg, 23. jun 2016 23:59)

Mislis lakse manipulisati narodom? Sa narodom znaci nesto drugo.

Samo EU!

pre 7 godina

"Ne vjerujem u zapadnu demokratiju."
(bpcg, 23. jun 2016 23:59).

Pa ti onda veruj u istocnjacke despotije, tamo se "bolje" zivi...

Nemanja44

pre 7 godina

(mv, 23. jun 2016 23:53)
A suprotan primer ti je Srbija kad su se oslobadjali balkanski narodi Srbija je dala zivote za te narode a sad Srbiju mrze iz dna duse.Britanija gleda svoj interes a sad da li ce ostati ili ne zavisi od preteze na vagi gde je interes veci.Naravno da se narod ne pita nista ali bitno da je Britaniji dobro i izglasace dobro za svoju zemlju bez obzira na glasanje.

Maja

pre 7 godina

Sva nameštena glasanja imaju slične rezultate. Za malo!Isti ishod kao sa Skotskom. Engleska je prejaka da bi dozvolila da mišljenje naroda utiče na njihovu politiku.

nikola

pre 7 godina

Izgleda da Brexit pobedjuje. Gde su sad oni koji tvrde kako nema demokratije na zapadu i da je referendum farsa. Izgleda da ce Evropa konacno otarasiti od arogantnih Britanaca.

lobotomija svesti

pre 7 godina

Imperija je rekla dosta je bilo. Evropa je u ovom trenutku postala Germanija. Da li smo na pocetku obnavljanja starih saveza i veza medju drzavama ostaje da vidimo. Stvari se ubrzavaju i faktori usloznjavaju veoma mnogo. Burna vremena nas ocekuju. Pozdrav svima.

Moma B.

pre 7 godina

Kao i vecina nisam strucnjak za ovo veoma osetljivo pitanje ali ako SAD imaju neku korist od ovog raskida onda ce tako i biti...

mrgood

pre 7 godina

doci ce vreme kada ce vecina zemalja raspisivati referendume da izadje iz Eu a mi cemo i dalje da pregovaramo i dalje ce biti uslova da nas prime..

matorac

pre 7 godina

Ko misli da ce Britanija izaci z EU, verovatno misli i da Amerikanci stvarno biraju svog predsenika na izborima.
(Lav, 23. jun 2016 23:24)

Vidis i ja sam razmisljao do malopre tako. Sada mi djeluje da bi i tramp mogao pobjediti.

Goran Petrovic

pre 7 godina

Posledice izlaska mozemo posmatrati u mnogo oblasti.Na primer - kakav tim ce imati Celsi kad igraci iz EU koji igraju u timu postanu " stranci " ?

Dan

pre 7 godina

Sta bi sa teoreticarima zavere?Nije demokratsko glasanje?Laziraju referendum?Mozda u banana republikama,a ovo vam je prava demokratija i suvereni narod koji ne pada na lazne pretnje raznih establismenta i evropskih komesara.Bravo za Brexit a na Engleze treba da se ugledamo po pitanju cuvanja sbog suvereniteta i tradicije.

Jeste

pre 7 godina

Резултат ће бити идентичан (не)изласку Шкотске из Уједињеног краљевства. Не треба бити наиван.
(Никола, 23. jun 2016 23:26)

Mislis isti kao i kad se Crna Gora odvojila, ili kao kad je Sloba pao? Ili kad su bili prvi demokratski izbori u SFRJ. To ti je sinko demokratija. A sve sam to video uzivo sa minimum 10 godina. A vidi nas sad.

Siniša

pre 7 godina

mv@ samo ti lezi i cekaj. Kome su te bogate Zapadne zemlje pomogle a da ga nisu zaduzile i porobile,navedi samo jedan primjer!? Osim Islanda naravno,ono su neki vanzemaljci.

Marx

pre 7 godina

Standardna prica, za dlaku ce ostati u Eu a ko zna sta je pozadina svega, za nas obicne smrtnike to nije ni namenjeno da se sazna... za nas je ono iz novina i neta cisto malo da se uzivimo u te "borbe"
Tako je bilo i sa Skotskom, za dlaku ostade... tako ce biti i sa Katalonijom, za dlaku ce ostati,e jedino kod nas Srba referendumi nisu igra za publiku i obicno na.ebe domaca publika...
(Miko, 23. jun 2016 23:21)

I šta sada? Šta se dešava u glavi prosečnog građanina Srbije?

Predrag R

pre 7 godina

To sto pisu da su penzioneri glasali za izlazak su gluposti. To su samo procene, kao sto je bilaprocena da ce vecina da glasa za evropsku opciju. U vecim gradovima puno je Indusa, Pakistanaca i Nigerijaca a u provinciji ih gotovo da nema. Tako da je vrlo jasno da su beli britanci glasali za suverenitet.

Dark0

pre 7 godina

Kao sto rekoh danas, vec vidim crvene svece na berzi na dole.Volatilnost raste i neko ce izgubiti ogroman novac. Situacija je klimala i nebi me iznenadilo da izadje iz EU.

Laza Bakmez

pre 7 godina

Stvarno nemam sta da radim, pa se sekiram da li ce Britanci da napuste Eu. :)
(Vucko, 23. jun 2016 23:29)

Pa si dosao to dragoceno vreme da iskoristis kucajuci komentar bas na toj vesti. :)
Ovakvi komentari su mi omiljeni.

Predrag

pre 7 godina

Voleo bih da izadju samo radi svih "iskusnih i namazanih" komentatora koji tvrde da je ceo referendum formalnost, da ostaju sigurno itd. U tom slucaju ocekujem da ce u komentarima priznati da su se presli.

Srbi prestanite da se pravite pametni sa teorijama zavere

pre 7 godina

@Ko misli da ce Britanija izaci z EU, verovatno misli i da Amerikanci stvarno biraju svog predsenika na izborima.

Ja sam cuo da jedino u demokratskoj Rusiji gradjani biraju predsednika na izborima, u ostalim zemljama to nije tako.

sah 88

pre 7 godina

Gde li vi to gledate?! BBC 165/382 51,3-48,7 za izlazak i samo raste kako pristizu novi rezultati, SNN 51,4-48,6 za izlazak, RT51,5-48,5 za izlazak.......tako ne blamirajte se sa 20000 glasova razlike. Bez veze terate nesto sto nije istina i vi to znate, nego prestavita prave rezultate a Britanija je 100% izasla iz EU!!!!!!!

Da Bog da se cela raspala

pre 7 godina

zagovornici izlaska proglasili pobedu u 5h, prebrojana 246 od 382 regiona, vode sa 420.000 glasova vise ili 51,1 prema 48.9

Djekna

pre 7 godina

Skotlandjani koji su bili za izlazak iz UK je trebalo listom da glasaju i za izlazak Britanije iz EU, sto bi im dalo alibi za novi referendum o osamostaljenju, sto pre, a time i vece sanse da se ovog puta domognu nezavisnosti.

tomtom

pre 7 godina

Oni zapravo nikad nisu ni bili u EU. Nikada se nisu odrekli stvari, kojih su se odricali drugi zarad jedinstva EU. Zadržali su funtu kao valutu, imali su poseban vizni režim itd. Neka idu...

palop

pre 7 godina

Ko misli da ce Britanija izaci z EU, verovatno misli i da Amerikanci stvarno biraju svog predsenika na izborima.
(Lav, 23. jun 2016 23:24)

Znaci Amerikanci ipak stvarno biraju predsednika?