Utorak, 21.06.2016.

16:35

Na "tornado" i kugle s neba sa par raketa i 4.000 dinara

Uprkos činjenici da je za 30 dana ispaljeno oko 2.500 protivgradnih raketa, grad koji uz prekide širom Srbije pada već duže od dva dana, naneo je ogromnu štetu.

Izvor: B92

Na "tornado" i kugle s neba sa par raketa i 4.000 dinara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

777

pre 7 godina

Posto svake godine vrtimo istu pricu. Drzava nema para za rakete i sl, malinari i ostali poljoprivrednici besni na drzavu a ne osiguravaju zasade. Imam jedan predlog, skupite se svi vi koji zivite od poljoprivrede, osnujte udruzenje svako u svom mestu. izadjite na izbore i glasajte za sebe.
Isto tako na drzavnom nivou, sva mesta se ujedine i izadju na izbore. Usli bi u opstine i parlament pa bi direktno uticali na odluke. Mozda bi negde i bili vlast.
Ali ima jedna caka, uslov za vase politicko delovanje je sloga. Ukoliko se 100.000 poljoprivrednika udruzi, zajedno sa porodicama i uzom rodbinom, imate glasacko telo od min. pola miliona. sto vam daje nekih 12-15%.
Dok bi na lokalu bili vlast u skoro svim opstinama gde se stanovnistvo bavi poljoprivredom. E sad razmislite...ili kukajte ili placajte osiguranje ili uzmite vlast. Iskreno ja se ne bavim poljoprivredom ali bih glasao za takvu ideju. Pozdrav
P.S. Nadam se rekordnim otkupnim cenama vasih proizvoda?

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

@(lela, 21. jun 2016 19:01)

Lela, to može u USA. Ovde je za vreme poplava bio haos. Kada su ljudi, koji su osigurali svoju imovinu od poplava, podneli zahteve za isplatu, objašnjeno im je da to nisu bile poplave, već elementarna nepogoda. Oni koji su osigurali od ekementarnih nepogoda, njima je objašnjeno da su to bile poplave. To ti je Srbija! Jedino je Triglav osiguranje isplatilo svoje klijente.

Zoki

pre 7 godina

@Veliki brat

Ne vredi objašnjavati, naš narod veruje da ima koristi od tog prangijanja raketama, nema veze što je najveći broj razvijenih zemalja digao ruke od toga.

Veliki brat

pre 7 godina

Protivgradne rakete pomažu samo pre nego što nastane led u oblaku, a kod nas gradonosni oblaci uglavnom stignu sa već formiranim ledenicama, i tu nema pomoći.


Ljudi misle da rakete tope led u oblaku, ali je mehanizam potpuno drugačiji.


Kada se u oblaku stvore temperaturni i drugi uslovi za stvaranje leda, led počinje da se formira oko čestica prašine i sl., a ne može se tek tako formirati u vazduhu oko ničega.


Ispaljivanjem raketa u oblak se ubacuje ogromna količina čestica srebro-jodida ili kalijum-jodida (ili neke druge supstance, zavisi od proizvođača raketa).
Oko tih čestica počinje formiranje leda, i što više ima tih čestica, to ima više centara formiranja leda. Kako je količina vode u oblaku ograničena, led će se formirati na mnogo više mesta i ostaće sitniji nego kad su pristune samo čestice prašine, zbog ograničene količine vode/pare.


Naš problem je što gradonosni oblaci često budu i kilometar široki/dugački, i tu ni 50 raketa ne može da pomogne.

Ispaljivanjem nekoliko raketa samo dodajemo još čestica oko kojih se može formirati led, tako da se povećava količina grada.

Zato je bolje ili ispaliti 50 raketa ako imamo toliko, ili nijednu. jer male količine raketa samo pomažu stvaranje veće količine grada.


Ili, mnogo efikasnije, koristiti AVIONE za posipanje celog oblaka pre nego što počne nastajati led!


U Evropi i SAD su digli ruke od toga, jer je bolje sva ta sredstva preusmeriti na pasivnu zaštitu (mreže) i osiguranje.

hm

pre 7 godina

Za one koji se bave vocarstvom postoje protugradne mreze. Samo treba uloziti u njih. Odavno su rakete izgubile svoj smisao. Danas se razbija grad na drugaciji nacin, a vecinom se niti ne pokusava, jer ne daje neke rezultate. Za sve ostalo postoji nekakvo osiguranje. A za kola, pa kola su osigurana. Ima osiguranja koja to pokrivaju, a oni koji ih nisu, a na otvorenom su to je opet njihov problem.

zoran

pre 7 godina

Za 4000 Vulin moze da kupi lep kais, da pojede 130 cevapa, popije 20 piva ili litar vina. U Srbiji trenutno ima oko 100000 Vulina i mislim da je iluzorno ocekivati preusmeravanje sredstava za odbranu od grada.

Glasaj narode

pre 7 godina

Kosjerić

11 stanica, 4 u funkciji i 0 strelaca koji žele da rade jer opština neće da ih plaća 4000din mesečno. A i nije da ima raketa.
Inače, opština Kosjerić daje oko 10% srpske maline. Ovo sad što se desilo, tamo gde je pao grad je 100% šteta, ali ima i mesta koja je zaobišao oblak, hvala Bogu.

Dakle, država ne daje rakete, opština ne plaća strelce a narod glasa. Da li da pogađate ko je na vlasti ovde? Tačan odgovor. Znate li da su nam lokalni izbori sledeće godine? Jesu. Predvidite ko će OPET pobediti zbog Smedereva i Kineza i Doma zdravlja u Divcima.

Pozdrav.

Bob Rock

pre 7 godina

Valjalo bi proveriti da li su ili zasto nisu u Kosjericu ispalhene protiv gradne rakete!Da li su radnici odbili da ispale rakete i time naneli stetu vise 100-tina puta vecu jer nisu primili pkatu?Ako jesu da pkate nacinjenu stetu svojom imovinom i novcem.

lela

pre 7 godina

Ja nisam strucnjak za PG zastitu niti za oluje, pa sam lepo pre nego sto cu doneti neko misljenje proguglala sta kazu strucnjaci u svetu, narocito zato sto zivim u USA, gde jednom nedeljno imate bar neki kraj koji je pogodjen i vecom olujom, tornadom i materijalnom stetom. I ovde niko nije cuo za PG zastitu, vec o tome pricaju kao o zastarelom i neefikasnom sistemu zastite od grada i nepogoda. A kako se oni stite? Pa tako sto placaju osiguranje, i kad se desi, osiguravajuca kuca im isplati nastalu stetu. A mi smo i dalje navikli da sve ocekujemo od nekakve banana drzave da nam resava sve probleme.

vladasus

pre 7 godina

Otprilike ovako. Malinari od 10 ari malina zarade preko 1000€. Četri odrasle osobe zarade oko 8000€ godišnje. To je ukupno dva meseca rada. Porez plaćaju paušalno to je neka smešna cifra. Ja zaradim 30.000 mesečno i oko 40% dam državi, što za porez, socijalno, zdravstveno. Neka oni plaćaju porez na dobit 20% pa će biti raketa koliko hoćeš. A ovako ja im plaćam rakete, puteve, škole i bolnice i posle socijalno jer penziono nisu uplaćivali. A oni voze dobra kola, dobro se hrane, školuju decu, idu na more... Ima se, može se. I ovo nije lupetanje već cifre iz prve ruke.

informer

pre 7 godina

jos niko od politicara nije provalio kombinaciju oko nabavke raketa...cim se dogovore oko varijante eto raketa..pa jos sukcesivna javna nabavka...masala!neko ce da udje u lovu...

Jovan

pre 7 godina

Da li ste znali da je ove godine uveden zakon da svako osiguravajuće društvo mora da plati 10% državi za protivgradnu odbranu od svake naplaćene polise osiguranja useva? Obzirom da polisa ima na hiljade,pitanje je:gde su pare?

Bosilegrad

pre 7 godina

Jedna raketa kosta oko 200 eura, a jedan slupan auto od vremenskih nepogoda za popravku treba 300 evra, a tek koliko je stete naneto poljoprivrednicima da ne govorim.
Dusa me boli kad gledam kako iz dana u dana sve vise tonemo sa svih strana.

sir oliver

pre 7 godina

@bgHQ, to nije istina, prosle godine u maju i septembru, na azurnoj obali je padao grad, bio prisutan! u septembru u poplavama poginulo 17 ljudi, steta milijarda e! ali sve ocisceno za 5 dana, sve sluzbe i dobrovoljci organizovano! osiguravajuce kuce isplatile stetu po nalogu vlade u roku od mesec dana! a da stite drzavu od grada, stite! avionima i raketama!

zaratrustra

pre 7 godina

vi opet birajte ove radikale na vlast pa tek kada pocnu da padaju sekire sa neba ukapiracete sta je Bozija kazna.Led je samo jedan od oblika a Bog moze da nas bije i poplavama i susama,da i pozarima.Morate biti spremni na sve.I dzaba vam rakete...

Veliki brat

pre 7 godina

Strelcima smešne pare (nečija dnevnica), nema raketa...

A predsednici upravnih odbora Telekoma, Pošte, Srbijagasa, EPS-a i drugih javnih preduzeća imaju 150.000 dinara mesečno samo za troškove REPREZENTACIJE!!!!!

Dakle, to su troškovi samo za KAFANU, restoran, doručak-ručak-večeru sa ortacima kad su na putu.

I što je najvažnije, oni MORAJU to svakog meseca da potroše kako znaju i umeju, jer će od drugih da dobiju klempu uz komentar "šta ne možeš da potrošiš, pa posle da kažu ovi gore kako eto onaj može sa 10-20-30 hiljada mesečno i da nam SVIMA smanje!"

Tako da, imamo sistem koji vas, koliko god pošteni bili, tera da se ponašate kao i oni prethodni.

Jedino rešenje je da se SVI zamene odjednom, ali to je nemoguće, tako da ćemo mi teško napredovati.


Nama treba neki srpski Deng SjaoPing da promeni celu državnu partokratiju, i da državni službenici počnu da brane narod i državu od političara, umesto što im pomažu zbog sitnih privilegijica.

Anya Lill

pre 7 godina

Naravno da nema para za strelce i rakete,kad sve pare idu u dzepove Vucicu i ekipici politicara. Da su stvarno pozrtvovani za narod kao sto pricaju na sva usta, dobrovoljno bi se odrekli svojih previsokih primanja i mozda bi nesto i pocelo da funkcionise.

iustitia_nostrar_est

pre 7 godina

A zasto lokalne vlasti ne bi uvele namenski porez koji bi placali poljoprivrednici, kojim bi se finansirala nabavka protivgradnih raketa i naknada za strelce? Ja da sam poljoprivrednik u konstantnom strahu za moje useve, ne bih zalio para za taj porez.

Sumadinac

pre 7 godina

Kada gradjani budu poceli da se osiguravaju od posledica grada i drugih nepogoda, onda ce osiguravajuce kuce da kupuju rakete i placaju strelce, ili ce barem da pritiskaju opstinske vlasti. Ovako nikoga nije posebno briga za imovinu gradjana. Kod nas u Kragujevcu opstinari ionako parkiraju vozila u garazu Rode pa su bezbrizni. Em ne placaju parking em nece grad da im polupa automobile, a ni na poslu se ne namuce.

Džaba vam tehnika...

pre 7 godina

Ne samo da se protivgradne rakete ne ispaljuju u urbanim sredinama, nego je najstrože zabranjeno ispaljivanje u poletno-sletnim koridorima civilnih i vojnih aerodroma, kao što su, na primer, aerodrom "Nikola Tesla" (koridor Avala-Ada Ciganlija-Surčin) i batajnički aerodrom (koridor Dunavom/Grocka-Višnjica-Veliko ratno ostrvo). Ukratko, Beograd i Pančevo ne mogu da budu štićeni, pogotovo ako gradonosni oblaci preko Beograda idu ka Pančevu.

srb

pre 7 godina

nisu ti ljudi krivi, rade sa onim sto imaju a to je mizerno. Da je otvoren neki deo poluautoputa pa da se gdin predsednik vlade javi ovako nista, dzabe kukate. Doduse ipak su ovo hiljadugodisnje padavine

jeste, da!

pre 7 godina

A ha, da nisu ispalili tih 2500 raketa(čisto sumnjam da je toliko)padao bi led veličine fotelje?!I na kraju krajeva, koliko košta ta jedna protivgradna raketa?

Dragan

pre 7 godina

Godpodo,uveren sam da se premijer ne bi slozio sa vama.Nas privredni rast koji ce uskoro biti veci od Nemackog nam omogucava super plate i ooogroman broj raketa.Greska je sigurno do vas a mozda i svevisnjeg!

Vladimir7

pre 7 godina

Jedna PG raketa kosta nesto manje od 200e. Srbiji je potrebno 25 hiljada raketa godisnje. To je 5 mil e + 3 mil za adekvatnu kompenzaciju strelcima = 8 mil e. Prosle godine steta od samo jednog grada u Ivanjici koji je trajao 20 minuta unisteno 5,5mil e malina. Bonus: Srbija ima 3 velike firme koje proizvode PG rakete - pare bi ostajale u zemlji.

Rodoljib

pre 7 godina

Bitno je da mi imamo komunalnu policiju koja košta li košta, ali šta da se radi, ne znam kako bi, a ni kako smo pre živeli bez njih! "Čemu to služi, a pri tom i ne rafi?!"

milan

pre 7 godina

Sedam godina sam radio kao strelac na stanici i odustao zbog primanja u pola noci te zovu kad je najveca oluja da ides na stanicu koja nema struju kucice su polu srusene rizikujes zivot za 4000 mesecno to neko potrosi za obrok jedan a celo mesto gleda u tebe kad se desi nesto neka hvala.

BgHQ

pre 7 godina

Pre nekoliko godina bas na ovom sajtu sam procitao podatak da grad u Francuskoj nije pao 30 god.Mislim da to savrseno odslikava gde smo mi a gde je savremeni svet.

šuća

pre 7 godina

Šta briga vladu za to. Neće valjda da im ubije letinu. Njihova letina je dobro zaštićena u sefovima. Ko još brine o seljaku,Rističević valjda. Prošli izbori. Do idućih će sendvičari sve da zaborave pa onda ura ispočetka u nove uspehe.

seljadin

pre 7 godina

protivgradna odbrana ne funkcionise na ovaj nacin, mora se raditi na ozbiljniji nacin, profesionalno, a ne amaterski, ne znam da li je izvodljivo organizovati za svaki kraj mobilne ekipe koje bi dejstvovale, ili mogli bi se iskoristiti radnici iz opstina, ili vatrogasci, sa vozilima koja vec imaju sluzbenim i naravno obuciti ih da rukuju.
Veca efikanost, usteda.

Gonzo

pre 7 godina

Majko moja šta sve ovde može da se pročita!Ja razumem da su svi Srbi "selektori" ali ajd malo uključite mozak kad već znanje nemate.Da opaljuju rakete vojska,vatrogasci ili policija jer već imaju dežurstva?Pa koliko njih i gde imaju dežurstva?Jel shvatate vi da ovim ljudima nema mrdanja od kuće 6 meseci koliko traje sezona?Da se rakete ispaljuju sa kamiona?I onda kad raketa ne eksplodira i padne nekom na glavu onda je kriv kamiondžija?Ovo je usput odgovor i za onu masu stručnjaka koji su se pitali gde su rakete sinoć na Voždovcu ili B.brdu.Ovaj računa jednu raketu po 1000 dinara,majko mila,zgrožen sam manjkom IQa!I verovatno vam je svima jasno da nisam stranački bot,jer da jesam ne bih dobio gomiletinu minusa koju ću dobiti.Nijednoj vlasti ne pada na pamet da obrazuje naciju,odgovara im polupismeni svet.Samo bre hoćete vlast (pare),o kome god da se radi,smučili ste mi se,svi....

Sare

pre 7 godina

Ako je ovo stvar od opsteg interesa zasto se protivgradne stanice ne daju na upravljanje vojsci ili policiji svejedno imaju dezurstva i daleko bolji sistem veza i sigurno bi bili daleko efikasniji pod uslovom da im se obezbedi optimalan broj raketa.

komarac

pre 7 godina

Ocigledno da sa ovim promenama klime Srbija ubuduce moze da racuna na prakticno tornada koja ruse sve redom.Pogledajte kako su sruseni betonski zidovi i kuce u pojedinim sredinama.To isto moze da se desi i sa supercelijom iznad Beograda ili Novog Sada.Trebalo bi obratiti paznju i pripremiti se ubuduce ove oluje postaju sve zesce.

menjam nick

pre 7 godina

Ajte ljudi sta vam je.. Pa kako da izdvoje pare za rakete i da im posle ostane za stanove, besna kola i zaposljavanje polupismene rodbine??

CZ&SNS bot koalicija

pre 7 godina

zao mi je ljudi kojima su nepogode prouzrokovale stetu, naravno ovi lihvari iz vlade nece tako jadno reagovati ukoliko prodaju nase njive arapima, tad nece biti par raketica vec citav arsenal, sramota

Nis

pre 7 godina

Za ove sto kukaju na protivgradnu zastitu bez ikakvog znanja moraju da shvate da kada se formira supercelija(oblak cesto i preko 15 km u visinu) raketa nema efekta...

menjam nick

pre 7 godina

Ajte ljudi sta vam je.. Pa kako da izdvoje pare za rakete i da im posle ostane za stanove, besna kola i zaposljavanje polupismene rodbine??

Dragan

pre 7 godina

Godpodo,uveren sam da se premijer ne bi slozio sa vama.Nas privredni rast koji ce uskoro biti veci od Nemackog nam omogucava super plate i ooogroman broj raketa.Greska je sigurno do vas a mozda i svevisnjeg!

šuća

pre 7 godina

Šta briga vladu za to. Neće valjda da im ubije letinu. Njihova letina je dobro zaštićena u sefovima. Ko još brine o seljaku,Rističević valjda. Prošli izbori. Do idućih će sendvičari sve da zaborave pa onda ura ispočetka u nove uspehe.

milan

pre 7 godina

Sedam godina sam radio kao strelac na stanici i odustao zbog primanja u pola noci te zovu kad je najveca oluja da ides na stanicu koja nema struju kucice su polu srusene rizikujes zivot za 4000 mesecno to neko potrosi za obrok jedan a celo mesto gleda u tebe kad se desi nesto neka hvala.

Vladimir7

pre 7 godina

Jedna PG raketa kosta nesto manje od 200e. Srbiji je potrebno 25 hiljada raketa godisnje. To je 5 mil e + 3 mil za adekvatnu kompenzaciju strelcima = 8 mil e. Prosle godine steta od samo jednog grada u Ivanjici koji je trajao 20 minuta unisteno 5,5mil e malina. Bonus: Srbija ima 3 velike firme koje proizvode PG rakete - pare bi ostajale u zemlji.

Glasaj narode

pre 7 godina

Kosjerić

11 stanica, 4 u funkciji i 0 strelaca koji žele da rade jer opština neće da ih plaća 4000din mesečno. A i nije da ima raketa.
Inače, opština Kosjerić daje oko 10% srpske maline. Ovo sad što se desilo, tamo gde je pao grad je 100% šteta, ali ima i mesta koja je zaobišao oblak, hvala Bogu.

Dakle, država ne daje rakete, opština ne plaća strelce a narod glasa. Da li da pogađate ko je na vlasti ovde? Tačan odgovor. Znate li da su nam lokalni izbori sledeće godine? Jesu. Predvidite ko će OPET pobediti zbog Smedereva i Kineza i Doma zdravlja u Divcima.

Pozdrav.

Anya Lill

pre 7 godina

Naravno da nema para za strelce i rakete,kad sve pare idu u dzepove Vucicu i ekipici politicara. Da su stvarno pozrtvovani za narod kao sto pricaju na sva usta, dobrovoljno bi se odrekli svojih previsokih primanja i mozda bi nesto i pocelo da funkcionise.

CZ&SNS bot koalicija

pre 7 godina

zao mi je ljudi kojima su nepogode prouzrokovale stetu, naravno ovi lihvari iz vlade nece tako jadno reagovati ukoliko prodaju nase njive arapima, tad nece biti par raketica vec citav arsenal, sramota

Rodoljib

pre 7 godina

Bitno je da mi imamo komunalnu policiju koja košta li košta, ali šta da se radi, ne znam kako bi, a ni kako smo pre živeli bez njih! "Čemu to služi, a pri tom i ne rafi?!"

vladasus

pre 7 godina

Otprilike ovako. Malinari od 10 ari malina zarade preko 1000€. Četri odrasle osobe zarade oko 8000€ godišnje. To je ukupno dva meseca rada. Porez plaćaju paušalno to je neka smešna cifra. Ja zaradim 30.000 mesečno i oko 40% dam državi, što za porez, socijalno, zdravstveno. Neka oni plaćaju porez na dobit 20% pa će biti raketa koliko hoćeš. A ovako ja im plaćam rakete, puteve, škole i bolnice i posle socijalno jer penziono nisu uplaćivali. A oni voze dobra kola, dobro se hrane, školuju decu, idu na more... Ima se, može se. I ovo nije lupetanje već cifre iz prve ruke.

srb

pre 7 godina

nisu ti ljudi krivi, rade sa onim sto imaju a to je mizerno. Da je otvoren neki deo poluautoputa pa da se gdin predsednik vlade javi ovako nista, dzabe kukate. Doduse ipak su ovo hiljadugodisnje padavine

BgHQ

pre 7 godina

Pre nekoliko godina bas na ovom sajtu sam procitao podatak da grad u Francuskoj nije pao 30 god.Mislim da to savrseno odslikava gde smo mi a gde je savremeni svet.

Bosilegrad

pre 7 godina

Jedna raketa kosta oko 200 eura, a jedan slupan auto od vremenskih nepogoda za popravku treba 300 evra, a tek koliko je stete naneto poljoprivrednicima da ne govorim.
Dusa me boli kad gledam kako iz dana u dana sve vise tonemo sa svih strana.

Veliki brat

pre 7 godina

Strelcima smešne pare (nečija dnevnica), nema raketa...

A predsednici upravnih odbora Telekoma, Pošte, Srbijagasa, EPS-a i drugih javnih preduzeća imaju 150.000 dinara mesečno samo za troškove REPREZENTACIJE!!!!!

Dakle, to su troškovi samo za KAFANU, restoran, doručak-ručak-večeru sa ortacima kad su na putu.

I što je najvažnije, oni MORAJU to svakog meseca da potroše kako znaju i umeju, jer će od drugih da dobiju klempu uz komentar "šta ne možeš da potrošiš, pa posle da kažu ovi gore kako eto onaj može sa 10-20-30 hiljada mesečno i da nam SVIMA smanje!"

Tako da, imamo sistem koji vas, koliko god pošteni bili, tera da se ponašate kao i oni prethodni.

Jedino rešenje je da se SVI zamene odjednom, ali to je nemoguće, tako da ćemo mi teško napredovati.


Nama treba neki srpski Deng SjaoPing da promeni celu državnu partokratiju, i da državni službenici počnu da brane narod i državu od političara, umesto što im pomažu zbog sitnih privilegijica.

Sumadinac

pre 7 godina

Kada gradjani budu poceli da se osiguravaju od posledica grada i drugih nepogoda, onda ce osiguravajuce kuce da kupuju rakete i placaju strelce, ili ce barem da pritiskaju opstinske vlasti. Ovako nikoga nije posebno briga za imovinu gradjana. Kod nas u Kragujevcu opstinari ionako parkiraju vozila u garazu Rode pa su bezbrizni. Em ne placaju parking em nece grad da im polupa automobile, a ni na poslu se ne namuce.

Sare

pre 7 godina

Ako je ovo stvar od opsteg interesa zasto se protivgradne stanice ne daju na upravljanje vojsci ili policiji svejedno imaju dezurstva i daleko bolji sistem veza i sigurno bi bili daleko efikasniji pod uslovom da im se obezbedi optimalan broj raketa.

Gonzo

pre 7 godina

Majko moja šta sve ovde može da se pročita!Ja razumem da su svi Srbi "selektori" ali ajd malo uključite mozak kad već znanje nemate.Da opaljuju rakete vojska,vatrogasci ili policija jer već imaju dežurstva?Pa koliko njih i gde imaju dežurstva?Jel shvatate vi da ovim ljudima nema mrdanja od kuće 6 meseci koliko traje sezona?Da se rakete ispaljuju sa kamiona?I onda kad raketa ne eksplodira i padne nekom na glavu onda je kriv kamiondžija?Ovo je usput odgovor i za onu masu stručnjaka koji su se pitali gde su rakete sinoć na Voždovcu ili B.brdu.Ovaj računa jednu raketu po 1000 dinara,majko mila,zgrožen sam manjkom IQa!I verovatno vam je svima jasno da nisam stranački bot,jer da jesam ne bih dobio gomiletinu minusa koju ću dobiti.Nijednoj vlasti ne pada na pamet da obrazuje naciju,odgovara im polupismeni svet.Samo bre hoćete vlast (pare),o kome god da se radi,smučili ste mi se,svi....

jeste, da!

pre 7 godina

A ha, da nisu ispalili tih 2500 raketa(čisto sumnjam da je toliko)padao bi led veličine fotelje?!I na kraju krajeva, koliko košta ta jedna protivgradna raketa?

zaratrustra

pre 7 godina

vi opet birajte ove radikale na vlast pa tek kada pocnu da padaju sekire sa neba ukapiracete sta je Bozija kazna.Led je samo jedan od oblika a Bog moze da nas bije i poplavama i susama,da i pozarima.Morate biti spremni na sve.I dzaba vam rakete...

informer

pre 7 godina

jos niko od politicara nije provalio kombinaciju oko nabavke raketa...cim se dogovore oko varijante eto raketa..pa jos sukcesivna javna nabavka...masala!neko ce da udje u lovu...

komarac

pre 7 godina

Ocigledno da sa ovim promenama klime Srbija ubuduce moze da racuna na prakticno tornada koja ruse sve redom.Pogledajte kako su sruseni betonski zidovi i kuce u pojedinim sredinama.To isto moze da se desi i sa supercelijom iznad Beograda ili Novog Sada.Trebalo bi obratiti paznju i pripremiti se ubuduce ove oluje postaju sve zesce.

Jovan

pre 7 godina

Da li ste znali da je ove godine uveden zakon da svako osiguravajuće društvo mora da plati 10% državi za protivgradnu odbranu od svake naplaćene polise osiguranja useva? Obzirom da polisa ima na hiljade,pitanje je:gde su pare?

lela

pre 7 godina

Ja nisam strucnjak za PG zastitu niti za oluje, pa sam lepo pre nego sto cu doneti neko misljenje proguglala sta kazu strucnjaci u svetu, narocito zato sto zivim u USA, gde jednom nedeljno imate bar neki kraj koji je pogodjen i vecom olujom, tornadom i materijalnom stetom. I ovde niko nije cuo za PG zastitu, vec o tome pricaju kao o zastarelom i neefikasnom sistemu zastite od grada i nepogoda. A kako se oni stite? Pa tako sto placaju osiguranje, i kad se desi, osiguravajuca kuca im isplati nastalu stetu. A mi smo i dalje navikli da sve ocekujemo od nekakve banana drzave da nam resava sve probleme.

sir oliver

pre 7 godina

@bgHQ, to nije istina, prosle godine u maju i septembru, na azurnoj obali je padao grad, bio prisutan! u septembru u poplavama poginulo 17 ljudi, steta milijarda e! ali sve ocisceno za 5 dana, sve sluzbe i dobrovoljci organizovano! osiguravajuce kuce isplatile stetu po nalogu vlade u roku od mesec dana! a da stite drzavu od grada, stite! avionima i raketama!

Džaba vam tehnika...

pre 7 godina

Ne samo da se protivgradne rakete ne ispaljuju u urbanim sredinama, nego je najstrože zabranjeno ispaljivanje u poletno-sletnim koridorima civilnih i vojnih aerodroma, kao što su, na primer, aerodrom "Nikola Tesla" (koridor Avala-Ada Ciganlija-Surčin) i batajnički aerodrom (koridor Dunavom/Grocka-Višnjica-Veliko ratno ostrvo). Ukratko, Beograd i Pančevo ne mogu da budu štićeni, pogotovo ako gradonosni oblaci preko Beograda idu ka Pančevu.

zoran

pre 7 godina

Za 4000 Vulin moze da kupi lep kais, da pojede 130 cevapa, popije 20 piva ili litar vina. U Srbiji trenutno ima oko 100000 Vulina i mislim da je iluzorno ocekivati preusmeravanje sredstava za odbranu od grada.

seljadin

pre 7 godina

protivgradna odbrana ne funkcionise na ovaj nacin, mora se raditi na ozbiljniji nacin, profesionalno, a ne amaterski, ne znam da li je izvodljivo organizovati za svaki kraj mobilne ekipe koje bi dejstvovale, ili mogli bi se iskoristiti radnici iz opstina, ili vatrogasci, sa vozilima koja vec imaju sluzbenim i naravno obuciti ih da rukuju.
Veca efikanost, usteda.

iustitia_nostrar_est

pre 7 godina

A zasto lokalne vlasti ne bi uvele namenski porez koji bi placali poljoprivrednici, kojim bi se finansirala nabavka protivgradnih raketa i naknada za strelce? Ja da sam poljoprivrednik u konstantnom strahu za moje useve, ne bih zalio para za taj porez.

Nis

pre 7 godina

Za ove sto kukaju na protivgradnu zastitu bez ikakvog znanja moraju da shvate da kada se formira supercelija(oblak cesto i preko 15 km u visinu) raketa nema efekta...

Bob Rock

pre 7 godina

Valjalo bi proveriti da li su ili zasto nisu u Kosjericu ispalhene protiv gradne rakete!Da li su radnici odbili da ispale rakete i time naneli stetu vise 100-tina puta vecu jer nisu primili pkatu?Ako jesu da pkate nacinjenu stetu svojom imovinom i novcem.

Veliki brat

pre 7 godina

Protivgradne rakete pomažu samo pre nego što nastane led u oblaku, a kod nas gradonosni oblaci uglavnom stignu sa već formiranim ledenicama, i tu nema pomoći.


Ljudi misle da rakete tope led u oblaku, ali je mehanizam potpuno drugačiji.


Kada se u oblaku stvore temperaturni i drugi uslovi za stvaranje leda, led počinje da se formira oko čestica prašine i sl., a ne može se tek tako formirati u vazduhu oko ničega.


Ispaljivanjem raketa u oblak se ubacuje ogromna količina čestica srebro-jodida ili kalijum-jodida (ili neke druge supstance, zavisi od proizvođača raketa).
Oko tih čestica počinje formiranje leda, i što više ima tih čestica, to ima više centara formiranja leda. Kako je količina vode u oblaku ograničena, led će se formirati na mnogo više mesta i ostaće sitniji nego kad su pristune samo čestice prašine, zbog ograničene količine vode/pare.


Naš problem je što gradonosni oblaci često budu i kilometar široki/dugački, i tu ni 50 raketa ne može da pomogne.

Ispaljivanjem nekoliko raketa samo dodajemo još čestica oko kojih se može formirati led, tako da se povećava količina grada.

Zato je bolje ili ispaliti 50 raketa ako imamo toliko, ili nijednu. jer male količine raketa samo pomažu stvaranje veće količine grada.


Ili, mnogo efikasnije, koristiti AVIONE za posipanje celog oblaka pre nego što počne nastajati led!


U Evropi i SAD su digli ruke od toga, jer je bolje sva ta sredstva preusmeriti na pasivnu zaštitu (mreže) i osiguranje.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

@(lela, 21. jun 2016 19:01)

Lela, to može u USA. Ovde je za vreme poplava bio haos. Kada su ljudi, koji su osigurali svoju imovinu od poplava, podneli zahteve za isplatu, objašnjeno im je da to nisu bile poplave, već elementarna nepogoda. Oni koji su osigurali od ekementarnih nepogoda, njima je objašnjeno da su to bile poplave. To ti je Srbija! Jedino je Triglav osiguranje isplatilo svoje klijente.

hm

pre 7 godina

Za one koji se bave vocarstvom postoje protugradne mreze. Samo treba uloziti u njih. Odavno su rakete izgubile svoj smisao. Danas se razbija grad na drugaciji nacin, a vecinom se niti ne pokusava, jer ne daje neke rezultate. Za sve ostalo postoji nekakvo osiguranje. A za kola, pa kola su osigurana. Ima osiguranja koja to pokrivaju, a oni koji ih nisu, a na otvorenom su to je opet njihov problem.

777

pre 7 godina

Posto svake godine vrtimo istu pricu. Drzava nema para za rakete i sl, malinari i ostali poljoprivrednici besni na drzavu a ne osiguravaju zasade. Imam jedan predlog, skupite se svi vi koji zivite od poljoprivrede, osnujte udruzenje svako u svom mestu. izadjite na izbore i glasajte za sebe.
Isto tako na drzavnom nivou, sva mesta se ujedine i izadju na izbore. Usli bi u opstine i parlament pa bi direktno uticali na odluke. Mozda bi negde i bili vlast.
Ali ima jedna caka, uslov za vase politicko delovanje je sloga. Ukoliko se 100.000 poljoprivrednika udruzi, zajedno sa porodicama i uzom rodbinom, imate glasacko telo od min. pola miliona. sto vam daje nekih 12-15%.
Dok bi na lokalu bili vlast u skoro svim opstinama gde se stanovnistvo bavi poljoprivredom. E sad razmislite...ili kukajte ili placajte osiguranje ili uzmite vlast. Iskreno ja se ne bavim poljoprivredom ali bih glasao za takvu ideju. Pozdrav
P.S. Nadam se rekordnim otkupnim cenama vasih proizvoda?

Zoki

pre 7 godina

@Veliki brat

Ne vredi objašnjavati, naš narod veruje da ima koristi od tog prangijanja raketama, nema veze što je najveći broj razvijenih zemalja digao ruke od toga.

iustitia_nostrar_est

pre 7 godina

A zasto lokalne vlasti ne bi uvele namenski porez koji bi placali poljoprivrednici, kojim bi se finansirala nabavka protivgradnih raketa i naknada za strelce? Ja da sam poljoprivrednik u konstantnom strahu za moje useve, ne bih zalio para za taj porez.

Bob Rock

pre 7 godina

Valjalo bi proveriti da li su ili zasto nisu u Kosjericu ispalhene protiv gradne rakete!Da li su radnici odbili da ispale rakete i time naneli stetu vise 100-tina puta vecu jer nisu primili pkatu?Ako jesu da pkate nacinjenu stetu svojom imovinom i novcem.

vladasus

pre 7 godina

Otprilike ovako. Malinari od 10 ari malina zarade preko 1000€. Četri odrasle osobe zarade oko 8000€ godišnje. To je ukupno dva meseca rada. Porez plaćaju paušalno to je neka smešna cifra. Ja zaradim 30.000 mesečno i oko 40% dam državi, što za porez, socijalno, zdravstveno. Neka oni plaćaju porez na dobit 20% pa će biti raketa koliko hoćeš. A ovako ja im plaćam rakete, puteve, škole i bolnice i posle socijalno jer penziono nisu uplaćivali. A oni voze dobra kola, dobro se hrane, školuju decu, idu na more... Ima se, može se. I ovo nije lupetanje već cifre iz prve ruke.

lela

pre 7 godina

Ja nisam strucnjak za PG zastitu niti za oluje, pa sam lepo pre nego sto cu doneti neko misljenje proguglala sta kazu strucnjaci u svetu, narocito zato sto zivim u USA, gde jednom nedeljno imate bar neki kraj koji je pogodjen i vecom olujom, tornadom i materijalnom stetom. I ovde niko nije cuo za PG zastitu, vec o tome pricaju kao o zastarelom i neefikasnom sistemu zastite od grada i nepogoda. A kako se oni stite? Pa tako sto placaju osiguranje, i kad se desi, osiguravajuca kuca im isplati nastalu stetu. A mi smo i dalje navikli da sve ocekujemo od nekakve banana drzave da nam resava sve probleme.

Nis

pre 7 godina

Za ove sto kukaju na protivgradnu zastitu bez ikakvog znanja moraju da shvate da kada se formira supercelija(oblak cesto i preko 15 km u visinu) raketa nema efekta...

Džaba vam tehnika...

pre 7 godina

Ne samo da se protivgradne rakete ne ispaljuju u urbanim sredinama, nego je najstrože zabranjeno ispaljivanje u poletno-sletnim koridorima civilnih i vojnih aerodroma, kao što su, na primer, aerodrom "Nikola Tesla" (koridor Avala-Ada Ciganlija-Surčin) i batajnički aerodrom (koridor Dunavom/Grocka-Višnjica-Veliko ratno ostrvo). Ukratko, Beograd i Pančevo ne mogu da budu štićeni, pogotovo ako gradonosni oblaci preko Beograda idu ka Pančevu.

Gonzo

pre 7 godina

Majko moja šta sve ovde može da se pročita!Ja razumem da su svi Srbi "selektori" ali ajd malo uključite mozak kad već znanje nemate.Da opaljuju rakete vojska,vatrogasci ili policija jer već imaju dežurstva?Pa koliko njih i gde imaju dežurstva?Jel shvatate vi da ovim ljudima nema mrdanja od kuće 6 meseci koliko traje sezona?Da se rakete ispaljuju sa kamiona?I onda kad raketa ne eksplodira i padne nekom na glavu onda je kriv kamiondžija?Ovo je usput odgovor i za onu masu stručnjaka koji su se pitali gde su rakete sinoć na Voždovcu ili B.brdu.Ovaj računa jednu raketu po 1000 dinara,majko mila,zgrožen sam manjkom IQa!I verovatno vam je svima jasno da nisam stranački bot,jer da jesam ne bih dobio gomiletinu minusa koju ću dobiti.Nijednoj vlasti ne pada na pamet da obrazuje naciju,odgovara im polupismeni svet.Samo bre hoćete vlast (pare),o kome god da se radi,smučili ste mi se,svi....

BgHQ

pre 7 godina

Pre nekoliko godina bas na ovom sajtu sam procitao podatak da grad u Francuskoj nije pao 30 god.Mislim da to savrseno odslikava gde smo mi a gde je savremeni svet.

zaratrustra

pre 7 godina

vi opet birajte ove radikale na vlast pa tek kada pocnu da padaju sekire sa neba ukapiracete sta je Bozija kazna.Led je samo jedan od oblika a Bog moze da nas bije i poplavama i susama,da i pozarima.Morate biti spremni na sve.I dzaba vam rakete...

seljadin

pre 7 godina

protivgradna odbrana ne funkcionise na ovaj nacin, mora se raditi na ozbiljniji nacin, profesionalno, a ne amaterski, ne znam da li je izvodljivo organizovati za svaki kraj mobilne ekipe koje bi dejstvovale, ili mogli bi se iskoristiti radnici iz opstina, ili vatrogasci, sa vozilima koja vec imaju sluzbenim i naravno obuciti ih da rukuju.
Veca efikanost, usteda.

menjam nick

pre 7 godina

Ajte ljudi sta vam je.. Pa kako da izdvoje pare za rakete i da im posle ostane za stanove, besna kola i zaposljavanje polupismene rodbine??

jeste, da!

pre 7 godina

A ha, da nisu ispalili tih 2500 raketa(čisto sumnjam da je toliko)padao bi led veličine fotelje?!I na kraju krajeva, koliko košta ta jedna protivgradna raketa?

milan

pre 7 godina

Sedam godina sam radio kao strelac na stanici i odustao zbog primanja u pola noci te zovu kad je najveca oluja da ides na stanicu koja nema struju kucice su polu srusene rizikujes zivot za 4000 mesecno to neko potrosi za obrok jedan a celo mesto gleda u tebe kad se desi nesto neka hvala.

Sare

pre 7 godina

Ako je ovo stvar od opsteg interesa zasto se protivgradne stanice ne daju na upravljanje vojsci ili policiji svejedno imaju dezurstva i daleko bolji sistem veza i sigurno bi bili daleko efikasniji pod uslovom da im se obezbedi optimalan broj raketa.

Sumadinac

pre 7 godina

Kada gradjani budu poceli da se osiguravaju od posledica grada i drugih nepogoda, onda ce osiguravajuce kuce da kupuju rakete i placaju strelce, ili ce barem da pritiskaju opstinske vlasti. Ovako nikoga nije posebno briga za imovinu gradjana. Kod nas u Kragujevcu opstinari ionako parkiraju vozila u garazu Rode pa su bezbrizni. Em ne placaju parking em nece grad da im polupa automobile, a ni na poslu se ne namuce.

šuća

pre 7 godina

Šta briga vladu za to. Neće valjda da im ubije letinu. Njihova letina je dobro zaštićena u sefovima. Ko još brine o seljaku,Rističević valjda. Prošli izbori. Do idućih će sendvičari sve da zaborave pa onda ura ispočetka u nove uspehe.

Anya Lill

pre 7 godina

Naravno da nema para za strelce i rakete,kad sve pare idu u dzepove Vucicu i ekipici politicara. Da su stvarno pozrtvovani za narod kao sto pricaju na sva usta, dobrovoljno bi se odrekli svojih previsokih primanja i mozda bi nesto i pocelo da funkcionise.

CZ&SNS bot koalicija

pre 7 godina

zao mi je ljudi kojima su nepogode prouzrokovale stetu, naravno ovi lihvari iz vlade nece tako jadno reagovati ukoliko prodaju nase njive arapima, tad nece biti par raketica vec citav arsenal, sramota

Dragan

pre 7 godina

Godpodo,uveren sam da se premijer ne bi slozio sa vama.Nas privredni rast koji ce uskoro biti veci od Nemackog nam omogucava super plate i ooogroman broj raketa.Greska je sigurno do vas a mozda i svevisnjeg!

Bosilegrad

pre 7 godina

Jedna raketa kosta oko 200 eura, a jedan slupan auto od vremenskih nepogoda za popravku treba 300 evra, a tek koliko je stete naneto poljoprivrednicima da ne govorim.
Dusa me boli kad gledam kako iz dana u dana sve vise tonemo sa svih strana.

hm

pre 7 godina

Za one koji se bave vocarstvom postoje protugradne mreze. Samo treba uloziti u njih. Odavno su rakete izgubile svoj smisao. Danas se razbija grad na drugaciji nacin, a vecinom se niti ne pokusava, jer ne daje neke rezultate. Za sve ostalo postoji nekakvo osiguranje. A za kola, pa kola su osigurana. Ima osiguranja koja to pokrivaju, a oni koji ih nisu, a na otvorenom su to je opet njihov problem.

Zoki

pre 7 godina

@Veliki brat

Ne vredi objašnjavati, naš narod veruje da ima koristi od tog prangijanja raketama, nema veze što je najveći broj razvijenih zemalja digao ruke od toga.

srb

pre 7 godina

nisu ti ljudi krivi, rade sa onim sto imaju a to je mizerno. Da je otvoren neki deo poluautoputa pa da se gdin predsednik vlade javi ovako nista, dzabe kukate. Doduse ipak su ovo hiljadugodisnje padavine

Jovan

pre 7 godina

Da li ste znali da je ove godine uveden zakon da svako osiguravajuće društvo mora da plati 10% državi za protivgradnu odbranu od svake naplaćene polise osiguranja useva? Obzirom da polisa ima na hiljade,pitanje je:gde su pare?

Veliki brat

pre 7 godina

Protivgradne rakete pomažu samo pre nego što nastane led u oblaku, a kod nas gradonosni oblaci uglavnom stignu sa već formiranim ledenicama, i tu nema pomoći.


Ljudi misle da rakete tope led u oblaku, ali je mehanizam potpuno drugačiji.


Kada se u oblaku stvore temperaturni i drugi uslovi za stvaranje leda, led počinje da se formira oko čestica prašine i sl., a ne može se tek tako formirati u vazduhu oko ničega.


Ispaljivanjem raketa u oblak se ubacuje ogromna količina čestica srebro-jodida ili kalijum-jodida (ili neke druge supstance, zavisi od proizvođača raketa).
Oko tih čestica počinje formiranje leda, i što više ima tih čestica, to ima više centara formiranja leda. Kako je količina vode u oblaku ograničena, led će se formirati na mnogo više mesta i ostaće sitniji nego kad su pristune samo čestice prašine, zbog ograničene količine vode/pare.


Naš problem je što gradonosni oblaci često budu i kilometar široki/dugački, i tu ni 50 raketa ne može da pomogne.

Ispaljivanjem nekoliko raketa samo dodajemo još čestica oko kojih se može formirati led, tako da se povećava količina grada.

Zato je bolje ili ispaliti 50 raketa ako imamo toliko, ili nijednu. jer male količine raketa samo pomažu stvaranje veće količine grada.


Ili, mnogo efikasnije, koristiti AVIONE za posipanje celog oblaka pre nego što počne nastajati led!


U Evropi i SAD su digli ruke od toga, jer je bolje sva ta sredstva preusmeriti na pasivnu zaštitu (mreže) i osiguranje.

komarac

pre 7 godina

Ocigledno da sa ovim promenama klime Srbija ubuduce moze da racuna na prakticno tornada koja ruse sve redom.Pogledajte kako su sruseni betonski zidovi i kuce u pojedinim sredinama.To isto moze da se desi i sa supercelijom iznad Beograda ili Novog Sada.Trebalo bi obratiti paznju i pripremiti se ubuduce ove oluje postaju sve zesce.

Vladimir7

pre 7 godina

Jedna PG raketa kosta nesto manje od 200e. Srbiji je potrebno 25 hiljada raketa godisnje. To je 5 mil e + 3 mil za adekvatnu kompenzaciju strelcima = 8 mil e. Prosle godine steta od samo jednog grada u Ivanjici koji je trajao 20 minuta unisteno 5,5mil e malina. Bonus: Srbija ima 3 velike firme koje proizvode PG rakete - pare bi ostajale u zemlji.

informer

pre 7 godina

jos niko od politicara nije provalio kombinaciju oko nabavke raketa...cim se dogovore oko varijante eto raketa..pa jos sukcesivna javna nabavka...masala!neko ce da udje u lovu...

sir oliver

pre 7 godina

@bgHQ, to nije istina, prosle godine u maju i septembru, na azurnoj obali je padao grad, bio prisutan! u septembru u poplavama poginulo 17 ljudi, steta milijarda e! ali sve ocisceno za 5 dana, sve sluzbe i dobrovoljci organizovano! osiguravajuce kuce isplatile stetu po nalogu vlade u roku od mesec dana! a da stite drzavu od grada, stite! avionima i raketama!

Glasaj narode

pre 7 godina

Kosjerić

11 stanica, 4 u funkciji i 0 strelaca koji žele da rade jer opština neće da ih plaća 4000din mesečno. A i nije da ima raketa.
Inače, opština Kosjerić daje oko 10% srpske maline. Ovo sad što se desilo, tamo gde je pao grad je 100% šteta, ali ima i mesta koja je zaobišao oblak, hvala Bogu.

Dakle, država ne daje rakete, opština ne plaća strelce a narod glasa. Da li da pogađate ko je na vlasti ovde? Tačan odgovor. Znate li da su nam lokalni izbori sledeće godine? Jesu. Predvidite ko će OPET pobediti zbog Smedereva i Kineza i Doma zdravlja u Divcima.

Pozdrav.

Rodoljib

pre 7 godina

Bitno je da mi imamo komunalnu policiju koja košta li košta, ali šta da se radi, ne znam kako bi, a ni kako smo pre živeli bez njih! "Čemu to služi, a pri tom i ne rafi?!"

Veliki brat

pre 7 godina

Strelcima smešne pare (nečija dnevnica), nema raketa...

A predsednici upravnih odbora Telekoma, Pošte, Srbijagasa, EPS-a i drugih javnih preduzeća imaju 150.000 dinara mesečno samo za troškove REPREZENTACIJE!!!!!

Dakle, to su troškovi samo za KAFANU, restoran, doručak-ručak-večeru sa ortacima kad su na putu.

I što je najvažnije, oni MORAJU to svakog meseca da potroše kako znaju i umeju, jer će od drugih da dobiju klempu uz komentar "šta ne možeš da potrošiš, pa posle da kažu ovi gore kako eto onaj može sa 10-20-30 hiljada mesečno i da nam SVIMA smanje!"

Tako da, imamo sistem koji vas, koliko god pošteni bili, tera da se ponašate kao i oni prethodni.

Jedino rešenje je da se SVI zamene odjednom, ali to je nemoguće, tako da ćemo mi teško napredovati.


Nama treba neki srpski Deng SjaoPing da promeni celu državnu partokratiju, i da državni službenici počnu da brane narod i državu od političara, umesto što im pomažu zbog sitnih privilegijica.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

@(lela, 21. jun 2016 19:01)

Lela, to može u USA. Ovde je za vreme poplava bio haos. Kada su ljudi, koji su osigurali svoju imovinu od poplava, podneli zahteve za isplatu, objašnjeno im je da to nisu bile poplave, već elementarna nepogoda. Oni koji su osigurali od ekementarnih nepogoda, njima je objašnjeno da su to bile poplave. To ti je Srbija! Jedino je Triglav osiguranje isplatilo svoje klijente.

zoran

pre 7 godina

Za 4000 Vulin moze da kupi lep kais, da pojede 130 cevapa, popije 20 piva ili litar vina. U Srbiji trenutno ima oko 100000 Vulina i mislim da je iluzorno ocekivati preusmeravanje sredstava za odbranu od grada.

777

pre 7 godina

Posto svake godine vrtimo istu pricu. Drzava nema para za rakete i sl, malinari i ostali poljoprivrednici besni na drzavu a ne osiguravaju zasade. Imam jedan predlog, skupite se svi vi koji zivite od poljoprivrede, osnujte udruzenje svako u svom mestu. izadjite na izbore i glasajte za sebe.
Isto tako na drzavnom nivou, sva mesta se ujedine i izadju na izbore. Usli bi u opstine i parlament pa bi direktno uticali na odluke. Mozda bi negde i bili vlast.
Ali ima jedna caka, uslov za vase politicko delovanje je sloga. Ukoliko se 100.000 poljoprivrednika udruzi, zajedno sa porodicama i uzom rodbinom, imate glasacko telo od min. pola miliona. sto vam daje nekih 12-15%.
Dok bi na lokalu bili vlast u skoro svim opstinama gde se stanovnistvo bavi poljoprivredom. E sad razmislite...ili kukajte ili placajte osiguranje ili uzmite vlast. Iskreno ja se ne bavim poljoprivredom ali bih glasao za takvu ideju. Pozdrav
P.S. Nadam se rekordnim otkupnim cenama vasih proizvoda?