Sreda, 27.04.2016.

14:47

RIK: Uvid bez svrhe, prigovori bezvredni

Iako je predstavnicima izbornih lista odobreno pregledanje izbornog materijala u prostorijama RIK, eventualni prigovori neće imati nikakvu vrednost.

Izvor: B92

RIK: Uvid bez svrhe, prigovori bezvredni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Osporavanje rezultata

pre 8 godina

Takvi smo mi, kad nam rezultat odgovara ćutimo, a kada ne odgovara tražimo sve načine da ga osporimo, a nije nam strano ni osuđivanje za prevare i krađe, što je i sada na delu.

Srbin 100%

pre 8 godina

Veoma zbunjujuce zvuce izjave pojedinih nezavisnih tela koje tvrde da su koalicije dveri-dss i ldp-sds presle cenzus za nekoliko desetina do stotinu glasova,ako se ispostavi da ipak nisu presle cenzus bice velikih problema utvrditi razloge zasto do sada jos uvek nije ta cinjenica javno objavljena i pod cijim pritiscima su pojedine agencije objavile da su oni presli cenzus

Igor

pre 8 godina

RIK-u treba 4 dana (96h) da objave kompletne rezultate, ali zato onaj ko ima osnov da se žali mora da pregleda materijal za SAMO 24h i podnese žalbu.
Pa da li je normalan onaj koji sa ovakvim zakonon ide na izbore? Ljudi moji, mi ovakav izborni zakon imamo već 16 godina i niko da pokrene pitanje promene ovih nebuloza.

Slavisa V.

pre 8 godina

"Dakle rezultati iz Čikaga, ili sa KiM, koji bi DSSu doneli još bar 2 mandata..."
Kako da im glasovi sa KIM donesu mandate kad su ovi iz SNS-a objavili da DSS na KIM nije opresla cenzus. Jos ce ispasti da je DSS pala ispod cenzusa zbog glasova sa Kosova!

mikula

pre 8 godina

Tako ti je to kad u RIK-u umesto Excel i Access koriste abakus i po neki digitron. Mogao sam im ja dati moj verni Commodore 64, jes na 1 Mhz al' mos' da pomogne.

Dosta otimacine

pre 8 godina

Sklopiti takvu koaliciju koja će imati potrebnu većinu za promenu izbornog zakona koji će onemogućiti sklapanje koalicija pred izbore. Tako nebi bilo u parlamentu stranaka koje se šlepuju uz velike. Manjinama koje po usravu jesu manjine obezbediti po toliko poslanickih mesta imajući u vidu njihovu veličini.
(MiRa, 27. april 2016 15:47)

Ukinuti cenzus od 5% i niko vise ne bi pravio predizbornu koaliciju. Ali to vlasti ne odgovara iz prostog razloga jer oni otimaju poslanicka mesta strankama koje nisu presle cenzus od 5%. Jer ako pogledamo sadasnje izbore i one od pre 2 godine, SNS je na ovima dobio oko 50 000 glasova vise, a sa druge strane dobio dosta poslanika manje, samo zato sto je dosta opozicionih stranaka preguralo cenzus.

Helios

pre 8 godina

Genijalno! Partije (ne)će saznati rezultate (ni) 3 dana kasnije, a i koji se stalno koriguju. Kada nakon toga definitivno bude jasno da je nekorektno brojano - voz je već prošao jer je rok za žalbu već istekao!!!
Dakle rezultati iz Čikaga, ili sa KiM, koji bi DSSu doneli još bar 2 mandata - a 2 manje SNSu - nisu uračunati, i žalba možda jeste opravdana - ali ništa im ne vredi jer su, gle, zakasnili!

KOSTA1703

pre 8 godina

A posto sve liste tvrde da su pokradene, sto ne bi odmah raspisali nove izbore?
Datiramo ih za 15-tak dana, jos deset dana kampanje, pa da vidis kad izadje 80% na izbore ko ce da dobije.

Laki

pre 8 godina

Alo bre, pa oni biracke spiskove ne mogu da srede, ispada da maloletnih gradjana ima samo oko 500.000! Moj pokojni otac koji je preminuo pre 2 godine je uredno dobio poziv za glasanje.

Eleftherios

pre 8 godina

Pa zašto su prestavnici stranaka na svakom biračkom mestu i oni su ti koji broje glasove. Ako imaju prigovor moraju odmah da ga unesu u zapisnik ili u roku od 24 sata, a ne čekaj da se dogovorimo gde ćemo da prigovaramo, a gde ne. Pa ne broje glasove neki koji upadnu sa ulice ili RIK, broje članovi stranaka ili oni koje su stranke poslale da nadgledaju glasanje i oni su tu dok se broje glasovi i kasnije potpisuju zapisnik, zato bi ponovno prebrojavanje listića bilo sasvim uzaludan posao, jedina provera bi bila da li je RIK dobro obradio sve zapisnike. Drugo u dijaspori se glasa ranije i njihovi glasovi su već bili u RIK-u na dan glasanja. Ali srbin ne bi bio to što jeste kada ne bi mislio da sve zna umesto da se informiše i pročita nešto pre nego što počne da piše o nekoj temi.

Omlet

pre 8 godina

Radulovic 2:0 Vucic

Vucicu dovidjenja i dosta je bilo.
Gubis sledece izbore, narod je sve nezadovoljniji, a pogotovu mladi.
Sada medijski mrak nece uspeti jer je opozicija u skupstini.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hamlet, 27. april 2016 15:08)

Dragi moj Hamlete, nikada vi necete dobiti vise vlast :) Ne zaboravi da je narod zadovoljan cim je 80% glasova dobila nekadasnja Miloseviceva garda. Zasto bih verovao u nemoguce? Samo se budala nada a pametan veruje cinjenicama. I ja sam recimo nezadovoljan ali nikada ne bih glasao za gradjansku opciju. Vecina Srbije razmislja kao ja i mislim da smo mi masa koja ne moze nasesti. Mi volimo diktatore poput Kima ili Caveza ili Putina... Kako mislis da mi damo poverenje nekom Cedi ili Radulovicu, pa da nas NATO opet bombarduje ne bih promenio misljenje i glasao protiv vodje. Naravoucenije, ako ti smeta da narednih minimum pola veka provedes nadajuci se, onda je bolje da odes u neku drugu zemlju gde je narod drugaciji a ne da tu neku drugu zemlju o kojoj mastatas pokusdavas da pravis ovde protiv misljenja vecine.

Stevka

pre 8 godina

koja logika. kako moze neko u roku od 24 sata da preda prigovor ako oni ni posle tri dana jos nisu sve prebrojali? kako onda da prigovore ako recimo kod preostala dva posto glasova dodje do laziranja?

zoran

pre 8 godina

Većina ovde uopšte nema pojma o čemu piše, pa da pokušamo da objasnimo. Svaka stranka ima svog predstavnika na glasačkom mestu i svaka stranka pre RIK i PIK zna rezultate izbora na tom mestu jer imaju potpisan zapisnik na kraju brojanja. Nakon toga, komisijski se rezultati izbora unose u bazu podataka (ONLINE). Kada se podaci unesu, materijali i zapisnici se šalju u RIK, koja sada ponovo sravnjuje podatke unesene u sistem i podatke na potpisanimzapisnicima. To je druga provera. Da podsetim da je PIK sabotirao obradu podataka i da su se prvi put odlasili tek u ponedeljak u 14:00. Što se tiče službenih prigovora, postoje samo dva i to oba od SNS (Vranje i Jagodina). Opozicija nije podnela niti jedan prigovor, uprkos silnoj galami. Što se tiče Kosova, materijale dostavlja EULEKS i to radi natanane. Greška može biti samo u slučaju da se namerno ukucaju pogrešni podaci, a da RIK ili PIK to previdi (ili namerno prečuti grešku) u drugoj kontroli sravnjivanja unesenih i podataka sa zapisnika.

anonymous

pre 8 godina

Ponasanje RIK je skandalozno, pocevsi od izborne noci kada se nisu oglasavali pa sve do danas. Do ponedeljka u 12h bilo je prebrojano 98%, a ovih 2% cemo cekati jos ko zna koliko. Zasto je predsednik RIK promenio pricu nakon sastanka predsednistva SNS, ciji je clan? Sta je sa dzakovima iz 2012. hoce li ikada reci Vucic i Nikolic? Ocigledno SNS zeli da obesmisli tvrdnje opozicije, pa su i oni kao nekog optuzuju za izbornu kradju sto je besmisleno. Vidimo danas kako Vucicevi mediji pripremaju teren da spuste Dveri DSS a mozda i jos nekoga ispod cenzusa. ALi im nece proci.
I Seselj se prodaje pa ucestvuje u toj prici. Sramota za drzavu i demokratsko drustvo.

goran

pre 8 godina

ovaj čovek bi ako ima imalo pameti treba da podnese ostavku na mesto predsednika RIK, ili da ga u suprotnom, neko nadležan za to smeni, jer on jednostavno nije sposoban da na tom mestu bude.

Hamlet

pre 8 godina

Radulovic 2:0 Vucic

Vucicu dovidjenja i dosta je bilo.
Gubis sledece izbore, narod je sve nezadovoljniji, a pogotovu mladi.
Sada medijski mrak nece uspeti jer je opozicija u skupstini.

Jedan stari kontrabas...

pre 8 godina

E, moj Đurđeviću. Dali ti vruće kestenje da prstima vadiš iz žara. Ako se ne opečeš, a kestenje izvadiš i oljuštiš, smeši ti se kabinet ministra pravde. Aj' sad pokaži šta znaš.

MiRa

pre 8 godina

Sklopiti takvu koaliciju koja će imati potrebnu većinu za promenu izbornog zakona koji će onemogućiti sklapanje koalicija pred izbore. Tako nebi bilo u parlamentu stranaka koje se šlepuju uz velike. Manjinama koje po usravu jesu manjine obezbediti po toliko poslanickih mesta imajući u vidu njihovu veličini.

piter

pre 8 godina

kakve to veze ima. primenjuje se zakon o opštem upravnom postupku. ko ima prigovor, podnese ga uz predlog za povraćaj u pređašnje stanje i uz njega prigovor. objektivno u zakonskom roku nisu mogli da ga podnesu. to bi profesor pravnog fakulteta dr dejan đurđević trebalo da zna.

korčagin

pre 8 godina

Pisao sam o tome da je zakonski rok za prigovore bio ponedeljak, 20 sati. SNS je juče, dakle u utorak, zatražio "novo prebrojavanje" glasova. Da li je ikome na um palo: na 8200 biračkih mesta radilo je 45000 hiljada ljudi, komisije su napravile 8200 zapisnika, sa svakog biračkog mesta u Beograd je stiglo 8200 džakova, čiju sadržinu niko nije kontrolisao jer ni zakon to ne traži, da li je ikome na um palo ko je to mogao da ponovo prebroji 3,6 miliona listića? Novinarima koji su pratili izbore nije poznat ni izborni zakon a ni logika: kako prebrojati za dva dana 8200 džakova? Objavite ovo, molim vas: jedan pravnik s visokim ocenama napravi je ovu frku, kakve nikad dosad nije bilo. Hvala.

Hamlet

pre 8 godina

Radulovic 2:0 Vucic

Vucicu dovidjenja i dosta je bilo.
Gubis sledece izbore, narod je sve nezadovoljniji, a pogotovu mladi.
Sada medijski mrak nece uspeti jer je opozicija u skupstini.

anonymous

pre 8 godina

Ponasanje RIK je skandalozno, pocevsi od izborne noci kada se nisu oglasavali pa sve do danas. Do ponedeljka u 12h bilo je prebrojano 98%, a ovih 2% cemo cekati jos ko zna koliko. Zasto je predsednik RIK promenio pricu nakon sastanka predsednistva SNS, ciji je clan? Sta je sa dzakovima iz 2012. hoce li ikada reci Vucic i Nikolic? Ocigledno SNS zeli da obesmisli tvrdnje opozicije, pa su i oni kao nekog optuzuju za izbornu kradju sto je besmisleno. Vidimo danas kako Vucicevi mediji pripremaju teren da spuste Dveri DSS a mozda i jos nekoga ispod cenzusa. ALi im nece proci.
I Seselj se prodaje pa ucestvuje u toj prici. Sramota za drzavu i demokratsko drustvo.

Slavisa V.

pre 8 godina

"Dakle rezultati iz Čikaga, ili sa KiM, koji bi DSSu doneli još bar 2 mandata..."
Kako da im glasovi sa KIM donesu mandate kad su ovi iz SNS-a objavili da DSS na KIM nije opresla cenzus. Jos ce ispasti da je DSS pala ispod cenzusa zbog glasova sa Kosova!

Helios

pre 8 godina

Genijalno! Partije (ne)će saznati rezultate (ni) 3 dana kasnije, a i koji se stalno koriguju. Kada nakon toga definitivno bude jasno da je nekorektno brojano - voz je već prošao jer je rok za žalbu već istekao!!!
Dakle rezultati iz Čikaga, ili sa KiM, koji bi DSSu doneli još bar 2 mandata - a 2 manje SNSu - nisu uračunati, i žalba možda jeste opravdana - ali ništa im ne vredi jer su, gle, zakasnili!

MiRa

pre 8 godina

Sklopiti takvu koaliciju koja će imati potrebnu većinu za promenu izbornog zakona koji će onemogućiti sklapanje koalicija pred izbore. Tako nebi bilo u parlamentu stranaka koje se šlepuju uz velike. Manjinama koje po usravu jesu manjine obezbediti po toliko poslanickih mesta imajući u vidu njihovu veličini.

goran

pre 8 godina

ovaj čovek bi ako ima imalo pameti treba da podnese ostavku na mesto predsednika RIK, ili da ga u suprotnom, neko nadležan za to smeni, jer on jednostavno nije sposoban da na tom mestu bude.

korčagin

pre 8 godina

Pisao sam o tome da je zakonski rok za prigovore bio ponedeljak, 20 sati. SNS je juče, dakle u utorak, zatražio "novo prebrojavanje" glasova. Da li je ikome na um palo: na 8200 biračkih mesta radilo je 45000 hiljada ljudi, komisije su napravile 8200 zapisnika, sa svakog biračkog mesta u Beograd je stiglo 8200 džakova, čiju sadržinu niko nije kontrolisao jer ni zakon to ne traži, da li je ikome na um palo ko je to mogao da ponovo prebroji 3,6 miliona listića? Novinarima koji su pratili izbore nije poznat ni izborni zakon a ni logika: kako prebrojati za dva dana 8200 džakova? Objavite ovo, molim vas: jedan pravnik s visokim ocenama napravi je ovu frku, kakve nikad dosad nije bilo. Hvala.

piter

pre 8 godina

kakve to veze ima. primenjuje se zakon o opštem upravnom postupku. ko ima prigovor, podnese ga uz predlog za povraćaj u pređašnje stanje i uz njega prigovor. objektivno u zakonskom roku nisu mogli da ga podnesu. to bi profesor pravnog fakulteta dr dejan đurđević trebalo da zna.

Jedan stari kontrabas...

pre 8 godina

E, moj Đurđeviću. Dali ti vruće kestenje da prstima vadiš iz žara. Ako se ne opečeš, a kestenje izvadiš i oljuštiš, smeši ti se kabinet ministra pravde. Aj' sad pokaži šta znaš.

zoran

pre 8 godina

Većina ovde uopšte nema pojma o čemu piše, pa da pokušamo da objasnimo. Svaka stranka ima svog predstavnika na glasačkom mestu i svaka stranka pre RIK i PIK zna rezultate izbora na tom mestu jer imaju potpisan zapisnik na kraju brojanja. Nakon toga, komisijski se rezultati izbora unose u bazu podataka (ONLINE). Kada se podaci unesu, materijali i zapisnici se šalju u RIK, koja sada ponovo sravnjuje podatke unesene u sistem i podatke na potpisanimzapisnicima. To je druga provera. Da podsetim da je PIK sabotirao obradu podataka i da su se prvi put odlasili tek u ponedeljak u 14:00. Što se tiče službenih prigovora, postoje samo dva i to oba od SNS (Vranje i Jagodina). Opozicija nije podnela niti jedan prigovor, uprkos silnoj galami. Što se tiče Kosova, materijale dostavlja EULEKS i to radi natanane. Greška može biti samo u slučaju da se namerno ukucaju pogrešni podaci, a da RIK ili PIK to previdi (ili namerno prečuti grešku) u drugoj kontroli sravnjivanja unesenih i podataka sa zapisnika.

Laki

pre 8 godina

Alo bre, pa oni biracke spiskove ne mogu da srede, ispada da maloletnih gradjana ima samo oko 500.000! Moj pokojni otac koji je preminuo pre 2 godine je uredno dobio poziv za glasanje.

Stevka

pre 8 godina

koja logika. kako moze neko u roku od 24 sata da preda prigovor ako oni ni posle tri dana jos nisu sve prebrojali? kako onda da prigovore ako recimo kod preostala dva posto glasova dodje do laziranja?

mikula

pre 8 godina

Tako ti je to kad u RIK-u umesto Excel i Access koriste abakus i po neki digitron. Mogao sam im ja dati moj verni Commodore 64, jes na 1 Mhz al' mos' da pomogne.

KOSTA1703

pre 8 godina

A posto sve liste tvrde da su pokradene, sto ne bi odmah raspisali nove izbore?
Datiramo ih za 15-tak dana, jos deset dana kampanje, pa da vidis kad izadje 80% na izbore ko ce da dobije.

Srbin 100%

pre 8 godina

Veoma zbunjujuce zvuce izjave pojedinih nezavisnih tela koje tvrde da su koalicije dveri-dss i ldp-sds presle cenzus za nekoliko desetina do stotinu glasova,ako se ispostavi da ipak nisu presle cenzus bice velikih problema utvrditi razloge zasto do sada jos uvek nije ta cinjenica javno objavljena i pod cijim pritiscima su pojedine agencije objavile da su oni presli cenzus

Igor

pre 8 godina

RIK-u treba 4 dana (96h) da objave kompletne rezultate, ali zato onaj ko ima osnov da se žali mora da pregleda materijal za SAMO 24h i podnese žalbu.
Pa da li je normalan onaj koji sa ovakvim zakonon ide na izbore? Ljudi moji, mi ovakav izborni zakon imamo već 16 godina i niko da pokrene pitanje promene ovih nebuloza.

Omlet

pre 8 godina

Radulovic 2:0 Vucic

Vucicu dovidjenja i dosta je bilo.
Gubis sledece izbore, narod je sve nezadovoljniji, a pogotovu mladi.
Sada medijski mrak nece uspeti jer je opozicija u skupstini.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hamlet, 27. april 2016 15:08)

Dragi moj Hamlete, nikada vi necete dobiti vise vlast :) Ne zaboravi da je narod zadovoljan cim je 80% glasova dobila nekadasnja Miloseviceva garda. Zasto bih verovao u nemoguce? Samo se budala nada a pametan veruje cinjenicama. I ja sam recimo nezadovoljan ali nikada ne bih glasao za gradjansku opciju. Vecina Srbije razmislja kao ja i mislim da smo mi masa koja ne moze nasesti. Mi volimo diktatore poput Kima ili Caveza ili Putina... Kako mislis da mi damo poverenje nekom Cedi ili Radulovicu, pa da nas NATO opet bombarduje ne bih promenio misljenje i glasao protiv vodje. Naravoucenije, ako ti smeta da narednih minimum pola veka provedes nadajuci se, onda je bolje da odes u neku drugu zemlju gde je narod drugaciji a ne da tu neku drugu zemlju o kojoj mastatas pokusdavas da pravis ovde protiv misljenja vecine.

Dosta otimacine

pre 8 godina

Sklopiti takvu koaliciju koja će imati potrebnu većinu za promenu izbornog zakona koji će onemogućiti sklapanje koalicija pred izbore. Tako nebi bilo u parlamentu stranaka koje se šlepuju uz velike. Manjinama koje po usravu jesu manjine obezbediti po toliko poslanickih mesta imajući u vidu njihovu veličini.
(MiRa, 27. april 2016 15:47)

Ukinuti cenzus od 5% i niko vise ne bi pravio predizbornu koaliciju. Ali to vlasti ne odgovara iz prostog razloga jer oni otimaju poslanicka mesta strankama koje nisu presle cenzus od 5%. Jer ako pogledamo sadasnje izbore i one od pre 2 godine, SNS je na ovima dobio oko 50 000 glasova vise, a sa druge strane dobio dosta poslanika manje, samo zato sto je dosta opozicionih stranaka preguralo cenzus.

Eleftherios

pre 8 godina

Pa zašto su prestavnici stranaka na svakom biračkom mestu i oni su ti koji broje glasove. Ako imaju prigovor moraju odmah da ga unesu u zapisnik ili u roku od 24 sata, a ne čekaj da se dogovorimo gde ćemo da prigovaramo, a gde ne. Pa ne broje glasove neki koji upadnu sa ulice ili RIK, broje članovi stranaka ili oni koje su stranke poslale da nadgledaju glasanje i oni su tu dok se broje glasovi i kasnije potpisuju zapisnik, zato bi ponovno prebrojavanje listića bilo sasvim uzaludan posao, jedina provera bi bila da li je RIK dobro obradio sve zapisnike. Drugo u dijaspori se glasa ranije i njihovi glasovi su već bili u RIK-u na dan glasanja. Ali srbin ne bi bio to što jeste kada ne bi mislio da sve zna umesto da se informiše i pročita nešto pre nego što počne da piše o nekoj temi.

Osporavanje rezultata

pre 8 godina

Takvi smo mi, kad nam rezultat odgovara ćutimo, a kada ne odgovara tražimo sve načine da ga osporimo, a nije nam strano ni osuđivanje za prevare i krađe, što je i sada na delu.

Hamlet

pre 8 godina

Radulovic 2:0 Vucic

Vucicu dovidjenja i dosta je bilo.
Gubis sledece izbore, narod je sve nezadovoljniji, a pogotovu mladi.
Sada medijski mrak nece uspeti jer je opozicija u skupstini.

anonymous

pre 8 godina

Ponasanje RIK je skandalozno, pocevsi od izborne noci kada se nisu oglasavali pa sve do danas. Do ponedeljka u 12h bilo je prebrojano 98%, a ovih 2% cemo cekati jos ko zna koliko. Zasto je predsednik RIK promenio pricu nakon sastanka predsednistva SNS, ciji je clan? Sta je sa dzakovima iz 2012. hoce li ikada reci Vucic i Nikolic? Ocigledno SNS zeli da obesmisli tvrdnje opozicije, pa su i oni kao nekog optuzuju za izbornu kradju sto je besmisleno. Vidimo danas kako Vucicevi mediji pripremaju teren da spuste Dveri DSS a mozda i jos nekoga ispod cenzusa. ALi im nece proci.
I Seselj se prodaje pa ucestvuje u toj prici. Sramota za drzavu i demokratsko drustvo.

Helios

pre 8 godina

Genijalno! Partije (ne)će saznati rezultate (ni) 3 dana kasnije, a i koji se stalno koriguju. Kada nakon toga definitivno bude jasno da je nekorektno brojano - voz je već prošao jer je rok za žalbu već istekao!!!
Dakle rezultati iz Čikaga, ili sa KiM, koji bi DSSu doneli još bar 2 mandata - a 2 manje SNSu - nisu uračunati, i žalba možda jeste opravdana - ali ništa im ne vredi jer su, gle, zakasnili!

MiRa

pre 8 godina

Sklopiti takvu koaliciju koja će imati potrebnu većinu za promenu izbornog zakona koji će onemogućiti sklapanje koalicija pred izbore. Tako nebi bilo u parlamentu stranaka koje se šlepuju uz velike. Manjinama koje po usravu jesu manjine obezbediti po toliko poslanickih mesta imajući u vidu njihovu veličini.

piter

pre 8 godina

kakve to veze ima. primenjuje se zakon o opštem upravnom postupku. ko ima prigovor, podnese ga uz predlog za povraćaj u pređašnje stanje i uz njega prigovor. objektivno u zakonskom roku nisu mogli da ga podnesu. to bi profesor pravnog fakulteta dr dejan đurđević trebalo da zna.

korčagin

pre 8 godina

Pisao sam o tome da je zakonski rok za prigovore bio ponedeljak, 20 sati. SNS je juče, dakle u utorak, zatražio "novo prebrojavanje" glasova. Da li je ikome na um palo: na 8200 biračkih mesta radilo je 45000 hiljada ljudi, komisije su napravile 8200 zapisnika, sa svakog biračkog mesta u Beograd je stiglo 8200 džakova, čiju sadržinu niko nije kontrolisao jer ni zakon to ne traži, da li je ikome na um palo ko je to mogao da ponovo prebroji 3,6 miliona listića? Novinarima koji su pratili izbore nije poznat ni izborni zakon a ni logika: kako prebrojati za dva dana 8200 džakova? Objavite ovo, molim vas: jedan pravnik s visokim ocenama napravi je ovu frku, kakve nikad dosad nije bilo. Hvala.

goran

pre 8 godina

ovaj čovek bi ako ima imalo pameti treba da podnese ostavku na mesto predsednika RIK, ili da ga u suprotnom, neko nadležan za to smeni, jer on jednostavno nije sposoban da na tom mestu bude.

Omlet

pre 8 godina

Radulovic 2:0 Vucic

Vucicu dovidjenja i dosta je bilo.
Gubis sledece izbore, narod je sve nezadovoljniji, a pogotovu mladi.
Sada medijski mrak nece uspeti jer je opozicija u skupstini.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hamlet, 27. april 2016 15:08)

Dragi moj Hamlete, nikada vi necete dobiti vise vlast :) Ne zaboravi da je narod zadovoljan cim je 80% glasova dobila nekadasnja Miloseviceva garda. Zasto bih verovao u nemoguce? Samo se budala nada a pametan veruje cinjenicama. I ja sam recimo nezadovoljan ali nikada ne bih glasao za gradjansku opciju. Vecina Srbije razmislja kao ja i mislim da smo mi masa koja ne moze nasesti. Mi volimo diktatore poput Kima ili Caveza ili Putina... Kako mislis da mi damo poverenje nekom Cedi ili Radulovicu, pa da nas NATO opet bombarduje ne bih promenio misljenje i glasao protiv vodje. Naravoucenije, ako ti smeta da narednih minimum pola veka provedes nadajuci se, onda je bolje da odes u neku drugu zemlju gde je narod drugaciji a ne da tu neku drugu zemlju o kojoj mastatas pokusdavas da pravis ovde protiv misljenja vecine.

Laki

pre 8 godina

Alo bre, pa oni biracke spiskove ne mogu da srede, ispada da maloletnih gradjana ima samo oko 500.000! Moj pokojni otac koji je preminuo pre 2 godine je uredno dobio poziv za glasanje.

Stevka

pre 8 godina

koja logika. kako moze neko u roku od 24 sata da preda prigovor ako oni ni posle tri dana jos nisu sve prebrojali? kako onda da prigovore ako recimo kod preostala dva posto glasova dodje do laziranja?

Jedan stari kontrabas...

pre 8 godina

E, moj Đurđeviću. Dali ti vruće kestenje da prstima vadiš iz žara. Ako se ne opečeš, a kestenje izvadiš i oljuštiš, smeši ti se kabinet ministra pravde. Aj' sad pokaži šta znaš.

mikula

pre 8 godina

Tako ti je to kad u RIK-u umesto Excel i Access koriste abakus i po neki digitron. Mogao sam im ja dati moj verni Commodore 64, jes na 1 Mhz al' mos' da pomogne.

KOSTA1703

pre 8 godina

A posto sve liste tvrde da su pokradene, sto ne bi odmah raspisali nove izbore?
Datiramo ih za 15-tak dana, jos deset dana kampanje, pa da vidis kad izadje 80% na izbore ko ce da dobije.

Eleftherios

pre 8 godina

Pa zašto su prestavnici stranaka na svakom biračkom mestu i oni su ti koji broje glasove. Ako imaju prigovor moraju odmah da ga unesu u zapisnik ili u roku od 24 sata, a ne čekaj da se dogovorimo gde ćemo da prigovaramo, a gde ne. Pa ne broje glasove neki koji upadnu sa ulice ili RIK, broje članovi stranaka ili oni koje su stranke poslale da nadgledaju glasanje i oni su tu dok se broje glasovi i kasnije potpisuju zapisnik, zato bi ponovno prebrojavanje listića bilo sasvim uzaludan posao, jedina provera bi bila da li je RIK dobro obradio sve zapisnike. Drugo u dijaspori se glasa ranije i njihovi glasovi su već bili u RIK-u na dan glasanja. Ali srbin ne bi bio to što jeste kada ne bi mislio da sve zna umesto da se informiše i pročita nešto pre nego što počne da piše o nekoj temi.

Igor

pre 8 godina

RIK-u treba 4 dana (96h) da objave kompletne rezultate, ali zato onaj ko ima osnov da se žali mora da pregleda materijal za SAMO 24h i podnese žalbu.
Pa da li je normalan onaj koji sa ovakvim zakonon ide na izbore? Ljudi moji, mi ovakav izborni zakon imamo već 16 godina i niko da pokrene pitanje promene ovih nebuloza.

Dosta otimacine

pre 8 godina

Sklopiti takvu koaliciju koja će imati potrebnu većinu za promenu izbornog zakona koji će onemogućiti sklapanje koalicija pred izbore. Tako nebi bilo u parlamentu stranaka koje se šlepuju uz velike. Manjinama koje po usravu jesu manjine obezbediti po toliko poslanickih mesta imajući u vidu njihovu veličini.
(MiRa, 27. april 2016 15:47)

Ukinuti cenzus od 5% i niko vise ne bi pravio predizbornu koaliciju. Ali to vlasti ne odgovara iz prostog razloga jer oni otimaju poslanicka mesta strankama koje nisu presle cenzus od 5%. Jer ako pogledamo sadasnje izbore i one od pre 2 godine, SNS je na ovima dobio oko 50 000 glasova vise, a sa druge strane dobio dosta poslanika manje, samo zato sto je dosta opozicionih stranaka preguralo cenzus.

zoran

pre 8 godina

Većina ovde uopšte nema pojma o čemu piše, pa da pokušamo da objasnimo. Svaka stranka ima svog predstavnika na glasačkom mestu i svaka stranka pre RIK i PIK zna rezultate izbora na tom mestu jer imaju potpisan zapisnik na kraju brojanja. Nakon toga, komisijski se rezultati izbora unose u bazu podataka (ONLINE). Kada se podaci unesu, materijali i zapisnici se šalju u RIK, koja sada ponovo sravnjuje podatke unesene u sistem i podatke na potpisanimzapisnicima. To je druga provera. Da podsetim da je PIK sabotirao obradu podataka i da su se prvi put odlasili tek u ponedeljak u 14:00. Što se tiče službenih prigovora, postoje samo dva i to oba od SNS (Vranje i Jagodina). Opozicija nije podnela niti jedan prigovor, uprkos silnoj galami. Što se tiče Kosova, materijale dostavlja EULEKS i to radi natanane. Greška može biti samo u slučaju da se namerno ukucaju pogrešni podaci, a da RIK ili PIK to previdi (ili namerno prečuti grešku) u drugoj kontroli sravnjivanja unesenih i podataka sa zapisnika.

Slavisa V.

pre 8 godina

"Dakle rezultati iz Čikaga, ili sa KiM, koji bi DSSu doneli još bar 2 mandata..."
Kako da im glasovi sa KIM donesu mandate kad su ovi iz SNS-a objavili da DSS na KIM nije opresla cenzus. Jos ce ispasti da je DSS pala ispod cenzusa zbog glasova sa Kosova!

Srbin 100%

pre 8 godina

Veoma zbunjujuce zvuce izjave pojedinih nezavisnih tela koje tvrde da su koalicije dveri-dss i ldp-sds presle cenzus za nekoliko desetina do stotinu glasova,ako se ispostavi da ipak nisu presle cenzus bice velikih problema utvrditi razloge zasto do sada jos uvek nije ta cinjenica javno objavljena i pod cijim pritiscima su pojedine agencije objavile da su oni presli cenzus

Osporavanje rezultata

pre 8 godina

Takvi smo mi, kad nam rezultat odgovara ćutimo, a kada ne odgovara tražimo sve načine da ga osporimo, a nije nam strano ni osuđivanje za prevare i krađe, što je i sada na delu.