Subota, 08.08.2015.

11:17

Globus: Kako se "Majka Hrvata" našla u Beogradu?

Nakon burnog obeležavanja 20 godina vojne akcije "Oluja", novi problem između Srbije i Hrvatske mogla bi da bude skulptura Ivana Meštrovića sa dvora na Dedinju.

Izvor: Tanjug

Globus: Kako se "Majka Hrvata" našla u Beogradu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

Капетан Немо

pre 8 godina

Ja sam Hrvat iz Zagreba, i mene kao i većinu Hrvata boli neka stvar za Meštrovićevu skulpturu!!! (Lukas aus Agram, 08. avgust 2015 14:10)

...A koja stvar te boli prijatelju? Kod nas se kaže: ako te nešto boli, idi kod lekara (liječnika). Samo se šalim. Podržavam ideju da se utvrdi vlasništvo skulpture, pa ako nije vlasništvo bilo koga u Srbiji, treba da se vrati pravom vlasniku. Ne želim ništa tuđe u svojoj zemlji bez pristanka vlasnika.

Zunzara

pre 8 godina

@Kad bi bilo obrnuto - Jedna razlika izmedju nas i vas je sto nama, sveuzev, odgovara univerzalizam i kosmopolitanizam. Bez obzira na porazno iskustvo sa YU, na NDH i sl, Hrvati i hrvatska kultura su ugradjeni u siri identitet Beograda i Srbije. Mestrovic, "Pobednik" i "Neznani junak", Ujevic, Strossmayer, pa sportski velikani... sve se ceni i postuje. Vi bi sve srpsko niz Savu. Cista semantika.

Milutin

pre 8 godina

Kupio Kralj Aleksandar Karadjordjevic, eto kako. Mislim, to je bio lik iz stvarnog zivota, Kralj, voleo i Hrvatsku i Hrvate, Mestroviceva dela. Kupio i stavio u svoj Dvor, nista sporno.

Zoki

pre 8 godina

Skulptura je privatno vlasništvo, imovina Karađorđevića. Da li ju je Meštrović poklonio ili prodao svom tadašnjem prijatelju kralju Aleksandru uopšte nije bitno. Nije plaćena državnim novcem i nikada nije pripadala državi. Isto tako, ona ikona na Cetinju je privatno vlasništvo Karađorđevića. Malteški vitezovi je poklonili ruskom caru, a njegovi naslednici kralju Aleksandru.

Homo politicus

pre 8 godina

Kralj je dao jednom od sinova ime Tomislav da bi pokazao dobru volju i teznju za ujedinjenjem juznih slovena u jednu drzavu nazvanu Kraljevina Jugoslavija. Ustaska migracija je uspela da je u krvi unisti. Vucic danas nudi predlog za zajednicki dan secanja na sve zrtve...da li postoji analogija ?

Bata Stojkovic

pre 8 godina

Ako je skulptura placena onda je nasa pa ako je hoce neka ponude cenu za otkup pa da vidimo. Ja bih trazio vracanje Srba kao konstituitivnog naroda u Ustav Hrvatske. A ako nije onda da se tretira kao imovina Kradjordjevica po bivsim jugoslovenskim republikama koja takodje nije vracena.

Bojan Ilić

pre 8 godina

Da se poklonite kralju kao nekada a ne da tu zanovetate sinovi:-)!
Da li moze da se tuzi HR za "zloupotrebu polozaja" ,posto od kada su u EU umislili su da su bitni!:-))
Znam znam, vas ce da pitaju kada ulazimo u EU , ako uopste udjemo!

Daj seljacini vlast i videces kakav je covek!

Ratko

pre 8 godina

Nemojte da se ložite. Kao baš sad su se setili da je ta skulptura kod nas. Nego dobro došlo u ovoj opštoj antisrpskoj pomami koja se raspiruje da bi se malo zaboravilo kako nema od čega da se živi. Sad se to po sistemu spojenih sudova preliva i kod nas, sa istim učinkom. Ako su već oni budale pa da nasednu, ne moramo i mi. Ignorisati.

Nemanja

pre 8 godina

Ja se Hrvatima divim. Dok se mi hvalimo drzavotvornom tradicijom , oni se hvale narodnom tradicijom i brinu i o najmanjoj sitnici , imaju memorijalne centre sa svakom upisanom zrtvom, bogatu etno tradiciju ma brinu o svakoj sitnici. Marija Bistrica, Medjugorje , Oltar Domovini, svi muzeji im rade a gosti su im iz svih zemalja muzeji sa delima Pikasa itd. , Sinjska Alka i slicne njoj sa velikom narodnom tradicijom, nisu ruseni niti su dozvolili da udju u sukob sa svetom i budu ruseni kao mi, previse su mudri. Srbija se stidi svoje tradicije, 70 godina stidela se svojih zrtava zarad stvaranja Juge i lagodnog zivota. Nemamo mi bas nista.

pokušaj

pre 8 godina

@Jedna žena
pisanje peticija: isprobano, nema koristi
upučivanje protesta: isto tako
smjena vlade: slijedi uskoro (vjerojatno u još goroj varijanti)
strasbourg:razmatraju se samo određene (pojedinačne) pritužbe
kulturne inicijative: ima ih na pretek
tako da...uostalom, znate i sami!

Treci Hrvat

pre 8 godina

Da li nema drugih vaznijih stvari da se s njima pozabavimo? Gdje god skulptura bila najvaznije je da ljudima uljepsava dan, nisam siguran da je to samo u Kninu.

Zoka N.

pre 8 godina

Dosada sam čitao vesti iz Hrvatske čisto onak iz radoznalosti, ali brate vi ga više preteraste, objavljujete svaku vest koju tamo neki napaljenko izjavi kao da je ne znam šta. Manite se bre više tih gluposti, smoriste bre.
(slobodan032, 08. avgust 2015 12:24)

I ovo je upravo smisao svega. Bilo koja "provokativna" vijest koju objavi bilo tko i koja je često marginalna u Hrvatskoj objavljuje se u Srbiji i prikazuje kao mišljenje većine u Hrvatskoj. Cista manipulacija. Zašto? Zato jer pali raju i povećava čitanost. Dakle, sve uzeti cum grano salis.

kimi

pre 8 godina

Meštrović je više puta doručkovao sa kraljem Aleksandrom nego sa rođenom majkom. Moguće da mu je poklonio. Evo ti kralju moj, a zauzvrat ti meni daj još poslova po Kraljevini. Tako i bi.

Juzni Sloven

pre 8 godina

Mozete svi da se ljutite koliko hocete I da dubite na trepavicama I da mi "lupate" minuse do mile volje, ali Srbi su Hrvati I Hrvati su Srbi. Isto vazi I za bosance I Crnogorce. O ostalima neki drugi put.

Svi smo mi jedan narod, da ne kazem braca, jer govorimo isti jezik I imamo iste gene. Svi smo mi Juzni Sloveni, koje je porobljavao ko je stigao I nametao nam razne veroispovesti. Ne moze veroispovest da ti nametne I nacionalnost. Dakle ne postoje nikakvi Hrvati, Bosanci, Srbi, Crnogorci......., to su samo razliciti nazivi za jedan isti narod-Juzne Slovene, Isto vazi I za jezik.

*Ajte sad klero pravoslavci I nacional fundamentalisti, te ostali nacionalisti I rasisti koji od podgrevanja mrznje lepo zivite, lupajte minuse, ali to nece nista promeniti cinjenicno stanje. Mnogo smo-ste-su jadni!

miki

pre 8 godina

Treba im Mestrovicevo delo? Nema problema, mogu da ga nose, ali to ne menja cinjenicu da se u Hrvatskoj vec nalazi skulptura koja najbolje odslikava povjest Hrvata.

Kameni cvet, autora Bogdana Bogdanovica

Jedna zena

pre 8 godina

mene je već odavno sramota kako se moja država (hr) ponaša, ali ovo sad prelazi sve granice dobrog ukusa.
(ne0, 08. avgust 2015 13:02)
............,...............................................Iskreno vam verujem ali odgovornost se nalazi delom i na vama - obicnim gradjanima . Morate preduzeti nesto; kao minimum , pisanje peticija , upucivanje protesta , smena vlade , strazbur , kulturne inicijative koje ukazuju na prostakluk i obesnost onih koji su izabrani da vas vode ! Pokusaj je takodje bitan !

ivan sb

pre 8 godina

Po meni je ovo cista glupost sta moja drzava trazi. Pa Mestrovic je po cjelom svijetu napravio radova. i sta cemo sve traziti nazad. Ako je to on napravio u mirnodobsko vrijeme i ostavio ga gradanima Dedinja u nasljede tamo i treba ostati. Da je to imovina koja je u ratu dosla to je vec druga prica.Ako je istina sto je u tekstu da sam na mjestu Srbije ja ju nebi vracao na ovakav nacin. Ja smatram da ce to djelo doci u Hrvatsku ali proci ce vremena, kad izgradimo dobre i normalne odnose. mozda onda jednog dana Srbija pokloni to djelu Hrvatskoj kao simbol prijateljstva. Ali ovako ucjenjivati je glupost. Pa sta bi onda Srbija trebala traziti glazbu nase himne jer je ju skladao Srbin. mjesamo bivsa buduca i sadasnja vremena.Pozdrav dobrim ljudima

Digi

pre 8 godina

Obavezno vratiti, oko toga nesme biti dileme ali samo uz jedan mali uslov, da oni pre toga plate i vrate sve sto su Srbima oteli i ukrali za zadnje 1000 godine jer sto narod rece "dug nije dugme da se izgubi".Veliki pozdrav za "demokratsku" i nadasve "ljudsku" bivsu "bracu" hrvate.

lavica

pre 8 godina

Posto je ovo jedan tipican gradjanskopravni odnos, sve i da racun nije placen, rokovi za odrzaj su odavno prosli i skulptura je presla u svojinu kralja, dvora ili koga vec

tarot

pre 8 godina

Dragi Zoran M. Ja bih ipak najvise voleo ako bi mediji mogli da nam kazu istinu ili bar da teze ka tome da je proniknu i sto tacnije prenesu. Ne bih se usudio da "narucujem" o cemu ce mi novine pisati?! Uostalom postoje magazini, zabavnici, naucni casopisi pa covek moze citav dan da provede citajuci o desavanjims izvan hemisvere ili o ugrozenim koalama. Stvar stila i interesovanja.

e zemljo Srbijo

pre 8 godina

Cime se sve mi zamajavamo...nikad nama nece biti bolje,sto naravno vlastodrscima i odgovara.Kad krce stomaci poturi aferu da zaborave na glad.

Puše li vam jugo?

pre 8 godina

Nije suština problema u tome da li je Ivanu Meštroviću skulptura plaćena ili nije, niti je problem u tome da li se skulptura nalazi u Beogradu ili Zagrebu. Srž problema je u tome što Hrvatska svojata Ivana Meštrovića kao najvećeg hrvatskog kipara, što on zaista i jeste, ali je, prema svom svoukupnom delu, ovaj najznačajniji skulptor bio, iznad svega, jugoslovenski. Otud i predmetna skulptura - upravo u Beogradu, glavnom gradu nekadašnje Jugoslavije. Otud i Meštrovićevo najmonumentalnije delo - Neznani junak, na Avali, u Beogradu. Otud i drugo po monumentalnosti delo - Njegošev mauzolej na Lovćenu, u Crnoj Gori. Kao i najpoznatiji rad - Pobednik, na Kalemegdanu u Beogradu, gde se nalazi i Zahvalnost Francuskoj. Dakle, nije Meštrović bio Hrvat-gastarbajter u susjednim zemljama, već je bio jugoslovenski umetnik hrvatske nacionalnosti. Ne vidim kako bi ova istorijska činjenica mogla da ugrozi hrvatsku suverenost odnosno državnost? A možda Hrvati znaju odgovor?

slobodan032

pre 8 godina

Dosada sam čitao vesti iz Hrvatske čisto onak iz radoznalosti, ali brate vi ga više preteraste, objavljujete svaku vest koju tamo neki napaljenko izjavi kao da je ne znam šta. Manite se bre više tih gluposti, smoriste bre.

kimi

pre 8 godina

Upitan šta ako se ipak dokaže da je skulptura plaćena, on kaže: "Mislim da ćemo u tom slučaju postići dogovor. Vrlo je važno da se skulptura u Hrvatsku vrati, a u koji grad i kome, to još treba dogovoriti".


Eto slike i prilike balkanskog načina razmišljanja, koliko god oni imali otklon prema toj geografskoj odrednici.

Znači, ukoliko bi se dokazalo da je plaćeno, u šta iskreno verujem, jer je kraljevska porodica veoma pedantno i temeljno sve svoje račune beležila, u šta se svako može uveriti u državnom arhivu. Oni bi i tada insistirali da im se vrati. Nikada ne treba vratiti, nikada!

daj,daj,daj.....

pre 8 godina

Upitan šta ako se ipak dokaže da je skulptura plaćena, on kaže: "Mislim da ćemo u tom slučaju postići dogovor. Vrlo je važno da se skulptura u Hrvatsku vrati, a u koji grad i kome, to još treba dogovoriti".
Odavno veću glupst i gluplje izjave nisam pročitao , ako su ovo stvarno izjavili treba ozbiljno da se zabrinu za svoje zdravlje .Znam sigurno da su muzeji na zapadu puni kulturnih i umetničkih dela iz Grčke,Egipta,Asirije,Sumerije itd. , a da ta dela sigurno nisu plaćena već su donešena kao plen vojske ili kolonizatora .Misli li neko da će npr .Francuska ikad vratiti Obelisk Egiptu ili Englezi mumije i sl. .Kad je Meštrović stvarao Jugolavija je postojala ,a kako su posle završetka 2. rata gomile fabrika seljene iz Srbije u Soveniju (TAM nastao od zemunskog Ikara , mnogo kudeljara, šećerana iz Vojvodine otišlo u Hrvatsku) i Hrvatsku mislio je čovek da premeštanje jedne statue i nije neki problem .Neće me čuditi da zatraže i postavku Muzeja "Nikole Tesle" jer su po raznim forumima počeli da objavljuju-PAZI SAD-Tajni testament Nikole Tesle u kojem se navodno izjašnjava kao etnički Hrvat poreklom iz Zadra .Da li takve gluposti i ovakve "želje" uopšte treba komentarisati?Komšije prvo sprovedite sve ugovorene obaveze iz Aneka G o Sukcesiji SFRJ (POVRATAK PRAVA GRAĐANA SFRJ KOJA SU IMALI ZAKLJUČNO SA 31.12.1990.-imovinska,statusna ,stanarska) .Kad nam vratite naše mi ćemo rado skupiti pare i otkupiti "Majku" te vam je pokloniti.

NIŠLIJA

pre 8 godina

Alo kraljevi, malo vas je ponelo gradivo... Nisam siguran da se kod vas tako kaže, oprostite mi ako grešim ali rekao bih da vas je u'vatila vrućica. Oladite malo i zaobiđite nas u širokom luku.

Dejan

pre 8 godina

Kakvim budalaštinama se bave i SRBI i HRVATI.Muka mi je kad pomislim koliko protraćenog vremena, a ljudi su gladni, putevi puni rupa...vreme prolazi...hoće li moja deca doživeti dobro vreme? I najveće optimiste da zaboli glava...

Helios

pre 8 godina

Treba obaviti poštenu razmenu.
Nakon uklanjanja Rankovića faraon Tito je upravljao SFRJ kao dvodelnom. Gde ima Srba arčiti, ostalo graditi. Dečiji dodatak i demografsku eksploziju na KiM praviti. Nakon što ni 2 džinovske tranše para iz USA šezdesetih nisu više pomagale nije znao kako dalje. A Stevo Krajačić i Bakarić, Kardelj pa Dolanc su pazili da te pare odu u te 2 "nezadovoljne" republike. Oteraše pola radnog stanovništva u pečalbu - ali ne Hrvate i Slovence, glavne korisnike tih para. Čkrebići, Stambolići, Markovići, Veselinov i Minić i svi ti aparatčici i izrodi verno su nadzirali sreću faraona i kalvariju Srba.
Tito je onda dogovorio da njemu! Nemačka da pare za Jugoslovenske (čitaj Srpske!) logoraše u II svetskom ratu. Najciničnija perverzija i najodvratniji zločin. Uzeti tuđe pare, lične nesreće, za svoju diktaturu! I zato, do dana današnjeg JEDINO Srbi nisu od nemaca obeštećeni.
I šta onda bi? Da se Vlasi ne dosete to kao ode u "8 republika i pokrajina" - pa mi dobismo staklenac Sava centra. Ali to je sve šarena laža - pare su date Westinghausu da napravi Hrvatima i Slovencima nuklearku Krško! A ta je energana, od satrvenih Srba, preduslov i početak otcepljenja i totalnog izgona preostalih Srba! Nuklearka Krško i sva njena zarada pripada našim logorašima i naslednicima i moramo je legitimno tražiti!
Treba učiti od njih - non-stop gajiti i isterivati ludilo, to je put uspeha. Umesto da oni nama daju naše - npr. Krško - oni izmišljaju "njihovo" i - uspeva im!

Bratstvo i jedinstvo

pre 8 godina

Sto ne zatraziste onog iz kuce cveća da vam vrnemo, a ne Meštrovićevu skulpturu? Uzgred, cela Srbija je puna Meštrovićevih skulptura.

Ivan

pre 8 godina

Koja glupost. Ja ovo nisam nigdje u hrvatskim novinama našao. Možda nisam vidio, ali nisam primjetio tu vijest. Jel to netko namjerno pronalazi razloge za svađu?

Goran

pre 8 godina

Ovo je cist bezobrzaluk. Oni isti koji su javno spaljivalji knjige srpskih knjizevnika, zabranjivali muziku srpskih autora, nasli se da zahtevaju nesto?

srbaheroj

pre 8 godina

Mestrovica nikad nisam voleo ni cenio, nikad nije bio najbolji vajar u Jugoslaviji ali je dobijao poslove zato sto je bio mason kao i kralj Aleksandar..
Da bi izgradio spomenik neznanom junaku na Avali, srusen je srednjovekovni grad Zrnov koji se nalazio na tom mestu, a otkad je postavljen spomenik nazvan Pobednik, Srbija posle toga nije Pobedila ni u jednom ratu do danas..

Zoran M.

pre 8 godina

Imam neki osećaj da se u poslednje vreme sve više piše o odnosima Hrvata i Srba samo sa ciljem da se zaboravi na ulazak u EU. Nekome to u Srbiji definitvno nije cilj.
Mislim da bi se trebalo prestati pisati o zahtevima Hrvatske na tako pompezan način, kao i o obeležavanjima njihovih praznika, kao što ne pišemo ni o proslavama oslobođenja Francuske ili Velike Britanije.
Mene to ne zanima, nek to budu poslovi za Ministra spoljnih poslova i nek ih rešava, zato ga narod i plaća, a nama pričajte o radnim mestima i ulasku u EU.

Despot

pre 8 godina

Ma ostade jedne godine i Dubrovnik duzan srpskom caru neke perpere, pa daj mi lepo da sracunamo kamatu, ipak je to 700 godina rodjaci! Boze kakve gluposti, cime se oni bave..

Despot

pre 8 godina

Ma ostade jedne godine i Dubrovnik duzan srpskom caru neke perpere, pa daj mi lepo da sracunamo kamatu, ipak je to 700 godina rodjaci! Boze kakve gluposti, cime se oni bave..

daj,daj,daj.....

pre 8 godina

Upitan šta ako se ipak dokaže da je skulptura plaćena, on kaže: "Mislim da ćemo u tom slučaju postići dogovor. Vrlo je važno da se skulptura u Hrvatsku vrati, a u koji grad i kome, to još treba dogovoriti".
Odavno veću glupst i gluplje izjave nisam pročitao , ako su ovo stvarno izjavili treba ozbiljno da se zabrinu za svoje zdravlje .Znam sigurno da su muzeji na zapadu puni kulturnih i umetničkih dela iz Grčke,Egipta,Asirije,Sumerije itd. , a da ta dela sigurno nisu plaćena već su donešena kao plen vojske ili kolonizatora .Misli li neko da će npr .Francuska ikad vratiti Obelisk Egiptu ili Englezi mumije i sl. .Kad je Meštrović stvarao Jugolavija je postojala ,a kako su posle završetka 2. rata gomile fabrika seljene iz Srbije u Soveniju (TAM nastao od zemunskog Ikara , mnogo kudeljara, šećerana iz Vojvodine otišlo u Hrvatsku) i Hrvatsku mislio je čovek da premeštanje jedne statue i nije neki problem .Neće me čuditi da zatraže i postavku Muzeja "Nikole Tesle" jer su po raznim forumima počeli da objavljuju-PAZI SAD-Tajni testament Nikole Tesle u kojem se navodno izjašnjava kao etnički Hrvat poreklom iz Zadra .Da li takve gluposti i ovakve "želje" uopšte treba komentarisati?Komšije prvo sprovedite sve ugovorene obaveze iz Aneka G o Sukcesiji SFRJ (POVRATAK PRAVA GRAĐANA SFRJ KOJA SU IMALI ZAKLJUČNO SA 31.12.1990.-imovinska,statusna ,stanarska) .Kad nam vratite naše mi ćemo rado skupiti pare i otkupiti "Majku" te vam je pokloniti.

Bratstvo i jedinstvo

pre 8 godina

Sto ne zatraziste onog iz kuce cveća da vam vrnemo, a ne Meštrovićevu skulpturu? Uzgred, cela Srbija je puna Meštrovićevih skulptura.

Puše li vam jugo?

pre 8 godina

Nije suština problema u tome da li je Ivanu Meštroviću skulptura plaćena ili nije, niti je problem u tome da li se skulptura nalazi u Beogradu ili Zagrebu. Srž problema je u tome što Hrvatska svojata Ivana Meštrovića kao najvećeg hrvatskog kipara, što on zaista i jeste, ali je, prema svom svoukupnom delu, ovaj najznačajniji skulptor bio, iznad svega, jugoslovenski. Otud i predmetna skulptura - upravo u Beogradu, glavnom gradu nekadašnje Jugoslavije. Otud i Meštrovićevo najmonumentalnije delo - Neznani junak, na Avali, u Beogradu. Otud i drugo po monumentalnosti delo - Njegošev mauzolej na Lovćenu, u Crnoj Gori. Kao i najpoznatiji rad - Pobednik, na Kalemegdanu u Beogradu, gde se nalazi i Zahvalnost Francuskoj. Dakle, nije Meštrović bio Hrvat-gastarbajter u susjednim zemljama, već je bio jugoslovenski umetnik hrvatske nacionalnosti. Ne vidim kako bi ova istorijska činjenica mogla da ugrozi hrvatsku suverenost odnosno državnost? A možda Hrvati znaju odgovor?

Zoran M.

pre 8 godina

Imam neki osećaj da se u poslednje vreme sve više piše o odnosima Hrvata i Srba samo sa ciljem da se zaboravi na ulazak u EU. Nekome to u Srbiji definitvno nije cilj.
Mislim da bi se trebalo prestati pisati o zahtevima Hrvatske na tako pompezan način, kao i o obeležavanjima njihovih praznika, kao što ne pišemo ni o proslavama oslobođenja Francuske ili Velike Britanije.
Mene to ne zanima, nek to budu poslovi za Ministra spoljnih poslova i nek ih rešava, zato ga narod i plaća, a nama pričajte o radnim mestima i ulasku u EU.

kimi

pre 8 godina

Upitan šta ako se ipak dokaže da je skulptura plaćena, on kaže: "Mislim da ćemo u tom slučaju postići dogovor. Vrlo je važno da se skulptura u Hrvatsku vrati, a u koji grad i kome, to još treba dogovoriti".


Eto slike i prilike balkanskog načina razmišljanja, koliko god oni imali otklon prema toj geografskoj odrednici.

Znači, ukoliko bi se dokazalo da je plaćeno, u šta iskreno verujem, jer je kraljevska porodica veoma pedantno i temeljno sve svoje račune beležila, u šta se svako može uveriti u državnom arhivu. Oni bi i tada insistirali da im se vrati. Nikada ne treba vratiti, nikada!

srbaheroj

pre 8 godina

Mestrovica nikad nisam voleo ni cenio, nikad nije bio najbolji vajar u Jugoslaviji ali je dobijao poslove zato sto je bio mason kao i kralj Aleksandar..
Da bi izgradio spomenik neznanom junaku na Avali, srusen je srednjovekovni grad Zrnov koji se nalazio na tom mestu, a otkad je postavljen spomenik nazvan Pobednik, Srbija posle toga nije Pobedila ni u jednom ratu do danas..

slobodan032

pre 8 godina

Dosada sam čitao vesti iz Hrvatske čisto onak iz radoznalosti, ali brate vi ga više preteraste, objavljujete svaku vest koju tamo neki napaljenko izjavi kao da je ne znam šta. Manite se bre više tih gluposti, smoriste bre.

ivan sb

pre 8 godina

Po meni je ovo cista glupost sta moja drzava trazi. Pa Mestrovic je po cjelom svijetu napravio radova. i sta cemo sve traziti nazad. Ako je to on napravio u mirnodobsko vrijeme i ostavio ga gradanima Dedinja u nasljede tamo i treba ostati. Da je to imovina koja je u ratu dosla to je vec druga prica.Ako je istina sto je u tekstu da sam na mjestu Srbije ja ju nebi vracao na ovakav nacin. Ja smatram da ce to djelo doci u Hrvatsku ali proci ce vremena, kad izgradimo dobre i normalne odnose. mozda onda jednog dana Srbija pokloni to djelu Hrvatskoj kao simbol prijateljstva. Ali ovako ucjenjivati je glupost. Pa sta bi onda Srbija trebala traziti glazbu nase himne jer je ju skladao Srbin. mjesamo bivsa buduca i sadasnja vremena.Pozdrav dobrim ljudima

Helios

pre 8 godina

Treba obaviti poštenu razmenu.
Nakon uklanjanja Rankovića faraon Tito je upravljao SFRJ kao dvodelnom. Gde ima Srba arčiti, ostalo graditi. Dečiji dodatak i demografsku eksploziju na KiM praviti. Nakon što ni 2 džinovske tranše para iz USA šezdesetih nisu više pomagale nije znao kako dalje. A Stevo Krajačić i Bakarić, Kardelj pa Dolanc su pazili da te pare odu u te 2 "nezadovoljne" republike. Oteraše pola radnog stanovništva u pečalbu - ali ne Hrvate i Slovence, glavne korisnike tih para. Čkrebići, Stambolići, Markovići, Veselinov i Minić i svi ti aparatčici i izrodi verno su nadzirali sreću faraona i kalvariju Srba.
Tito je onda dogovorio da njemu! Nemačka da pare za Jugoslovenske (čitaj Srpske!) logoraše u II svetskom ratu. Najciničnija perverzija i najodvratniji zločin. Uzeti tuđe pare, lične nesreće, za svoju diktaturu! I zato, do dana današnjeg JEDINO Srbi nisu od nemaca obeštećeni.
I šta onda bi? Da se Vlasi ne dosete to kao ode u "8 republika i pokrajina" - pa mi dobismo staklenac Sava centra. Ali to je sve šarena laža - pare su date Westinghausu da napravi Hrvatima i Slovencima nuklearku Krško! A ta je energana, od satrvenih Srba, preduslov i početak otcepljenja i totalnog izgona preostalih Srba! Nuklearka Krško i sva njena zarada pripada našim logorašima i naslednicima i moramo je legitimno tražiti!
Treba učiti od njih - non-stop gajiti i isterivati ludilo, to je put uspeha. Umesto da oni nama daju naše - npr. Krško - oni izmišljaju "njihovo" i - uspeva im!

lavica

pre 8 godina

Posto je ovo jedan tipican gradjanskopravni odnos, sve i da racun nije placen, rokovi za odrzaj su odavno prosli i skulptura je presla u svojinu kralja, dvora ili koga vec

kimi

pre 8 godina

Meštrović je više puta doručkovao sa kraljem Aleksandrom nego sa rođenom majkom. Moguće da mu je poklonio. Evo ti kralju moj, a zauzvrat ti meni daj još poslova po Kraljevini. Tako i bi.

miki

pre 8 godina

Treba im Mestrovicevo delo? Nema problema, mogu da ga nose, ali to ne menja cinjenicu da se u Hrvatskoj vec nalazi skulptura koja najbolje odslikava povjest Hrvata.

Kameni cvet, autora Bogdana Bogdanovica

Nemanja

pre 8 godina

Ja se Hrvatima divim. Dok se mi hvalimo drzavotvornom tradicijom , oni se hvale narodnom tradicijom i brinu i o najmanjoj sitnici , imaju memorijalne centre sa svakom upisanom zrtvom, bogatu etno tradiciju ma brinu o svakoj sitnici. Marija Bistrica, Medjugorje , Oltar Domovini, svi muzeji im rade a gosti su im iz svih zemalja muzeji sa delima Pikasa itd. , Sinjska Alka i slicne njoj sa velikom narodnom tradicijom, nisu ruseni niti su dozvolili da udju u sukob sa svetom i budu ruseni kao mi, previse su mudri. Srbija se stidi svoje tradicije, 70 godina stidela se svojih zrtava zarad stvaranja Juge i lagodnog zivota. Nemamo mi bas nista.

Ivan

pre 8 godina

Koja glupost. Ja ovo nisam nigdje u hrvatskim novinama našao. Možda nisam vidio, ali nisam primjetio tu vijest. Jel to netko namjerno pronalazi razloge za svađu?

Digi

pre 8 godina

Obavezno vratiti, oko toga nesme biti dileme ali samo uz jedan mali uslov, da oni pre toga plate i vrate sve sto su Srbima oteli i ukrali za zadnje 1000 godine jer sto narod rece "dug nije dugme da se izgubi".Veliki pozdrav za "demokratsku" i nadasve "ljudsku" bivsu "bracu" hrvate.

Goran

pre 8 godina

Ovo je cist bezobrzaluk. Oni isti koji su javno spaljivalji knjige srpskih knjizevnika, zabranjivali muziku srpskih autora, nasli se da zahtevaju nesto?

NIŠLIJA

pre 8 godina

Alo kraljevi, malo vas je ponelo gradivo... Nisam siguran da se kod vas tako kaže, oprostite mi ako grešim ali rekao bih da vas je u'vatila vrućica. Oladite malo i zaobiđite nas u širokom luku.

Bojan Ilić

pre 8 godina

Da se poklonite kralju kao nekada a ne da tu zanovetate sinovi:-)!
Da li moze da se tuzi HR za "zloupotrebu polozaja" ,posto od kada su u EU umislili su da su bitni!:-))
Znam znam, vas ce da pitaju kada ulazimo u EU , ako uopste udjemo!

Daj seljacini vlast i videces kakav je covek!

Zoka N.

pre 8 godina

Dosada sam čitao vesti iz Hrvatske čisto onak iz radoznalosti, ali brate vi ga više preteraste, objavljujete svaku vest koju tamo neki napaljenko izjavi kao da je ne znam šta. Manite se bre više tih gluposti, smoriste bre.
(slobodan032, 08. avgust 2015 12:24)

I ovo je upravo smisao svega. Bilo koja "provokativna" vijest koju objavi bilo tko i koja je često marginalna u Hrvatskoj objavljuje se u Srbiji i prikazuje kao mišljenje većine u Hrvatskoj. Cista manipulacija. Zašto? Zato jer pali raju i povećava čitanost. Dakle, sve uzeti cum grano salis.

Dejan

pre 8 godina

Kakvim budalaštinama se bave i SRBI i HRVATI.Muka mi je kad pomislim koliko protraćenog vremena, a ljudi su gladni, putevi puni rupa...vreme prolazi...hoće li moja deca doživeti dobro vreme? I najveće optimiste da zaboli glava...

Homo politicus

pre 8 godina

Kralj je dao jednom od sinova ime Tomislav da bi pokazao dobru volju i teznju za ujedinjenjem juznih slovena u jednu drzavu nazvanu Kraljevina Jugoslavija. Ustaska migracija je uspela da je u krvi unisti. Vucic danas nudi predlog za zajednicki dan secanja na sve zrtve...da li postoji analogija ?

Zoki

pre 8 godina

Skulptura je privatno vlasništvo, imovina Karađorđevića. Da li ju je Meštrović poklonio ili prodao svom tadašnjem prijatelju kralju Aleksandru uopšte nije bitno. Nije plaćena državnim novcem i nikada nije pripadala državi. Isto tako, ona ikona na Cetinju je privatno vlasništvo Karađorđevića. Malteški vitezovi je poklonili ruskom caru, a njegovi naslednici kralju Aleksandru.

Jedna zena

pre 8 godina

mene je već odavno sramota kako se moja država (hr) ponaša, ali ovo sad prelazi sve granice dobrog ukusa.
(ne0, 08. avgust 2015 13:02)
............,...............................................Iskreno vam verujem ali odgovornost se nalazi delom i na vama - obicnim gradjanima . Morate preduzeti nesto; kao minimum , pisanje peticija , upucivanje protesta , smena vlade , strazbur , kulturne inicijative koje ukazuju na prostakluk i obesnost onih koji su izabrani da vas vode ! Pokusaj je takodje bitan !

Juzni Sloven

pre 8 godina

Mozete svi da se ljutite koliko hocete I da dubite na trepavicama I da mi "lupate" minuse do mile volje, ali Srbi su Hrvati I Hrvati su Srbi. Isto vazi I za bosance I Crnogorce. O ostalima neki drugi put.

Svi smo mi jedan narod, da ne kazem braca, jer govorimo isti jezik I imamo iste gene. Svi smo mi Juzni Sloveni, koje je porobljavao ko je stigao I nametao nam razne veroispovesti. Ne moze veroispovest da ti nametne I nacionalnost. Dakle ne postoje nikakvi Hrvati, Bosanci, Srbi, Crnogorci......., to su samo razliciti nazivi za jedan isti narod-Juzne Slovene, Isto vazi I za jezik.

*Ajte sad klero pravoslavci I nacional fundamentalisti, te ostali nacionalisti I rasisti koji od podgrevanja mrznje lepo zivite, lupajte minuse, ali to nece nista promeniti cinjenicno stanje. Mnogo smo-ste-su jadni!

Bata Stojkovic

pre 8 godina

Ako je skulptura placena onda je nasa pa ako je hoce neka ponude cenu za otkup pa da vidimo. Ja bih trazio vracanje Srba kao konstituitivnog naroda u Ustav Hrvatske. A ako nije onda da se tretira kao imovina Kradjordjevica po bivsim jugoslovenskim republikama koja takodje nije vracena.

Milutin

pre 8 godina

Kupio Kralj Aleksandar Karadjordjevic, eto kako. Mislim, to je bio lik iz stvarnog zivota, Kralj, voleo i Hrvatsku i Hrvate, Mestroviceva dela. Kupio i stavio u svoj Dvor, nista sporno.

e zemljo Srbijo

pre 8 godina

Cime se sve mi zamajavamo...nikad nama nece biti bolje,sto naravno vlastodrscima i odgovara.Kad krce stomaci poturi aferu da zaborave na glad.

Ratko

pre 8 godina

Nemojte da se ložite. Kao baš sad su se setili da je ta skulptura kod nas. Nego dobro došlo u ovoj opštoj antisrpskoj pomami koja se raspiruje da bi se malo zaboravilo kako nema od čega da se živi. Sad se to po sistemu spojenih sudova preliva i kod nas, sa istim učinkom. Ako su već oni budale pa da nasednu, ne moramo i mi. Ignorisati.

Treci Hrvat

pre 8 godina

Da li nema drugih vaznijih stvari da se s njima pozabavimo? Gdje god skulptura bila najvaznije je da ljudima uljepsava dan, nisam siguran da je to samo u Kninu.

tarot

pre 8 godina

Dragi Zoran M. Ja bih ipak najvise voleo ako bi mediji mogli da nam kazu istinu ili bar da teze ka tome da je proniknu i sto tacnije prenesu. Ne bih se usudio da "narucujem" o cemu ce mi novine pisati?! Uostalom postoje magazini, zabavnici, naucni casopisi pa covek moze citav dan da provede citajuci o desavanjims izvan hemisvere ili o ugrozenim koalama. Stvar stila i interesovanja.

Zunzara

pre 8 godina

@Kad bi bilo obrnuto - Jedna razlika izmedju nas i vas je sto nama, sveuzev, odgovara univerzalizam i kosmopolitanizam. Bez obzira na porazno iskustvo sa YU, na NDH i sl, Hrvati i hrvatska kultura su ugradjeni u siri identitet Beograda i Srbije. Mestrovic, "Pobednik" i "Neznani junak", Ujevic, Strossmayer, pa sportski velikani... sve se ceni i postuje. Vi bi sve srpsko niz Savu. Cista semantika.

pokušaj

pre 8 godina

@Jedna žena
pisanje peticija: isprobano, nema koristi
upučivanje protesta: isto tako
smjena vlade: slijedi uskoro (vjerojatno u još goroj varijanti)
strasbourg:razmatraju se samo određene (pojedinačne) pritužbe
kulturne inicijative: ima ih na pretek
tako da...uostalom, znate i sami!

Капетан Немо

pre 8 godina

Ja sam Hrvat iz Zagreba, i mene kao i većinu Hrvata boli neka stvar za Meštrovićevu skulpturu!!! (Lukas aus Agram, 08. avgust 2015 14:10)

...A koja stvar te boli prijatelju? Kod nas se kaže: ako te nešto boli, idi kod lekara (liječnika). Samo se šalim. Podržavam ideju da se utvrdi vlasništvo skulpture, pa ako nije vlasništvo bilo koga u Srbiji, treba da se vrati pravom vlasniku. Ne želim ništa tuđe u svojoj zemlji bez pristanka vlasnika.

Zoran M.

pre 8 godina

Imam neki osećaj da se u poslednje vreme sve više piše o odnosima Hrvata i Srba samo sa ciljem da se zaboravi na ulazak u EU. Nekome to u Srbiji definitvno nije cilj.
Mislim da bi se trebalo prestati pisati o zahtevima Hrvatske na tako pompezan način, kao i o obeležavanjima njihovih praznika, kao što ne pišemo ni o proslavama oslobođenja Francuske ili Velike Britanije.
Mene to ne zanima, nek to budu poslovi za Ministra spoljnih poslova i nek ih rešava, zato ga narod i plaća, a nama pričajte o radnim mestima i ulasku u EU.

Helios

pre 8 godina

Treba obaviti poštenu razmenu.
Nakon uklanjanja Rankovića faraon Tito je upravljao SFRJ kao dvodelnom. Gde ima Srba arčiti, ostalo graditi. Dečiji dodatak i demografsku eksploziju na KiM praviti. Nakon što ni 2 džinovske tranše para iz USA šezdesetih nisu više pomagale nije znao kako dalje. A Stevo Krajačić i Bakarić, Kardelj pa Dolanc su pazili da te pare odu u te 2 "nezadovoljne" republike. Oteraše pola radnog stanovništva u pečalbu - ali ne Hrvate i Slovence, glavne korisnike tih para. Čkrebići, Stambolići, Markovići, Veselinov i Minić i svi ti aparatčici i izrodi verno su nadzirali sreću faraona i kalvariju Srba.
Tito je onda dogovorio da njemu! Nemačka da pare za Jugoslovenske (čitaj Srpske!) logoraše u II svetskom ratu. Najciničnija perverzija i najodvratniji zločin. Uzeti tuđe pare, lične nesreće, za svoju diktaturu! I zato, do dana današnjeg JEDINO Srbi nisu od nemaca obeštećeni.
I šta onda bi? Da se Vlasi ne dosete to kao ode u "8 republika i pokrajina" - pa mi dobismo staklenac Sava centra. Ali to je sve šarena laža - pare su date Westinghausu da napravi Hrvatima i Slovencima nuklearku Krško! A ta je energana, od satrvenih Srba, preduslov i početak otcepljenja i totalnog izgona preostalih Srba! Nuklearka Krško i sva njena zarada pripada našim logorašima i naslednicima i moramo je legitimno tražiti!
Treba učiti od njih - non-stop gajiti i isterivati ludilo, to je put uspeha. Umesto da oni nama daju naše - npr. Krško - oni izmišljaju "njihovo" i - uspeva im!

Despot

pre 8 godina

Ma ostade jedne godine i Dubrovnik duzan srpskom caru neke perpere, pa daj mi lepo da sracunamo kamatu, ipak je to 700 godina rodjaci! Boze kakve gluposti, cime se oni bave..

srbaheroj

pre 8 godina

Mestrovica nikad nisam voleo ni cenio, nikad nije bio najbolji vajar u Jugoslaviji ali je dobijao poslove zato sto je bio mason kao i kralj Aleksandar..
Da bi izgradio spomenik neznanom junaku na Avali, srusen je srednjovekovni grad Zrnov koji se nalazio na tom mestu, a otkad je postavljen spomenik nazvan Pobednik, Srbija posle toga nije Pobedila ni u jednom ratu do danas..

Juzni Sloven

pre 8 godina

Mozete svi da se ljutite koliko hocete I da dubite na trepavicama I da mi "lupate" minuse do mile volje, ali Srbi su Hrvati I Hrvati su Srbi. Isto vazi I za bosance I Crnogorce. O ostalima neki drugi put.

Svi smo mi jedan narod, da ne kazem braca, jer govorimo isti jezik I imamo iste gene. Svi smo mi Juzni Sloveni, koje je porobljavao ko je stigao I nametao nam razne veroispovesti. Ne moze veroispovest da ti nametne I nacionalnost. Dakle ne postoje nikakvi Hrvati, Bosanci, Srbi, Crnogorci......., to su samo razliciti nazivi za jedan isti narod-Juzne Slovene, Isto vazi I za jezik.

*Ajte sad klero pravoslavci I nacional fundamentalisti, te ostali nacionalisti I rasisti koji od podgrevanja mrznje lepo zivite, lupajte minuse, ali to nece nista promeniti cinjenicno stanje. Mnogo smo-ste-su jadni!

daj,daj,daj.....

pre 8 godina

Upitan šta ako se ipak dokaže da je skulptura plaćena, on kaže: "Mislim da ćemo u tom slučaju postići dogovor. Vrlo je važno da se skulptura u Hrvatsku vrati, a u koji grad i kome, to još treba dogovoriti".
Odavno veću glupst i gluplje izjave nisam pročitao , ako su ovo stvarno izjavili treba ozbiljno da se zabrinu za svoje zdravlje .Znam sigurno da su muzeji na zapadu puni kulturnih i umetničkih dela iz Grčke,Egipta,Asirije,Sumerije itd. , a da ta dela sigurno nisu plaćena već su donešena kao plen vojske ili kolonizatora .Misli li neko da će npr .Francuska ikad vratiti Obelisk Egiptu ili Englezi mumije i sl. .Kad je Meštrović stvarao Jugolavija je postojala ,a kako su posle završetka 2. rata gomile fabrika seljene iz Srbije u Soveniju (TAM nastao od zemunskog Ikara , mnogo kudeljara, šećerana iz Vojvodine otišlo u Hrvatsku) i Hrvatsku mislio je čovek da premeštanje jedne statue i nije neki problem .Neće me čuditi da zatraže i postavku Muzeja "Nikole Tesle" jer su po raznim forumima počeli da objavljuju-PAZI SAD-Tajni testament Nikole Tesle u kojem se navodno izjašnjava kao etnički Hrvat poreklom iz Zadra .Da li takve gluposti i ovakve "želje" uopšte treba komentarisati?Komšije prvo sprovedite sve ugovorene obaveze iz Aneka G o Sukcesiji SFRJ (POVRATAK PRAVA GRAĐANA SFRJ KOJA SU IMALI ZAKLJUČNO SA 31.12.1990.-imovinska,statusna ,stanarska) .Kad nam vratite naše mi ćemo rado skupiti pare i otkupiti "Majku" te vam je pokloniti.

Bratstvo i jedinstvo

pre 8 godina

Sto ne zatraziste onog iz kuce cveća da vam vrnemo, a ne Meštrovićevu skulpturu? Uzgred, cela Srbija je puna Meštrovićevih skulptura.

Nemanja

pre 8 godina

Ja se Hrvatima divim. Dok se mi hvalimo drzavotvornom tradicijom , oni se hvale narodnom tradicijom i brinu i o najmanjoj sitnici , imaju memorijalne centre sa svakom upisanom zrtvom, bogatu etno tradiciju ma brinu o svakoj sitnici. Marija Bistrica, Medjugorje , Oltar Domovini, svi muzeji im rade a gosti su im iz svih zemalja muzeji sa delima Pikasa itd. , Sinjska Alka i slicne njoj sa velikom narodnom tradicijom, nisu ruseni niti su dozvolili da udju u sukob sa svetom i budu ruseni kao mi, previse su mudri. Srbija se stidi svoje tradicije, 70 godina stidela se svojih zrtava zarad stvaranja Juge i lagodnog zivota. Nemamo mi bas nista.

Homo politicus

pre 8 godina

Kralj je dao jednom od sinova ime Tomislav da bi pokazao dobru volju i teznju za ujedinjenjem juznih slovena u jednu drzavu nazvanu Kraljevina Jugoslavija. Ustaska migracija je uspela da je u krvi unisti. Vucic danas nudi predlog za zajednicki dan secanja na sve zrtve...da li postoji analogija ?

Digi

pre 8 godina

Obavezno vratiti, oko toga nesme biti dileme ali samo uz jedan mali uslov, da oni pre toga plate i vrate sve sto su Srbima oteli i ukrali za zadnje 1000 godine jer sto narod rece "dug nije dugme da se izgubi".Veliki pozdrav za "demokratsku" i nadasve "ljudsku" bivsu "bracu" hrvate.

Jedna zena

pre 8 godina

mene je već odavno sramota kako se moja država (hr) ponaša, ali ovo sad prelazi sve granice dobrog ukusa.
(ne0, 08. avgust 2015 13:02)
............,...............................................Iskreno vam verujem ali odgovornost se nalazi delom i na vama - obicnim gradjanima . Morate preduzeti nesto; kao minimum , pisanje peticija , upucivanje protesta , smena vlade , strazbur , kulturne inicijative koje ukazuju na prostakluk i obesnost onih koji su izabrani da vas vode ! Pokusaj je takodje bitan !

Ivan

pre 8 godina

Koja glupost. Ja ovo nisam nigdje u hrvatskim novinama našao. Možda nisam vidio, ali nisam primjetio tu vijest. Jel to netko namjerno pronalazi razloge za svađu?

kimi

pre 8 godina

Upitan šta ako se ipak dokaže da je skulptura plaćena, on kaže: "Mislim da ćemo u tom slučaju postići dogovor. Vrlo je važno da se skulptura u Hrvatsku vrati, a u koji grad i kome, to još treba dogovoriti".


Eto slike i prilike balkanskog načina razmišljanja, koliko god oni imali otklon prema toj geografskoj odrednici.

Znači, ukoliko bi se dokazalo da je plaćeno, u šta iskreno verujem, jer je kraljevska porodica veoma pedantno i temeljno sve svoje račune beležila, u šta se svako može uveriti u državnom arhivu. Oni bi i tada insistirali da im se vrati. Nikada ne treba vratiti, nikada!

Dejan

pre 8 godina

Kakvim budalaštinama se bave i SRBI i HRVATI.Muka mi je kad pomislim koliko protraćenog vremena, a ljudi su gladni, putevi puni rupa...vreme prolazi...hoće li moja deca doživeti dobro vreme? I najveće optimiste da zaboli glava...

Goran

pre 8 godina

Ovo je cist bezobrzaluk. Oni isti koji su javno spaljivalji knjige srpskih knjizevnika, zabranjivali muziku srpskih autora, nasli se da zahtevaju nesto?

Капетан Немо

pre 8 godina

Ja sam Hrvat iz Zagreba, i mene kao i većinu Hrvata boli neka stvar za Meštrovićevu skulpturu!!! (Lukas aus Agram, 08. avgust 2015 14:10)

...A koja stvar te boli prijatelju? Kod nas se kaže: ako te nešto boli, idi kod lekara (liječnika). Samo se šalim. Podržavam ideju da se utvrdi vlasništvo skulpture, pa ako nije vlasništvo bilo koga u Srbiji, treba da se vrati pravom vlasniku. Ne želim ništa tuđe u svojoj zemlji bez pristanka vlasnika.

NIŠLIJA

pre 8 godina

Alo kraljevi, malo vas je ponelo gradivo... Nisam siguran da se kod vas tako kaže, oprostite mi ako grešim ali rekao bih da vas je u'vatila vrućica. Oladite malo i zaobiđite nas u širokom luku.

miki

pre 8 godina

Treba im Mestrovicevo delo? Nema problema, mogu da ga nose, ali to ne menja cinjenicu da se u Hrvatskoj vec nalazi skulptura koja najbolje odslikava povjest Hrvata.

Kameni cvet, autora Bogdana Bogdanovica

Puše li vam jugo?

pre 8 godina

Nije suština problema u tome da li je Ivanu Meštroviću skulptura plaćena ili nije, niti je problem u tome da li se skulptura nalazi u Beogradu ili Zagrebu. Srž problema je u tome što Hrvatska svojata Ivana Meštrovića kao najvećeg hrvatskog kipara, što on zaista i jeste, ali je, prema svom svoukupnom delu, ovaj najznačajniji skulptor bio, iznad svega, jugoslovenski. Otud i predmetna skulptura - upravo u Beogradu, glavnom gradu nekadašnje Jugoslavije. Otud i Meštrovićevo najmonumentalnije delo - Neznani junak, na Avali, u Beogradu. Otud i drugo po monumentalnosti delo - Njegošev mauzolej na Lovćenu, u Crnoj Gori. Kao i najpoznatiji rad - Pobednik, na Kalemegdanu u Beogradu, gde se nalazi i Zahvalnost Francuskoj. Dakle, nije Meštrović bio Hrvat-gastarbajter u susjednim zemljama, već je bio jugoslovenski umetnik hrvatske nacionalnosti. Ne vidim kako bi ova istorijska činjenica mogla da ugrozi hrvatsku suverenost odnosno državnost? A možda Hrvati znaju odgovor?

kimi

pre 8 godina

Meštrović je više puta doručkovao sa kraljem Aleksandrom nego sa rođenom majkom. Moguće da mu je poklonio. Evo ti kralju moj, a zauzvrat ti meni daj još poslova po Kraljevini. Tako i bi.

ivan sb

pre 8 godina

Po meni je ovo cista glupost sta moja drzava trazi. Pa Mestrovic je po cjelom svijetu napravio radova. i sta cemo sve traziti nazad. Ako je to on napravio u mirnodobsko vrijeme i ostavio ga gradanima Dedinja u nasljede tamo i treba ostati. Da je to imovina koja je u ratu dosla to je vec druga prica.Ako je istina sto je u tekstu da sam na mjestu Srbije ja ju nebi vracao na ovakav nacin. Ja smatram da ce to djelo doci u Hrvatsku ali proci ce vremena, kad izgradimo dobre i normalne odnose. mozda onda jednog dana Srbija pokloni to djelu Hrvatskoj kao simbol prijateljstva. Ali ovako ucjenjivati je glupost. Pa sta bi onda Srbija trebala traziti glazbu nase himne jer je ju skladao Srbin. mjesamo bivsa buduca i sadasnja vremena.Pozdrav dobrim ljudima

slobodan032

pre 8 godina

Dosada sam čitao vesti iz Hrvatske čisto onak iz radoznalosti, ali brate vi ga više preteraste, objavljujete svaku vest koju tamo neki napaljenko izjavi kao da je ne znam šta. Manite se bre više tih gluposti, smoriste bre.

Ratko

pre 8 godina

Nemojte da se ložite. Kao baš sad su se setili da je ta skulptura kod nas. Nego dobro došlo u ovoj opštoj antisrpskoj pomami koja se raspiruje da bi se malo zaboravilo kako nema od čega da se živi. Sad se to po sistemu spojenih sudova preliva i kod nas, sa istim učinkom. Ako su već oni budale pa da nasednu, ne moramo i mi. Ignorisati.

Zoki

pre 8 godina

Skulptura je privatno vlasništvo, imovina Karađorđevića. Da li ju je Meštrović poklonio ili prodao svom tadašnjem prijatelju kralju Aleksandru uopšte nije bitno. Nije plaćena državnim novcem i nikada nije pripadala državi. Isto tako, ona ikona na Cetinju je privatno vlasništvo Karađorđevića. Malteški vitezovi je poklonili ruskom caru, a njegovi naslednici kralju Aleksandru.

Bojan Ilić

pre 8 godina

Da se poklonite kralju kao nekada a ne da tu zanovetate sinovi:-)!
Da li moze da se tuzi HR za "zloupotrebu polozaja" ,posto od kada su u EU umislili su da su bitni!:-))
Znam znam, vas ce da pitaju kada ulazimo u EU , ako uopste udjemo!

Daj seljacini vlast i videces kakav je covek!

tarot

pre 8 godina

Dragi Zoran M. Ja bih ipak najvise voleo ako bi mediji mogli da nam kazu istinu ili bar da teze ka tome da je proniknu i sto tacnije prenesu. Ne bih se usudio da "narucujem" o cemu ce mi novine pisati?! Uostalom postoje magazini, zabavnici, naucni casopisi pa covek moze citav dan da provede citajuci o desavanjims izvan hemisvere ili o ugrozenim koalama. Stvar stila i interesovanja.

lavica

pre 8 godina

Posto je ovo jedan tipican gradjanskopravni odnos, sve i da racun nije placen, rokovi za odrzaj su odavno prosli i skulptura je presla u svojinu kralja, dvora ili koga vec

Zoka N.

pre 8 godina

Dosada sam čitao vesti iz Hrvatske čisto onak iz radoznalosti, ali brate vi ga više preteraste, objavljujete svaku vest koju tamo neki napaljenko izjavi kao da je ne znam šta. Manite se bre više tih gluposti, smoriste bre.
(slobodan032, 08. avgust 2015 12:24)

I ovo je upravo smisao svega. Bilo koja "provokativna" vijest koju objavi bilo tko i koja je često marginalna u Hrvatskoj objavljuje se u Srbiji i prikazuje kao mišljenje većine u Hrvatskoj. Cista manipulacija. Zašto? Zato jer pali raju i povećava čitanost. Dakle, sve uzeti cum grano salis.

pokušaj

pre 8 godina

@Jedna žena
pisanje peticija: isprobano, nema koristi
upučivanje protesta: isto tako
smjena vlade: slijedi uskoro (vjerojatno u još goroj varijanti)
strasbourg:razmatraju se samo određene (pojedinačne) pritužbe
kulturne inicijative: ima ih na pretek
tako da...uostalom, znate i sami!

e zemljo Srbijo

pre 8 godina

Cime se sve mi zamajavamo...nikad nama nece biti bolje,sto naravno vlastodrscima i odgovara.Kad krce stomaci poturi aferu da zaborave na glad.

Bata Stojkovic

pre 8 godina

Ako je skulptura placena onda je nasa pa ako je hoce neka ponude cenu za otkup pa da vidimo. Ja bih trazio vracanje Srba kao konstituitivnog naroda u Ustav Hrvatske. A ako nije onda da se tretira kao imovina Kradjordjevica po bivsim jugoslovenskim republikama koja takodje nije vracena.

Milutin

pre 8 godina

Kupio Kralj Aleksandar Karadjordjevic, eto kako. Mislim, to je bio lik iz stvarnog zivota, Kralj, voleo i Hrvatsku i Hrvate, Mestroviceva dela. Kupio i stavio u svoj Dvor, nista sporno.

Zunzara

pre 8 godina

@Kad bi bilo obrnuto - Jedna razlika izmedju nas i vas je sto nama, sveuzev, odgovara univerzalizam i kosmopolitanizam. Bez obzira na porazno iskustvo sa YU, na NDH i sl, Hrvati i hrvatska kultura su ugradjeni u siri identitet Beograda i Srbije. Mestrovic, "Pobednik" i "Neznani junak", Ujevic, Strossmayer, pa sportski velikani... sve se ceni i postuje. Vi bi sve srpsko niz Savu. Cista semantika.

Treci Hrvat

pre 8 godina

Da li nema drugih vaznijih stvari da se s njima pozabavimo? Gdje god skulptura bila najvaznije je da ljudima uljepsava dan, nisam siguran da je to samo u Kninu.