Utorak, 21.07.2015.

11:57

"Razumem odnos Srbije sa Rusijom, ali..."

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izrazio je razumevanje prema tradicionalno dobrim odnosima koje Srbija ima sa Rusijom.

Izvor: Tanjug

"Razumem odnos Srbije sa Rusijom, ali..." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

101 Komentari

Sortiraj po:

Alexa

pre 8 godina

Da covek razume odnos Srbije sa Rusijom ali bi u isto vreme da vidi Srbiju okrenutu protiv Rusije. To nije evropska politika vec Britansko Americka koju oni namecu Evropi sa ciljem da Rusiju drze sto dalje od Evrope a Nemacku sto dalje od Rusije. Evropa svoju buducnost treba da trazi upravo u onome sto Britanska politika zeli da spreci. Tek to bi bila prava slobodna Evropa sa snaznom osovinom Berlin - Moskva. E ali gde su tu Amerikanci i Britanci? Nigde. Ameri u Americi a Britanci na ostrvu. Ovi poslednji da jednom shvate da nema vise kolonijalnog porobljavanja drugih naroda i nametanja volje. Nikada necete uspeti da okupirate i podelite Rusiju.Nikada se necete omrsiti njenim resursima. Navikli ste da uzimate tudje ali sledi vam vreme odvikavanja. Ovo je Putinova era!

Bane

pre 8 godina

Nije problem u EU, problem je u tome ko upravlja politikom te EU a to su Amerika i Britanija. Da nema Amerike tj. Britanije ja verujem da politika EU ne bi bila ovakva prema nama, pa čak ni prema Rusima. Kosovo je Američki projekat ne projekat EU, i normalno je da EU ne želi Srbiju sa pokrajinom u kojoj vlada odmetnuta korumpirana vlast. Ali pošto je to teritorija pod patronatom Amerike ne smemo ni da joj primetimo dok EU okreće glavu, onda da bi se opravdalo to što Amerika radi njen satelit Britanija ima zadatak da nas ispred EU večito zavija u crno raznim rezolucijama. Amerika i Britanija su zlo, ne EU.

Dezan

pre 8 godina

Prica o ''tradicionalnim odnosima Srbije i Rusije'' je obicna izmisljotina nasih politicara jer mi imamo tradicionalne odnose samo sa drzavama u okruzenju - u srednjoj, istocnoj i jugoistocnoj Evropi. Tako na primer mi imamo mnogo blize istorijske veze sa Ukrajinom nego Rusijom, a Rusija veliku tradiciju onosa sa Ukrajinom - drzavom koju zeli da rascepka...

kamikasa

pre 8 godina

po vama znači vi treba da nam kažete ko mi je prijatelj a ko neprijatelj pa nismo mi gluvi i slepi a između ostalog jel ste zaboravili da je eu sa usa zajedno tri meseca bombardovala našu zemlju vi ste prave demokrate

Vitez

pre 8 godina

Trenutno je najbolje raspisati referendum za ili protiv EU.Posle izbora građana odlučiti na koju stranu jer na obadve je nemoguće.Sve ostalo je prazna priča.

Kralj Ibi

pre 8 godina

I mi razumemo gospodina ALI i oni moraju da nacinite napor da prihvatite obvezujucu rezoluciju 1244 i prihvate Srbiju u njenim granicama a ne okrnjenu.

Nikola

pre 8 godina

Vi kao da ste zaboravili nato bombe, žrtve, uništavanja i svo "milosrđe" koje smo dobili. Ne sećam se nešto da smo od Rusije nastradali, jednostavno nisu nam ni pomogli pa smo zato ljuti to nam je u mentalitetu, lako zaboravljamo i kriv je uvek neko drugi. Sami smo sebi dobri, samo treba da mislimo na sebe a ne kao pojedinci Srbi prodane duše proteklih 30 god, na svoje džepove. Vrlo brzo bih se sve okrenulo ali ne nama je sve uništeno na sve moguće načine pa iz ovih gov... na nema dalje, sem ako se neko nebesko čudo ne desi

Xyz

pre 8 godina

NemanjaCiric
Da NATO nije prisao granicama SSSR (identicno kao danas sto rade) pedesetih ovi nikada ne bi pravili tampon zonu i Varsavski pakt,ne dezinformisi prvo sebe pa onda druge,malo procitaj

Srbija da se okrene Zapadu

pre 8 godina

Srbija nema ništa od dobrih odnosa sa Rusijom, treba da se okrenemo zapadu I da što pre udjemo u EU a isto tako I u NATO jer u slučaju rata da budemo bezbedni, da imamo jaku vojsku, jer nas Rusija sigurno neće braniti, a mi sami ne možemo. Srbija da postane punopravna članica EU I NATO što pre!

Sin lovca na medvede

pre 8 godina

Govoriti o zajednickoj spoljnoj politici EU znaci govoriti o necemu sto ne postoji. To je isto kao govoriti o prisustvu vazduha u bezvazdusnom prostoru.

MaxMagnus

pre 8 godina

Ma idi begaj! Da li se uskladjuje spoljna politika sa onim koji pokusava da te unisti, ignorise tvoje stradanje, konstantno promovise antisrpske stavove? Ne osecam se udobno u toj kozi, iako sam sve ovo vreme navijao za pridruzivanje EU. Iluzija vise nemam. Nije nam tamo mesto. Valjalo bi da preuzmemo drustveno uredjenje naprednih zapadnih zemalja, u kojima postoji vladavina prava i ekonomija je postavljena na zdrave noge, ali sem toga, smrdite necovjestvom.
Mozda ni Rujke nisu sjajni, ali su se pokazali kao bolji prijatelji.

Real Politika

pre 8 godina

Iskreno, ako zelimo buducnost bez sukoba i sa nekom perspektivom dati su nam dobri saveti. Realno, Kosovo je izgubljeno jos odavno i za to nam nije kriv Zapad. Mozemo se boriti za sever i RS i to je to. Zastita nasih interesa je moguca samo ako udjemo u NATO i to cim pre jer smo trenutno interesantni. Taj ulazak mozemo iskoristiti da istrgujemo nesto. Sa Rusijom gubimo sve, jer nas oni guraju u sukob sa Zapadom zarad svojih interesa, da skrenu paznju sa Ukrajine. Sukob sa Zapadom garantuje nam bgd pasaluk i tesku sirotinju. Ko misli da ce Rusi bacati nuklearke zbog nas, grdno se vara. Pa oni nisu ni istocnoj Ukrajini pomogli tek nece ni nama. Daleko je Rusija. Mnogo daleko. Emocije koje imamo i ono sto bi zeleli, daleko je od ostvarivog. Razumem da dobar deo nasih ljudi zeli ovakvo stanje jer samo u ovakvoj neuredjenoj Srbiji moze da se krade i otima. Zanimljivo je to, da oteto, ne ulazu u voljenu im Rusiju vec kupuju stanove u New Yorku ili Londonu. Decu salju na skolovanju u Harvard ili Yale a ne u Moskvu. Lako je biti bahat na recima ali kada zagusti odose oni upravo na "mrski" Zapad a sirotinja ce opet osetiti nekog Andjela, ovog puta mozda, nemilosrdnog. Vreme je za politiku Milosa Obrenovica i Pasica a ne Karadjordja. Na nama je odluka. Da li cemo narednih decenija ziveti u desetercu i novim junackim narodnim pesmama sa novim Vukom Brankovicem ili cemo zakoraciti u modernu i uredjeniju Srbiju.

Милош

pre 8 godina

Sada već davne 2000. godine, promenama u Srbiji, stvarno sam mislio da Evropa nema alternativu. Međutim, sada iz ove perspektive, nisam više siguran u to. Pa, pre nekoliko dana, Britanija - članica iste te EU kojoj težimo, je pokušala da u najvišem međunarodnom telu, SB UN ''progura'' rezoluciju da je Srbija genocidna država?! A, nas je Međunarodni sud pravde pod dve tužbe za genocid (Hrvatske i BiH) oslobodio tih optužbi. Na dalje, ta ista EU opstaje na dvostrukim aršinima: Kosovo je u redu, Krim i Srpska nije, a u oba slučaja je ''pravo'' na samoopredeljenje, ili Srbija da goni ratne zločince, a za zločine nad Srbima, e njih nema... Primera je mnogo. Stoga, mislim da jedino kada budemo punopravni član te EU, e onda zahtevajte i tražite, a dotle...pustite nas na miru!

Poštar

pre 8 godina

Naterali ste nas da oprostimo Hrvatima genocid i etnicko cišcenje, Albancima otimanje teritorije i sad kada smo postali imuni na svoj bol treba da nas boli za Krim. E baš nas zabole...

DDArk

pre 8 godina

Cim postoji to "ali..." onda ti ne razumes odnose izmedju srpskog i ruskog naroda. Slava Rusiji, slava Srbiji!
(oklagija, 21. jul 2015 12:04)

Dobar ti nadimak,
To nam i treba po glavi, bas zbog tog stava kao sto je tvoj.
Mene mnogo briga za Rusiju.
Mada, mozda je bolje da si stavio nadimak "mokra carapa", to bi jos vise odgovaralo tvom komentaru.

MLADEN

pre 8 godina

Некима је врућина баш ударила у главу. Част Русији, али сигуран сам да је већини Срба ипак ближи Запад из културолошких и економских разлога. На крају крајева, сви хрле на Запад, од избјеглица из Сирије и других стратишта до наших младих људи који иду за бољим животом. Не видим неку навалу на Русију, видим само Русе који бјеже из Русије. Зато, браћо Срби, нема ту шта да се мисли: ЕУ, НАТО, да и ми једном живимо као сви други европљани са свим правима и обавезама.А они што су заљубљени у Путина, па широка је Русија.

NemanjaCiric

pre 8 godina

@xyz
Kako je NATO prišao granicama SSSR kada je Crvena armija oslobodila celu Istočnu Evropu i postavila komunističke režime na čelo tih država? Staljin je umro 1953. teško da bi on dozvolio NATO na svojim granicama, a Varšavski pakt je formiran 1955. Linija razgraničenja je bio Berlinski zid, kao glavni simbol Hladnog rata. Sovjetski savez se ponašao bahato čak i prema svojim satelitima, primeri Madjarske i Čehoslovačke, a ni ostalima nije bilo mnogo bolje, čim su pohrlili da udju u EU i NATO. Srbija je trebalo da udje u Uniju i NATO još 1990. godine, ali sada ne vredi žaliti za propuštenim prilikama...

NemanjaCiric

pre 8 godina

Rusi su oslobodili i Poljsku, Čehoslovačku, Madjarsku, Rumuniju i Bugarsku, zašto su sve danas u EU i NATO?! Pobegli su od Rusa glavom bez obzira, zašto se u Jugoslaviji živelo bolje nego u celom Istočnom bloku? Zato što je Tito uzimao američke pare i pare iz Zapadne Evrope. Zašto se tada nismo setili 27.marta?!

Goran

pre 8 godina

Srbija neće sebi odseći ruku,odnosno promeniti stav prema Rusiji,ipak mi pamtimo i sankcije i bombardovanje,naš narod nije glup kao što eu misli.

bez_cenzure

pre 8 godina

Srbija kada postane članica EU (ako i to dočekamo) onda bi valjda trebalo da usaglasi svoje stavove sa EU ali ni to ne treba raditi na uštrb vlastitih interesa za koje se nadam da još uvijek postoje. Ako USA kažu da treba degradirati odnose sa Rusijom zato što oni tako žele iako njima ne pada na pamet zašto bi Srbija ugrožavala dobre odnose sa Rusijom? Da ima "pilota u srpskom avionu" ne bi trebalo potpisivati nikakve ugovore sa EU koji su štetni po Srbiju dok ista ne postane članica EU. Pod hitno treba promijeniti zakon po kojem stranci već 2017. godine mogu kupovati poljoprivredno zemljište u Srbiji! Trebala je Srbija omogućiti kupovinu ali 10-12 godina od datuma prijema u EU. Iako se meni najviše dopada danski primjer prema kojem stranac može kupiti poljoprivredno zemljište tek nakon provedenih 40 godina u toj zemlji.

Nisha

pre 8 godina

Ne razumem kako vi razumete nas "TRADICIONALNO DOBAR" odnos sa Rusijom kad ni mi sami ne razumemo. Rusija nam je kroz istoriju bila najveci neprijatelj. Maze nam oci rezolucijom o Srebrenici, jednom u istoriji ulozila Veto pre 20 godina, dopustila je da nas bombarduju, u jendom trenutku istorije da nam nije bilo Josipa Broza bi nas sravnili, pri "oslobodjenju" Beograda su bas bili blagonakloni prema cicilnom stanovnistvu. Ne znam, sto se mene tice milion puta kroz istoriju smo imali bolje odnose sa Francuskom, Britanijom, USA, samo sto mladji pamte '99 pa mrze sve sem Rusije, a to je pogresno.

neutralni felsh

pre 8 godina

Ipak, on je ukazao da Srbija mora da preduzme određene napore da uskladi svoje spoljnopolitičke stavove sa stavovima EU.

Ne mora gospodine Mkalister,jer u Srbiji maksimalno trecina populacije podrzava ulazak u tu vasu vestacku tzvEu.
(specnaz, 21. jul 2015 12:48)


mozda je to slucaj sa botovima, koji inace, vole da govore u ime svih ali gradjani misle nesto drugacije ;)

Mufljuz

pre 8 godina

"... kazao je Mekalister koji smatra da će 'Srbija imati ključnu ulogu u uspostavljanju dobrih odnosa između EU i Srbije"."

Ovde se ne zna koje ludji! Jok, kljucnu ulogu ce imati Obala Slonovace.

Branko

pre 8 godina

@(Joca, 21. jul 2015 12:54)
Koliko se sećam, demonstracije protiv "Trojnog pakta", 27. marta 1941. godine su organizovali Englezi. To je ono "Bolje rat nego pakt" i "Bolje grob nego rob". Komuniste i Tita u Jugoslaviji su doveli Englezi i USA pošto su okrenuli leđa Kralju Jugoslavije. Englezi su nas gurnuli u rat a Nemci su nas tukli a Rusi su nas samo oslobodili, zar ne?

mmm

pre 8 godina

stvari stoje ovako , da udju u konflikt eu i rusija te da moram da biram na koju cu stranu da se borim svakako to nebi bila eu !!! a sto se tice svega ostalog ako moramo da se odlucimo da rusiji okrenemo ledja treba raspisati referendum ! tada bi gospodinu bilo jasnije koliko je bitna evropa i novac naspram ljubavi prema nam bratskome narodu rusije ! 70-30 % u korist rusa bi bio rezultat referenduma ! uefa , fifa , haski sud , savet bezbednosti dali vi i jednu od ovih institucija dozivljavate kao pravednu ?????? ja licno ne !

Dozvolite da se obratim

pre 8 godina

Čitajući komentare,a i dobro poznajući svoj narod (prevashodno Srbe,ali i sve druge koji žive u Srbiji)mogu samo reći da je nivo razumevanja situacije u kojoj se Srbija nalazi kod najvećeg broja običnih građana (ali i velikog broja političara na izuzetno niskom nivou).Pred Srbijom nije izbor između toga da ima dobre odnose sa EU i NATO ili sa Rusijom, nije čak ni pitanje da li će Srbija ući u EU i NATO i time odustati kako od svojih principa,tako i od dobrih odnosa sa Rusijom, ne nije to ono pitanje ili izazov koji se postavlja pred Srbijom. Čak nije ni izbor taj. Jedino pitanje na koje mi treba da odgovorimo je koje smo posledice spremni da trpimo. U slučaju apsolutnog približavanja NATO i EU u paketu (kao i sve druge bivše socijalističke države) posledice su unutrašnje podele među Srbima (onima za i onima protiv NATO i EU (gde su oni protiv takvog paketa većina)),skuplji gas i priznanje Kosova* (ali bez zvezdice)i određeni pad izvoza na Rusko tržište-što bi imalo slab efekat na našu ekonomiju. U slučaju da izaberemo Rusiju (koja se sama nije ni ponudila kao izbor)očekuje nas smanjenje investicija,podela u društvu (kako unutar srpskog naroda,tako i po nacionalnoj i verskoj osnovi i sukobi),ekonomska izolacija,veća verovatnoća terorističkih napada,gubitak novih investicija i znatnog broja radnih mesta,povećanje migracija iz Srbije,teškoće u nabavci energenata,članstvo Kosova u većini međunarodnih institucija (uključujući i NATO),intenziviranje svih sukoba u regionu.

nevidio

pre 8 godina

Kad dodje vreme g-dine. Niti smo clanica EU niti smo otvorili pregovore, niti imamo obavezu. Prestanite da nas ucenjujete.
Tako ste pricali za Hag ispunite sve obaveze prema tribunalu otvaramo poglavlja i pristup Srbije EU i CORAK.
Zapocnite pregovore i uredite odnose sa Pristinom mi uradimo sto je do nsas CORAK.
Sads da uvedemo sankcije Rusiji ostanemo bez gasa i izvoza od 2.milijarde da bi opet dobili CORAK.
Neka hvala. Kada dobijemo status clana pricacemo.

Winston

pre 8 godina

@DAVOR

Pa zar se Kubanci nisu odlucili na revoluciju zato sto su ziveli u americkom "blagostanju"? Ostrvo drzala mafija, kubanke bile samo za prostituciju, a muskarci bukvalno robovska radna snaga. Ako se neko slucajno pobunio, gutao ga mrak. Tako je bilo. A Rusija nikome nista ne poklanja, kao sto ni njoj niko nista ne poklanja. Ali Rusija nikome nista i ne oduzima. Za razliku od Amerikanaca i Evropljana, nsta ne poklanjaju a kao pijavice - kupe i otimaju sta im treba.

mikla

pre 8 godina

Ja bih to resio veoma prosto, potpisao bih dokumente koji obavezuju Srbiju da onog trenutka kada pristupi u EU na snagu stupi ista spoljna politika kao sto je spoljna politika EU, drugim recima kada nas prime (verovatno nikada) tada mozemo i mi da postavimo sankcije Rusiji.

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Srbija i Rusija braća zauvek, bilo, jeste i biće.
Jedan narod, jedna vera.
Nema toga ko će da nas zavadi zarad prolaznih kvazi-unija koje će da se skoro raspadnu a bratstvo Srba i Rusa jeste večito!

DAVOR

pre 8 godina

Po ovim komentarima EU navalila da Srbija udje u njeno clanstvo, a mi kao necomo. Pa to je stvarno smesno. Mozete sutra da objavite da se okrecete EAU i sem podsmeha zemalja koje nas okruzuju nista se nece desiti. A verujem da nam nece pretiti kao Rusi da ako udjemo u NATO da ce okrenuti rakete na nas.

mlekadzija

pre 8 godina

G. Mekalister ima kao i svi nasi evroatlantski prijatelji uvek jedno ALI. Obzirom da je doticni Englez, ALI ima jos vecu tezinu. A sto se tice NATO pakta, tu pricu mozete da zabiravite. Nikada sa njima mada ova vlada popusta (najnoviji sporazum zakljucen nedavno). Bice referendum a onda ce se videti kakvo je raspolozenje naroda. Uzaludni su napori ovdasnjih natofila...

stojan

pre 8 godina

Bez obzira na preveliku i prekomernu servilnost prema zapadu i EU koju pokazuje ova a i ranije vlasti (ukljucujuci i Broza)ipak smatram da oni to ne samo da moraju nego pokazuju i solidnu dozu mudrosti. Jer da se razumemo, i pokojni Djindjic, zatim Tadic a danas Nikolic, Vucic i Dacic dobro znaju i razumeju da smo mi u EU nepozeljni i da osmehe koje dobijaju od uctivih i dobro "vaspitanih" izaslanika EU i Amerike koji ovde dolaze, shvataju na pravi nacin i uzvracaju istom merom. Znaju nashi predstavnici vlasti da pohvale koje im uctivi upucuju ne samo da nisu iskrene nego nisu i realne. Ustvari, dovode nas u iznudicu da moramo da potvrdimo stoprocentnu pokornost. Cinizam i lecemerje je kada nam nude saradnju sa Nato alijansom, ali istina je da mi tu nishta ne mozemo. Nash spas (ako ga uopshte ima i shta pod tim podrazumevati) i kako tako oslobadjanje od zapadnih osvajaca i Amerike je u nekom njihovom neslaganju a mozda i sukobu, koji je verovatno izvestan u buducnosti...

komina

pre 8 godina

Pristupanje EU neizostavno znači i gubitak suvereniteta. Grčka je najsvežiji primer koji to potvrđuje - narod i "demokratski izabrana" vlast nemaju mogućnost da odlučuju ni po unutrašnjim ni spoljnopolitičkim problemima.
Doduše, suverenitet Srbije se ne poštuje već godinama.

Gradjanin

pre 8 godina

Srbija je jos od cuvene 8 sednice,koju je zakuvao kgb i brat Milosevica Borislav,u kandzama Ruskih sluzbi.
Takodje,probajte da se setite komentara na Ruskoj zvanicnoj tv,dan posle atentata na. premijera Djindjica.
Usput,blago receno svakavi likovi dolaze vec godinama iz Moskve. avionom,budu tu par satii vrate se.Cjdno zar ne.

Dragan Ostojić

pre 8 godina

Posle one rezolucije koju su englezi pokusali da proture u UN ispostavilo se da su specijalni idnosi koji Srbija ima sa Rusijiom itekako korisni. Da smo sledili EU u njihovoj spoljnoj politici prema Rusiji i uveli sankcije danas bi smo zavrsili sa rezolucijom u kojoj se Srbija okrivljuje za genocid a Republika Srpska se ukida.

bandierra rossa

pre 8 godina

A ja ne razumem kako EU pokusava da nas natera da uvedemo NELEGALNE sankcije. Sankcije mogu da budu LEGALNE samo ako ih donese OUN. Sve drugo je ILEGALNO.

Nik

pre 8 godina

Svakako mister Mekalister, svakako... Amerikanci su fabrikovali krizu u Ukrajini, Iraku, Siriji, Libiji, Afganistanu, Egiptu, Palestini... Poslušna marioneta EU gubi milijarde € na besmislene sankcije Rusiji i mora gostiti milione izbeglica, koje naravno ne mogu preleteti Atlantik da u USA zatraže azil, što bi jedino bilo pošteno. Uskladjivanje politike sa takvom EU, neka hvala. Amerikanci lumpuju već decenijama, a ceh plaćaju drugi.

sale

pre 8 godina

Ja bi voleo da svi rusofili dodju do informacija ko su i sta rade rusi po Srbiji, i kako se ophode prema nasim ljudima. To je nevidjen nivo bahatosti. Pogledajte samo NIS, ja sam neko ko je imao kontakt i video sve to uzivo. Rusi sto dalje od nas.

nebitno

pre 8 godina

Samo jedan primer naseg odnosa sa Rusijom i EU: prosetao sam se Kalemegdanom i video novi spomenik u cast nasih ruskih prijatelja. A malo dalje imao sam priliku da se divim fotogaleriji "EU pomaze u obnovi od poplava". drugim recima, Rusima dizemo spomenike, a EU daje novac. Jasno je zasto se ne odricemo Evrointegracija, uprkos tome da bi se barem 80% ljudi u Srbiji opredelilo za Putina i njegove Evroazijske integracije. takodje mislim da je referendum odlicna ideja - nek' narod ide tamo gde mu srce zeli.

Lala iz Samosa

pre 8 godina

@Široko Stopalo

Kada tebe budu prevarili za nesto ti pisi ovakve komentare. U lepom srpskom se kaze "bezi", a ne "bjezi" i "ruska ljubav" umesto "Ruska ljubav". Tako da ti nisi odavde, pa se radi o provokaciji. A ko gde bjezi ili bezi govori podatak da je za jedan dan 6 aviona otislo krcatih za Moskvu i vratilo se krcatih za Beograd. Pocele su cak da lete neke carter kompanije na liniji Beograd-Moskva. Ne mozes da kupis normalnu kartu za Moskvu do kraja septembra - sve rasprodato. I za ErSrbiju ubedljivo najprofitabilnija linija. Lako proverljivo. A za NIS su tako "prevarili" Srbiju da je to jedini realni izvor srpskog budzeta, ulozili 3x vise para nego sto je bilo predvidjeno ugovorom, napravili najmoderniju SVETSKU kompaniju kakve nema u okruzenju, a i tamo rade nasi radnici za "male" platice: SSS - 650 Evra do inzenjera rukovodioca 3600 Evra mesecno. To su plate nasih ljudi. E sto nas sve neko tako ne prevari....

NemanjaCiric

pre 8 godina

Približavanje i ulazak u Uniju nisu obavezni, kao ni saradnja i ulazak u NATO. Vojna neutralnost je specifična kategorija u medjunarodnom pravu, reguliše se medjunarodnim ugovorima i potrebne su čvrste garancije velikih sila, pre svega Amerike i Rusije. Politička neutralnost je nonsens. Postoji opcija da udjemo u vojni savez sa Rusijom, u ovakvom okruženju, to može da dovede do novih sukoba i do toga da se Srbija pretvori u Siriju, Irak i tome slično. Neka naši političari objasne da Srbija 80% trgovinske razmene ima sa Unijom i da više izvozi u zemlje bivše Jugoslavije nego u Rusiju... Što se bombardovanja tiče, bombardovali su i Nemci Engleze i obrnuto, pa su danas zajedno i u Uniji i u NATO. U politici nema sentimentalnosti!

Bistrim politiku u hladu

pre 8 godina

Dok je Rusija bila u lošoj situaciji slušala je zapad, i mi smo prošli kako smo prošli. Sada je situacija obrnuta. Bili smo i ostaćemo bratski narod bez obzira na sve. Ne verujem da ćemo opstati kao država ukoliko ne budemo slušali.

2+2=5

pre 8 godina

eu bastion civilizacije, demokratije i istine !?
sta je civilizacija? (definicija postoji)
sta je demokratija? (definicija postoji)
istina - istina je jaca i od civilizacije i demokratije, definicija nije potrebna istina ti zatvara sva vrata, istina tera ljude od tebe, istina stoji sama naspram svih ljudskih definicija i zato sto se ne prilagodjava kazu da je spora, vreme je relativno, istina postojana.

Наши пријатељи из ЕУ

pre 8 godina

... али оставите ви Србију на миру. Србија је стекла довољно искуства последњих деценија да спозна ко су јој пријатељи а ко не. Верујем да Србија никада неће ни ући у ЕУ, тако да нема смисла усклађивати политику са вашим диктатом. Сами водите вашу хегемонистичко-империјалистичку политику уз вашег ментора преко мора.

Тики

pre 8 godina

"...усклађивање ставова Србије са политиком ЕУ".... да ли то значи да и Европа одустаје од снабдевања руским гасом кроз "Северни ток"?

dzoni

pre 8 godina

To je ZAPADNA DEMOKRATIJA..nije bitno sta vi hocete i mislite vec morate da radite kako vam mi kazemo i protiv svojih interesa.
Nazalost srbije nema politicara koji nije prodat i zato svake godina srljamo sve vise u nepovratni propast trceci za zapadnom sargarepom vodjeni politicarima

Gradjanin

pre 8 godina

A da se raspise referendum lepo i da se onda uskladi nasa pozicija prema istoku ili prema zapadu ? Ako smete da raspisete jer se uveliko zna s kim velika vecina gradjana zeli biti ...

specnaz

pre 8 godina

Ipak, on je ukazao da Srbija mora da preduzme određene napore da uskladi svoje spoljnopolitičke stavove sa stavovima EU.

Ne mora gospodine Mkalister,jer u Srbiji maksimalno trecina populacije podrzava ulazak u tu vasu vestacku tzvEu.

cuvarkuca

pre 8 godina

Ne razumem jel ova uvazena osoba IZVESTILAC ili sta ? Savetodavac...?? Pismonosa..?!... naucio napamet sadrzaj pisma pa diktira li diktira, sta to sve treba da se uradi..!!
Ovo bi mogao biti i diplomatski gaf ako ne i skandal, u bilo kojoj suverenoj drzavi...a kod nas ocigledno nije ! Zasto, ne znam ? Ima li nekog da mi objasni ?

Mandrak

pre 8 godina

Ja sam pro evropski orjentisan, ali mi vise ovakva uslovljavanja ne prijaju uopste. Dosta je bilo vise te ovo te ono. Ajde lepo odredite se, vise. Vase ali udaljava nasu zelju da nanovo i nanovo zadovoljavamo, non stop.

Hajduk Stanko

pre 8 godina

Onaj ko ne vidi rezultat 70 godina vladavine Zapada na planeti , treba da da glasa za Vucica da nas uvede u EU da bi mogli da putujemo. Sve drugo izgleda nije bitno. Neokolonijalisti su sramota za ljudsku civilizaciju i sa njima nema kompromisa. Da li se oni zvali Rus, Nemac, Englez to nije bitno. Bitno je da svet rapidno propada zabog pojedinaca i njihove zelje za moci i kontrolom planete. Bice sve to jako skupo, a plasim se da kad vecina to shvati , bice prekasno.

Pera

pre 8 godina

Hahaha...
To tako ne ide prijatelju.
Izgleda da ne razume.
Sta je sa Kosovom?
Nije nas interes interes EU.
Gde su nase fabrike i banke gospodine?

Joca

pre 8 godina

Razume odnos Srbije sa Rusijom? Ja razumem njega, ali ne razumem šta on to razume? Razume to podaničko šlihtanje Putinu kakvog nema ni od gubernatora pravih gubernija? Razume da Rusima poklonimo najvrednije iz Srbije za bajku o ruskom gasnom potoku? Razume fenomen da u Srbiji nikada u njenoj istoriji "nije bilo" ruskih špijuna? Razume da je Srbija uvek ratovala sa najvećom silom koja u tom trenutku konkuriše Rusiji. Razume da Rusija nikada nije učinila ništa da ublaži posledice stradavanja prilikom tih samoubilačkih ratova Srbije?
Razume on da ne kažem šta... To samo lud može da razume.

Ja ne razumem.

Pera detlic

pre 8 godina

Ako ja dobro razumem jezik diplomatije, ovaj nas je dobro izgrdio i zapretio. Videćemo šta će veliki vođa da nam kaže a šta će da uradi.

Široko Stopalo

pre 8 godina

Da je u Rusiji tako lijepo kao što Putin kaže, nebi sva pamet pobjegla i bježi na zapad. Zašto ne ostanu u svojoj zemlji?! To sto njihova "pamet" MASOVNO bježi, a svi ruski bogataši imaju nekretnine i novac u zapadnim bankama je očigledan signal za Srbiju, u kom pravcu da se okrene. Jel treba da nas prevare za još jedan NIS pa da shvatimo šta je Ruska ljubav?! O_o

sta smo docekali....

pre 8 godina

Ima li neko normalan u sadasnjoj vlasti da ovom totalno nebitnom liku objasni da je Srbija suverena zemlja koja ima pravo da vodi i spoljnu i unutrasnju politiku u skladu sa svojim interesima.

Rambo

pre 8 godina

Lepo sto nas razumes...i zato ces nas razumeti kada ti kazemo da se pokupis i zatvoris vrata za sobom zajedno sa produbljivanjem odnosa sa NATO paktom i Britanskom UN rezolucijom!

DAVOR

pre 8 godina

Kuba je preko medjunarodnih morskih ruta imala direktan kontakt sa Rusijom. Rusija je mogla za ovih 66 godina da im tim putem dovuce sveopste blagostanje. Sem stotinak Lada nisam video da je taj narod video korist od te podrske i ako su pristali da budu iskorisceni kao oruzje za ruske interese. Kubanci su napokon shvatili nadajmo se da ce i Srbi.

Branko

pre 8 godina

"On je istakao plodnu saradnju Srbije sa NATO i ohrabrio našu zemlju da produbi odnose sa tim savezom."
Da li je to zbog bombardovanja ili zbog osiromašenog zranijuma ili otimanja Kosova i Metohije?

Branko

pre 8 godina

Srbiji se ne piše dobro ni u kom slučaju. Mi 200 godina neznamo šta hoćemo. Zapad mi se zgadio ali u Rusiji sam živeo. Rusi imaju svoj interes i na tome se zasniva njihova "ljubav" prema nama a nas će to veoma skupo koštati. Pitanje je samo koje od dva zla izabrati, proceniti koje je manje i koje nam daje šansu za opstankom. Sedenje na dve stolice samo porodužava agoniju i iscrpljuje ovaj jadan narod koji živi u bedi.

Profesionalni komentator

pre 8 godina

Zasto bi sirili saradnju sa NATO paktom koji nas je bombardovao bez saglasnosti UN-a i otima na teritoriju ? Da uskladimo stavove sa politikom EU ? Koja pokusava da nas proglasi genocidnim narodom dok su, po njihovom misljenju za Drugi Svetski rat i holokaust krivi nacisti a ne Nemci ? NE HVALA

popeye

pre 8 godina

Не тражимо пријатеље тамо где их немамо, никад нисмо имали и никад нећемо имати.

neutralni felsh

pre 8 godina

A da se raspise referendum lepo i da se onda uskladi nasa pozicija prema istoku ili prema zapadu ? Ako smete da raspisete jer se uveliko zna s kim velika vecina gradjana zeli biti ...
(Gradjanin, 21. jul 2015 12:51)


isto kao Grcka? ;)

NBGDEMOKRATA

pre 8 godina

Hahahaha! Domaci rusofili se uzbudili. Drugari (nije provokacija), vrlo jednostavno:
1. Hocemo u EU? NJIHOVA PRAVILA!
2. Necemo u EU? NASA PRAVILA!
Sta nije jasno? Aha, verovatno politicari za koje glasate a koji svi od reda kazu: Idemo u EU. NE MOZE NA 2 STOLICE! ;-)

Nebojša likovnjak

pre 8 godina

Nije suština - kako se zlu prilagoditi (večito se pozivajući na "narodne mudrosti" o našim stalnim izborima između manjeg i većeg zla), već kako se od od zla odbraniti. Ko god misli da su vremena Kneza Lazara, majora Gavrilovića ili novomučenika Tepića, i izbori pred kojima su se oni nalazili vremena prošla, taj-ne misli. Njihov izbor nije poznavao "ali", već se veličina žrtva koju su prinosili merila veličinom Svetinje koju su branili. I odbranili. Uskraćeni za "prijateljske" savete koji su svoju dobronamernost uslovljavali sa "ali". Makar su savetodavci bili i osvedočeni prijatelji, naši "milosrdni anđeli"!

Profesionalni komentator

pre 8 godina

Zasto bi sirili saradnju sa NATO paktom koji nas je bombardovao bez saglasnosti UN-a i otima na teritoriju ? Da uskladimo stavove sa politikom EU ? Koja pokusava da nas proglasi genocidnim narodom dok su, po njihovom misljenju za Drugi Svetski rat i holokaust krivi nacisti a ne Nemci ? NE HVALA

Тики

pre 8 godina

"...усклађивање ставова Србије са политиком ЕУ".... да ли то значи да и Европа одустаје од снабдевања руским гасом кроз "Северни ток"?

Наши пријатељи из ЕУ

pre 8 godina

... али оставите ви Србију на миру. Србија је стекла довољно искуства последњих деценија да спозна ко су јој пријатељи а ко не. Верујем да Србија никада неће ни ући у ЕУ, тако да нема смисла усклађивати политику са вашим диктатом. Сами водите вашу хегемонистичко-империјалистичку политику уз вашег ментора преко мора.

popeye

pre 8 godina

Не тражимо пријатеље тамо где их немамо, никад нисмо имали и никад нећемо имати.

dzoni

pre 8 godina

To je ZAPADNA DEMOKRATIJA..nije bitno sta vi hocete i mislite vec morate da radite kako vam mi kazemo i protiv svojih interesa.
Nazalost srbije nema politicara koji nije prodat i zato svake godina srljamo sve vise u nepovratni propast trceci za zapadnom sargarepom vodjeni politicarima

Branko

pre 8 godina

"On je istakao plodnu saradnju Srbije sa NATO i ohrabrio našu zemlju da produbi odnose sa tim savezom."
Da li je to zbog bombardovanja ili zbog osiromašenog zranijuma ili otimanja Kosova i Metohije?

Pera

pre 8 godina

Hahaha...
To tako ne ide prijatelju.
Izgleda da ne razume.
Sta je sa Kosovom?
Nije nas interes interes EU.
Gde su nase fabrike i banke gospodine?

sta smo docekali....

pre 8 godina

Ima li neko normalan u sadasnjoj vlasti da ovom totalno nebitnom liku objasni da je Srbija suverena zemlja koja ima pravo da vodi i spoljnu i unutrasnju politiku u skladu sa svojim interesima.

Pera detlic

pre 8 godina

Ako ja dobro razumem jezik diplomatije, ovaj nas je dobro izgrdio i zapretio. Videćemo šta će veliki vođa da nam kaže a šta će da uradi.

Hajduk Stanko

pre 8 godina

Onaj ko ne vidi rezultat 70 godina vladavine Zapada na planeti , treba da da glasa za Vucica da nas uvede u EU da bi mogli da putujemo. Sve drugo izgleda nije bitno. Neokolonijalisti su sramota za ljudsku civilizaciju i sa njima nema kompromisa. Da li se oni zvali Rus, Nemac, Englez to nije bitno. Bitno je da svet rapidno propada zabog pojedinaca i njihove zelje za moci i kontrolom planete. Bice sve to jako skupo, a plasim se da kad vecina to shvati , bice prekasno.

Mandrak

pre 8 godina

Ja sam pro evropski orjentisan, ali mi vise ovakva uslovljavanja ne prijaju uopste. Dosta je bilo vise te ovo te ono. Ajde lepo odredite se, vise. Vase ali udaljava nasu zelju da nanovo i nanovo zadovoljavamo, non stop.

Rambo

pre 8 godina

Lepo sto nas razumes...i zato ces nas razumeti kada ti kazemo da se pokupis i zatvoris vrata za sobom zajedno sa produbljivanjem odnosa sa NATO paktom i Britanskom UN rezolucijom!

Kralj Ibi

pre 8 godina

I mi razumemo gospodina ALI i oni moraju da nacinite napor da prihvatite obvezujucu rezoluciju 1244 i prihvate Srbiju u njenim granicama a ne okrnjenu.

Široko Stopalo

pre 8 godina

Da je u Rusiji tako lijepo kao što Putin kaže, nebi sva pamet pobjegla i bježi na zapad. Zašto ne ostanu u svojoj zemlji?! To sto njihova "pamet" MASOVNO bježi, a svi ruski bogataši imaju nekretnine i novac u zapadnim bankama je očigledan signal za Srbiju, u kom pravcu da se okrene. Jel treba da nas prevare za još jedan NIS pa da shvatimo šta je Ruska ljubav?! O_o

nevidio

pre 8 godina

Kad dodje vreme g-dine. Niti smo clanica EU niti smo otvorili pregovore, niti imamo obavezu. Prestanite da nas ucenjujete.
Tako ste pricali za Hag ispunite sve obaveze prema tribunalu otvaramo poglavlja i pristup Srbije EU i CORAK.
Zapocnite pregovore i uredite odnose sa Pristinom mi uradimo sto je do nsas CORAK.
Sads da uvedemo sankcije Rusiji ostanemo bez gasa i izvoza od 2.milijarde da bi opet dobili CORAK.
Neka hvala. Kada dobijemo status clana pricacemo.

Winston

pre 8 godina

@DAVOR

Pa zar se Kubanci nisu odlucili na revoluciju zato sto su ziveli u americkom "blagostanju"? Ostrvo drzala mafija, kubanke bile samo za prostituciju, a muskarci bukvalno robovska radna snaga. Ako se neko slucajno pobunio, gutao ga mrak. Tako je bilo. A Rusija nikome nista ne poklanja, kao sto ni njoj niko nista ne poklanja. Ali Rusija nikome nista i ne oduzima. Za razliku od Amerikanaca i Evropljana, nsta ne poklanjaju a kao pijavice - kupe i otimaju sta im treba.

Милош

pre 8 godina

Sada već davne 2000. godine, promenama u Srbiji, stvarno sam mislio da Evropa nema alternativu. Međutim, sada iz ove perspektive, nisam više siguran u to. Pa, pre nekoliko dana, Britanija - članica iste te EU kojoj težimo, je pokušala da u najvišem međunarodnom telu, SB UN ''progura'' rezoluciju da je Srbija genocidna država?! A, nas je Međunarodni sud pravde pod dve tužbe za genocid (Hrvatske i BiH) oslobodio tih optužbi. Na dalje, ta ista EU opstaje na dvostrukim aršinima: Kosovo je u redu, Krim i Srpska nije, a u oba slučaja je ''pravo'' na samoopredeljenje, ili Srbija da goni ratne zločince, a za zločine nad Srbima, e njih nema... Primera je mnogo. Stoga, mislim da jedino kada budemo punopravni član te EU, e onda zahtevajte i tražite, a dotle...pustite nas na miru!

Goran

pre 8 godina

Srbija neće sebi odseći ruku,odnosno promeniti stav prema Rusiji,ipak mi pamtimo i sankcije i bombardovanje,naš narod nije glup kao što eu misli.

Vitez

pre 8 godina

Trenutno je najbolje raspisati referendum za ili protiv EU.Posle izbora građana odlučiti na koju stranu jer na obadve je nemoguće.Sve ostalo je prazna priča.

specnaz

pre 8 godina

Ipak, on je ukazao da Srbija mora da preduzme određene napore da uskladi svoje spoljnopolitičke stavove sa stavovima EU.

Ne mora gospodine Mkalister,jer u Srbiji maksimalno trecina populacije podrzava ulazak u tu vasu vestacku tzvEu.

kamikasa

pre 8 godina

po vama znači vi treba da nam kažete ko mi je prijatelj a ko neprijatelj pa nismo mi gluvi i slepi a između ostalog jel ste zaboravili da je eu sa usa zajedno tri meseca bombardovala našu zemlju vi ste prave demokrate

MaxMagnus

pre 8 godina

Ma idi begaj! Da li se uskladjuje spoljna politika sa onim koji pokusava da te unisti, ignorise tvoje stradanje, konstantno promovise antisrpske stavove? Ne osecam se udobno u toj kozi, iako sam sve ovo vreme navijao za pridruzivanje EU. Iluzija vise nemam. Nije nam tamo mesto. Valjalo bi da preuzmemo drustveno uredjenje naprednih zapadnih zemalja, u kojima postoji vladavina prava i ekonomija je postavljena na zdrave noge, ali sem toga, smrdite necovjestvom.
Mozda ni Rujke nisu sjajni, ali su se pokazali kao bolji prijatelji.

mmm

pre 8 godina

stvari stoje ovako , da udju u konflikt eu i rusija te da moram da biram na koju cu stranu da se borim svakako to nebi bila eu !!! a sto se tice svega ostalog ako moramo da se odlucimo da rusiji okrenemo ledja treba raspisati referendum ! tada bi gospodinu bilo jasnije koliko je bitna evropa i novac naspram ljubavi prema nam bratskome narodu rusije ! 70-30 % u korist rusa bi bio rezultat referenduma ! uefa , fifa , haski sud , savet bezbednosti dali vi i jednu od ovih institucija dozivljavate kao pravednu ?????? ja licno ne !

Dragan Ostojić

pre 8 godina

Posle one rezolucije koju su englezi pokusali da proture u UN ispostavilo se da su specijalni idnosi koji Srbija ima sa Rusijiom itekako korisni. Da smo sledili EU u njihovoj spoljnoj politici prema Rusiji i uveli sankcije danas bi smo zavrsili sa rezolucijom u kojoj se Srbija okrivljuje za genocid a Republika Srpska se ukida.

Poštar

pre 8 godina

Naterali ste nas da oprostimo Hrvatima genocid i etnicko cišcenje, Albancima otimanje teritorije i sad kada smo postali imuni na svoj bol treba da nas boli za Krim. E baš nas zabole...

DAVOR

pre 8 godina

Kuba je preko medjunarodnih morskih ruta imala direktan kontakt sa Rusijom. Rusija je mogla za ovih 66 godina da im tim putem dovuce sveopste blagostanje. Sem stotinak Lada nisam video da je taj narod video korist od te podrske i ako su pristali da budu iskorisceni kao oruzje za ruske interese. Kubanci su napokon shvatili nadajmo se da ce i Srbi.

Lala iz Samosa

pre 8 godina

@Široko Stopalo

Kada tebe budu prevarili za nesto ti pisi ovakve komentare. U lepom srpskom se kaze "bezi", a ne "bjezi" i "ruska ljubav" umesto "Ruska ljubav". Tako da ti nisi odavde, pa se radi o provokaciji. A ko gde bjezi ili bezi govori podatak da je za jedan dan 6 aviona otislo krcatih za Moskvu i vratilo se krcatih za Beograd. Pocele su cak da lete neke carter kompanije na liniji Beograd-Moskva. Ne mozes da kupis normalnu kartu za Moskvu do kraja septembra - sve rasprodato. I za ErSrbiju ubedljivo najprofitabilnija linija. Lako proverljivo. A za NIS su tako "prevarili" Srbiju da je to jedini realni izvor srpskog budzeta, ulozili 3x vise para nego sto je bilo predvidjeno ugovorom, napravili najmoderniju SVETSKU kompaniju kakve nema u okruzenju, a i tamo rade nasi radnici za "male" platice: SSS - 650 Evra do inzenjera rukovodioca 3600 Evra mesecno. To su plate nasih ljudi. E sto nas sve neko tako ne prevari....

komina

pre 8 godina

Pristupanje EU neizostavno znači i gubitak suvereniteta. Grčka je najsvežiji primer koji to potvrđuje - narod i "demokratski izabrana" vlast nemaju mogućnost da odlučuju ni po unutrašnjim ni spoljnopolitičkim problemima.
Doduše, suverenitet Srbije se ne poštuje već godinama.

Nik

pre 8 godina

Svakako mister Mekalister, svakako... Amerikanci su fabrikovali krizu u Ukrajini, Iraku, Siriji, Libiji, Afganistanu, Egiptu, Palestini... Poslušna marioneta EU gubi milijarde € na besmislene sankcije Rusiji i mora gostiti milione izbeglica, koje naravno ne mogu preleteti Atlantik da u USA zatraže azil, što bi jedino bilo pošteno. Uskladjivanje politike sa takvom EU, neka hvala. Amerikanci lumpuju već decenijama, a ceh plaćaju drugi.

Mufljuz

pre 8 godina

"... kazao je Mekalister koji smatra da će 'Srbija imati ključnu ulogu u uspostavljanju dobrih odnosa između EU i Srbije"."

Ovde se ne zna koje ludji! Jok, kljucnu ulogu ce imati Obala Slonovace.

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Srbija i Rusija braća zauvek, bilo, jeste i biće.
Jedan narod, jedna vera.
Nema toga ko će da nas zavadi zarad prolaznih kvazi-unija koje će da se skoro raspadnu a bratstvo Srba i Rusa jeste večito!

Sin lovca na medvede

pre 8 godina

Govoriti o zajednickoj spoljnoj politici EU znaci govoriti o necemu sto ne postoji. To je isto kao govoriti o prisustvu vazduha u bezvazdusnom prostoru.

bandierra rossa

pre 8 godina

A ja ne razumem kako EU pokusava da nas natera da uvedemo NELEGALNE sankcije. Sankcije mogu da budu LEGALNE samo ako ih donese OUN. Sve drugo je ILEGALNO.

bez_cenzure

pre 8 godina

Srbija kada postane članica EU (ako i to dočekamo) onda bi valjda trebalo da usaglasi svoje stavove sa EU ali ni to ne treba raditi na uštrb vlastitih interesa za koje se nadam da još uvijek postoje. Ako USA kažu da treba degradirati odnose sa Rusijom zato što oni tako žele iako njima ne pada na pamet zašto bi Srbija ugrožavala dobre odnose sa Rusijom? Da ima "pilota u srpskom avionu" ne bi trebalo potpisivati nikakve ugovore sa EU koji su štetni po Srbiju dok ista ne postane članica EU. Pod hitno treba promijeniti zakon po kojem stranci već 2017. godine mogu kupovati poljoprivredno zemljište u Srbiji! Trebala je Srbija omogućiti kupovinu ali 10-12 godina od datuma prijema u EU. Iako se meni najviše dopada danski primjer prema kojem stranac može kupiti poljoprivredno zemljište tek nakon provedenih 40 godina u toj zemlji.

Nikola

pre 8 godina

Vi kao da ste zaboravili nato bombe, žrtve, uništavanja i svo "milosrđe" koje smo dobili. Ne sećam se nešto da smo od Rusije nastradali, jednostavno nisu nam ni pomogli pa smo zato ljuti to nam je u mentalitetu, lako zaboravljamo i kriv je uvek neko drugi. Sami smo sebi dobri, samo treba da mislimo na sebe a ne kao pojedinci Srbi prodane duše proteklih 30 god, na svoje džepove. Vrlo brzo bih se sve okrenulo ali ne nama je sve uništeno na sve moguće načine pa iz ovih gov... na nema dalje, sem ako se neko nebesko čudo ne desi

mikla

pre 8 godina

Ja bih to resio veoma prosto, potpisao bih dokumente koji obavezuju Srbiju da onog trenutka kada pristupi u EU na snagu stupi ista spoljna politika kao sto je spoljna politika EU, drugim recima kada nas prime (verovatno nikada) tada mozemo i mi da postavimo sankcije Rusiji.

NBGDEMOKRATA

pre 8 godina

Hahahaha! Domaci rusofili se uzbudili. Drugari (nije provokacija), vrlo jednostavno:
1. Hocemo u EU? NJIHOVA PRAVILA!
2. Necemo u EU? NASA PRAVILA!
Sta nije jasno? Aha, verovatno politicari za koje glasate a koji svi od reda kazu: Idemo u EU. NE MOZE NA 2 STOLICE! ;-)

Branko

pre 8 godina

Srbiji se ne piše dobro ni u kom slučaju. Mi 200 godina neznamo šta hoćemo. Zapad mi se zgadio ali u Rusiji sam živeo. Rusi imaju svoj interes i na tome se zasniva njihova "ljubav" prema nama a nas će to veoma skupo koštati. Pitanje je samo koje od dva zla izabrati, proceniti koje je manje i koje nam daje šansu za opstankom. Sedenje na dve stolice samo porodužava agoniju i iscrpljuje ovaj jadan narod koji živi u bedi.

neutralni felsh

pre 8 godina

A da se raspise referendum lepo i da se onda uskladi nasa pozicija prema istoku ili prema zapadu ? Ako smete da raspisete jer se uveliko zna s kim velika vecina gradjana zeli biti ...
(Gradjanin, 21. jul 2015 12:51)


isto kao Grcka? ;)

Bistrim politiku u hladu

pre 8 godina

Dok je Rusija bila u lošoj situaciji slušala je zapad, i mi smo prošli kako smo prošli. Sada je situacija obrnuta. Bili smo i ostaćemo bratski narod bez obzira na sve. Ne verujem da ćemo opstati kao država ukoliko ne budemo slušali.

Alexa

pre 8 godina

Da covek razume odnos Srbije sa Rusijom ali bi u isto vreme da vidi Srbiju okrenutu protiv Rusije. To nije evropska politika vec Britansko Americka koju oni namecu Evropi sa ciljem da Rusiju drze sto dalje od Evrope a Nemacku sto dalje od Rusije. Evropa svoju buducnost treba da trazi upravo u onome sto Britanska politika zeli da spreci. Tek to bi bila prava slobodna Evropa sa snaznom osovinom Berlin - Moskva. E ali gde su tu Amerikanci i Britanci? Nigde. Ameri u Americi a Britanci na ostrvu. Ovi poslednji da jednom shvate da nema vise kolonijalnog porobljavanja drugih naroda i nametanja volje. Nikada necete uspeti da okupirate i podelite Rusiju.Nikada se necete omrsiti njenim resursima. Navikli ste da uzimate tudje ali sledi vam vreme odvikavanja. Ovo je Putinova era!

Branko

pre 8 godina

@(Joca, 21. jul 2015 12:54)
Koliko se sećam, demonstracije protiv "Trojnog pakta", 27. marta 1941. godine su organizovali Englezi. To je ono "Bolje rat nego pakt" i "Bolje grob nego rob". Komuniste i Tita u Jugoslaviji su doveli Englezi i USA pošto su okrenuli leđa Kralju Jugoslavije. Englezi su nas gurnuli u rat a Nemci su nas tukli a Rusi su nas samo oslobodili, zar ne?

mlekadzija

pre 8 godina

G. Mekalister ima kao i svi nasi evroatlantski prijatelji uvek jedno ALI. Obzirom da je doticni Englez, ALI ima jos vecu tezinu. A sto se tice NATO pakta, tu pricu mozete da zabiravite. Nikada sa njima mada ova vlada popusta (najnoviji sporazum zakljucen nedavno). Bice referendum a onda ce se videti kakvo je raspolozenje naroda. Uzaludni su napori ovdasnjih natofila...

Gradjanin

pre 8 godina

A da se raspise referendum lepo i da se onda uskladi nasa pozicija prema istoku ili prema zapadu ? Ako smete da raspisete jer se uveliko zna s kim velika vecina gradjana zeli biti ...

Nisha

pre 8 godina

Ne razumem kako vi razumete nas "TRADICIONALNO DOBAR" odnos sa Rusijom kad ni mi sami ne razumemo. Rusija nam je kroz istoriju bila najveci neprijatelj. Maze nam oci rezolucijom o Srebrenici, jednom u istoriji ulozila Veto pre 20 godina, dopustila je da nas bombarduju, u jendom trenutku istorije da nam nije bilo Josipa Broza bi nas sravnili, pri "oslobodjenju" Beograda su bas bili blagonakloni prema cicilnom stanovnistvu. Ne znam, sto se mene tice milion puta kroz istoriju smo imali bolje odnose sa Francuskom, Britanijom, USA, samo sto mladji pamte '99 pa mrze sve sem Rusije, a to je pogresno.

Xyz

pre 8 godina

NemanjaCiric
Da NATO nije prisao granicama SSSR (identicno kao danas sto rade) pedesetih ovi nikada ne bi pravili tampon zonu i Varsavski pakt,ne dezinformisi prvo sebe pa onda druge,malo procitaj

Bane

pre 8 godina

Nije problem u EU, problem je u tome ko upravlja politikom te EU a to su Amerika i Britanija. Da nema Amerike tj. Britanije ja verujem da politika EU ne bi bila ovakva prema nama, pa čak ni prema Rusima. Kosovo je Američki projekat ne projekat EU, i normalno je da EU ne želi Srbiju sa pokrajinom u kojoj vlada odmetnuta korumpirana vlast. Ali pošto je to teritorija pod patronatom Amerike ne smemo ni da joj primetimo dok EU okreće glavu, onda da bi se opravdalo to što Amerika radi njen satelit Britanija ima zadatak da nas ispred EU večito zavija u crno raznim rezolucijama. Amerika i Britanija su zlo, ne EU.

neutralni felsh

pre 8 godina

Ipak, on je ukazao da Srbija mora da preduzme određene napore da uskladi svoje spoljnopolitičke stavove sa stavovima EU.

Ne mora gospodine Mkalister,jer u Srbiji maksimalno trecina populacije podrzava ulazak u tu vasu vestacku tzvEu.
(specnaz, 21. jul 2015 12:48)


mozda je to slucaj sa botovima, koji inace, vole da govore u ime svih ali gradjani misle nesto drugacije ;)

stojan

pre 8 godina

Bez obzira na preveliku i prekomernu servilnost prema zapadu i EU koju pokazuje ova a i ranije vlasti (ukljucujuci i Broza)ipak smatram da oni to ne samo da moraju nego pokazuju i solidnu dozu mudrosti. Jer da se razumemo, i pokojni Djindjic, zatim Tadic a danas Nikolic, Vucic i Dacic dobro znaju i razumeju da smo mi u EU nepozeljni i da osmehe koje dobijaju od uctivih i dobro "vaspitanih" izaslanika EU i Amerike koji ovde dolaze, shvataju na pravi nacin i uzvracaju istom merom. Znaju nashi predstavnici vlasti da pohvale koje im uctivi upucuju ne samo da nisu iskrene nego nisu i realne. Ustvari, dovode nas u iznudicu da moramo da potvrdimo stoprocentnu pokornost. Cinizam i lecemerje je kada nam nude saradnju sa Nato alijansom, ali istina je da mi tu nishta ne mozemo. Nash spas (ako ga uopshte ima i shta pod tim podrazumevati) i kako tako oslobadjanje od zapadnih osvajaca i Amerike je u nekom njihovom neslaganju a mozda i sukobu, koji je verovatno izvestan u buducnosti...

cuvarkuca

pre 8 godina

Ne razumem jel ova uvazena osoba IZVESTILAC ili sta ? Savetodavac...?? Pismonosa..?!... naucio napamet sadrzaj pisma pa diktira li diktira, sta to sve treba da se uradi..!!
Ovo bi mogao biti i diplomatski gaf ako ne i skandal, u bilo kojoj suverenoj drzavi...a kod nas ocigledno nije ! Zasto, ne znam ? Ima li nekog da mi objasni ?

2+2=5

pre 8 godina

eu bastion civilizacije, demokratije i istine !?
sta je civilizacija? (definicija postoji)
sta je demokratija? (definicija postoji)
istina - istina je jaca i od civilizacije i demokratije, definicija nije potrebna istina ti zatvara sva vrata, istina tera ljude od tebe, istina stoji sama naspram svih ljudskih definicija i zato sto se ne prilagodjava kazu da je spora, vreme je relativno, istina postojana.

Dozvolite da se obratim

pre 8 godina

Čitajući komentare,a i dobro poznajući svoj narod (prevashodno Srbe,ali i sve druge koji žive u Srbiji)mogu samo reći da je nivo razumevanja situacije u kojoj se Srbija nalazi kod najvećeg broja običnih građana (ali i velikog broja političara na izuzetno niskom nivou).Pred Srbijom nije izbor između toga da ima dobre odnose sa EU i NATO ili sa Rusijom, nije čak ni pitanje da li će Srbija ući u EU i NATO i time odustati kako od svojih principa,tako i od dobrih odnosa sa Rusijom, ne nije to ono pitanje ili izazov koji se postavlja pred Srbijom. Čak nije ni izbor taj. Jedino pitanje na koje mi treba da odgovorimo je koje smo posledice spremni da trpimo. U slučaju apsolutnog približavanja NATO i EU u paketu (kao i sve druge bivše socijalističke države) posledice su unutrašnje podele među Srbima (onima za i onima protiv NATO i EU (gde su oni protiv takvog paketa većina)),skuplji gas i priznanje Kosova* (ali bez zvezdice)i određeni pad izvoza na Rusko tržište-što bi imalo slab efekat na našu ekonomiju. U slučaju da izaberemo Rusiju (koja se sama nije ni ponudila kao izbor)očekuje nas smanjenje investicija,podela u društvu (kako unutar srpskog naroda,tako i po nacionalnoj i verskoj osnovi i sukobi),ekonomska izolacija,veća verovatnoća terorističkih napada,gubitak novih investicija i znatnog broja radnih mesta,povećanje migracija iz Srbije,teškoće u nabavci energenata,članstvo Kosova u većini međunarodnih institucija (uključujući i NATO),intenziviranje svih sukoba u regionu.

NemanjaCiric

pre 8 godina

Rusi su oslobodili i Poljsku, Čehoslovačku, Madjarsku, Rumuniju i Bugarsku, zašto su sve danas u EU i NATO?! Pobegli su od Rusa glavom bez obzira, zašto se u Jugoslaviji živelo bolje nego u celom Istočnom bloku? Zato što je Tito uzimao američke pare i pare iz Zapadne Evrope. Zašto se tada nismo setili 27.marta?!

Dezan

pre 8 godina

Prica o ''tradicionalnim odnosima Srbije i Rusije'' je obicna izmisljotina nasih politicara jer mi imamo tradicionalne odnose samo sa drzavama u okruzenju - u srednjoj, istocnoj i jugoistocnoj Evropi. Tako na primer mi imamo mnogo blize istorijske veze sa Ukrajinom nego Rusijom, a Rusija veliku tradiciju onosa sa Ukrajinom - drzavom koju zeli da rascepka...

Joca

pre 8 godina

Razume odnos Srbije sa Rusijom? Ja razumem njega, ali ne razumem šta on to razume? Razume to podaničko šlihtanje Putinu kakvog nema ni od gubernatora pravih gubernija? Razume da Rusima poklonimo najvrednije iz Srbije za bajku o ruskom gasnom potoku? Razume fenomen da u Srbiji nikada u njenoj istoriji "nije bilo" ruskih špijuna? Razume da je Srbija uvek ratovala sa najvećom silom koja u tom trenutku konkuriše Rusiji. Razume da Rusija nikada nije učinila ništa da ublaži posledice stradavanja prilikom tih samoubilačkih ratova Srbije?
Razume on da ne kažem šta... To samo lud može da razume.

Ja ne razumem.

sale

pre 8 godina

Ja bi voleo da svi rusofili dodju do informacija ko su i sta rade rusi po Srbiji, i kako se ophode prema nasim ljudima. To je nevidjen nivo bahatosti. Pogledajte samo NIS, ja sam neko ko je imao kontakt i video sve to uzivo. Rusi sto dalje od nas.

Real Politika

pre 8 godina

Iskreno, ako zelimo buducnost bez sukoba i sa nekom perspektivom dati su nam dobri saveti. Realno, Kosovo je izgubljeno jos odavno i za to nam nije kriv Zapad. Mozemo se boriti za sever i RS i to je to. Zastita nasih interesa je moguca samo ako udjemo u NATO i to cim pre jer smo trenutno interesantni. Taj ulazak mozemo iskoristiti da istrgujemo nesto. Sa Rusijom gubimo sve, jer nas oni guraju u sukob sa Zapadom zarad svojih interesa, da skrenu paznju sa Ukrajine. Sukob sa Zapadom garantuje nam bgd pasaluk i tesku sirotinju. Ko misli da ce Rusi bacati nuklearke zbog nas, grdno se vara. Pa oni nisu ni istocnoj Ukrajini pomogli tek nece ni nama. Daleko je Rusija. Mnogo daleko. Emocije koje imamo i ono sto bi zeleli, daleko je od ostvarivog. Razumem da dobar deo nasih ljudi zeli ovakvo stanje jer samo u ovakvoj neuredjenoj Srbiji moze da se krade i otima. Zanimljivo je to, da oteto, ne ulazu u voljenu im Rusiju vec kupuju stanove u New Yorku ili Londonu. Decu salju na skolovanju u Harvard ili Yale a ne u Moskvu. Lako je biti bahat na recima ali kada zagusti odose oni upravo na "mrski" Zapad a sirotinja ce opet osetiti nekog Andjela, ovog puta mozda, nemilosrdnog. Vreme je za politiku Milosa Obrenovica i Pasica a ne Karadjordja. Na nama je odluka. Da li cemo narednih decenija ziveti u desetercu i novim junackim narodnim pesmama sa novim Vukom Brankovicem ili cemo zakoraciti u modernu i uredjeniju Srbiju.

Srbija da se okrene Zapadu

pre 8 godina

Srbija nema ništa od dobrih odnosa sa Rusijom, treba da se okrenemo zapadu I da što pre udjemo u EU a isto tako I u NATO jer u slučaju rata da budemo bezbedni, da imamo jaku vojsku, jer nas Rusija sigurno neće braniti, a mi sami ne možemo. Srbija da postane punopravna članica EU I NATO što pre!

NemanjaCiric

pre 8 godina

@xyz
Kako je NATO prišao granicama SSSR kada je Crvena armija oslobodila celu Istočnu Evropu i postavila komunističke režime na čelo tih država? Staljin je umro 1953. teško da bi on dozvolio NATO na svojim granicama, a Varšavski pakt je formiran 1955. Linija razgraničenja je bio Berlinski zid, kao glavni simbol Hladnog rata. Sovjetski savez se ponašao bahato čak i prema svojim satelitima, primeri Madjarske i Čehoslovačke, a ni ostalima nije bilo mnogo bolje, čim su pohrlili da udju u EU i NATO. Srbija je trebalo da udje u Uniju i NATO još 1990. godine, ali sada ne vredi žaliti za propuštenim prilikama...

Nebojša likovnjak

pre 8 godina

Nije suština - kako se zlu prilagoditi (večito se pozivajući na "narodne mudrosti" o našim stalnim izborima između manjeg i većeg zla), već kako se od od zla odbraniti. Ko god misli da su vremena Kneza Lazara, majora Gavrilovića ili novomučenika Tepića, i izbori pred kojima su se oni nalazili vremena prošla, taj-ne misli. Njihov izbor nije poznavao "ali", već se veličina žrtva koju su prinosili merila veličinom Svetinje koju su branili. I odbranili. Uskraćeni za "prijateljske" savete koji su svoju dobronamernost uslovljavali sa "ali". Makar su savetodavci bili i osvedočeni prijatelji, naši "milosrdni anđeli"!

Gradjanin

pre 8 godina

Srbija je jos od cuvene 8 sednice,koju je zakuvao kgb i brat Milosevica Borislav,u kandzama Ruskih sluzbi.
Takodje,probajte da se setite komentara na Ruskoj zvanicnoj tv,dan posle atentata na. premijera Djindjica.
Usput,blago receno svakavi likovi dolaze vec godinama iz Moskve. avionom,budu tu par satii vrate se.Cjdno zar ne.

MLADEN

pre 8 godina

Некима је врућина баш ударила у главу. Част Русији, али сигуран сам да је већини Срба ипак ближи Запад из културолошких и економских разлога. На крају крајева, сви хрле на Запад, од избјеглица из Сирије и других стратишта до наших младих људи који иду за бољим животом. Не видим неку навалу на Русију, видим само Русе који бјеже из Русије. Зато, браћо Срби, нема ту шта да се мисли: ЕУ, НАТО, да и ми једном живимо као сви други европљани са свим правима и обавезама.А они што су заљубљени у Путина, па широка је Русија.

NemanjaCiric

pre 8 godina

Približavanje i ulazak u Uniju nisu obavezni, kao ni saradnja i ulazak u NATO. Vojna neutralnost je specifična kategorija u medjunarodnom pravu, reguliše se medjunarodnim ugovorima i potrebne su čvrste garancije velikih sila, pre svega Amerike i Rusije. Politička neutralnost je nonsens. Postoji opcija da udjemo u vojni savez sa Rusijom, u ovakvom okruženju, to može da dovede do novih sukoba i do toga da se Srbija pretvori u Siriju, Irak i tome slično. Neka naši političari objasne da Srbija 80% trgovinske razmene ima sa Unijom i da više izvozi u zemlje bivše Jugoslavije nego u Rusiju... Što se bombardovanja tiče, bombardovali su i Nemci Engleze i obrnuto, pa su danas zajedno i u Uniji i u NATO. U politici nema sentimentalnosti!

nebitno

pre 8 godina

Samo jedan primer naseg odnosa sa Rusijom i EU: prosetao sam se Kalemegdanom i video novi spomenik u cast nasih ruskih prijatelja. A malo dalje imao sam priliku da se divim fotogaleriji "EU pomaze u obnovi od poplava". drugim recima, Rusima dizemo spomenike, a EU daje novac. Jasno je zasto se ne odricemo Evrointegracija, uprkos tome da bi se barem 80% ljudi u Srbiji opredelilo za Putina i njegove Evroazijske integracije. takodje mislim da je referendum odlicna ideja - nek' narod ide tamo gde mu srce zeli.

DDArk

pre 8 godina

Cim postoji to "ali..." onda ti ne razumes odnose izmedju srpskog i ruskog naroda. Slava Rusiji, slava Srbiji!
(oklagija, 21. jul 2015 12:04)

Dobar ti nadimak,
To nam i treba po glavi, bas zbog tog stava kao sto je tvoj.
Mene mnogo briga za Rusiju.
Mada, mozda je bolje da si stavio nadimak "mokra carapa", to bi jos vise odgovaralo tvom komentaru.

DAVOR

pre 8 godina

Po ovim komentarima EU navalila da Srbija udje u njeno clanstvo, a mi kao necomo. Pa to je stvarno smesno. Mozete sutra da objavite da se okrecete EAU i sem podsmeha zemalja koje nas okruzuju nista se nece desiti. A verujem da nam nece pretiti kao Rusi da ako udjemo u NATO da ce okrenuti rakete na nas.

Široko Stopalo

pre 8 godina

Da je u Rusiji tako lijepo kao što Putin kaže, nebi sva pamet pobjegla i bježi na zapad. Zašto ne ostanu u svojoj zemlji?! To sto njihova "pamet" MASOVNO bježi, a svi ruski bogataši imaju nekretnine i novac u zapadnim bankama je očigledan signal za Srbiju, u kom pravcu da se okrene. Jel treba da nas prevare za još jedan NIS pa da shvatimo šta je Ruska ljubav?! O_o

Srbija da se okrene Zapadu

pre 8 godina

Srbija nema ništa od dobrih odnosa sa Rusijom, treba da se okrenemo zapadu I da što pre udjemo u EU a isto tako I u NATO jer u slučaju rata da budemo bezbedni, da imamo jaku vojsku, jer nas Rusija sigurno neće braniti, a mi sami ne možemo. Srbija da postane punopravna članica EU I NATO što pre!

Nisha

pre 8 godina

Ne razumem kako vi razumete nas "TRADICIONALNO DOBAR" odnos sa Rusijom kad ni mi sami ne razumemo. Rusija nam je kroz istoriju bila najveci neprijatelj. Maze nam oci rezolucijom o Srebrenici, jednom u istoriji ulozila Veto pre 20 godina, dopustila je da nas bombarduju, u jendom trenutku istorije da nam nije bilo Josipa Broza bi nas sravnili, pri "oslobodjenju" Beograda su bas bili blagonakloni prema cicilnom stanovnistvu. Ne znam, sto se mene tice milion puta kroz istoriju smo imali bolje odnose sa Francuskom, Britanijom, USA, samo sto mladji pamte '99 pa mrze sve sem Rusije, a to je pogresno.

DAVOR

pre 8 godina

Kuba je preko medjunarodnih morskih ruta imala direktan kontakt sa Rusijom. Rusija je mogla za ovih 66 godina da im tim putem dovuce sveopste blagostanje. Sem stotinak Lada nisam video da je taj narod video korist od te podrske i ako su pristali da budu iskorisceni kao oruzje za ruske interese. Kubanci su napokon shvatili nadajmo se da ce i Srbi.

Dezan

pre 8 godina

Prica o ''tradicionalnim odnosima Srbije i Rusije'' je obicna izmisljotina nasih politicara jer mi imamo tradicionalne odnose samo sa drzavama u okruzenju - u srednjoj, istocnoj i jugoistocnoj Evropi. Tako na primer mi imamo mnogo blize istorijske veze sa Ukrajinom nego Rusijom, a Rusija veliku tradiciju onosa sa Ukrajinom - drzavom koju zeli da rascepka...

MLADEN

pre 8 godina

Некима је врућина баш ударила у главу. Част Русији, али сигуран сам да је већини Срба ипак ближи Запад из културолошких и економских разлога. На крају крајева, сви хрле на Запад, од избјеглица из Сирије и других стратишта до наших младих људи који иду за бољим животом. Не видим неку навалу на Русију, видим само Русе који бјеже из Русије. Зато, браћо Срби, нема ту шта да се мисли: ЕУ, НАТО, да и ми једном живимо као сви други европљани са свим правима и обавезама.А они што су заљубљени у Путина, па широка је Русија.

DDArk

pre 8 godina

Cim postoji to "ali..." onda ti ne razumes odnose izmedju srpskog i ruskog naroda. Slava Rusiji, slava Srbiji!
(oklagija, 21. jul 2015 12:04)

Dobar ti nadimak,
To nam i treba po glavi, bas zbog tog stava kao sto je tvoj.
Mene mnogo briga za Rusiju.
Mada, mozda je bolje da si stavio nadimak "mokra carapa", to bi jos vise odgovaralo tvom komentaru.

Real Politika

pre 8 godina

Iskreno, ako zelimo buducnost bez sukoba i sa nekom perspektivom dati su nam dobri saveti. Realno, Kosovo je izgubljeno jos odavno i za to nam nije kriv Zapad. Mozemo se boriti za sever i RS i to je to. Zastita nasih interesa je moguca samo ako udjemo u NATO i to cim pre jer smo trenutno interesantni. Taj ulazak mozemo iskoristiti da istrgujemo nesto. Sa Rusijom gubimo sve, jer nas oni guraju u sukob sa Zapadom zarad svojih interesa, da skrenu paznju sa Ukrajine. Sukob sa Zapadom garantuje nam bgd pasaluk i tesku sirotinju. Ko misli da ce Rusi bacati nuklearke zbog nas, grdno se vara. Pa oni nisu ni istocnoj Ukrajini pomogli tek nece ni nama. Daleko je Rusija. Mnogo daleko. Emocije koje imamo i ono sto bi zeleli, daleko je od ostvarivog. Razumem da dobar deo nasih ljudi zeli ovakvo stanje jer samo u ovakvoj neuredjenoj Srbiji moze da se krade i otima. Zanimljivo je to, da oteto, ne ulazu u voljenu im Rusiju vec kupuju stanove u New Yorku ili Londonu. Decu salju na skolovanju u Harvard ili Yale a ne u Moskvu. Lako je biti bahat na recima ali kada zagusti odose oni upravo na "mrski" Zapad a sirotinja ce opet osetiti nekog Andjela, ovog puta mozda, nemilosrdnog. Vreme je za politiku Milosa Obrenovica i Pasica a ne Karadjordja. Na nama je odluka. Da li cemo narednih decenija ziveti u desetercu i novim junackim narodnim pesmama sa novim Vukom Brankovicem ili cemo zakoraciti u modernu i uredjeniju Srbiju.

NemanjaCiric

pre 8 godina

@xyz
Kako je NATO prišao granicama SSSR kada je Crvena armija oslobodila celu Istočnu Evropu i postavila komunističke režime na čelo tih država? Staljin je umro 1953. teško da bi on dozvolio NATO na svojim granicama, a Varšavski pakt je formiran 1955. Linija razgraničenja je bio Berlinski zid, kao glavni simbol Hladnog rata. Sovjetski savez se ponašao bahato čak i prema svojim satelitima, primeri Madjarske i Čehoslovačke, a ni ostalima nije bilo mnogo bolje, čim su pohrlili da udju u EU i NATO. Srbija je trebalo da udje u Uniju i NATO još 1990. godine, ali sada ne vredi žaliti za propuštenim prilikama...

NBGDEMOKRATA

pre 8 godina

Hahahaha! Domaci rusofili se uzbudili. Drugari (nije provokacija), vrlo jednostavno:
1. Hocemo u EU? NJIHOVA PRAVILA!
2. Necemo u EU? NASA PRAVILA!
Sta nije jasno? Aha, verovatno politicari za koje glasate a koji svi od reda kazu: Idemo u EU. NE MOZE NA 2 STOLICE! ;-)

NemanjaCiric

pre 8 godina

Rusi su oslobodili i Poljsku, Čehoslovačku, Madjarsku, Rumuniju i Bugarsku, zašto su sve danas u EU i NATO?! Pobegli su od Rusa glavom bez obzira, zašto se u Jugoslaviji živelo bolje nego u celom Istočnom bloku? Zato što je Tito uzimao američke pare i pare iz Zapadne Evrope. Zašto se tada nismo setili 27.marta?!

Gradjanin

pre 8 godina

Srbija je jos od cuvene 8 sednice,koju je zakuvao kgb i brat Milosevica Borislav,u kandzama Ruskih sluzbi.
Takodje,probajte da se setite komentara na Ruskoj zvanicnoj tv,dan posle atentata na. premijera Djindjica.
Usput,blago receno svakavi likovi dolaze vec godinama iz Moskve. avionom,budu tu par satii vrate se.Cjdno zar ne.

Joca

pre 8 godina

Razume odnos Srbije sa Rusijom? Ja razumem njega, ali ne razumem šta on to razume? Razume to podaničko šlihtanje Putinu kakvog nema ni od gubernatora pravih gubernija? Razume da Rusima poklonimo najvrednije iz Srbije za bajku o ruskom gasnom potoku? Razume fenomen da u Srbiji nikada u njenoj istoriji "nije bilo" ruskih špijuna? Razume da je Srbija uvek ratovala sa najvećom silom koja u tom trenutku konkuriše Rusiji. Razume da Rusija nikada nije učinila ništa da ublaži posledice stradavanja prilikom tih samoubilačkih ratova Srbije?
Razume on da ne kažem šta... To samo lud može da razume.

Ja ne razumem.

DAVOR

pre 8 godina

Po ovim komentarima EU navalila da Srbija udje u njeno clanstvo, a mi kao necomo. Pa to je stvarno smesno. Mozete sutra da objavite da se okrecete EAU i sem podsmeha zemalja koje nas okruzuju nista se nece desiti. A verujem da nam nece pretiti kao Rusi da ako udjemo u NATO da ce okrenuti rakete na nas.

NemanjaCiric

pre 8 godina

Približavanje i ulazak u Uniju nisu obavezni, kao ni saradnja i ulazak u NATO. Vojna neutralnost je specifična kategorija u medjunarodnom pravu, reguliše se medjunarodnim ugovorima i potrebne su čvrste garancije velikih sila, pre svega Amerike i Rusije. Politička neutralnost je nonsens. Postoji opcija da udjemo u vojni savez sa Rusijom, u ovakvom okruženju, to može da dovede do novih sukoba i do toga da se Srbija pretvori u Siriju, Irak i tome slično. Neka naši političari objasne da Srbija 80% trgovinske razmene ima sa Unijom i da više izvozi u zemlje bivše Jugoslavije nego u Rusiju... Što se bombardovanja tiče, bombardovali su i Nemci Engleze i obrnuto, pa su danas zajedno i u Uniji i u NATO. U politici nema sentimentalnosti!

sale

pre 8 godina

Ja bi voleo da svi rusofili dodju do informacija ko su i sta rade rusi po Srbiji, i kako se ophode prema nasim ljudima. To je nevidjen nivo bahatosti. Pogledajte samo NIS, ja sam neko ko je imao kontakt i video sve to uzivo. Rusi sto dalje od nas.

Profesionalni komentator

pre 8 godina

Zasto bi sirili saradnju sa NATO paktom koji nas je bombardovao bez saglasnosti UN-a i otima na teritoriju ? Da uskladimo stavove sa politikom EU ? Koja pokusava da nas proglasi genocidnim narodom dok su, po njihovom misljenju za Drugi Svetski rat i holokaust krivi nacisti a ne Nemci ? NE HVALA

Dozvolite da se obratim

pre 8 godina

Čitajući komentare,a i dobro poznajući svoj narod (prevashodno Srbe,ali i sve druge koji žive u Srbiji)mogu samo reći da je nivo razumevanja situacije u kojoj se Srbija nalazi kod najvećeg broja običnih građana (ali i velikog broja političara na izuzetno niskom nivou).Pred Srbijom nije izbor između toga da ima dobre odnose sa EU i NATO ili sa Rusijom, nije čak ni pitanje da li će Srbija ući u EU i NATO i time odustati kako od svojih principa,tako i od dobrih odnosa sa Rusijom, ne nije to ono pitanje ili izazov koji se postavlja pred Srbijom. Čak nije ni izbor taj. Jedino pitanje na koje mi treba da odgovorimo je koje smo posledice spremni da trpimo. U slučaju apsolutnog približavanja NATO i EU u paketu (kao i sve druge bivše socijalističke države) posledice su unutrašnje podele među Srbima (onima za i onima protiv NATO i EU (gde su oni protiv takvog paketa većina)),skuplji gas i priznanje Kosova* (ali bez zvezdice)i određeni pad izvoza na Rusko tržište-što bi imalo slab efekat na našu ekonomiju. U slučaju da izaberemo Rusiju (koja se sama nije ni ponudila kao izbor)očekuje nas smanjenje investicija,podela u društvu (kako unutar srpskog naroda,tako i po nacionalnoj i verskoj osnovi i sukobi),ekonomska izolacija,veća verovatnoća terorističkih napada,gubitak novih investicija i znatnog broja radnih mesta,povećanje migracija iz Srbije,teškoće u nabavci energenata,članstvo Kosova u većini međunarodnih institucija (uključujući i NATO),intenziviranje svih sukoba u regionu.

nebitno

pre 8 godina

Samo jedan primer naseg odnosa sa Rusijom i EU: prosetao sam se Kalemegdanom i video novi spomenik u cast nasih ruskih prijatelja. A malo dalje imao sam priliku da se divim fotogaleriji "EU pomaze u obnovi od poplava". drugim recima, Rusima dizemo spomenike, a EU daje novac. Jasno je zasto se ne odricemo Evrointegracija, uprkos tome da bi se barem 80% ljudi u Srbiji opredelilo za Putina i njegove Evroazijske integracije. takodje mislim da je referendum odlicna ideja - nek' narod ide tamo gde mu srce zeli.

Rambo

pre 8 godina

Lepo sto nas razumes...i zato ces nas razumeti kada ti kazemo da se pokupis i zatvoris vrata za sobom zajedno sa produbljivanjem odnosa sa NATO paktom i Britanskom UN rezolucijom!

sta smo docekali....

pre 8 godina

Ima li neko normalan u sadasnjoj vlasti da ovom totalno nebitnom liku objasni da je Srbija suverena zemlja koja ima pravo da vodi i spoljnu i unutrasnju politiku u skladu sa svojim interesima.

Наши пријатељи из ЕУ

pre 8 godina

... али оставите ви Србију на миру. Србија је стекла довољно искуства последњих деценија да спозна ко су јој пријатељи а ко не. Верујем да Србија никада неће ни ући у ЕУ, тако да нема смисла усклађивати политику са вашим диктатом. Сами водите вашу хегемонистичко-империјалистичку политику уз вашег ментора преко мора.

neutralni felsh

pre 8 godina

Ipak, on je ukazao da Srbija mora da preduzme određene napore da uskladi svoje spoljnopolitičke stavove sa stavovima EU.

Ne mora gospodine Mkalister,jer u Srbiji maksimalno trecina populacije podrzava ulazak u tu vasu vestacku tzvEu.
(specnaz, 21. jul 2015 12:48)


mozda je to slucaj sa botovima, koji inace, vole da govore u ime svih ali gradjani misle nesto drugacije ;)

popeye

pre 8 godina

Не тражимо пријатеље тамо где их немамо, никад нисмо имали и никад нећемо имати.

Mandrak

pre 8 godina

Ja sam pro evropski orjentisan, ali mi vise ovakva uslovljavanja ne prijaju uopste. Dosta je bilo vise te ovo te ono. Ajde lepo odredite se, vise. Vase ali udaljava nasu zelju da nanovo i nanovo zadovoljavamo, non stop.

Pera

pre 8 godina

Hahaha...
To tako ne ide prijatelju.
Izgleda da ne razume.
Sta je sa Kosovom?
Nije nas interes interes EU.
Gde su nase fabrike i banke gospodine?

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Srbija i Rusija braća zauvek, bilo, jeste i biće.
Jedan narod, jedna vera.
Nema toga ko će da nas zavadi zarad prolaznih kvazi-unija koje će da se skoro raspadnu a bratstvo Srba i Rusa jeste večito!

Тики

pre 8 godina

"...усклађивање ставова Србије са политиком ЕУ".... да ли то значи да и Европа одустаје од снабдевања руским гасом кроз "Северни ток"?

dzoni

pre 8 godina

To je ZAPADNA DEMOKRATIJA..nije bitno sta vi hocete i mislite vec morate da radite kako vam mi kazemo i protiv svojih interesa.
Nazalost srbije nema politicara koji nije prodat i zato svake godina srljamo sve vise u nepovratni propast trceci za zapadnom sargarepom vodjeni politicarima

Branko

pre 8 godina

"On je istakao plodnu saradnju Srbije sa NATO i ohrabrio našu zemlju da produbi odnose sa tim savezom."
Da li je to zbog bombardovanja ili zbog osiromašenog zranijuma ili otimanja Kosova i Metohije?

specnaz

pre 8 godina

Ipak, on je ukazao da Srbija mora da preduzme određene napore da uskladi svoje spoljnopolitičke stavove sa stavovima EU.

Ne mora gospodine Mkalister,jer u Srbiji maksimalno trecina populacije podrzava ulazak u tu vasu vestacku tzvEu.

Hajduk Stanko

pre 8 godina

Onaj ko ne vidi rezultat 70 godina vladavine Zapada na planeti , treba da da glasa za Vucica da nas uvede u EU da bi mogli da putujemo. Sve drugo izgleda nije bitno. Neokolonijalisti su sramota za ljudsku civilizaciju i sa njima nema kompromisa. Da li se oni zvali Rus, Nemac, Englez to nije bitno. Bitno je da svet rapidno propada zabog pojedinaca i njihove zelje za moci i kontrolom planete. Bice sve to jako skupo, a plasim se da kad vecina to shvati , bice prekasno.

mmm

pre 8 godina

stvari stoje ovako , da udju u konflikt eu i rusija te da moram da biram na koju cu stranu da se borim svakako to nebi bila eu !!! a sto se tice svega ostalog ako moramo da se odlucimo da rusiji okrenemo ledja treba raspisati referendum ! tada bi gospodinu bilo jasnije koliko je bitna evropa i novac naspram ljubavi prema nam bratskome narodu rusije ! 70-30 % u korist rusa bi bio rezultat referenduma ! uefa , fifa , haski sud , savet bezbednosti dali vi i jednu od ovih institucija dozivljavate kao pravednu ?????? ja licno ne !

Branko

pre 8 godina

Srbiji se ne piše dobro ni u kom slučaju. Mi 200 godina neznamo šta hoćemo. Zapad mi se zgadio ali u Rusiji sam živeo. Rusi imaju svoj interes i na tome se zasniva njihova "ljubav" prema nama a nas će to veoma skupo koštati. Pitanje je samo koje od dva zla izabrati, proceniti koje je manje i koje nam daje šansu za opstankom. Sedenje na dve stolice samo porodužava agoniju i iscrpljuje ovaj jadan narod koji živi u bedi.

neutralni felsh

pre 8 godina

A da se raspise referendum lepo i da se onda uskladi nasa pozicija prema istoku ili prema zapadu ? Ako smete da raspisete jer se uveliko zna s kim velika vecina gradjana zeli biti ...
(Gradjanin, 21. jul 2015 12:51)


isto kao Grcka? ;)

Lala iz Samosa

pre 8 godina

@Široko Stopalo

Kada tebe budu prevarili za nesto ti pisi ovakve komentare. U lepom srpskom se kaze "bezi", a ne "bjezi" i "ruska ljubav" umesto "Ruska ljubav". Tako da ti nisi odavde, pa se radi o provokaciji. A ko gde bjezi ili bezi govori podatak da je za jedan dan 6 aviona otislo krcatih za Moskvu i vratilo se krcatih za Beograd. Pocele su cak da lete neke carter kompanije na liniji Beograd-Moskva. Ne mozes da kupis normalnu kartu za Moskvu do kraja septembra - sve rasprodato. I za ErSrbiju ubedljivo najprofitabilnija linija. Lako proverljivo. A za NIS su tako "prevarili" Srbiju da je to jedini realni izvor srpskog budzeta, ulozili 3x vise para nego sto je bilo predvidjeno ugovorom, napravili najmoderniju SVETSKU kompaniju kakve nema u okruzenju, a i tamo rade nasi radnici za "male" platice: SSS - 650 Evra do inzenjera rukovodioca 3600 Evra mesecno. To su plate nasih ljudi. E sto nas sve neko tako ne prevari....

Branko

pre 8 godina

@(Joca, 21. jul 2015 12:54)
Koliko se sećam, demonstracije protiv "Trojnog pakta", 27. marta 1941. godine su organizovali Englezi. To je ono "Bolje rat nego pakt" i "Bolje grob nego rob". Komuniste i Tita u Jugoslaviji su doveli Englezi i USA pošto su okrenuli leđa Kralju Jugoslavije. Englezi su nas gurnuli u rat a Nemci su nas tukli a Rusi su nas samo oslobodili, zar ne?

Милош

pre 8 godina

Sada već davne 2000. godine, promenama u Srbiji, stvarno sam mislio da Evropa nema alternativu. Međutim, sada iz ove perspektive, nisam više siguran u to. Pa, pre nekoliko dana, Britanija - članica iste te EU kojoj težimo, je pokušala da u najvišem međunarodnom telu, SB UN ''progura'' rezoluciju da je Srbija genocidna država?! A, nas je Međunarodni sud pravde pod dve tužbe za genocid (Hrvatske i BiH) oslobodio tih optužbi. Na dalje, ta ista EU opstaje na dvostrukim aršinima: Kosovo je u redu, Krim i Srpska nije, a u oba slučaja je ''pravo'' na samoopredeljenje, ili Srbija da goni ratne zločince, a za zločine nad Srbima, e njih nema... Primera je mnogo. Stoga, mislim da jedino kada budemo punopravni član te EU, e onda zahtevajte i tražite, a dotle...pustite nas na miru!

Gradjanin

pre 8 godina

A da se raspise referendum lepo i da se onda uskladi nasa pozicija prema istoku ili prema zapadu ? Ako smete da raspisete jer se uveliko zna s kim velika vecina gradjana zeli biti ...

cuvarkuca

pre 8 godina

Ne razumem jel ova uvazena osoba IZVESTILAC ili sta ? Savetodavac...?? Pismonosa..?!... naucio napamet sadrzaj pisma pa diktira li diktira, sta to sve treba da se uradi..!!
Ovo bi mogao biti i diplomatski gaf ako ne i skandal, u bilo kojoj suverenoj drzavi...a kod nas ocigledno nije ! Zasto, ne znam ? Ima li nekog da mi objasni ?

Alexa

pre 8 godina

Da covek razume odnos Srbije sa Rusijom ali bi u isto vreme da vidi Srbiju okrenutu protiv Rusije. To nije evropska politika vec Britansko Americka koju oni namecu Evropi sa ciljem da Rusiju drze sto dalje od Evrope a Nemacku sto dalje od Rusije. Evropa svoju buducnost treba da trazi upravo u onome sto Britanska politika zeli da spreci. Tek to bi bila prava slobodna Evropa sa snaznom osovinom Berlin - Moskva. E ali gde su tu Amerikanci i Britanci? Nigde. Ameri u Americi a Britanci na ostrvu. Ovi poslednji da jednom shvate da nema vise kolonijalnog porobljavanja drugih naroda i nametanja volje. Nikada necete uspeti da okupirate i podelite Rusiju.Nikada se necete omrsiti njenim resursima. Navikli ste da uzimate tudje ali sledi vam vreme odvikavanja. Ovo je Putinova era!

Winston

pre 8 godina

@DAVOR

Pa zar se Kubanci nisu odlucili na revoluciju zato sto su ziveli u americkom "blagostanju"? Ostrvo drzala mafija, kubanke bile samo za prostituciju, a muskarci bukvalno robovska radna snaga. Ako se neko slucajno pobunio, gutao ga mrak. Tako je bilo. A Rusija nikome nista ne poklanja, kao sto ni njoj niko nista ne poklanja. Ali Rusija nikome nista i ne oduzima. Za razliku od Amerikanaca i Evropljana, nsta ne poklanjaju a kao pijavice - kupe i otimaju sta im treba.

stojan

pre 8 godina

Bez obzira na preveliku i prekomernu servilnost prema zapadu i EU koju pokazuje ova a i ranije vlasti (ukljucujuci i Broza)ipak smatram da oni to ne samo da moraju nego pokazuju i solidnu dozu mudrosti. Jer da se razumemo, i pokojni Djindjic, zatim Tadic a danas Nikolic, Vucic i Dacic dobro znaju i razumeju da smo mi u EU nepozeljni i da osmehe koje dobijaju od uctivih i dobro "vaspitanih" izaslanika EU i Amerike koji ovde dolaze, shvataju na pravi nacin i uzvracaju istom merom. Znaju nashi predstavnici vlasti da pohvale koje im uctivi upucuju ne samo da nisu iskrene nego nisu i realne. Ustvari, dovode nas u iznudicu da moramo da potvrdimo stoprocentnu pokornost. Cinizam i lecemerje je kada nam nude saradnju sa Nato alijansom, ali istina je da mi tu nishta ne mozemo. Nash spas (ako ga uopshte ima i shta pod tim podrazumevati) i kako tako oslobadjanje od zapadnih osvajaca i Amerike je u nekom njihovom neslaganju a mozda i sukobu, koji je verovatno izvestan u buducnosti...

Kralj Ibi

pre 8 godina

I mi razumemo gospodina ALI i oni moraju da nacinite napor da prihvatite obvezujucu rezoluciju 1244 i prihvate Srbiju u njenim granicama a ne okrnjenu.

Nebojša likovnjak

pre 8 godina

Nije suština - kako se zlu prilagoditi (večito se pozivajući na "narodne mudrosti" o našim stalnim izborima između manjeg i većeg zla), već kako se od od zla odbraniti. Ko god misli da su vremena Kneza Lazara, majora Gavrilovića ili novomučenika Tepića, i izbori pred kojima su se oni nalazili vremena prošla, taj-ne misli. Njihov izbor nije poznavao "ali", već se veličina žrtva koju su prinosili merila veličinom Svetinje koju su branili. I odbranili. Uskraćeni za "prijateljske" savete koji su svoju dobronamernost uslovljavali sa "ali". Makar su savetodavci bili i osvedočeni prijatelji, naši "milosrdni anđeli"!

Nik

pre 8 godina

Svakako mister Mekalister, svakako... Amerikanci su fabrikovali krizu u Ukrajini, Iraku, Siriji, Libiji, Afganistanu, Egiptu, Palestini... Poslušna marioneta EU gubi milijarde € na besmislene sankcije Rusiji i mora gostiti milione izbeglica, koje naravno ne mogu preleteti Atlantik da u USA zatraže azil, što bi jedino bilo pošteno. Uskladjivanje politike sa takvom EU, neka hvala. Amerikanci lumpuju već decenijama, a ceh plaćaju drugi.

2+2=5

pre 8 godina

eu bastion civilizacije, demokratije i istine !?
sta je civilizacija? (definicija postoji)
sta je demokratija? (definicija postoji)
istina - istina je jaca i od civilizacije i demokratije, definicija nije potrebna istina ti zatvara sva vrata, istina tera ljude od tebe, istina stoji sama naspram svih ljudskih definicija i zato sto se ne prilagodjava kazu da je spora, vreme je relativno, istina postojana.

komina

pre 8 godina

Pristupanje EU neizostavno znači i gubitak suvereniteta. Grčka je najsvežiji primer koji to potvrđuje - narod i "demokratski izabrana" vlast nemaju mogućnost da odlučuju ni po unutrašnjim ni spoljnopolitičkim problemima.
Doduše, suverenitet Srbije se ne poštuje već godinama.

Bistrim politiku u hladu

pre 8 godina

Dok je Rusija bila u lošoj situaciji slušala je zapad, i mi smo prošli kako smo prošli. Sada je situacija obrnuta. Bili smo i ostaćemo bratski narod bez obzira na sve. Ne verujem da ćemo opstati kao država ukoliko ne budemo slušali.

nevidio

pre 8 godina

Kad dodje vreme g-dine. Niti smo clanica EU niti smo otvorili pregovore, niti imamo obavezu. Prestanite da nas ucenjujete.
Tako ste pricali za Hag ispunite sve obaveze prema tribunalu otvaramo poglavlja i pristup Srbije EU i CORAK.
Zapocnite pregovore i uredite odnose sa Pristinom mi uradimo sto je do nsas CORAK.
Sads da uvedemo sankcije Rusiji ostanemo bez gasa i izvoza od 2.milijarde da bi opet dobili CORAK.
Neka hvala. Kada dobijemo status clana pricacemo.

Poštar

pre 8 godina

Naterali ste nas da oprostimo Hrvatima genocid i etnicko cišcenje, Albancima otimanje teritorije i sad kada smo postali imuni na svoj bol treba da nas boli za Krim. E baš nas zabole...

Goran

pre 8 godina

Srbija neće sebi odseći ruku,odnosno promeniti stav prema Rusiji,ipak mi pamtimo i sankcije i bombardovanje,naš narod nije glup kao što eu misli.

kamikasa

pre 8 godina

po vama znači vi treba da nam kažete ko mi je prijatelj a ko neprijatelj pa nismo mi gluvi i slepi a između ostalog jel ste zaboravili da je eu sa usa zajedno tri meseca bombardovala našu zemlju vi ste prave demokrate

mlekadzija

pre 8 godina

G. Mekalister ima kao i svi nasi evroatlantski prijatelji uvek jedno ALI. Obzirom da je doticni Englez, ALI ima jos vecu tezinu. A sto se tice NATO pakta, tu pricu mozete da zabiravite. Nikada sa njima mada ova vlada popusta (najnoviji sporazum zakljucen nedavno). Bice referendum a onda ce se videti kakvo je raspolozenje naroda. Uzaludni su napori ovdasnjih natofila...

Dragan Ostojić

pre 8 godina

Posle one rezolucije koju su englezi pokusali da proture u UN ispostavilo se da su specijalni idnosi koji Srbija ima sa Rusijiom itekako korisni. Da smo sledili EU u njihovoj spoljnoj politici prema Rusiji i uveli sankcije danas bi smo zavrsili sa rezolucijom u kojoj se Srbija okrivljuje za genocid a Republika Srpska se ukida.

Nikola

pre 8 godina

Vi kao da ste zaboravili nato bombe, žrtve, uništavanja i svo "milosrđe" koje smo dobili. Ne sećam se nešto da smo od Rusije nastradali, jednostavno nisu nam ni pomogli pa smo zato ljuti to nam je u mentalitetu, lako zaboravljamo i kriv je uvek neko drugi. Sami smo sebi dobri, samo treba da mislimo na sebe a ne kao pojedinci Srbi prodane duše proteklih 30 god, na svoje džepove. Vrlo brzo bih se sve okrenulo ali ne nama je sve uništeno na sve moguće načine pa iz ovih gov... na nema dalje, sem ako se neko nebesko čudo ne desi

Sin lovca na medvede

pre 8 godina

Govoriti o zajednickoj spoljnoj politici EU znaci govoriti o necemu sto ne postoji. To je isto kao govoriti o prisustvu vazduha u bezvazdusnom prostoru.

MaxMagnus

pre 8 godina

Ma idi begaj! Da li se uskladjuje spoljna politika sa onim koji pokusava da te unisti, ignorise tvoje stradanje, konstantno promovise antisrpske stavove? Ne osecam se udobno u toj kozi, iako sam sve ovo vreme navijao za pridruzivanje EU. Iluzija vise nemam. Nije nam tamo mesto. Valjalo bi da preuzmemo drustveno uredjenje naprednih zapadnih zemalja, u kojima postoji vladavina prava i ekonomija je postavljena na zdrave noge, ali sem toga, smrdite necovjestvom.
Mozda ni Rujke nisu sjajni, ali su se pokazali kao bolji prijatelji.

Pera detlic

pre 8 godina

Ako ja dobro razumem jezik diplomatije, ovaj nas je dobro izgrdio i zapretio. Videćemo šta će veliki vođa da nam kaže a šta će da uradi.

bandierra rossa

pre 8 godina

A ja ne razumem kako EU pokusava da nas natera da uvedemo NELEGALNE sankcije. Sankcije mogu da budu LEGALNE samo ako ih donese OUN. Sve drugo je ILEGALNO.

mikla

pre 8 godina

Ja bih to resio veoma prosto, potpisao bih dokumente koji obavezuju Srbiju da onog trenutka kada pristupi u EU na snagu stupi ista spoljna politika kao sto je spoljna politika EU, drugim recima kada nas prime (verovatno nikada) tada mozemo i mi da postavimo sankcije Rusiji.

Vitez

pre 8 godina

Trenutno je najbolje raspisati referendum za ili protiv EU.Posle izbora građana odlučiti na koju stranu jer na obadve je nemoguće.Sve ostalo je prazna priča.

Mufljuz

pre 8 godina

"... kazao je Mekalister koji smatra da će 'Srbija imati ključnu ulogu u uspostavljanju dobrih odnosa između EU i Srbije"."

Ovde se ne zna koje ludji! Jok, kljucnu ulogu ce imati Obala Slonovace.

bez_cenzure

pre 8 godina

Srbija kada postane članica EU (ako i to dočekamo) onda bi valjda trebalo da usaglasi svoje stavove sa EU ali ni to ne treba raditi na uštrb vlastitih interesa za koje se nadam da još uvijek postoje. Ako USA kažu da treba degradirati odnose sa Rusijom zato što oni tako žele iako njima ne pada na pamet zašto bi Srbija ugrožavala dobre odnose sa Rusijom? Da ima "pilota u srpskom avionu" ne bi trebalo potpisivati nikakve ugovore sa EU koji su štetni po Srbiju dok ista ne postane članica EU. Pod hitno treba promijeniti zakon po kojem stranci već 2017. godine mogu kupovati poljoprivredno zemljište u Srbiji! Trebala je Srbija omogućiti kupovinu ali 10-12 godina od datuma prijema u EU. Iako se meni najviše dopada danski primjer prema kojem stranac može kupiti poljoprivredno zemljište tek nakon provedenih 40 godina u toj zemlji.

Xyz

pre 8 godina

NemanjaCiric
Da NATO nije prisao granicama SSSR (identicno kao danas sto rade) pedesetih ovi nikada ne bi pravili tampon zonu i Varsavski pakt,ne dezinformisi prvo sebe pa onda druge,malo procitaj

Bane

pre 8 godina

Nije problem u EU, problem je u tome ko upravlja politikom te EU a to su Amerika i Britanija. Da nema Amerike tj. Britanije ja verujem da politika EU ne bi bila ovakva prema nama, pa čak ni prema Rusima. Kosovo je Američki projekat ne projekat EU, i normalno je da EU ne želi Srbiju sa pokrajinom u kojoj vlada odmetnuta korumpirana vlast. Ali pošto je to teritorija pod patronatom Amerike ne smemo ni da joj primetimo dok EU okreće glavu, onda da bi se opravdalo to što Amerika radi njen satelit Britanija ima zadatak da nas ispred EU večito zavija u crno raznim rezolucijama. Amerika i Britanija su zlo, ne EU.