Nedelja, 08.03.2020.

17:12

Poslednji izbori Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (1927)

Posledni parlamentarni izbori u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca odžani su u januaru 1927. godine. Posle ovih izbora došlo je do promena na koje ni parlament nije mogao da utiče. Ovaj saziv Narodne skupštine i njegovu “vladavinu” u periodu od dve godine karakterisali su veliki međunacionalni i ideološki sukobi, ubistva u skupštini, atentati na ministre, premijera , kralja i veliki uspon komunista.

Izvor: B.D.

Default images

Embed from Getty Images Posledni parlamentarni izbori u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca odžani su u januaru 1927. godine. Posle ovih izbora došlo je do promena na koje ni parlament nije mogao da utiče. Ovaj saziv Narodne skupštine i njegovu “vladavinu” u periodu od dve godine karakterisali su veliki međunacionalni i ideološki sukobi, ubistva u skupštini, atentati na ministre, premijera , kralja i veliki uspon komunista.

Kralj je mandate ove skupštine “završo” diktaturom, raspuštanjem parlamenta i promenom imena države. Ovo su poslednji izbori pre uvođenja “zvanične ideologije” jugoslovenstva.

Na izborima je glasao 2.324.569 upisanih birača za parlament u kome je bilo 315 poslanika.

Najviše glasova osvojila je Narodna radikalna stranka koja je bila predstavljena sa 112 poslanika (31 manje nego u prethodnom sazivu) a (Hrvatska) Narodna seljačka stranka sa 61 poslanikom.

Jugoslovenska demokratska stranka imala je 63 poslanika dok je Samostalna demokratska stranka imala 22.

Slovenačka narodna stranka osvojila je 21 mandat a Demokratska zajednica koju su činile Jugoslovenska muslimanska organizacija I Jugoslovenska demokratska stranka11.

Jugoslovenska muslimanska organizacija je nastupajući samostalno osvojila 9 mandata kao i Savez zemljoradnika. Nemačka stranka Jugoslavije imala je 6 poslanika.

Hrvatski blok koji su činili Hrvatska stranka prava Ante Pavelića i Hrvatska federalistička seljačka stranka osvojio je dva poslanička mesta.

Slovenačka seljačka stranka (Slovenska kmetska stranka), Crnogorska federalistička stranka, Hrvatska pučka stranka i Socijalistička partija osvojile su po jedno poslaničko mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: