"LDP prirodan partner DS i SPS"

Lider LDP i pokreta "Preokret" Čedomir Jovanović kaže da je taj pokret prirodni partner bloka koji su formirale DS i koalicija okupljena oko SPS.

Info

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.05.2012.

19:59

Default images

On je dodao da je spreman da razgovara sa liderima tih stranaka Borisom Tadićem i Ivicom Dačićem.

Jovanović je, gostujući na Radio televiziji Srbije, naglasio i da je imao razgovore sa predstavnicima stranaka koje su se do sada dogovorile oko formiranja vlade i da su ti kontakti bili vrlo korisni, ali nije precizirao sa kim.

DS i SPS, kako je dodao, treba javno da saopšte da li žele da sarađuju sa LDP.

"Mi možemo uticati na preuzimanje odgovornosti za program sa kojim ćemo mi doći na razgovore. Očekujem da se sa nama razgovara", naglasio je Jovanović, dodajući da u izjavama pojedinih funkcionera DS postoji skepsa oko saradnje sa Ujedinjenim regionima Srbije.

On je rekao i da postoje razlike u politici "Preokreta" i SPS, ali i da je normalno da se kompromisi naprave na početku rada vlade, kada treba odrediti jasnu ekonomsku politiku, evropski put Srbije, kako zaštititi srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji...

"Spreman sam da razgovaram i sa Tadićem i sa Dačićem, jer mislim da smo trenutno upućeni jedni na druge. Ako se dogovorimo, ti dogovori će biti jasni i poznati svakom čoveku u ovoj zemlji", naglasio je lider "Preokreta".

On veruje da sa DS i SPS može da uradi poslove ako o njima budu otvoreno razgovarali i dogovarali se.

"Ne verujem da su to stranke kakve su bile u prošlosti. I SPS je pomerio Srbiju napred", rekao je Jovanović i dodao da naredna vlada mora sprovoditi političke reforme, jer je "model srpskog društva potrošen".

Govoreći o predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, Jovanović je rekao da je njegov odnos sa Nikolićem "uvek bio politički pošten" i da je u njihovom odnosu uvek postojala doza pristojnosti i respekta.

Međutim, kako smatra lider LDP, u Nikolićevom današnjem obraćanju nakon polaganja zakletve, bilo je "previše populizma i demagogije".

"Očekivao bih od nekog ko je predsednik više istine. Medeni mesec je prošao, očekujem da odmah počne efikasno da deluje", naglasio je Jovanović.

On je dodao i da je spreman da pomogne Nikoliću kao predsedniku, ali da će se "boriti protiv njega, ako pomisli da sa mesta predsednika Srbiju pogleda jednim okom, kao što je to bio slučaj od strane (Slobodana) Miloševića i (Vojislava) Koštunice".

Govoreći o kohabitaciji, rekao je da je to normalno stanje u demokratskim zemljama i da "ne želi da neko sa mesta predsednika ili premijera svoj mandat posveti demontaži onog drugog".

Jovanović je rekao i da ne traži ništa za ulazak u vladu, da je spreman da bude njen deo, a na pitanje da li sebe vidi kao potpredsednika vlade, ministra za evropske integracije ili spoljnih poslova, odgovorio je da je na tom mestu potreban ozbiljan diplomata sa iskustvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: