Hronika 0

20.06.2024.

17:14

Završena uvodna izlaganja na suđenju Belivukovoj grupi

U Specijalnom sudu u Beogradu danas su advokati pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koje je krenulo ispočetka u ponedeljak, završili uvodna izlaganja.

Izvor: Tanjug

Završena uvodna izlaganja na suđenju Belivukovoj grupi
Shutterstock/AnnaStills

Podeli:

Prvi se obratio advokat Dragoš Cukavac branilac Vladimira Dimitrijevića, koji je rekao da tužilaštvo nema nijedan validan dokaz protiv njegovog branjenika, kao i da u njegovoj automehaničarskoj radnji nije pronađena nikakva droga.

Cukavac je naglasio da Dimitrijević poznaje Belivuka 10 godina, dok neke od optuženih poznaje jer im je kao auto-limar popravljao automobile.

Advokat optuženog Alekse Šejića, koji se između ostalog optužnicom tereti da je silovao I.S. kog su, kako se sumnja pripadnici ove grupe tri dana mučili i zlostavljali na stadionu FK Partizana, je naveo da jedini dokaz protiv Šejića njegov iskaz iz policije, što kako tvrdi nije dokaz jer su oni tražili da se izuzme jer nije imao izabranog advokata.

Branilac Mijata Simeunovića advokat Ivana Ostojić je rekla da tužilaštvo nema dokaz protiv njenog branjenika, odnosno da u optužnici nije navedeno kada i zašto je on postao deo navodne kriminalne grupe, tvrdeći da je on u ovom predmetu kolateralna šteta.

Jakša Peković, branjenik Miloša Lukića Selaka osporava pravnu kvalifikaciju krivičnog dela koje se stavlja njenom branjeniku na teret, predlažući da se ponovo ispita I.S. kao svedok. Isti predlog je imao i branilac Vojislava Đorđevića, koji je predložio i da se iz dokaza izuzme Đorđevićev iskaz iz policije.

Sa druge strane tužilaštvo je predložilo da se čitaju svi iskazi svedoka i oštećenih, kao i iskaz I.S. navodeći da mu je prvi put kada je saslušavan pred sudom pozlilo i da nema potrebe da se on saslušava pred sudom. Sudija će naknadno odlučiti o dokaznim predlozima, dok će na sledećem suđenju optuženi početi sa iznošenjem odbrane. Slede procesni predlozi advokata.

Prvom optužnicom, koja je napisala na više od 300 strana, pripadnici se terete za ubistva Aleksandra Gligorijevića zvanog Puki, Gorana Veličkovića Goksija, Milana Ljepoju, Lazara Vukičevića i Zdravka Radojevića.

Istom optužnicom pripadnici su optuženi za trgovinu drogom, nelegalno držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje. Kako se navodi u optužnici pripadnici grupe su tri dana u prostorijama restorana u Humskoj, odnosno na stadionu Partizana, držali I.S. kog su tukli, mučili i silovali.

Ovom optužnicom je obuhvaćena i tačka koja se odnosi na trgovinu drogom, a koju su kako se sumnja držali u prostorijama stadiona. Drugom optužnicom pripadnici se terete za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića. Suđenje je krenulo ispočetka zbog promene predsednice sudskog veća, odnosno jer je Vinka Beraha Nikićević koja je ranije bila predsednica veća otišla u penziju.

Optužnicama je obuhvaćeno ukupno 30 osoba od kojih se njih 12 brani sa slobode dok su ostali u pritvoru. Optuženi Boris Karapandžić nije došao na današnje suđenje, jer, kako je ukazano medicinskom dokumentacijom, on je operisao tetivu, dok je optuženi Aleksa Stošić izostao zbog operacije proširenih vena na nozi. U odnosu na njih je sudija razdvojila postupak.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

18 h

Podeli: