Hronika 7

08.04.2024.

21:01

Potraga i dalje traje; Trodnevna žalost zbog ubistva Danke; Direktor vodovoda podneo ostavku

Policija i dalje traga za telom male Danke Ilić. Pretraživana je Lazareva pećina, koja se nalazi kod sela Zlot, Lazarev kanjon, kao i celokupno područje duž Zlotske reke.

Izvor: B92.net

Potraga i dalje traje; Trodnevna žalost zbog ubistva Danke; Direktor vodovoda podneo ostavku
MUP

Podeli:

Pretpostavlja se da će dalja potraga za telom Danke Ilić ići u pravcu okoline sela Zlot i Lazarevog kanjona, javlja reporter Tanjuga.

Direktor Vodovoda u Boru, Goran Pavić, podneo je ostavku nakon što su uhapšeni radnici JKP "Vodovod", S.J. i D. D. zbog postojanja osnovane sumnje da su ubili Danku.

Policija je pretražila pola trase od 7 kilometara Lazarevog kanjona, uz korišćenje spasilačke specijalne opreme, a nastavljena je i pretraga jame iznad kanjona, duboke 70 metara.

Završeno

14:35

Širi se potraga

Potraga za telom dvogodišnje Danke nastavljena i u smeru Zlotske pećine, a pretražuju se i klisure, i obala duž istoimene reke.

13:30

Gradonačelnik: Razgovarao sam s Dankinim ocem

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milekić izjavio da je razgovarao sa ocem Danke Ilić i Milošem i njenom bakom. "Moram reći da se dobro drže i da su jaki koliko mogu da budu", rekao je na konferenciji za medije gradonačelnik Bora.

Kako je naveo, ovo je velika tuga za sve, a veliku bol osećamo svi. "Ne samo grad Bor, već cela Srbija i Evropa...Svi smo u neverici, ovakav zločin se nije desio ne pamtim. Očekujem i verujem da će tužilaštvo i sudstvo dati maksimalne kazne i mislim da je vreme da se razmišlja o promeni zakona, da se mnogo oštrije kažnjava, da se više nikada ovako nešto ne ponovi", rekao je on.

Kako je dodao, MUP je odradio ogroman deo posla.

12:47

MUP objavio fotografije pretrage pećine

12:46

Tužni prizori kod Lazareve pećine

Cveće i sveće namenjene ubijenoj Danki Ilić ostavljene su nedaleko od Lazareve pećine u mestu Zlot. Očekuje se da će danas policija pretraživati ovaj deo jer postoji sumnja da su se osumnjičeni za ubistvo devojčice ovde otarasili tela.

10:07

Mnogo rupa i jama; Na terenu i speleolozi

Pretpostavlja se da će dalja potraga za telom Danke Ilić ići u pravcu okoline sela Zlot i Lazarevog kanjona, javlja reporter Tanjuga.

U tom kraju ima mnogo rupa i jama, koje mogu da posluže za skrivanje tela.

Kako javlja reporter Tanjuga, potrebno je da pretragu rade specijalistički timovi, alpinisti, speleolozi, da ne bi neko drugi došao u opasnost.

Pretraga će se, kako se pretpostavlja, bazirati na selo Zlot i okolinu, jer postoji mnogo mesta za skrivanje, a i Lazareva pećina se nalazi na nekih tri do četiri kilometra.

Pripadnici sektora za vanredne situacije i Gorske službe spasavanja, ne pretražuju samo atar sela, već i razgovaraju sa meštanima kako bi mogli da dodju do bilo kakvih informacija koje mogu da upute na pravac gde bi moglo da bude telo Danke Ilić.

09:53

Advokat: Moguć proces i bez tela

Advokat Predrag Savić izjavio da je, ukoliko telo ubijene dvogodišnje devojčice Danke Ilić iz Bora ne bude pronađeno, moguće procesuirati osumnjičene za njeno ubistvo na osnovu do sada prikupljenih dokaza.

"Tu su priznanja izvršioca, njihovih prikrivača koji su iz reda uže familije, imamo mnogo drugih dokaza u vezi s nastankom saobraćajke, krv na automobilu, asfaltu...Moguće je izvršiti običnu ili 3D rekonstrukciju nastanka saobraćajke, iz koje će se videti da je bila takva da nije mogla da proizvede smrtne posledice jer je bila brzina od 20 kilometara. Na osnovu svih tih dokaza vrlo je verovatno da je dete usmrćeno na način kako je priznao jedan od okrivljenih", naveo je on.

Savić napominje da bi za krivični postupak bilo dobro da se telo nađe, da se izvrši obdukcija, sudsko medicinsko veštačenje i da se na naučni način dokaže uzročno-posledična veza izmedju povreda i smrtnih posledica.

Na pitanje da li je on lično za uvođenje smrtne kazne za najteže zločine poput ubistva dvogodišnje devojčice, Savić je odgovorio da kao čovek i roditelj jeste, ali da kao pravnik smatra da je to vrlo teška, gotovo nemoguća misija.

"Ja se kajem što sam 2002. godine kada je ukidana smrtna kazna bio za ukidanje smrtne kazne. Verovao sam tada da će ukidanje smrtne kazne doprineti razvoju ljudskih sloboda i prava, da će evropska konvencija značiti mnogo za Srbiju, da će prisustvo Srbije u Savetu Evrope u evropskim integracijama biti mnogo delotvornije. Verovao sam i onima koji su analizirali i istraživali problem smrtne kazne i govorili da ona nema generalno dejstvo prevencije", izjavio je advokat.

09:32

Poznato šta sada pretražuje MUP; "Ne želi da kaže gde je telo"

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Željko Brkić kaže da je preko 1.500 policijskih službenika u saradnji sa preko 1.000 građana iz različitih službi dalo svoj doprinos da se ubijena Danka Ilić pronađe.

"Mi smo pretrage terena usmerili na one lokacije za koje su nam osumnjičeni rekli da su tamo ostavili telo Danke Ilić. Za sada pregledavamo korito Zlotske reke", rekao je on.

Ponašanje osumnjičenih, za koje postoje dokazi da su izvršili krivično delo teškog ubistva, Željko Brkić opisuje kao je najmonstruozniji oblik ljudskog ponašanja. Dok je jedan detaljno opisao kako je ubio Danku Ilić, drugi je odlučio da se brani ćutanjem.

"Teško je saznati motive zašto ne želi da sarađuje. Ali vi kod njih možete videti takvo odsustvo empatije i bezobzirnost, čak i sada kada je suočen sa istinom, osumnjičeni ne želi da kaže gde je sakrio telo Danke Ilić. To govori o velikom nedostatku empatije. To dete ima pravo na dostojanstveno sahranjivanje, da roditelji mogu da mu posvete grobno mesto. Lišeni su svakog ljudskog osećanja", kaže Brkić.

Brkić kaže da je do sada prikupljeno dovoljno dokaza na osnovu koji može da se zastupa optužnica i dodaje da će nadležni moći da donesu odgovarajuću presudu.

Brkić navodi i da je teško misaono rekonstruisati ovaj zločin i da se nada da će telo Danke Ilić biti uskoro pronađeno.

08:23

Da li je mrtva poslednja osoba koja je znala gde je telo Danke Ilić?

Pre smrti, D.D. (40) brat osumnjičenog D.D.(50), priznao je da je pomogao bratu da se reši tela, ali gde nije otkrio.

Takođe, prema dosadašnjim informacijama iz policije, on je mogao da bude i ključni svedok u potrazi, s obzirom na to da osumnjičeni ne želi da otkrije gde se rešio tela devojčice nakon što su ga on i S.J. bacili na deponiju na Starobanjskom putu.

08:17

Poslednja lokacija na koju je brat osumnjičenog odveo policiju

Tokom subote, D.D. je od strane policije vođen na nekoliko lokacija unutar sela Zlot. Poslednja na kojoj je boravio je bila jedna od crpnih stanica u ataru mesta.

Tom prilikom D.D. je policiju odveo do crpne stanice u ataru sela Zlot gde se zadržao na terenu oko sat vremena. Do te lokacije nije bio moguć pristup novinarima tokom postupka.

Sama lokacija je obrasla šibljem i nalazi se na uzvišenju iznad kolskog puta koji vodi u atar Zlota.

08:11

Pretraženo pola trase Lazarevog kanjona, proverava se jama

Do sadas su pripadnici policije, spasilačkog tima i Gorske službe spasavanja preražili pola trase od 7 km Lazarevog kanjona a u toku je nastavak pretrage jame iznad kanjiona, duboke 70 metara.

Za potragu se koristi specijalistička spasilačka oprema. Dronom sa termovizijskim kamerama i mogućnošću za 3D mapiranje, pregledana je cela zona kanjona i tom prilikom ništa nije uočeno.

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: