Društvo 6

28.03.2024.

19:04

Studenti blokirali Filozofski fakultet u Novom Sadu: Traže smenu Gruhonjića; Dogodio se i incident

Studenti Univerziteta u Novom Sadu okupili su se u velikom broju ispred Filozofskog fakulteta, gde su na miran način protestovali i tražili smenu profesora Dinka Gruhonjića.

Izvor: NS Uživo

Studenti blokirali Filozofski fakultet u Novom Sadu: Traže smenu Gruhonjića; Dogodio se i incident
Shutterstock/Tero Vesalainen

Podeli:

Nakon mirnog protesta i govora Damjana Vakanjca, studenta prorektora Univerziteta u Novom Sadu, studenti su zauzeli fakultet do daljeg.

Vakanjac je na početku poslao poruku da su studenti novosadskih fakulteta protiv govora mržnje te da neće stajati mirno dok se nekažnjeno toleriše govor mržnje i nasilje. On je naveo i nekoliko izjava profesora Gruhonjića, koje su nastale pre konferencije u Dubrovniku, od kojih je izdvojio: "U svakoj generaciji studenata kojoj ja predajem, to je prosto antropološki i biološki normalna stvar, imate jednu manjinu izvanrednih studenata, imate manjinu bitangi i ostalo su mediokriteti".

"Novosadski studenti nisu dobili odgovor od Filozofskog fakulteta povodom izjava govora mržnje profesora Dinka Gruhonjića i bili su primorani da se okupe i dignu svoj glas. Blokada će trajati dok neko ne preuzme odgovornost za fašističke izjave profesora Gruhonjića i dok se neko ne oglasi. Mi kao novosadski studenti smo dobili podršku svih studenata iz Srbije, koji će doći na blokadu i definitivno ćemo istrajati dok se fakultet ne oglasi i ne sankcioniše profesora Dinka Gruhonjića", rekao je Vakanjac za NS uživo.

Profesor Filozofskog fakulteta fizički nasrnuo na studente

Tokom današnjeg protesta studenata na Filozofskom fakultetu, koji je organizovan da bi se stalo na put govoru mržnje, diskriminaciji i obrazovnoj destrukciji, a povodom opskurnih izjava vanrednog profesora Dinka Gruhonjića, još jedan profesor je pokazao nedopustivo ponašanje.

Naime, prof. Željko Marković s pomenutog fakulteta, sa Odseka za srpski jezik i lingvistiku, fizički je nasrnuo na više studenata.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: