Društvo 1

20.06.2024.

16:28

Srbijo, stiže prašumska klima i donosi "toplotnu kupolu"

Meteorolog Ivan Ristić najavio je da iz "pustinjske klime idemo sada u prašumsku", a zatim ćemo se vratiti i na našu klimu, piše "Blic".

Izvor: Blic

Srbijo, stiže prašumska klima i donosi "toplotnu kupolu"
Shutterstock/Happy Together

Podeli:

Vrhunac prvog toplotnog talasa ovog leta u Srbiji očekuje se u naredna dva dana.

"Približavamo se tom piku, koji će biti sutra i prekosutra, a temperatura će ići do 40 stepeni. I noći će biti veoma tople, sutra će čak ići i do 28 stepeni. Ovo je pustinjski tip klime, koji je doneo tropsko vreme, a imamo i pesak iznad nas. Trenutno je velika količina peska iznad nas i on nas pomalo spašava od ovog sunčevog zračenja", rekao je meteorolog Ristić za "Jutro na Blicu". 

Kako najavljuje, već tokom vikenda se menja klima, pa sa pustinjske prelazimo na prašumsku, kaže.

"U toku vikenda menjamo opet klimu, dakle idemo sa ove pustinjske na prašumsku, to je ekvatorijalna klima koju odlikuje nešto niže temperature, ali puno pljuskova i kiše, znači počinje nestabilan period. Temperature će biti 5-6°C niže nego što će biti sutra i prekosutra", kaže Ristić.

Nema naznake nekog jačeg zahlađenja, ali je izvesno da će se u narednom periodu temperatura normalizovati. Sledeći toplotni talas biće sredinom jula meseca, navodi meteorolog Ristić, kada se očekuju ponovo temperature preko 40 stepeni.

"Prema najnovijim prognozama, novi toplotni talas će biti oko 23, 24. jula. Preko pustinjske klime idemo na prašumsku, pa ćemo se malo vratiti i na našu", kaže meteorolog Ristić, a prenosi "Blic".

Toplotna kupola iliti afrički anticiklon

Toplotna kupola je isto što i afrički anticiklon, koji u donosi suvo i vruće vreme.

"Ta toplotna kupola je ogromna količina tog vrelog afričkog vazduha, to je kao neko jezgro tog vrelog vazduha. U ovom slučaju, taj vazduh je došao iz Libije i Tunisa", kaže meteorolog Ristić.

U Turskoj se očekuju temperature do 50 stepeni, što je i "dobro", kaže meteorolog Ivan Ristić. Kako navodi meteorolog Ristić, temperature preko leta u tom delu zemlje mogu da idu i preko 50 stepeni.

Tropske vrućine u narednih sedam dana

Veoma topla vazdušna masa zadržaće se i u narednih sedam dana. U petak i subotu očekuje se vrhunac toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni. U nedelju i prvoj polovini naredne sedmice na severu i zapadu Srbije očekuje se manji pad temperature, dok će se na istoku i jugu maksimalne vrednosti zadržati oko 38 stepeni.

Za stanovnike Beograda očekuje se tropska noć, sa jutarnjom temperaturom od 24 stepena. Na području Beograda do kraja sedmice očekuje se maksimalna temperatura od 36 do 39 stepeni, a od ponedeljka uglavnom u intervalu od 30 do 35 stepeni.

U istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i na prostoru KiM na snazi je crveni meteoalarm zbog ekstremno visoke temperature. Ovo upozorenje znači da je vreme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Narandžasti alarmi danas i sutra

Po najnovijoj tabeli instituta "Batut", alarmi su već upaljeni, i danas su u nekoliko mesta polja označena narandžastom bojom što znači da je vreme opasno, i to u Beogradu, Bečeju, Kikindi, Zrenjaninu, Somboru, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Loznici, Valjevu, Vršcu, Smederevskoj Palanci i Ćupriji.

Tako će biti i sutra. osim u Bečeju gde će se već sutra upaliti crveni alarm.

Kada u tabeli ima narandžastih polja, to znači da se u tim mestima očekuje vreme rizično po zdravlje.

"Povećana verovatnoća za nastupanje različitih manifestacija toplotnog stresa, naročito kod osetljivih populacionih grupa - mala deca, trudnice, stari, hronično oboleli pacijenti. Pod posebnim rizikom su osobe sa narušenim integritetom svih slojeva kožnog tkiva, odnosno poremećajem mehanizma evaporacije nagomilane toplote (opekotine)", navodi se na sajtu "Batuta".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: