Pozitivni uticaj video igara: Kako gejming može pomoći u poboljšanju koncentracije i pažnje?

Video igre su već dugo vremena predmet kontroverzi i debata, posebno kada se radi o njihovom uticaju na mentalno zdravlje i kognitivne funkcije.

eSports

Izvor: RUR

Sreda, 12.04.2023.

14:54

Pozitivni uticaj video igara: Kako gejming može pomoći u poboljšanju koncentracije i pažnje?
Foto: Unsplash

Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da video igre mogu pozitivno uticati na koncentraciju i pažnju kod ljudi. U ovom tekstu razmotrićemo kako gejming može pomoći u poboljšanju koncentracije i koje su to vrste igara koje su najkorisnije u ovom smislu.

Istraživanja su pokazala da gejming može pomoći u razvoju kognitivnih funkcija poput koncentracije, pažnje i multitasking sposobnosti. Konkretno, igranje igara može pomoći u poboljšanju sposobnosti brzog prebacivanja pažnje i poboljšanju sposobnosti zadržavanja fokusa na zadatku.

Jedna od najboljih vrsta igara za poboljšanje koncentracije su tzv. igre zagonetke. Ove igre zahtevaju od igrača da reše različite zagonetke i probleme, što zahteva visok nivo koncentracije i pažnje. Igre poput Tetrisa, Bejeweleda i Sudoku su odlični primeri ovakvih igara.

Takođe, igre koje zahtevaju brze reflekse i donošenje brzih odluka mogu biti korisne za poboljšanje koncentracije. Primeri ovakvih igara su FPS (First Person Shooter) igre poput Call of Duty i Battlefield serijala, kao i MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) igre poput League of Legends i Dota 2.

Međutim, treba imati na umu da je važno da igrači igraju umereno i da ne provode previše vremena gejmingom. Dugotrajno igranje video igara može dovesti do suprotnih efekata, uključujući gubitak pažnje i koncentracije.

Da se zaključiti da gejming može imati pozitivan uticaj na koncentraciju i pažnju kod ljudi. Igre zagonetke i igre koje zahtevaju brze reflekse i donošenje brzih odluka su najkorisnije za poboljšanje ovih sposobnosti. Ipak, važno je igrati umereno i ne provoditi previše vremena igrajući igre.

Izvor: RUR

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: