Esports B92.net

Makron: Esports industrija je jako važna za Francusku

Makron je prvobitno osudio video igre i okrivio ih za promociju nasilja kod mladih.

RUR
Podeli
Foto: Kremlin.ru/Wikimedia Commons
Foto: Kremlin.ru/Wikimedia Commons

Tokom konferencije za štampu 30. juna, predsednik Francuske Emanuel Makron je okrivio socijalne mreže za velike demonstracije u zemlji, ali je istakao i da video igre loše utiču na mlade, to jest da promovišu nasilje i vandalizam. Ova konferencija je održana u periodu protesta zbog ubistva 17-godišnjeg Nahela Merzuka.

Makronove izjave su naljutile gejming zajednicu. Tekken reditelj Kastuhiro Harada je uputio oštre kritike francuskom predsedniku zbog njegovog negativnog stava, rekavši: ”Prebacivanje krivice je odličan način da se otarasite tereta odgovornosti”.

Međutim, Makron je ovog vikenda putem twitter objave povukao svoj prvobitni stav, uputivši samo reči hvale gejming i esports industriji.

”Industrija video igra je jako važna za Francusku. Uvek sam verovao da su video igre odlična prilika za mlade, nove poslove i stabilnu ekonomiju. Krajem juna sam bio jako zabrinut jer su delikventi koristili video igre i socijalne mreže kako bi glorifikovali i umanjili uticaj nasilja na ulicama. Osuđujem nasilje, ne video igre”, rekao je predsednik Francuske.

Makron je takođe istakao da je esports definitivno ravan tradicionalnom sportu, sa stabilnim kompetitivnim ekosistemom, pravim profesionalcima i velelepnim internacionalnim turnirima.

”Sa zadovoljstvom podržavam esports industriju”, dodao je.

U maju 2023. godine, u Parizu se održao poslednji CS:GO Major, koji je Makron lično najavio na socijalnim mrežama.

Izvor: RUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.