"Zašto kupujemo ruski gas? Nemamo taj luksuz da možemo da odbijemo"

Austrijski energetski koncern OMV kupuje ruski gas zato što se ugovorom obavezao na kupovinu.

Svet

Izvor: hrt.hr

Utorak, 28.03.2023.

13:55

Foto: Gabi D / Shutterstock.com

To je naglasio izvršni direktor Alfred Stern, napomenuvši i da zapadne sankcije Rusiji ne 'pokrivaju' taj energent, prenosi HRT.

"Ne možemo da priuštimo taj luksuz da odbijemo gas iz legitimnih izvora snabdevanja, posebno kada imamo ugovore koji nas obavezuju na kupovinu", rekao je Stern.

"Činjenica je da gas za sada nije pod sankcijama", dodao je.

OMV će se uskoro povući iz istraživanja i proizvodnje nafte i gasa u Maleziji i Novom Zelandu, a voleo bih da se rešimo i udela u ruskom gasnom polju Južno-Ruskoje koji smo već gotovo u potpunosti otpisali, naglasio je.

"Međutim, da biste nešto prodali, morate naći nekoga ko to želi i sme da kupi", objasnio je dodavši i da bi od Rusije morali da pribave odgovarajuće dozvole, a to je "trenutno zbog pravne situacije ekstremno teško".

Zahtevi da se OMV odmah povuče iz Rusije svedoče, po njemu, o "izuzetno pojednostavljenom shvatanju zakona. Ja bih, na primer, kao šef OMV-a mogao ovde u Beču prekinuti te ugovore, ali to ne bi promenilo činjenicu da bismo i dalje bili vlasnici udela".

Više gasa moglo bi ubuduće da stiže iz Crnog mora, napomenuo je šef austrijske kompanije, dodajući da bi odluka o ulaganju, prema izveštajima, trebalo da bude doneta do leta.

"Kako sada stvari stoje, gasno polje Neptun dovoljno je veliko da će Rumunija zajedno s drugim izvorima možda imati višak gasa i možda će moći da ga izvozi."

Gas iz Crnog mora mogao bi, na primer, preko Slovačke da stiže u Austriju, objasnio je Stern, dodajući da bi vrednost ulaganja trebalo da iznosi oko četiri milijarde evra i da OMV ima polovinu udela u projektu, preko rumunske podružnice OMV Petrom.

Upozorio je i da će cene gasa, po njegovom mišljenju, trajno ostati visoke, budući da su troškovi tečnog gasa viši od onog koji stiže gasovodima.

Azijska tražnja bila je prošle godine relativno niska zato što je Kina bila u lokdaunu, "ali kada se vrati, to će, naravno, dovesti do rasta tržišnih cena u globalnom takmičenju".

Cene gasa pale su u poslednje vreme, ali 40 evra za megavat-sat još uvek je dvostruko više nego što je gas koštao pre rata u Ukrajini, naglasio je direktor OMV-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: