Vesti -

Zapanjujuć podatak: Skoro 40% onlajn prodavnica manipuliše – evo kojim tehnikama se služe

Gotovo 40 odsto onlajn prodavnica koristi manipulativne tehnike da bi naveli potrošače na odluke koje nisu u njihovom najboljem interesu.

Izvor: Capital.ba
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Thapana_Studio
Ilustracija: Shutterstock/Thapana_Studio

To je pokazalo istraživanje Komisije i nacionalnih tela za zaštitu potrošača iz 23 zemlje članice, i Norveške i Islanda, prenosi Capital.

Istraživanje je pokazalo da se gotovo 40 odsto onlajn prodavnica oslanja na razne manipulacije kako bi prevarile potrošače ili iskoristile njihove slabe tačke.

"Taj pristup je u suprotnosti sa zaštitom potrošača i nije korektan", izjavio je poverenik za pravosuđe Didije Rajnders.

Rajnders dodaje da države članice imaju pouzdane alate kojima se takvi problemi mogu rešavati pa poziva da nacionalna tela iskoriste svoja ovlašćenja i preduzmu radnje protiv takve prakse.

Istraživanje je obuhvatilo 399 internetskih prodavnica u kojima se nude raznoliki proizvodi, od tekstila do elektronike. Posebna je pažnja posvećena takozvanim "obmanjujućim formularima".

Reč je o tri vrste manipulativnih tehnika kojima se potrošači navode na donošenje odluka koje možda nisu u njihovom najboljem interesu. To su: lažna odbrojavanja, koja impliciraju da postoji rok za kupovinu nekih proizvoda. Ta je praksa zabeležena kod 42 onlajn prodavnice.

Druga manipulativna tehnika, utvrđena u 54 onlajn prodavnice, sastoji se u usmeravanju potrošača prema nekim odlukama – od pretplata do skupljih proizvoda ili skuplje dostave – pri čemu se služe tehnikama kao što su vizuelni dizajn i izbor fraza.

I treća manipulativna tehnika, zabeležena u 70 onlajn prodavnica, je potpuno ili delimično skrivanje važnih informacija poput troškova dostave, sastava proizvoda i postojanja jeftinijeg izbora.

U 23 prodavnice informacije su skrivene kako bi naveli potrošače da pristanu na pretplatu, prenose agencije.

Istraživanje je obuhvatilo i 102 aplikacije pregledanih onlajn prodavnica. U 27 aplikacija pronađen je barem jedan obmanjujući obrazac.

Komisija navodi da će nacionalna tela država članica kontaktirati trgovce kod kojih su otkrivene manipulativne prakse i zatražiti od njih da uklone probleme na svojim internetskim stranicama, a po potrebi preduzeće dodatne mere u skladu s nacionalnim postupcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.