Zajednička valuta BRIKS-a i Merkosura? "Pitanje je vremena"

Brazil se zalaže za "dedolarizaciju".

Svet

Izvor: Sputnjik

Utorak, 24.01.2023.

09:11

Zajednička valuta BRIKS-a i Merkosura?
Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Naime, predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva predložio je da se razgovara o mogućnosti stvaranja zajedničkih valuta za transakcije između zemalja južnoameričke trgovinske organizacije Merkosur i organizacije BRIKS.

"Da sve to zavisi od mene, uvek bismo sa drugim zemljama trgovali u nacionalnim valutama kako ne bismo zavisili od dolara. Zašto ne bismo pokušali da stvorimo zajedničku valutu za zemlje Merkosura i zemlje BRIKS-a? Smatram da ćemo vremenom doći do toga i mislim da je to neophodno, pošto mnoge zemlje imaju poteškoće sa kupovinom dolara", rekao je Lula da Silva na pres-konferenciji sa predsednikom Argentine Albertom Fernandesom, prenosi Sputnjik.

Kako je dodao, nacionalne centralne banke mogle bi da sklope odgovarajuće sporazume o stvaranju takvih valuta koje će se upotrebljavati prilikom trgovine unutar bloka.

Po mišljenju Lula da Silve, to bi moglo omogućiti "kvalitativni skok" u međusobnoj trgovini.

On je potvrdio da zajedno sa Argentinom analizira mogućnost stvaranja zajedničke valute. Pretpostavlja se da bi se zajednička valuta mogla koristiti u transakcijama između te dve zemlje u cilju smanjenja zavisnosti od dolara.

Kako je ranije pisao list "Fajnenšel tajms", predloženo je da se nova valuta Argentine i Brazila nazove "sur" ("jug"), te da u projektu nije isključeno učešće drugih latinoameričkih zemalja, osim Brazila.

Članice organizacije BRIKS su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, dok Merkosur predstavlja zajedničko tržište za zemlje Južne Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Svet

Potpisano: "Kanabis legalan od ponedeljka"

Javna, politička i zakonodavna rasprava o legalizaciji kanabisa u Nemačkoj je trajala godinama. Sada je definitivno gotovo i više nema odlaganja: od 1. aprila građani će pod određenim uslovima moći da gaje, kupuju, prodaju i konzimuraju marihuanu.

9:31

29.3.2024.

6 h

Podeli: