Za zbogom dolaru – sur

Dve najveće južnoameričke države rade na što čvršćoj ekonomskoj povezanosti koja bi uključivala i uvođenje zajedničke valute.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2023.

10:25

Za zbogom dolaru – sur
EPA-EFE/Andre Borges

To su u zajedničkoj izjavi saopštili brazilski i argentinski predsednici Luiz Inasio Lula da Silva i Alberto Fernandes, prenosi tportal.

Taj projekat bi inicijalno bio bilateralan, ali ideja je da ta inicijativa s vremenom obuhvati i ostale latinoameričke države.

"Namera nam je da uklonimo barijere koje ometaju našu razmenu, da pojednostavimo i modernizujemo pravila i da podstaknemo korišćenje lokalne valute. Takođe smo odlučili da unapredimo razgovore oko uvođenja zajedničke južnoameričke valute koja bi mogla da se koristi kako u finansijskom tako i u komercijalnom sektoru, a time bi se redukovali troškovi kao i naša spoljašnja ranjivost", stoji u objavi.

Tokom ove nedelje u Buenos Airesu održaće se sastanak na kojem će se raspravljati kako bi nova valuta, za koju se predlaže naziv "sur" (jug), ojačala regionalno tržište i umanjila zavisnost od američkog dolara.

Razgovori Brazila i Argentine oko uvođenja zajedničke valute vodili su se i 2019. godine, ali tada je tu ideju odbacila Brazilska centralna banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

23 h

Podeli: