Vučić stigao na najveći sajam naoružanja: Srbija predstavlja "Noru", "Tamnavu", "Lazara"...

UAE i Abu Dabi od 20-24. februara su domaćini 16. Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "IDEX 2023" i 7. izdanja Pomorske ratne izložbe "NAVDEX 2023".

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 19.02.2023.

10:08

Vučić stigao na najveći sajam naoružanja: Srbija predstavlja
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/DJORDJE KOJADINOVIC

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Njegovog Visočanstva šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, predsednika UAE.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od danas do 22. februara boraviće u radnoj poseti Abu Dabiju, na poziv Njegovog visočanstva šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tom prilikom, predsednik Vučić prisustvovaće otvaranju Međunarodnog sajma naoružanja IDEX, na kojem učestvuju i predstavnici namenske industrije Republike Srbije. "IDEX 2023", jedan je od najvećih i najznačajnijih sajmova gde se prikazuje najnovija oprema, inovacije i tehnologije u međunarodnom sektoru odbrane.

Tokom boravka u Abu Dabiju, predsednik Vučić sastaće se sa šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, predsednikom UAE, ali i sa drugim visokim zvanicama. Od 2012. godine do danas, Vučić i šeik Bin Zajed imali su više od dvadeset susreta, a poslednji put sastali su se u oktobru prošle godine u Beogradu.

"Muhamed bin Zajed iskreni je prijatelj Srbije i u teško vreme", rekao je predsednik Vučić tokom posete šeika našoj zemlji. Njih dvojica tada su razgovarali o nafti, geopolitičkoj situaciji, investicijama, ali o kreditu od milijardu dolara po povoljnoj kamatnoj stopi od tri odsto, koji je Srbija dobila u septembru prilikom posete predsednika Vučića Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ta poseta je bila prva zvanična poseta predsednika u drugom predsedničkom mandatu i tom prilikom, osim sporazuma o finansijskoj podršci, potisano je još devet sporazuma.

Tokom posete, predsednik Vučić obići će Institut G42, gde će razgovarati sa njihovim predstavnicima. G42 se bavi razvojem veštačke inteligencije u nizu industrija, između ostalog u državnom sektoru, zdravstvu, ekonomiji, ugostiteljstvu i turizmu. Grupa 42 posluje širom Ujedinjenih Arapskih Emirata, Centralne Azije, Bliskog Istoka i Severne Afrike.
Foto: Ministarstvo odbrane
"IDEX 2023" i "NAVDEX 2023" su najveći događaji te vrste u svetu, u okviru kojeg se prikazuju najnovije inovacije i tehnologije u međunarodnom sektoru odbrane, kao i najnovije tehnologije i oprema koji su razvili odbrambeni sektori širom sveta.

Tokom pet dana trajanja sajma, eksponati će biti predstavljeni na 165.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora u okviru Nacionalnog izložbenog prostora. Učestvovaće 1350 izlagača iz 65 zemalja sveta, kao i 82 startap kompanije iz 25 zemalja, najavili su organizatori. Događaju će prisustvovati 350 visokih delegacija iz celog sveta, kao i mnogobrojni lideri, zvaničnici iz međunarodnih odbrambenih i bezbednosnih kompanija i stručnjaci iz celog sveta. Organizatori procenjuju da će biti više od 130.000 posetilaca, čime će se oboriti rekord prethodnog izdanja sajma.

Više od trideset zemalja imaće svoje nacionalne paviljone, a tradicionalno, najveći paviljon imaće Ujedinjeni Arapski Emirati, dok je odmah iza njih Turska.

Na jednoj od najvećih i najznačajnijih izložbi, i Srbija će imati nacionalni paviljon u okviru kojeg će ,između ostalog, biti predstavljene makete oklopnog vozila "Lazara" i "Miloša", samohodna haubica "Nora", višecevni raketni sistem "Tamnava", pešadijsko naoružanje i minobacačka municija različitog kalibra, municija malog, srednjeg i velikog kalibra za različite kopnene i vazduhoplovne platforme, rakete za artiljerijske sisteme, nišanske sprave, kao i zaštitno-balistička oprema. Osim dostignuća integratora domaće odbrambene industrije "Jugoimporta - SDPR", biće izloženi i proizvodi ostalih domaćih kompanija.

Kada je reč o pomorskoj ratnoj izložbi pod nazivom "NAVDEX 2023", prostiraće se na 57.000 kvadratnih metara izložbenog prostora. Najavljeno je da će Pakistan, Bahrein, Velika Britanija, Italija, Kina, Kuvajt, Indija i Ujedinjenih Arapski Emirati, u lukama ADNEC i Zayed, predstaviti svoja plovila za ratnu mornaricu i obalsku stražu.

Na ovogodišnjem izdanju sajma, biće održano i petnaest panel sesija, tokom koje će učesnici diskutovati o brojnim vitalnim temama, između ostalog i o inovativnim tehnologijama i rešenjima u odbrambenoj industriji. Inače, dan uoči sajma se održava Međunarodna odbrambena konferencija pod nazivom "Prilagođavanje, istraživanje, transformacija: ponovno zamišljanje bezbednosti, društva i ljudskog iskustva u doba poremećaja" u poslovnom centru Nacionalne naftne kompanije Abu Dabija.

Konferencija se sastoji iz četiri segmenta, koji se bave društvenim i ekonomskim uticajima, uticajem novih tehnologija na moderne operacije i budućnost ratovanja, upravljanjem ljudskim kapitalom. Najavljeno je prisustvo 1.800 učesnika, među kojima je veliki broj svetskih lidera i visokih zvaničnika iz sektora odbrane iz celog sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: