"Uskoro počinjemo sa izgradnjom domaćeg razarača PVO TF-2000"

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će ta zemlja ubrzo početi sa izgradnjom domaćeg razarača protivvazdušne odbrane TF-2000.

Svet

Izvor: B92

Petak, 14.01.2022.

17:40

Foto: EPA-EFE/STRINGER

Erdogan je danas posetio istanbulsko brodogradilište gde je govorio na ceremoniji upriličenoj povodom puštanja u rad prvog domaćeg i nacionalnog obaveštajnog broda turskih pomorskih snaga TCG Ufuk, prenosi TRT.

"Verujem da smo veoma dobro ušli u 2022. godinu realizujući jedan za drugim ključne projekte naše odbrambene industrije", poručio je Erdogan.

Izrazio je želju da brod TCG Ufuk, za koji veruje da će doprineti učinkovitom izvršavanju sigurnosnih i obaveštajnih aktivnosti na moru, bude od koristi Nacionalnoj obaveštajnoj organizaciji.

Pojasnio je kako je prvi obaveštajni turski brod Ufuk izgrađen s nacionalnim inženjerskim sposobnostima.

"Ne želimo više nabavljati iz inostranstva. Do današnjih dana došli smo odlučno radeći od 2004. godine, kada smo rekli da će naši projekti biti domaći i nacionalni. Pogotovo u zadnjih 10 godina, događaji oko nas još jednom su nam pokazali da nacije koje ne mogu biti nezavisne u odbrambenoj industriji ne mogu s poverenjem gledati u budućnost", naglasio je Erdogan.

Turski predsednik poručio je kako je uspeh Turske u oblasti odbrambene industrije postao vrlo važan izvor nade za potlačene narode i zajednice širom sveta.

Naglašavajući da se svake godine povećava broj zemalja koje koriste proizvode turske odbrambene industrije, Erdogan je nastavio:

"Naša zemlja je trenutno među 10 zemalja sveta koje mogu dizajnirati, graditi i održavati vlastite ratne brodove. Do sada smo izvezli 180 mornarskih platformi u 25 zemalja. Uskoro ćemo početi i sa izgradnjom našeg razarača protivvazdušne odbrane TF-2000".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: