Biz - B92.net

Turska moli Rusiju za odlaganje? "Verovatno nije to..."

Turski državni uvoznik gasa Botas razmatra da od ruskog Gasproma zatraži odlaganje nekih od dospelih obaveza Ankare za prirodni gas do 2024. godine.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN / POOL
Foto: EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN / POOL

Kako je izvestio Blumberg, Turska tek treba da podnese zvaničan zahtev za odlaganje plaćanja, ali su vođeni razgovori između zvaničnika.

Ukoliko dogovor bude postignut, to bi pomoglo da se ublaži pritisak na ekonomiju zemlje u doba visokih globalnih cena energije. Ankara ima trgovinski deficit od preko 11 milijardi dolara i doživela je depresijaciju nacionalne valute lire, navodi se u izveštaju.

Ipak, turski izvor na koji se poziva ruska RIA Novosti navodi da je verovatnije da je razgovor bio o cenama nego o bilo kakvom odlaganju plaćanja. Delimično korišćenje rublje u trgovini promenilo je uslove ugovora, a dve strane razgovaraju o tome kako bi to moglo da utiče na cenu proizvoda, objasnio je izvor.

Dve nacije su se ranije saglasile da prebace 25 odsto svoje trgovine prirodnim gasom na ruske rublje, udaljavajući se od američkog dolara. Moskva je vodeću zapadnu valutu označila kao "toksičnu" zbog kontrole koju Vašington ima nad njom i njene spremnosti da je iskoristi kao političku polugu, piše RT.

Mađarska, još jedan veliki kupac ruskih energenata, saopštila je u ponedeljak da je postigla uslovni sporazum o odlaganju dospelih plaćanja za zimske isporuke gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.