Vesti -

Sunovrat nafte, ide opet ispod 50 USD?

Njujork/London -- Terminske cene nafte su danas pale zbog jakog dolara i zabrinutosti u pogledu prekomernih globalnih zaliha.

Izvor: Tanjug
Podeli

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u avgustu pojeftinila je na Njujorškoj berzi sedam centi na 50,82 dolara, dok je nafta tipa "brent" za avgustovsku isporuku u Londonu pojeftinila pet centi na 57,05 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Dolar je tokom današnjeg trgovanja u Aziji ojačao prema japanskom jenu, dok je prema evru bio stabilan nakon što je krajem prošle sedmice porastao na tromesečni maksimum prema evropskoj jedinstvenoj valuti.

Snažan dolar čini da nafta izražena u toj valuti postaje skuplja za kupce koji koriste slabije valute, što dovodi do pada tražnje, a time i cena.

Pritisak na cene nafte vrši i zabrinutost u pogledu povratka iranske nafte na medjunarodna tržišta.

Američka nafta WTI je prošle nedelje pala za 4,0 odsto, a brent za 3,0 odsto, nakon što su Iran i šest zapadnih svetskih sila postigli dogovor o ograničavanju nuklearnog programa Teherana, u zamenu za šta je Iranu obećano ukidanje ekonomskih sankcija, kao i povratak iranske nafte na medjunarodna tržišta.

Iran trenutno izvozi oko milion barela nafte dnevno, upola manje u odnosu na 2,2-2,3 miliona nafte koliko je prodavao pre uvodjenja sankcija sredinom 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.