Biz - B92.net

Stigle prve količine žita iz Ukrajine

U Litvaniju su stigle prve količine žita iz Ukrajine železnicom za dalji transport preko luke Klajpeda, saopštila je litvanska državna železnička kompanija LTG.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/KHALED ELFIQI
Foto: EPA/KHALED ELFIQI

Izvoz gotovo 25 miliona tona ukrajinskog žita bio je blokiran u lukama na Crnom moru koje su zatvorene zbog napada Rusije na tu zemlju, što je dovelo do skoka cena hrane na svetskim tržištima, navodi Rojters.

Ukrajina, koja je najveći proizvođač žitarica u svetu, prinuđena je zbog toga da žito isporučuje preko svoje zapadne granice, oslanjajući se na ograničene železničke kapacitete i na transport preko malih luka na Dunavu.

"Očekujemo da će dnevne isporuke vozovima iz Ukrajine biti povećane, na do 1.500 tona žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda po jednoj voznoj kompoziciji, za dalji izvoz preko luke Klajpeda“, izjavio je portparol LTG-a Mantas Dubauskas.

On nije izneo vremenski okvir u kojem se očekuje povećanje isporuka. Vozovi iz Ukrajine stižu do Litvanije preko Poljske.

Ukrajinski izvoz žitarica u prvih 10 dana maja je više nego prepolovljen, na oko 300.000 tona sa 667.000 tona u istom periodu prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.