Šta uradi, Bajdene?

SAD obustavom LNG projekata dovode u pitanje energetsku sigurnost u Evropi.

Svet

Izvor: B92

Petak, 02.02.2024.

18:50

Šta uradi, Bajdene?
EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL

Američka obustava izdavanja dozvola za nove projekte za izvoz ukapljenog gasa (LNG) mogla bi da ugrozi energetsku sigurnost u Nemačkoj i u Evropi, upozorili su uvoznici.

Američki predsednik Džozef Bajden pauzirao je pre nedelju dana izdavanje dozvola, a ministarstvo energetike najavilo je analizu njihovog uticaja na ekonomiju i okolinu.

Gasne kompanije i lobističke grupe koje su za odluku saznale nešto pre nego što je objavljena i neuspešno je pokušale zaustaviti, prema dokumentima dostavljenim na uvid Rojtersu, upozorile su da bi obustava mogla da ugrozi globalnu energetsku sigurnost i nastojanja da se smanji emisija ugljen-dioksida.

SAD je danas najveći snabdevač Evrope ukapljenim gasom. Više od 60 posto izvezenog američkog LNG-a isporučeno je kupcima u Evropi.

"Planirana analiza bi mogla da ima negativne posledice po energetsku sigurnost Nemačke i Evrope u budućnosti, na primer u obliku povećanja cena zbog nedovoljne količine (gasa) na tržištu", saopštio je najveći nemački trgovac gasom Uniper.

Zabrinut je i nemački dobavljač SEFE, koji planira da kupuje gas iz fabrike Venture Global LNG Calcasieu Pass 2, ali Bela kuća obustavila je izdavanje njene dozvole.

Portparol Evropske komisije rekao je da američka odluka "neće na kratki i na srednji rok uticati" na sigurnost snabdevanja gasom u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

14 h

Podeli: