Vesti -

Spremaju se "ludosti"

Argentina se sprema da 10. decembra inauguriše svog novoizabranog predsednika Havijera Mileja.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Argentina se sprema da uskoro inauguriše Mileja i suoči se sa svim promenama koje je najavio kako bi izvukao nacionalnu ekonomiju iz duboke krize.

Među hitnim ekonomskim merama koje je Milej promovisao tokom svoje kampanje izdvajaju se likvidacija Centralne banke Argentine i eliminacija monetarnih izdavanja jer smatra da je to glavni razlog što je inflacija u zemlji porasla za 142,7%.

Pročitajte više:


BRIKS ostaje bez članice


Zovu ga "ludak"; Skače, psuje, nosi motornu testeru... I upravo je postao predsednik VIDEO

Još jedan kontroverzni ekonomski potez koji je predložio Milej je dolarizacija, ili nametanje američkog dolara kao zvanične valute umesto argentinskog pezosa. Novoizabrani predsednik je najavio i oštro smanjenje federalne potrošnje, a kao rezultat toga se očekuje smanjenje broja ministarstava sa 18 na 8.

Dodatno, Milejev pristup klimatskim promenama smatra se konzervativnim - zbog čega ga upoređuju sa bivšim maeričkim predsednikom Donaldom Trampom ili brazilskim Žairom Bolsonarom. Argentinac tvrdi da su klimatske promene izum socijalizma i da ljudi nisu imali uticaja na globalno zagrevanje. Tramp je čak rekao da je ponosan na Mileja posle trijumfa u Argentini.

Međutim, finansijska tržišta su sa optimizmom reagovala na Milejevu pobedu. Argentinski berzanski indeks S&P Merval porastao je za više od 20% u danima nakon izbora i od tada je u uzlaznom trendu, piše Teletrejder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.