"Ne odustajem – ukidamo centralnu banku i uvodimo dolar"

Novoizabrani argentinski predsednik Havijer Milej poručio je da zatvaranje Centralne banke Argentine "nije stvar o kojoj može da se pregovara".

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 24.11.2023.

15:17

EPA-EFE/Ariel Alejandro Carreras

On je kao "lažne glasine" okarakterisao navode pojedinih medija da će odustati od tog svog predizbornog obećanja, prenosi Rojters.

Milej, koji stupa na dužnost 10. decembra, u drugom krugu predsedničkih izbora osvojio je skoro 56 odsto glasova, a iza sebe je ostavio protivkandidata, bivšeg ministra ekonomije Serđa Masu za kog je glasalo 44 odsto birača.

Tokom predizborne kampanje obećao je da će ukinuti centralnu banku i uvesti dolar kako bi zemlja prevazišla finansijsku katastrofu koja je 40 odsto od ukupno 45 miliona građana Argentine dovela do siromaštva i povećala inflaciju na više od 140 procenata.

"Znam kako da iskorenim rak inflacije", rekao je Milej tokom poslednje predsedničke debate, obećavši rekonstrukciju Argentine i "drastične promene".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: