Svet

Utorak, 05.12.2023.

12:47

Sledeće godine – kraj američkog kapitalizma?

Danska Sakso banka objavila je listu "šokantnih predviđanja" za 2024. godinu.

Izvor: Tanjug

Sledeće godine – kraj američkog kapitalizma?
Ilustracija: Shutterstock/JAY.D.Beagle

Danska Sakso banka objavila je danas svoju redovnu listu "šokantnih predviđanja" za sledeću godinu, odnosno malo verovatnih i potcenjenih događaja koji bi mogli da uzdrmaju svetska tržišta u 2024. godini, kao što su nafta za 150 dolara po barelu, pobeda Roberta Kenedija na izborima u SAD ili zdravstvena kriza zbog posledica uzimanja pilula protiv gojaznosti.

U prognozi nazvanoj "Kraj puta", ističe se da je "lagani put" kojim je svet prošao od Velike finansijske krize 2008. godine, praćen stabilnom geopolitikom, niskom inflacijom i niskim kamatnim stopama, uzdrman tokom pandemije virusa korona, navodi se na sajtu Sakso banke.

U 2024. godini postaje jasno da je ovaj "lagani put" pri kraju, a pred svetom se nalazi neizvesna i opasna budućnost.

Banka očekuje nekoliko globalnih i regionalnih šokova u 2024. godini, kao što je "kraj kapitalizma" u njegovom tradicionalnom smislu u SAD.

"Vlada SAD će biti prinuđena da poveća fiskalnu potrošnju usred izbora 2024. godine kako bi izbegla ekonomske probleme i socijalne nemire. Zbog rastućih inflatornih pritisaka i povlačenja kapitala od strane stranih investitora, tražnja za američkim državnim obveznicama će biti veoma slaba, što će uzrokovati porast prinosa", navodi se u prognozi.

Vašington će zbog ove situacije osloboditi poreza prihode od državnih obveznica, smatra danska banka.

Veštačka inteligencija (AI) u vidu takozvanih "dipfejkova" će postati pretnja za nacionalnu bezbednost zemalja, ističe se u prognozi.

Sakso banka smatra da bi Saudijska Arabija mogla da kupi prava na fudbalsku Ligu šampiona, a EU uvede porez od dva odsto evropskim milijarderima, kao i da bi privreda Japana mogla da poraste za sedam odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: