Vesti -

Sindikalci blokirali fabrike zbog prodaje oružja Izraelu

Više od 1.000 članova sindikata Radnici za slobodnu Palestinu blokirali su ulaze u 4 fabrike oružja u Britaniji, koje proizvode delove za F-35 stelt avione.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/Petros Karadjias
Ilustracija: EPA-EFE/Petros Karadjias

Te borbene letelice Izrael koristi za bombardovanje Gaze.

Demonstranti su pozivali na prekid prodaje oružja Izraelu i da vlada Ujedinjenog Kraljevstva podrži trajni prekid vatre, piše Gardijan.

"Više od 1.000 sindikalaca na više lokacija širom Britanije blokira fabrike oružja koje snabdevaju oružjem Izrael!" objavila je sindikalna grupa Radnici za slobodnu Palestinu na platformi društvenih medija Iks, prenosi CNN.

Sindikalci, među kojima su zdravstveni radnici, nastavnici, ugostiteljski radnici, akademici, umetnici, blokade fabrika Itn Mišn sistems u Bornmutu, BAE Sistems na aerodromu Samlesburi u Lankaširu, fabrika L3Haris u Brajtonu i Houvu i BAE Govan u Glazgovu, organizovali su u koordinaciji sa radnicima u Francuskoj, Danskoj i Holandiji, koji takođe danas blokiraju fabrike oružja.

"Pozdravljamo sve one u sindikalnom pokretu koji su zauzeli stav da ometaju protok oružja u Izrael. Današnje zatvaranje četiri fabrike širom Velike Britanije, zajedno sa nekoliko istovremenih blokada u Evropi, kritični su čin solidarnosti", rekli su iz sindikata.

"Kako britanska vlada odbija da pozove na prekid vatre i direktno podržava izraelski vojni napad, brzo rastući pokret radnika jasno kaže "ne u naše ime", naveli su iz sindikata Radnici za slobodnu Palestinu.

Predstavljeni sindikati uključuju Unite, Unison, GMB, NEU, BMA, UCU, Bectu i BFAVU.

Prema izveštaju koji je polovinom oktobra objavila britanska organizacija Kampanja protiv trgovine oružjem (CAAT), Velika Britanija jedan je od ključnih dobavljača za izraelsku vojsku, obezbeđujući 15 odsto komponenti za izraelske borbene avione F-35. Ukupna vrednost ovih ugovora od 2016. godine prema proceni CAAT, iznosi 422 miliona dolara, piše CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.