Biz - B92.net

Sankcije deluju – ruski BDP pao četiri odsto u drugom kvartalu

Ruski bruto domaći proizvod pao je četiri odsto na godišnjem nivou u drugom tromesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utiču na rusku ekonomiju.

Izvor: Biznis.rs
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Natali55522
Ilustracija: Shutterstock/Natali55522

U periodu od aprila do juna BDP je prema preliminarnim procenama iznosio 96 odsto novoa dostignutog u istom periodu prošle godine, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Reč je o objavi podataka o kretanju ruskog BDP-a u prvom od tromesečja koje je u potpunosti obeležio rat u Ukrajini, prenosi portal biznis.rs.

Nekoliko svetskih finansijskih institucija smanjilo je ekonomske šanse Rusije i Ukrajine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. U maju je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) za Ukrajinu predvidela da bi njen BDP ove godine mogao pasti 30 odsto, dok bi se ekonomska aktivnost u Rusiji mogla smanjiti deset odsto.

Pre nego što je Rusija započela sukob sa Ukrajinom 24. februara, banka sa sedištem u Londonu predviđala je rast od 3,5 odsto za Ukrajinu ove godine, i jačanje od tri dsto za Rusiju.

Svetska banka je sredinom aprila objavila da će ukrajinski BDP ove godine pasti 45,1 odsto, a ruski 11,2 odsto.

Nakon izbijanja rata mnoge zapadne zemlje uvele su sankcije protiv Rusije, čime žele oslabiti rusku privredu i njenog predsednika Vladimira Putina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.