Rusi, ovo je kraj

Evropska komisija aktivno radi na potpunom zaustavljanju isporuka ruskog gasa preko teritorije Ukrajine, izjavio je predstavnik EK Tim Makfi.

Svet

Izvor: biznis.rs/vladimir jokanoviæ

Sreda, 28.02.2024.

18:18

Rusi, ovo je kraj
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Prema njegovim rečima, sadašnji ukupan obim isporuka gasa iz Rusije preko ukrajinske teritorije u Evropi je oko 15 milijardi kubnih metara godišnje.

Ugovor o tranzitu gasa ističe 31. decembra tekuće godine, a Evropska unija ne namerava da ga produži. Makfi je podsetio da Austrija, Slovačka, Češka, i u manjoj meri Italija, i dalje dobijaju ruski gas preko Ukrajine, piše Komersant, a prenosi portal Biznis.

"Evropska komisija blisko sarađuje sa ovim zemljama kako bi osigurala da imaju neophodne zalihe gasa. Neću da govorim o konkretnim pravcima, ali stvar je u tome da ove zemlje mogu da dobijaju gas drugim gasovodima, kao i tečni prirodni gas. Uvereni smo da je to moguće", rekao je Makfi novinarima u Briselu. Prema njegovim rečima, EK namerava da nadoknadi ovu količinu gasa zajedničkim kupovinama preko Evropske energetske platforme, kojom upravlja Brisel. On je istakao da je 27. februara EK održala još jedan tender na ovoj platformi, za snabdevanje u narednih pet godina.

Evropska unija planira da potpuno ukine isporuke fosilnih goriva iz Rusije do 2027. godine. Među zemljama EU, ruski gas su već potpuno napustile Poljska, Rumunija, Bugarska, Finska, Holandija i Danska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: