Vesti -

Rosatom: Zapadne sankcije neće zaustaviti realizaciju projekta

Politika sankcija zapadnih zemalja pogađa mađarski projekat nuklearne elektrane Paks-2, koji se gradi u saradnji sa ruskom korporacijom Rosatom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija, Foto: Epa-Efe/TAMAS SOKI
Ilustracija, Foto: Epa-Efe/TAMAS SOKI

To je izjavio danas generalni direktor ruske nuklearne korporacije Aleksej Lihačov na 67. godišnjem zasedanju Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA.

"Detaljno smo razgovarali sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom o detaljima ovog projekta, pitanjima koja se tiču supstitucije uvoza imajući u vidu da politika sankcija Zapada takođe pogađa ovaj projekat. Međutim, ništa neće zaustaviti njegovu realizaciju odgovarajućim tempom i u interesu mađarskog naroda“, rekao je Lihačov, prenosi Tas.

Prva NE Paks, koja je izgrađena sovjetskom tehnologijom i koristi rusko nuklearno gorivo, daje polovinu proizvedene i jednu trećinu potrošene električne energije u Mađarskoj. U ovom postrojenju izgrađenom na oko 100 kilometara južno od Budimpešte na obali Dunava trenutno rade četiri bloka.

Projektom NE Paks-2, čija je ukupna vrednost izgradnje veća od 12,5 milijardi evra, mađarska vlada očekuje da će se nakon puštanja u rad dva nova nuklearna reaktora proizvodnja povećati sa sadašnjih 2.000 megavata na 4.400 megavata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.