Biz - B92.net

Rat ih je još više zbližio

Nemačke kompanije više posluju sa japanskim otkako je izbio rat u Ukrajini, pokazali su rezultati ankete.

Izvor: DPA
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Basicdog
Ilustracija: Shutterstock/Basicdog

Istovremeno, sve je više nemačkih preduzeća koja svoja azijska sedišta otvaraju u Japanu - ove godine ih je za šest odsto više nego 2021.

"Japan važi za sidro stabilnosti u sadašnje neizvesno vreme, dok se svetska privreda prestrojava", rekao je Markus Širman (Marcus Schürmann) iz nemačke spoljnotrgovinske komore u Japanu (AHK).

U anketi AHK i revizorske kuće KPMG predstavnici 17 odsto nemačkih kompanija u Japanu su rekli da ruska agresija direktno pogađa njihove firme, kao i sankcije i kontrasankcije.

Da je indirektno pogođeno, navelo je 74 odsto preduzeća. Posebno se žale na zastoje u isporukama i skupe sirovine i poluproizvode.

Ipak, tri četvrtine nemačkih kompanija u Japanu ove godine očekuje bolje poslovanje i prodaju, a više od polovine i veći profit. Za narednu godinu su prognoze kompanija još vedrije.

Anketa je pokazala i da se 58 odsto nemačkih kompanija udružilo sa japanskim da sarađuju na zajedničkim projektima za treća tržišta. Nemačke firme su, navodi se, iskoristile svoj tradicionalno dobar pristup tržištu, posebno u Aziji.

To još više naglašava strateški značaj Japana za nemačke kompanije koje su zbog rata preispitale svoje poslove u svetu, objasnio je Andreas Glunc iz KPMG.

Nemačke firme su kao posebne prednosti Japana izdvojile privrednu i društvenu stabilnost zemlje i pouzdanost partnera. Međutim, 81 odsto preduzeća se požalilo na veliki manjak kvalifikovane radne snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.