Svet

Utorak, 01.08.2023.

13:07

Prvi put u istoriji Kine: Juan pretekao dolar

Kina je prvi put u istoriji u okviru trgovine sa inostranim kompanijama više koristila juan, nego američki dolar.

Izvor: B92.net/TV Prva

Prvi put u istoriji Kine: Juan pretekao dolar
Ilustracija: Shutterstock/Cinemato

Kina je u drugom tromesečju ove godine obavila više trgovinskih transakcija sa inostranstvom u svojoj domaćoj valuti.

U julu preduzeća i organizacije najmnogoljudnije zemlje sveta su 49 odsto poslovnih transakcija sa stranim zemljama obavile u juanima. To je približno šest hiljada milijardi američkih dolara.

Dobar deo transakcija u juanima ide na trgovinu sa Rusijom, zatim slede Brazil i Pakistan, a delimično i Saudijska Arabija i druge zemlje Persijskog zaliva. Ipak, stručnjaci smatraju da je udeo juana u svetskoj trgovini još uvek mali i iznosi manje od tri odsto.

Sa druge strane, američki dolar je najzastupljenija valuta sa oko 42 odsto, a ispred juana se nalaze i evro, britanska funta i japanski jen.

Iako je dolar u prednosti u odnosu na juan, guverner Floride Ron Desantis, koji se bori da postane kandidat republikanaca za predsednika SAD, u Kini vidi ekonomskog neprijatelja.

U svom ekonomskom planu od 10 tačaka koji naziva revolucionarnim, nalazi se posebna stavka - proglašavanje nezavisnosti od Komunističke partije Kine.

Opširnije:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Svet

Oglasila se Rusija: "Biće promena"

Izmene poreskog zakona u Rusiji, koje je predložilo ministarstvo finansija te zemlje, uticaće na donošenje odluke o određivanju referentnih kamatnih stopa, objavila je Ruska centralna banka, a preneo je danas Interfaks.

22:16

29.5.2024.

17 h

Podeli: