Problem Putinovog prijatelja nije samo njegov, već celog sveta

Goldman saks upozorava da bi zbog Rusala koji je pogođen sankcijama cena aluminujuma mogla da ode u nebo.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2018.

14:36

Problem Putinovog prijatelja nije samo njegov, već celog sveta
(Foto: Thinkstock)

Ta investiciona grupa prognozira da bi aluminijum mogao da skoči na 3.000 dolara.

"Cena tog metala mogla bi da bude 3.000 dolara u bliskohj budućnosti, s obzirom da su se SAD usmerile protiv drugog najvećeg proizvođača i tako dramatično uticale na tržište“, saopštila je banka.

Globalno tržište aluminijuma pogurano je sankcijama protiv Rusala i kupci sada traže alternativni proizvod.

Cene aluminujuma su već skočile najviše u poslednjih šest godina.

Evropska komisija je takođe upozorila da tarife SAD na uvoz čelika i aluminijuma narušavaju globalnu trgovinu i mogle bi da podriju nade u ekonomski rast.

S druge strane, voodeće japanske kompanije traže od Rusala da obustavi isporuke prerađenog aluminijuma i drugih proizvoda. Kako su saopštile tamošnje vlati, Japan ne želi da preuzme rizik da postane sekundarna meta američkih sankcija.

SAD su uvele sankcije za ruske kompanije i biznismene navodeći da oni profitiraju od uključenosti ruske države u destruktivne aktivnosti širom sveta.

Među oligarsima je i Oleg Deripaska, zbog čega su se na udaru sankcija našle njegove kompanije Rusal i holding En+Grupa. To je izazvalo zabrinutost kod većine kupaca Rusalovog aluminijuma, i uticalo na rast svetske cene aluminijuma za petinu.

Cena aluminijuma je na Londonskoj berzi metala premašila u ponedeljak 2.400 dolara po toni, prvi put u više od šest godina, a i danas je blizu tog nivoa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: