Pozajmiš novac prijatelju - ostaneš i bez druga i bez para: Evo kako da izbegnete neprijatnost

Nikad ne pozajmljuj novac prijatelju, ostaćeš i bez druga i bez para - mnogi su se uverili u tačnost ove izreke.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.01.2023.

15:21

Pozajmiš novac prijatelju - ostaneš i bez druga i bez para: Evo kako da izbegnete neprijatnost
Foto: shutterstock, Maryna Pleshkun

Međutim mnogi ne mogu da se izvuku kad im bliska osoba zatraži 100 evra da "premosti" do sledećeg meseca ili pet puta više jer im baš toliko fali da kupe auto.

Prema jednom američkom istraživanju, trećina ispitanika koji su novac pozajmili bliskoj osobi nikada nisu dobili natrag svoje pare. Skoro polovini dug je vraćen delimično.

Da se ne bi desilo da poremetite odnose zbog novca, američki finansijski stručnjaci savetuju sledeća pravila u slučaju pozajmice.

Osnovno je "čist račun, duga ljubav" ma kako vam to delovalo bezlično i suviše poslovno. Napravite pisani ili usmeni ugovor da posle ni bi bilo "Da li si mi ti ono beše pozajmio 200 ili 300 evra?"

Obratite pažnju na detalje, poput roka otplate, pogotovo ako je veća pozajmica u pitanju. Čudno jeste, ali ova vrsta sporazuma štiti vaš odnos, uverava finansijska savetnica Kejti Bruer.

Naglasite i da u slučaju neispunjenja obaveze nikada više nećete pozajmiti novac dotičnoj osobi.

I najvažnije - kad se jednom opečete, ne ponavljajte istu grešku, ma koliko vam se prijatelj jadao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

19 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

16 h

Podeli: