Svet

Subota, 09.12.2023.

15:20

Pobuna, ponovo: "Razumem da moramo da branimo Ukrajinu, ali..."

Na početku sukoba Rusije i Ukrajine, EU je ukinula uvozne carine na ukrajinski šećer pa se uvoz udesetostručio.

Izvor: Jutarnji list

Pobuna, ponovo:
Ilustracija, foto: Profimedia

Evropska komisija trebalo bi da nagovori Ukrajinu da uvede kvote za izvoz šećera u EU i da traži od Kijeva da izvozi šećer domaće proizvodnje, uz poštovanje ekoloških propisa EU, poručuje udruženje proizvođača CEFS.

"Mogu razumeti da je rat i da moramo da branimo Ukrajinu, ali račun ne bi trebalo da plaćaju samo poljoprivrednici i industrija", izjavio je na godišnjem skupu udruženja CGB uzgajivač šećerne repe Gijom Vulens.

Na početku sukoba Rusije i Ukrajine, EU je ukinula uvozne carine na ukrajinski šećer pa se uvoz udesetostručio, premašivši prošle sezone 400 hiljada metričkih tona.

Nastavio je da raste na početku tekuće sezone i ukrajinski proizvođači procenjuju da bi mogao da dosegne 650 hiljada tona u 2023/2024. i premašiti milion u sezoni 2024/2025. Proizvodnja u Ukrajini raste budući da šećer danas postiže više cene nego žitarice i uljarice.

Cene su pak u međuvremenu pale, a pad cena brine uzgajivače šećerne repe u EU kojima su nakon nekoliko teških godina ponovno porasli prihodi i šećerane kojima su visoke cene donele rekordnu dobit.

"Brine nas pristizanje ogromnih količina ukrajinskog šećera u EU, uprkos kontinuiranom manjku u ponudi na evropskom tržištu (...) Neregulisanje (...) uvoza iz Ukrajine nužno će uticati na cene šećera", tumači izvršni direktor francuskog proizvođača Tereosa Olivier Leducq.

"Cene su na fizičkom tržištu već počele da padaju zbog ukrajinskog uvoza, s rekordnih oko 1.000 evra po toni na oko 800 evra. Na svetskim tržištima i dalje rastu", rekao je analitičar grupe uzgajivača šećerne repe CGB Timoti Mason, prenosi Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: