Pet evropskih država u redu za Mistral

Francuska, Belgija, Kipar, Estonija i Mađarska potpisale su pismo o namerama za zajedničku kupovinu francuskih sistema protivvazdušne odbrane "Mistral".

Svet

Izvor: B92

Utorak, 20.06.2023.

08:25

Pet evropskih država u redu za Mistral
Foto: Profimedia – AFP PHOTO PHILIPPE HUGUEN

To je izjavio francuski predsednik Emanuel Makron.

To je znak da Pariz postiže napredak u ubeđivanju nekih svojih evropskih saveznika da kupuju domaće sisteme "Made in Europe", umesto da ih nabavljaju iz zemalja van Evrope, što je Nemačka zagovarala u okviru svoje inicijative Evropski nebeski štit, prenosi Rojters.

"Kada govorimo o protivvazdušnoj odbrani, pogrešili bismo ukoliko bismo požurili sa povećanjem kapaciteta. Pitanje je pre svega strateško", rekao je Makron na marginama Pariskog aeromitinga.

Dodao je da je rat u Ukrajini pokazao da članice EU Kijevu mogu da pošalju samo ono što imaju i proizvode, jer se evropskim naoružanjem lakše upravlja na tlu Evrope, u odnosu na ono koje dolazi iz neevropskih zemalja.

Makron je poručio da Evropska unija na duže staze treba da ima sopstvenu stratešku ekonomiju, a ne da se oslanja na Sjedinjene Američke Države kroz NATO.

"Ključ za to bi bila izgradnja evropske odbrambene industrije i kupovina unutar Evropske unije", rekao je francuski predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: