Panika se širi Evropom; kriza već zatvara fabrike

Energetska kriza je toliko ozbiljna da primorava fabrike da smanje proizvodnju ili da se potpuno zatvore.

Svet

Izvor: Novosti

Četvrtak, 23.12.2021.

09:09

Panika se širi Evropom; kriza već zatvara fabrike
Ilustracija: narai chal/Shutterstock

Tako je Aluminium Dunkerque Industries France ograničio proizvodnju u poslednje dve nedelje zbog visokih cena električne energije, dok će Trafigurin Nyrstar pauzirati proizvodnju u svojoj topionici cinka u Francuskoj u prvoj nedelji januara. Rumunski proizvođač đubriva Azomures takođe je privremeno zaustavio proizvodnju.

Electricite de France SA je prošle nedelje saopštio da će zaustaviti četiri reaktora, koji čine 10 odsto nuklearnog kapaciteta zemlje, opterećujući elektromreže koje se već suočavaju sa hladnim vremenom.

Početkom januara, 30 odsto francuskih nuklearnih kapaciteta biće van mreže, povećavajući oslanjanje na gas, ugalj, pa čak i naftu.

Troše 130 miliona evra dnevno da izbegnu restrikcije

Rastuće cene gasa i električne energije već su primorale evropske komunalne gigante, od RWE AG do Uniper SE, da povećaju zahteve za likvidnošću. Mnogi manji snadbevači nisu imali istu opciju, a više od 20 ih je prestalo sa radom samo u Velikoj Britaniji.

Snabdevanje električnom energijom u Francuskoj je toliko ograničeno da nacija pribegava sagorevanju mazuta, pišu Novosti.

Evropa podrhtava: Prete im restrikcije, najnovije vesti zabrinjavaju

Električna energija proizvedena korišćenjem goriva porasla je na najviši nivo u prethodnih više od mesec dana, pokazuju podaci mrežnog operatora RTE.

Snabdevanje će biti toliko oskudno tokom zime da se francuskom električnom energijom za februar trguje po ceni od 1.000 evra po megavat-satu. Cene su rasle toliko brzo da je Evropska energetska berza EEX u utorak podigla maksimalnu cenu za unos naloga, usklađivanje trgovine i registraciju trgovine fjučersima električne energije na 3.000 evra po megavat-satu, sa 999,98 evra ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: