Svet

Petak, 11.08.2023.

13:34

Oglasila se Rusija: "Imate našu podršku"

Zapadne zemlje raznim manipulacijama primoravaju sopstvene preduzetnike da napuste rusko tržište, izjavio je ruski diplomata.

Izvor: RT

Oglasila se Rusija:
Foto: shutterstock, Viacheslav Lopatin

Strane kompanije u Rusiji mogu da računaju na podršku vlasti i povoljne uslove, rekao je u intervjuu za "RIA Novosti" Dmitrij Biričevski, direktor sektora za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova.

"Prema "Blumbergu", krajem 2022. godine kompanije iz 'neprijateljskih' zemalja koje su ostale na ruskom tržištu uspele su da značajno poboljšaju svoje finansijske pokazatelje, a neke su ostvarile rekordan rast prihoda. I ne radi se samo o smanjenju nivoa konkurencije. Ovo je još jedna potvrda nastavka slobode preduzetničkog delovanja u našoj zemlji za kompanije bilo kog porekla", istakao je diplomata.

On je naglasio da strane kompanije koje žele da rade u Rusiji i poštuju zakone nisu u opasnosti. Istovremeno, zapadne zemlje raznim manipulacijama primoravaju sopstvene preduzetnike da napuste rusko tržište.

"Spekulacije se intenziviraju oko navodno neminovne nacionalizacije njihove imovine, a kompanije koje održavaju svoje prisustvo u Rusiji iz političkih razloga su podvrgnute pritiscima i oštrim kritikama u ovim zemljama. To je deo zapadnih sankcija i ekonomskog pritiska na našu zemlju", rekao je Biričevski.

Pojedine strane kompanije su nastavile svoj rad u Rusiji, i posle početka Specijalnu operaciju u Ukrajini februara 2022. One nerado pokazuju svoje podatke, ali se može videti da imaju troškove i štetu od zamrzavanja ili obustave poslovanja u Rusiji.

Kako je rekao predsednik Rusije Vladimir Putin na Sanktpeterburškom međunarodnom ekonomskom forumu, ako strane kompanije požele da se vrate u Rusiju, vlasti će stvoriti neophodne uslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

1 d

Svet

"Momentalno povećanje plata za 17 odsto"

Izvršni direktor avio-kompanije Amerikan erlajns (American Airlines) ponudio je stjuardesama momentalno povećanje plata za 17 odsto nakon što pregovori dve strane nisu doneli sporazum i uvećali izglede za pokretanje štrajka.

8:03

6.6.2024.

1 d

Podeli: