Obilne kiše u Kini pretnja globalnom tržištu hrane

Obilne kiše koje u poslednje vreme padaju u Kini su velika pretnja za žetvu pšenice i uticaće na cene ove žitarice na svetskim tržištima.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 07.06.2023.

10:54

Obilne kiše u Kini pretnja globalnom tržištu hrane
Ilustracija: Depositphotos/maxxyustas

Kina proizvodi 137 miliona tona pšenice, a jake kiše će uticati na rod od 30 miliona tona, što će povećati potrebe Pekinga za uvozom, prenosi Rojters.

Polja su nakvašena i biće potrebni dani da se ona osuše za žetvu, a još veći problem predstavlja prerano klijanje semena. Pšenica koja izraste iz semena koje je prerano proklijalo je lošijeg kvaliteta i ne može da se koristi za pravljenje hleba ili rezanaca, već samo kao hrana za stoku.

Provincija Henan važi za žitnicu Kine, pošto se u njoj uzgaja trećina ukupne proizvodnje kineske pšenice, a upravo tamo su kiše veoma obilne.

"Uvoz pšenice u Kinu je već u porastu. Ake bude načinjena šteta na usevima... verovatno je da će Kina morati da sledeće godine poveća uvoz ove žitarice, što će naravno uticati na njenu cenu", smatra suosnivač konsultantske firme Sitonija konsalting Darin Fridrihs.

Kina ima ogromne silose za žito, što bi ipak moglo da spreči rast cena hrane na globalnom nivou, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: