Biz - B92.net

Nezaposlenost u Rusiji raste zbog sankcija; Biće izbrisana decenija ekonomskog rasta?

Odlazak stranih kompanija iz Rusije će ostaviti na desetine hiljade Rusa bez posla.

Izvor: klix.ba
Podeli
Ilustracija: tsyhun/Shutterstock
Ilustracija: tsyhun/Shutterstock

Radnici će morati da traže zaposlenje u ekonomiji koja doživljava najveću inflaciju u poslednjih 20 godina i gde je čak i pre rata bilo teško se zaposliti.

Mekdonalds je u svojih 850 restorana zapošljavao 62.000 radnika, Ipak, ova kompanija će nastaviti da isplaćuje plate radnicima sve dok radnje ne budu prodate lokalnom kupcu.

Reno je zapošljavao 3.500 radnika, Ikea je imala oko 15.000 zaposlenih i plate će im isplaćivati samo do kraja avgusta. Simens je pre napuštanja ruskog tržišta imao 3.000 zaposlenih u ovoj državi. Otkaze jednako dobijaju i fabrički i administrativni radnici, prenosi Klix.

Prema procenama, stopa nezaposlenosti u Rusiji će sa 4,6 odsto do kraja godine porasti do 9 odsto. Takođe, u aprilu je inflacija u odnosu na prošlu godinu porasla za 18 odsto. Prema dokumentu iz ruskog ministarstva finansija, očekuje se da će ruski BDP smanjiti za 12 odsto ove godine i tako izbrisati deceniju ekonomskog rasta.

Nezaposlenost u Rusiji ne raste samo zbog napuštanja stranih kompanija, nego i u domaćim firmama koje su indirektno pogođene sankcijama. Prema ruskim podacima već u martu je 95.000 radnika bilo poslano "na čekanje". U februaru je bilo tri miliona nezaposlenih Rusa, očekuje se da taj broj poraste za dodatna dva miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.