Nesvakidašnji porast: Vrede dva biliona

Američka kompanija Nvidia juče je dostigla vrednost na njujorškoj berzi od dve biliona dolara.

Svet

Izvor: B92

Subota, 24.02.2024.

08:03

Nesvakidašnji porast: Vrede dva biliona
Ilustracija: Hadrian / Shutterstock.com

Time je kalifornijski proizvođač naprednih čipova kapitalizovao ogromnu tražnju za tehnologijom veštačke inteligencije (AI).

Nakon nesvakidašnjeg porasta akcija, ta kompanija je nadmašila predviđanja Vol strita sa skokom u prodaji od 265 odsto, što je izazvalo njen novi rast ove nedelje, preneo Gardijan.

Akcije te grupe počele su da rastu danas otkada je njujorška berza otvorena za trgovanje, što joj je omogućilo da akcije brzo dosegnu rekordnu cifru.

Kasnije je, ipak, splasnuo pomenuti skok, pa su se akcije vratile za oko 0,6 odsto i zaustavile na procenjenoj vrednosti kompanije od oko 1,95 biliona dolara.

Bilo je potrebno više od dve decenije da kompanija sa sedištem u Santa Klari, u Kaliforniji, dostigne vrednost od jednog biliona dolara na tržištu, a manje od devet meseci kasnije Nvidia je vredela dva biliona dolara, napominje Gardijan.

Kalifornijski proizvođač naprednih čipova u četvrtak je objavio da mu je prihod za celu fiskalnu godinu, od februara 2023. godine do kraja januara ove godine, porastao za 126 odsto međugodišnje na 60,9 milijardi dolara.

Nvidia je u četvrtom fiskalnom kvartalu, koji se završio 28. januara, prihodovala 22,1 milijardu dolara, što je za 22 odsto više u odnosu na prethodni kvartal i za 265 odsto više u odnosu na četvrti fiskalni kvartal prošle godine, objavljeno je na veb stranici kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

5 h

Podeli: