Krenula smena direktora Boinga

Boing je saopštio da je počeo da smenjuje predstavnike rukovodstva koje sa bavilo modelom 737 Maks 9.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.02.2024.

21:58

Krenula smena direktora Boinga
Ilustracija, Foto: Epa-Efe/MAST IRHAM

To je posledica incidenta prošlog meseca kada je deo tog aviona otpao tokom leta.

Jedan od izvršnih direktora Sten Dil navodi da je kompanija već otpustila Eda Klarka, šefa Boingovog programa 737 Maks, u koji spada i model Maks 9, preneo je "Njujork tajms".

Kompanija je najavila i druge promene u rukovodstvu, što je najupadljiviji pokušaj da prikaže kako se smatra odgovornom za incident 5. januara, kada su na avionu Boing 737 Maks 9, u vlasništvu avio-kompanije ''Alaska erlajns'', otpala pomoćna vrata usred leta na liniji Sijetl - San Dijego.

Medij podseća da je Boing bio pod pritiskom regulatora, avio-kompanija i članova Kongresa, kako bi dokazao da je posvećen izradi bezbednih aviona.

Kompanija je poslednjih nedelja isticala da revidira svoj proces kontrole kvaliteta, uključujući pojačane inspekcije u fabrici u Rentonu, u saveznoj državi Vašington, gde je Klark nadgledao proizvodnju Maksa 9.

Smenjeni direktor je tada preuzeo vođenje programa 2021. godine, nakon što je kompanija ubrzavala proizvodnju aviona kome je letenje širom sveta bilo zabranjeno 20 meseci nakon dve fatalne nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi, podseća Njujork tajms.

Medij ističe da su te nesreće koštale Boing milijarde dolara, drastično narušile njegov kompanije i privukle mnogo više pažnje regulatora širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: