Kontejneri skuplji trostruko zbog Huta

Britanske firme istakle su suočene sa višim troškovima isporuke i kašnjenjima do četiri nedelje zbog napada Huta na transportne brodove u Crvenom moru.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.02.2024.

21:29

Kontejneri skuplji trostruko zbog Huta
Ilustracija: Shutterstock/Avigator Fortuner

Više od trećine firmi, koje su anketirale Britanske privredne komore (BCC) navelo je da su pogođene pomenutim razvojem situacije, a ta brojka porasla je na više od polovine kada je reč o izvoznicima, preneo je Rojters.

Dodatni troškovi mogli bi da doprinesu generalno višim cenama u britanskoj ekonomiji, upozorio je BCC.

"Postojali su određeni kapaciteti u industriji transporta da odgovorimo na poteškoće, što nam je kupilo neko vreme“, rekao je šef trgovinske politike BCC-a Vilijam Bejn.

Međutim, on je dodao i da su pritisci sve veći i veći, kao i da postoji malo vremena za koje se troškovi još uvek mogu apsorbovati.

"Preusmeravanje pošiljki oko Rta dobre nade na jugu Afrike donosilo je dodatne tri do četiri sedmice na rokove isporuke, a neke kompanije su navele da su imale povećanje cena za više od 300 odsto zbog iznajmljivanja kontejnera", navodi BCC.

Primera radi, generalni direktor kompanije koja se bavi uvozom enterijera za pabove i restorane Rejčel Voring rekla je da sukob utiče na njeno poslovanje još od pre Božića.

"Morali smo da planiramo dodatne troškove, jer su cene koje dobijamo za kontejnere znatno veće“, rekla je ona.

Naglasila je kako nudi klijentima dodatne usluge kako bi nadoknadila kašnjenja, ali se i nada da će povećanja troškova amortizovati pregovaranjem o nižim cenama sa kineskim proizvođačima od kojih ona nabavlja sirovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Opet oštro "ne" Ukrajini

Mađarska vlada će uvesti nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, saopštio je danas ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

13:36

12.4.2024.

1 d

Svet

Najavili novo snažno oružje FOTO

Britansko ministarstvo odbrane danas je najavilo da će od 2027. postavljati lasere na ratne brodove za obaranje dronova, pet godina ranije nego što se očekivalo.

15:06

12.4.2024.

1 d

Podeli: