Svet

Utorak, 22.03.2022.

13:35

Kako bez ruskog gasa? EU ima spreman plan za sledeću zimu

Čelnici zemalja EU će ove nedelje na samitu dogovoriti zajedničku kupovinu gasa, tečnog prirodnog gasa (LNG) i vodonika pre sledeće zime.

Izvor: Poslovni dnevnik

Kako bez ruskog gasa? EU ima spreman plan za sledeću zimu
Foto: Georgy Golovin/Shutterstock

To je saznao Rojters iz nacrta završne izjave.

"U iščekivanju sledeće zime, države članice i Evropska komisija će hitno prionuti naporima u vezi sa zajedničkom kupovinom gasa, LNG i vodonika", stoji u nacrtu izjave evropskih čelnika nakon samita 24. i 25. marta.

Vodonik je gas sa praktično nultom emisijom ugljen-dioksida i uticajem na klimatske promene.

Zbog napada Rusije na Ukrajinu, najvećeg dobavljača gasa za Evropu, cene energenata su rekordno skočile, a EU je u situaciji da se ove godine ne može osloniti na ruski gas te će se zato morati da se okrene uvozu iz Katara i SAD, prenosi Poslovni dnevnik.

Rusija inače osigurava 40 odsto od sveukupne količine gasa potrebne Evropskoj uniji.

Evropska komisija će ove godine pomoći članicama da zajednički kupe gas, a ove nedelje se očekuje da će predložiti pravila koje će od članica tražiti da pre svake zime napune skladišta gasa na 90 odsto.

Uskladištene zalihe gasa EU su sada na 26 odsto kapaciteta.

Čelnici će takođe na samitu raspravljati o merama zaštite potrošača od visokih cena energenata te kako eventualno "optimizovati" funkcionisanje energetskih tržišta.

Prema nacrtu izjave, od EK će tražiti da preduzme "neophodne inicijative" da to učini.

Ali, pronalaženje zajedničke EU strategije se pokazuje vrlo teškim jer su članice u velikoj meri same odgovorne za svoje nacionalne strategije i ne slažu se oko "ukroćivanja" cena energenata.

Španija, Belgija, Portugal, Italija i Grčka traže intervenciju na evropskim energetskim tržištima i odeđivanje gornje granice cena, čemu se protive Nemačka, Holandija i Danska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

19 h

Podeli: