Italijani moraju da donesu odluku – do ponoći

Italijanska vlada je pred ključnom odlukom u vezi sa planiranom prodajom državnog avio-prevoznika ITA.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2022.

14:44

Italijani moraju da donesu odluku – do ponoći
Foto: Davide Calabresi/Shutterstock

Razlog je to što rok za podnošenje ponuda potencijalnih kupaca ističe u ponoć, prenose mediji.

Italijanski premijer u ostavci Mario Dragi do kraja avgusta mora odlučiti da li će se avio-kompanija privatizovati, i da li treba da se odloži privatizacija, odnosno sme li se prodaja nastaviti u ovom trenutku, piše italijanski list "Corriere della Sera".

Nemačka avio-kompanija Lufthanza i brodarska kompanija MSC žele da preuzmu većinski udeo u kompaniji ITA. Lufthanza i MSC su pokrenuli ponudu za kupovinu više od 80 odsto udela u kompaniji naslednici Alitalije. Trenutno jedini vlasnik ITA-e je italijanska država.

Uz ponudu Lufthanze/MSC-a, još jednu ponudu priprema i američki fond privatnog kapitala Certares s aviokompanijama Er Frans-KLM i Delta er lajns. Vrednost ITA-e se procenjuje na oko 850 miliona evra, navodi se u novinskom izveštaju.

Prve dve kompanije htele bi da imaju 80-postotno vlasništvo u avio-kompaniji, a to znači da bi 20 odsto ostalo u posedu italijanskog ministarstva finansija. Prema izvorima iz vlade to se smatra poželjnim rešenjem, prenosi Corriere della Sera.

Odlaganje privatizacije

Ministarstvo, naime, traži od ponuđača više novca i da kupe veći udeo u vlasništvu, ali to se verovatno neće svideti svim ponuđačima. Certares želi da preuzme tek 55 do 60-postotni udeo koji bi naravno i koštao manje.

Vlada takođe smatra da direktni ulazak američkog avio-prevoznika Delta er lajns nije održiv, jer Delta nije imala pristup knjigama ITA-a koje su unapred bile dostupne ponuđačima. Jedino rešenje bio bi novi konkurs koji bi zahtevao i odlaganje privatizacije, navodi se u izveštaju, prenosi Index.

Jedna od Dragijevih opcija uključivala bi da se ne učini ništa, komentarisao je list. Vladini izvori smatraju situaciju problematičnom jer će ITA verovatno od vlade krajem 2023. godine morati da traži veći iznos sredstava, a time bi se prekršio sporazum s Evropskom komisijom.

Dragi je odbacio strahove da bi odlaganje dozvole prodaje moglo da ugrozi dogovor, s obzirom na političku neizvesnost Italije dok se zemlja priprema za održavanje prevremenih izbora 25. septembra.

"Moramo do kraja ispuniti svoju dužnost", kazao je Dragi, dodavši da odluku ne želi da prepusti sledećoj vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: