Vesti -

Investitori se povlače iz Kine

Više od tri četvrtine novca iz inostranstva koji se slio na kinesku berzu u prvih sedam meseci ove godine nestalo je.

Izvor: Biznis.rs
Podeli
Foto: shutterstock, Jirapong Manustrong
Foto: shutterstock, Jirapong Manustrong

Globalni investitori napustili su akcije vredne više od 25 milijardi dolara, uprkos naporima Pekinga da vrati poljuljano poverenje u drugu po veličini svetsku ekonomiju.

Oštra prodaja akcija poslednjih meseci učinila je da ukupan godišnji nivo kupovina inostranih investitora bude najniži od 2015. godine, kada je pokrenut program Stock Connect, koji povezuje tržišta u Hongkongu i kontinentalnoj Kini, prenosi Fajnenšel tajms (Financial Times).

Trgovci i analitičari kažu da je nedostatak snažne političke podrške kineskih lidera naveo globalne institucionalne investitore da odustanu od kupovine dok se rast ne oporavi dovoljno da kinesko tržište učini konkurentnim sa ostalima u regionu.

Stručnjaci za investicije navode da strani ulagači radije odlaze u Japan, Indiju, Južnu Koreju ili Tajvan, gde se njihova zarada uvećava, dok u Kini stagnira. Globalni investitori počeli su da kupuju kineske akcije u januaru, očekujući ekonomski oporavak nakon ukidanja mera "nulte tolerancije" na koronavirus.

Investicije su početkom avgusta dostigle vrhunac od 32,6 milijardi dolara na osnovu obećanja vlade da će pružiti značajnu podršku ekonomskoj politici. Neto inostrani priliv na kinesku berzu ove godine opao je za 77 odsto.

Inostrani fondovi naglo su prodali svoje akcije poslednjih meseci kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog krize likvidnosti u sektoru nekretnina i razočaravajućih pokazatelja rasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.