Haos se nastavlja, sada skočila i cena uranijuma

Nemiri u Kazahstanu, gde se nalazi 40 posto svetskih zaliha uranijuma, podigli su njegovu cenu na tržištima za skoro osam odsto, piše Blumberg.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 06.01.2022.

13:10

Haos se nastavlja, sada skočila i cena uranijuma
Ilustracija: Shutterstock/tunasalmon

Njujorška agencija se poziva se na podatke specijalizovane platforme UxC, jedne od vodećih svetskih kompanija za istraživanje i analizu tržišta u nuklearnoj industriji.

Prema podacima UxC-a, u sredu je cena uranijuma na svetskim tržištima porasla na 45,25 dolara po funti (oko 450 grama). U utorak je cena funte uranijuma bila 42 dolara, pa je dnevni rast iznosio oko osam posto.

Blumberg podseća da Kazahstan proizvodi oko 40 posto svetskih zaliha uranijuma. Ranije je objavljeno da su zbog protesta u toj zemlji deonice kazahstanske kompanije Kazatomprom, koja se bavi vađenjem prirodnog uranijuma, na Londonskoj berzi pale 8,8 posto, prenosi portal Indeks.

"Ako postoji čak i kratkoročno neizvesnost u vezi s snabdevanjem, vlasnici uranijuma nerado njime trguju", citira Blumberg stručnjaka UxC-a Džonatana Hinza.

Uprkos činjenici da se za sada ne pojavljuje manjak zaliha, igrači na tržištu polaze od činjenice da za to postoje preduslovi, kaže on.

Kazahstan je u sredu proglasio vanredno stanje nakon protesta izazvanih rastom cene gasa koji su izrasli u pobunu s poginulima i ranjenima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: