Vesti -

Grčka: Smanjen PDV za ugostitelje

Atina -- U Grčkoj danas stupa na snagu privremena mera o smanjenju PDV-a na usluge restorana, barova, hotela i ostalih ugostiteljskih objekata.

Izvor: Tanjug
Podeli

Grčka Vlada je odluku o smanjenju PDV-a za ugostitelje, sa 23 na 13 odsto, donela krajem prošleg meseca posle konsultacija sa Evropskom centralnom bankom i Evropskom komisijom, kao i uz saglasnost Međunarodnog monetrnog fonda. Ova odluka će biti na snazi do 31. decembra ove godine.

Ovakav potez vlasti iz Atine obrazlažu nastojanjem da se podstakne turistički sektor, dodajući da se nadaju da će smanjeni prihod od PDV-a u ugostiljstvu biti nadoknađen rastom potrošnje i smanjenjem broja građani koji su izbegavili plaćanje poreza, preneo je AFP.

Grčki poverioci ocenili su da smanjenje poreza na dodatu vrednost neće imati uticaja na ciljeve prihoda državnog budžeta Grčke za 2013. godinu.

Turistička privreda Grčke je, inače, u veoma teškoj situaciji, na hiljade restorana u zemlji je propalo dok su se ostali našli na pragu izdržljivosti nakon što je vlada socijalista, u cilju punjenja budžeta, skoro duplirala PDV.

Zanimljivo je da je glavni inicijator za smanjenja PDV-a u ugostiteljstvu lider socijalističkog pokreta PASOK-a, Evangelos Venizelos, nakon što je na njegovu inicijativu porez uvećan pre dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.